Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele M.i.k.e k tomuto seriálu (2)

Fauda (2015) 

k Fauda/Faudě(?) jsem se dostal se zpožděním,takže těžko vymýšlet něco co už to nepadlo,nicméně...Fauda je hodně originální (pro Středoevropana obzvlášť) pohled na blízkovýchodní konflikt mezi Izraelem a Palestinou,který celkem evidentně nemá a jen tak nebude mít řešení.Největší sílu pak seriál čerpá ze své uvěřitelné špinavé obyčejnosti,kdy všechny postavy - ať už ty "kladné" nebo "záporné" - mají jasně dané motivace a jednají celkem pochopitelně.A to vlastně přes to,že se o většině z nich nic moc nedozvíme (přičemž ale nepůsobí ploše).Osobně se mi nevíce líbila druhá řada,která krom jiného zohledňovala působení a vliv Islámského státu,který je/byl prakticky nepřítelem (v případě palestinců/Hamásu spíše vlezlým příbuzným) pro obě strany.Problém jsem pak měl naopak se třetí řadou.Ta je sice ze všech nejrozmáchlejší a vlastně i nejnapínavější,ale zároveň obsahuje nejvíc logických lapsů a podivných chování postav.Přičemž tomu všemu kraluje postava Bashara,jehož přerodu z nadšeného a trošku jednoduššího boxera do teroristy se mi moc věřit nechtělo.Ale kdo ví,třeba to takhle funguje i v reálném světě,kdy se z menších omylů,chyb a dobrých úmyslů postupem času stane katastrofa...80% ()

Season 4 (2022) (S04) 

pocitově nejslabší řada. Dost sem se těšil na částečný přesun do Evropy, ale nakonec tahle epizoda ani zdaleka nevyšla podle představ a v téhle části Fauda kulhala víc než kdykoliv předtím. Naštěstí to ale netrvá dlouho a děj se opět přesune na blízký východ a laťka se posune zpět na úroveň kterou nastavily předchozí série. Co mě trošku mrzí je samotné finále. Opět je sice slušně dramatické a vzhledem k tomu, že jsem celou dobu čekal kdo z týmu umře mi nevadí ani takhle brutálně otevřený konec, ale ta finálová přestřelka za mě prostě nevypadá moc dobře a chvílemi působí jak kdyby vypadla z nějakého deset let starého akčního béčka se špatným CGI. Je to možná detail, nicméně lehce mi to do té doby spíš pozitivní dojmy z poslední epizody pokazilo...70% ()

Reklama

Reklama