Reklama

Reklama

American Honey

  • Česko Americká jízda (více)
Trailer 5

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladičká Star (Sasha Lane) žije život, který by nikdo z nás nechtěl. Sama se stará o dva mladší sourozence, protože otce nemá, matka se o nic nezajímá a otčím se o ni zajímá až moc. Když tedy na parkovišti obchoďáku potká dodávku plnou vrstevníků, kteří žijí specifickou verzi Amerického snu, neváhá moc dlouho a naskočí. Tím se stane součástí party mladých lidí, kteří si na živobytí vydělávají tím, že křižují Amerikou a dům od domu se snaží prodávat předplatné časopisů, o které by jinak nikdo neměl zájem. Všichni to jsou outsideři, kteří tuší, že po standardních kolejích cesta nevede, a tak se chytili jedné z posledních šancí, která jim ještě zbývala. Star záhy zjistí, že tahle činnost není ani tak práce jako spíš životní styl, naplněný polykáním kilometrů, nočními mejdany, svéráznými rituály a konflikty, k nimž v téhle nesourodé „rodině" není nikdy daleko. Když se navíc zamiluje do nejúspěšnějšího prodejce Jakea (Shia LaBeouf), na vlastní kůži pozná, že tahle jízda bude všechno, jen ne bezstarostná. (CinemArt)

(více)

Recenze (176)

William_ 

všechny recenze uživatele

Shia LaBeouf v některých částech filmu vypadal jako Post Malone. Jinak film doporučuji, je to taková delší jednohubka, kterou si zpříjemníte dlouhý večer. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Díky partě kolem Andrey Arnold už nemusím přemýšlet nad tím jak by dopadla syntéza filmů Gummo, Kids a Spring Breakers. Pravda, není to tak doslovné, nic nechutného, nic pobuřujícího ani artového jako u zmíněných snímků se zde nekoná, přesto je zmínit musím. Tříhodinová indie road party bez řádné zápletky plyne a ničím se moc nechlubí. American Honey je strašně utahaná věc ale klidně bych s touhle partou nesympatických, zpocených, špinavých, umaštěných white-trash fetek ještě pár měst navštívil. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mi ta délka na tom vadí ze všeho nejmíň. Ty tři hodiny by to klidně ve stejném stylu mohlo mít, ale místo scénáře psaným za pochodu (což je něco, s čímž uspějí jen ti nejlepší režiséři) to chtělo víc vše rozpracovat. První půlka se mi totiž líbila hodně, pochmurný život Star mě upoutal a jelikož žila na dost drsném místě, byl jsem zvědavý, kam se její život a povaha vyvinou dál. Celou první polovinu se snaží nějak zbabrat, dostane se jí možnost od novodobých hippies žít "svobodně", horko těžko opouští své dva sourozence, které přenechává svojí matce, která o ni absolutně nemá zájem a pak se snaží najít sama sebe v téhle zvláštní komunitě. A i přes pár kladných momentů k těm zničeným existencím, fetkám a žebrákům prostě nezapadá a co chvíli se snaží zdrhnout, ale neúspěšně. Co se ale první půlku skvěle rozvíjí, v druhé polovině se vše jen repetitivně opakuje pořád a pořád dokola, chvíli v té komunitě je, pak zas ne, pak se tam zase vrátí, pak jde zase pryč... I ten její románek se Jakem uvízne na mrtvém bodě a ona ho furt chce, ačkoli ví, že je to totální hajzl. Mé zklamání z druhé poloviny sice trochu zachránil konec, se skvěle se hodící skladbou American Honey a závěrečnou scénou, ze které vyplyne to, SPOILER že sama nemá v životě moc šancí a tady aspoň někam patří - ale stejně si v rámci možností bude dělat svoje a to jí zatím ke štěstí stačí. KONEC SPOILERU I tak ten konec není úplně dokonalý, ale líbil se mi, jelikož té druhé polovině dal aspoň nějaký ksicht. Taky to chtělo víc promyslet a představit i jiné postavy, než Star a Jakea. Některé scény by to chtělo zkrátit nebo vystřihnout a nahradit je jinými, které by něco dál rozvíjely. Rozklepaná kamera mi tu kupodivu nevadila, naopak je to natočené s jakýmsi citem pro detail a dokáže to tvořit dosti podmanivou atmosféru. A asi bych i pochválil soundtrack, když se do toho naprosto přesně hodí takové skladby jako We Found Love a American Honey, ale to by tu nesmělo hrát tolik otravného neposlouchatelného hip hopu. Celkové dojmy z toho mám spíš pozitivní, jsem rád že jsem to viděl a ani ta délka pro mě nakonec nebyla problémem, jak jsem se obával, ale Arnold se má pořád v čem zlepšovat a není toho zrovna málo. EDIT: Já tomu nakonec ty hodně slabé čtyři dám, protože nad tím filmem neustále přemýšlím a i když se ta druhá polovina (kromě konce) moc nepovedla, ten film do sebe prostě něco má a částečně ani nevím, v čem to jeho kouzlo vězí. Ale zapůsobit to kupodivu dokáže. Slabé 4* ()

