Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele mira007 k tomuto seriálu (9)

Fauda (2015) 

Fauda - arabsky chaos, nebo heslo izraelských speciálních jednotek pro akci, která jde do kytek. Lior Raz bývalý člen speciálních jednotek MISTAERVIM a člověk, kterému v devatenácti palestinský terorista ubodal dívku, s kterou chodil tři roky, napsal scénář k seriálu o izraelské speciální jednotce, která jde po krku skupině teroristů v čele s Abu Ahmedem. A navrch si zahrál hlavní roli. Pozitiva toho seriálu jsou jasná : autentičnost, reálnost, uvěřitelnost, civilnost a místy dokumentárnost ve velmi dobrém svižném tempu. Vyjímečné je, že se paralelně sledují jak Izraelci a soukromé osudy několika jednotlivců a zároveň to samé na palestinské straně a člověk si může skoro vybrat komu bude fandit, protože divák někdy pochopí i motivaci těch na té špatné straně. ()

Season 1 (2015) (S01) 

Špičkový izraelský seriál o komandu, které zasahuje na palestinských územích začíná tím, že se Doron, který si s manželkou pořídil vinici vrací do akce, protože jako jediný zná tvář teroristy, který by měl být mrtvý, ale není. Pak se to zamotá a po vraždě jednoho člena týmu se ostatní rozhodnou najít lotry na vlastní pěst. Mohl bych tomu vyčítat nějaké mouchy: malý rozpočet je občas vidět ( tým jezdí v jedné a té samé dodávce ), pro zvýšení atraktivity se poameričťují bojové scény a do zásahové jednotky se vecpala žena ( bohyně krásy Rona-Lee Shim'on, tak to přejdu ) a celkově to komando má málo členů ( jak vypadá takový zásah v reálu https://www.youtube.com/watch?v=b1WNOFefBjY ), jenže podtrženo sečteno výsledkem je autentická akce ve svižném tempu se solidní zápletkou. Oproti americkým věcem za mne dokonalejší a přesvědčivější i s vykreslením postav na obou stranách barikády. Skvělá je palestinská doktorka Shirin v podání francouzské herečky Laëtitia Eïdo ( po otci Libanonka ), která v jednom rozhovoru řekla, že nemluví arabsky. ( to, že to je víc Francouzska než arabka se pozná i podle toho, že jediná sundá podprsenku ) ()

Episode 4 (2015) (S01E04) 

Díl věnovaný Iris Azulai - přítelkyni herce a scénáristy Liora Raze, kterou v roce 1990 ubodal palestinský terorista, který byl pak v roce 2011 propuštěn v rámci výměny za uneseného vojáka Gilada Shalita. I tyhle věci dělají z této izraelské protiteroristické pecky něco autentičtějšího než americké hurááá testosteron srajdy. ... a to dokonce Raz děla po skončení vojenské služby a přesunu do USA bodyguarda Schwarzenegrovi. ()

Season 2 (2017) (S02) 

Druhá série špičkového izraelského seriálu šlape stejně dobře jako první série - tentokrát je cílem samotný Doron, kterému se chce za smrt otce pomstít chlapec, který dorazil právě z Islámského státu. Osudy postav s S01 ( těch co přežili ) pokračují i tady a řekl bych, že vztahové věci jsou více propracované ku prospěchu věci. Tento seriál vystřelil do hvězdných výšin Liora Raze, který letos točil s Michaelem Bayem v Abu Dhabi, kde ač Izraelec zažil hon fanoušků, protože tento seriál je v arabských zemích ohromně populární. Na dotaz proč si myslí, že je izraelský seriál populární mezi Araby řekl, že jednak ukazuje lidi na obou stranách konfliktu jako lidi ( včetně teroristů. kteří tu nejsou za robotické fanatiky jako v amerických filmech ) a arabští fanoušci jsou hrdí na to, že prorazil film v arabštině ( ikdyž jen napůl ) Už se těším na třetí řadu, která bude na Netflifu v lednu 2020 a tentokrát bude tématem Gaza a její tunely. PS: Poprvé jsem zažil, že by nějaký díl seriálu měl hodnocení 100% ( S02E11 ) a já to mohu podepsat. ()

Episode 7 (2018) (S02E07) 

Jakým vozidlem provede úprk izraelské komando z centra palestinského města? Škoda Octavia !!! PS: Zdá se mi, že škodka má v oblasti blízkého východu kvalitní dealerství, protože jich tam je mraky. ()

Episode 11 (2018) (S02E11) 

Fauda!! Fauda!!!! ... tak až ted divák naplno intenzivně zjistí, co to slovo znamená, hlavně v případě krásné Rony. ()

Season 3 (2019) (S03) 

Na S03 je znát, že se do ní nalilo více peněz po mezinárodním úspěchu, scénáristicky je trochu překombinovaná, tempo se zpomalilo páč už to není tak akčně přímočaré jako S01 a často viditelně utíká z reality do rambo stylu, jenže co naplat. Já prostě tuhle partu Dorona, Eliho, Sagiho, Stevea, Nurit, Avichaye a šéfika Gabiho prostě baštím. Tentokrát se tahle parta arabsky mluvících infiltrátorů rozhodne jít do Gazy pro unesenou krásku Yaaru ( Reef Neeman ) takže od pátého dílu se jede pětihvězdičkových 100%. Nevím jak moc je taková akce autentická, ale jelikož Lior Raz byl kdysi opravdovým členem takového komanda, tak tomu chci věřit. Dám pět hvězd, protože nedostatky a chybičky v logice prostě převálcuje ta blízkovýchodní atmosféra s autentickými figurami a věrohodnou akcí . Už se těším na S04, psali, že už ji píší. ()

Season 4 (2022) (S04) 

Čtvrtou řadu Faudy bych rozdělil na tři etapy: 1) Před Libanonen - slabší část, snížený rukopis  a blízkovýchodní autenticita a akce v Bruselu s vyloženými hloupostmi 2) Libanon - orgasmus, pravá Fauda se vším všudy 3) poslední dva díly, kdy všichni hlavní hrdinové potřebují psychiatra je nějak moc ubrečená a úplný závěr je kapitola sama pro sebe, to psychiatra potřebuju já jako divák. Nadprůměrná podívaná, svižné napínavé, ale asi nejslabší řada a přesto doufám v S05. PS: Kdo napočítá přesný počet účinkujících vozů značky Škody bude mít zdrarma vstup do muzea v Mladé Boleslavi ( když mu někdo koupí lístek ) ()

Episode 1 (2022) (S04E01) 

Doron je zpět!!! Trochu jsem se musel v prvním díle čtvrté řady rozkoukat, ale rozjezd slušný. ()

Reklama

Reklama