campix 

všechny recenze uživatele

Poměrně oceňovaná nezávislárna, kde Shia LaBeouf, Sasha Lane a Riley Keough cestují všemožnými zapadákovi po celé USA a dělají naprosto nudné a nezajímavé věci a trvá to skoro tři hodiny. Skupina mladých lidí na rozcestí, kteří nemají prakticky nic a není kam by se mohli vrátit, nabízejí předplatné časopisů všem společenským vrstvám. S tím se pojí řetězec absurdního chování a absurdních situací, které nutně nastávají, ale já v nich nevidím absolutně žádnou hodnotu. Tohle rozhodně není nic pro mě. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Vizuálně, hudebně a vlastně i herecky se mi to hodně líbilo, ale skoro tři hodiny sledovat příběh, ve kterém se téměř nic neděje, mi dalo docela zabrat. Tak o hodinu kratší stopáž zbavená zbytečného balastu a nejspíš bych nějakou tu hvězdičku přidala. (65%) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Kvůli metráži jsem dlouho otálel, než jsem si AMERICKÝ MED pustil. Natažená metráž překvapivě vůbec není na škodu, jelikož děj má neustále co nabídnout a divák tudíž nemůže upadnout do apatického stavu. Brilantní představení světu neznámé Saši Komličenkové a Saši LaBlafa je doplněno věru netradičním a současně přitažlivým scénářem. 88% ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Syrové až na kost, přitom plné citu. Stejně, jako se opakuje každodenní rutina a jak se vlečou životy protagonistů, se vleče i celý film, kvůli čemuž jsem úplně nehltal každou scénu a nakonec si to naporcoval na promítání s pauzama. I tak se mi měsíc po zhlédnutí pořád vybavují některé scény a celková bittersweet atmosféra, kde se nespoutaná volnost bezstarostného mládí mísí s chudobou a obavami nejistého života prekarizovaných. Takže dokoukat to bylo náročnější, ale zážitek ve výsledku silný. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Mít to o hodinu kratší stopáž, půjde až o pohodovou záležitost. Takhle mě hodně svědil prst na "fast-foward". Z kina bych možná i odešel. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Typický nezávislý počin bez vysokých technických nároků s dobře vykreslenými reáliemi a spontánními hereckými výkony. Shia má mou podporu v podobném výběru snímků. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Takový ten typ filmu, který pozdě večer zapnete a k ránu ještě koukáte. Osobně mám rád filmy, které jsou tak trochu o ničem a spíš se zaměřují na naturalistické vyobrazení určitého stylu života. Jenže tento byl až příliš o ničem. Nedocházelo zde k reálnému vývoji postav, příběh plynul odnikud nikam. Úhlavní Star mi lezla na nervy - pod rouškou ublížené chudinky se skrývala drzá, nesympatická děva, která po většinu doby jen blbě čučela. Hvězdu snad jen za to, že jsem v žádném filmu doposud neviděl, že by někdo zachraňoval hmyz v nesnázích (voda, okno), jakožto to dělám v reálném životě já. I tam jedině mohu mluvit o nějakých sympatiích k hlavní hrdince. Jinak zkrátka nekonečná nuda, kde byly zbytečně protahované nicneříkající záběry a nemělo to žádné skutečné poselství. /// Viděno na Nova Cinema s českým dabingem. ()

Minimie 

všechny recenze uživatele

Často nadávám na zdlouhavé filmy bez pořádné zápletky… a tohle kupodivu nebude ten případ. Road tripy jsou boží věc a tohle je možná ten nejlepší, co jsem kdy viděla na filmovém plátně. Je jiný. Jeden z těch filmů, které si vás získají tím, jak jsou natočené. Naprosto dokonalá hra se světlem. Jednoduše hoďte všechno za hlavu, kochejte se každým záběrem a nechte se unášet na vlně osvěžující hudby. Plný počet nakonec dávám zcela pocitově, protože jsem si užila každou minutu té dlouhé stopáže. A o tom to koneckonců je. Zpívání American Honey v dodávce nejlepší, scénu po ní už jsem nepotřebovala. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě mě zděsila stopáž filmu, bezmála 3 hodiny, ale ono to jaksi odsýpá a funguje, takže to zhltnete jedním dechem, ale nakonci vyvstává jedna otázka. O čem to vlastně celé bylo? Star je taková polobezdomovkyně, co bydlí se svým přítelem a jelikož nemají ani na jídlo, vybírá kontejnery. Stará se o dvě děti svojí sestry a jednoho dne potká Jakea a jeho bandu volnomyšlenkářských puberťáků, kteří křížují napříč Amerikou a prodávají předplatné na časopisy. Rozhodne se utéct od dosavadního života a jak už to tak bývá, ze začátku je vše sluníčkové, super, všude samá sranda a peníze se vydělavájí lusknutím prstu, Jenže jak příběh jde dál, jde cítit ta repetice a tu si uvědomuje časem i Star. Někam přijedou, vyhodí je u silnice, musejí prodat pár předplatných, donést peníze jejich šéfce Crystal, uletět s Jakem, který následně dělá, že se nic nestalo a tohle pořád dokola, spolu s tím, že ji Crystal seřve za to, že přinesla málo peněz. A v podstatě to nemá ani žádný konec (očekávala jsem, že od bandy uteče), takže pokud Star neutekla, prožívá to samé každý den dodnes. ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Film o ničom (a zároveň o mnohom) ako život sám, ale keďže je to film a nie život, tak som okrem výbornej atmosféry ( ktorú predznamenával už trailer) čakal o trochu viac. Keďže som sa nenudil a mám slabosť pre takéto pocitovky smerujúce nikam dávam slabšie 4* ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70-75% ... Road-movie o súčasnej mladej stratenej generácii na ceste za slobodou a svojimi snami. Krásne natočené. Na druhej strane to bolo príliš zdĺhavé so zbytočnými prestojmi. A hlavná postava mi bola dosť nesympatická, ale to môže byť subjektívne. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Spontánní, svobodné, uvěřitelné (i neupravovaným vintage zvukem). Sice krapet dlouhé a de facto bez plánovaného a řízeného děje, ale ten plyne přirozeně, nikde zásadně nezadrhává a docela dobře funguje jako sonda do života amerického lidu a de facto vnitřní touhy naplnění amerického snu. Bez komerce, všedních scén a klišé. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Film o ničem a zároveň o všem. Netradiční road movie o hledání amerického snu dívkou, které naskočí do dodávky plné cizinců a jede prodávat časáky lidem, kteří si je koupí spíše z lítosti než zájmu. Premisa filmu je trošku chatrná, je vidět že velká část filmu byla improvizována, ale ono to překvapivě funguje. Sasha Lane hraje zapšklou teenagerku uvěřitelně, Shia LaBeouf hraje jejího amanta podivně a nedokážu říct ani jestli dobře nebo otravně. Nejlepší výkon podala rozhodně Riley Keough, který ta mrcha opravdu šla. Ikdyž se nedokážu s 99% filmu ztotožnit pořád jsem měl při sledování pod kůží good vibe feeling a to je nejspíš hlavní účel snímku. 75% ()

Související novinky

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama