Reklama

Reklama

S láskou Vincent

  • Velká Británie Loving Vincent (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že "může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by "rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan". Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory. Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (294)

campix 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl nic s tak vypiplanou vizuální formou, ani si nechci představovat to množství času, které zabralo předělat hraný základ do formátu olejomalby. Na formu jsem si chvilku zvykal, ale pak mě naprosto uchvátila a bavilo mě v rolích poznávat herecké předlohy. Navrch mě potěšila lehká detektivní linka, kdy se hlavní postava pídí po událostech, které se udály kolem smrti Vincenta van Gogha. Jedna z nejoriginálnějších forem za velmi dlouhou dobu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi originalni a napadite dilo s naprosto genialnim zpracovanim. Pribeh samotny mi ale uplne nesednul, zivotopisny film si predstavuji trochu jinak, pres sve zpracovani se da ale tento subjektivni nedostatek omluvit. S odrenymi (uriznutymi) usima za ctyri hvezdicky. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

S láskou Vincent ... s láskou Vincentovi - aneb jaké to je, když JEHO obrazy ožijí ... v téměř detektivním pátrání po příčinách konce velkého malíře, který se - tak jako mnoho jiných výjimečných osobností - za svého života žádného uznání nedočkal. Byl mimořádně nadaný - a šel za svými sny ... bohužel přitom předběhl svou dobu, která neměla na to, aby ho pochopila. P.S.: Nemůžu si pomoct - patrně jsem zbabělá, ale dávám přednost průměrnosti. Neboť v našich podmínkách - v samotném srdci Evropy - mně i vám ta nevýrazná dáma při troše snahy a štěstí umožňuje (nebo spíš toleruje) sice nikterak oslnivý, ale relativně spokojený a NEZÁVISLÝ život v našem nestabilním, nevděčném a závislém světě, zatímco extravadantní genialita ráda riskuje - častokrát jde ruku v ruce s posedlostí, která vám nedovolí opustit cestu k vytčenému cíli, i kdyby vás tím měla odsoudit k životu ve věčné chudobě a třeba i opovržení. Posmrtné uznání vám samotným už jaksi nebude k ničemu. Nicméně ... bez uctívaných i zneuznaných géniů všeho druhu bychom patrně až dosud přebývali v zatuchlých a studených jeskyních, oblékali bychom se do kožešin, vycházeli na lov s oštěpy a kamennými sekyrami a oheň rozdělávali za pomoci dřívka a kůry nebo dvou křemínků. Pravda, taky bychom nejspíš neprožili tak turbulentní vývoj plný horkých i studených válek ... kulturních, ekonomických i politických revolucí ... vzestupů i pádů impérií ... a přetváření a drancování modré planety - mimochodem pořád té jediné, kterou máme. Takže těžko říct, kam jsme vlastně došli ... a jestli to za to stálo. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Z tohoto zajímavého počinu vyzařuje láska k Vincentovi nejen skrze animaci ve stylu jeho tvorby, ale především obsahem. Jako kdyby tvůrci ani dnes nemohli pochopit a uvěřit, že by on sám stiskl spoušť. Sledujeme chytře vystavěný příběh, ve kterém se syn poštmistra, snaží i dlouho po smrti malíře doručit jeho dopis pozůstalým. Setkává se s lidmi, mezi kterými se Gogh před svou smrtí pohyboval a odkrývá jaký vlastně byl. Příběh se nakonec stane pátráním po odpovědi na prosté...proč to udělal? A opravdu to udělal on sám? Většina zdrojů v tom má jasno, ale tvůrci motiv zahalili modrožlutou mlhou, trochu konspirují a nějak se jim při tom daří ukazovat z Gogha především to dobré, to melancholické a geniální. Kdo o Goghovi něco četl, nebo viděl jiný film, či dokument, ten se z tohoto filmu žádná nová fakta nedozví. Bude mu ale poodkryto, že to nebyl jen nemocný podivín, ale především dobrý a zajímavý člověk, kterého utýralo jeho okolí a doba ve které žil. Nepochopení, chudoba a netečnost k tomu, co ze sebe světu nabízel. Výtvarná stránka je super, muselo to být velmi pracné, ale popravdě...po čase se mi to okoukalo, takže jsem se soustředil spíš na obsah. Každopádně kombinace obého, byla příjemným zážitkem. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Oceňuji výborný nápad a celkové zpracování námětu. Vzniklo tak naprosto ojedinělé dílo, které je úchvatnou poetickou poctou ve své době trestuhodně nedoceněnému malířskému géniovi Vincentovi van Goghovi. (90%) ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Nie je to zlý film, ale obsah ma jednoducho vôbec nezaujal. Film má ale úžasné a originálne vizuálne prevedenie. Naozaj nezvyčajná animácia. Mám síce rád umenie, ale až takto do hĺbky nie. Gogh ma nikdy nezaujímal. Za pozretie to ale stojí. Ja idem bohužiaľ s hodnotením dole. 50% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nehledě k výtvarné stránce jde i o docela zajímavý příběh. Atmosféru to má a to pomalé rozmotávání celého klubka příběhu se příjemně sune kupředu. Hezky se to kouká a není to zbytečně dlouhé. 80% ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Do tohto som šiel s pocitom, že toto bude ukážková forma nad obsah. Ako by bol povedal môj bývalý filmový fela: "Zbytočná arogancia." Krásne niečo a samozrejme, že vizuál je tu absolútne dokonalý. Pri každej sekunde pohybujúcich sa obrázkov som priam cítil ťahy štetcom oného pána majstra. Do toho krásna hudba a relatívne otvorený záver, ktorý si už vysvetlíš, ako sám potrebuješ.. A možno sa aj zamyslíš, kto v tomto celom príbehu je ten "Špatnej...". Ale buď si istý, že typek, čo k tomu napísal hudbu to nebol. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Vincent mi visí 2x v obýváku nad sedačkou. Koho to zajímá, tak konkrétně Cypřiše a Slunečnice. Vykrást se mě ale nevyplatí, jsou to jenom plakáty a originály najdete v Národní galerii v Londýně, kde jsou přístupné zdarrma. A co z této informace vyplývá, je to, že naše láska s Vincentem je konstatní a nic a nikdo ji nemůže změnit. Tudíž jsem si tenhle film užila, protože jeho vizuální stránka je dokonalá a člověk má pocit, že je přímo u vzniku Goghových děl. Příběh je ale poněkud slabší a vlastně je té výtvarné stránce jenom do počtu. S láskou, Vincente. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Coco jsem nevěřil, že přehodnotím své stanovisko na to, kdo by měl vyhrát ušatou zlatou sošku. A hle - Vincent se svým neotřelým zpracováním si získal srdce mé. Prvotní skepse byla rozprášena jako armáda Pána zla po "překvapivém" zmrtvýchvstání Harry Pottera. Tenhle film má vše. 95% Celosvětový příjem k 11. 6. 2018: $6,735,118, což je 1,22 násobek rozpočtu ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Vykreslen, až do roztrhání duše. Tepe barvitě. Čerň i žluť. Terpentýnový mrak, žhnoucí, rozpálené slun/ečni/ce. V ústech očitých. Na dosah. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

když jsem se o filmu dočetla,hned jsem věděla,že ho chci vidět,a byl to úžasný zážitek.... nejen proto,že malování mám moc ráda....několik úseků života van Gogha,doslova a do písmene vymalovaných,nápaditě odlišenou přítomnost od minulosti,van Goghovy motivy a otazník smrti namíchali filmaři na své paletě k výtvoru opravdu nevšední podívané ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Styl, parádní. Obrazy slavného malíře dokonale využity k postavení základu stylizace filmu. Samotný děj je ale neméně zajímavý. Postava pošťáka, jeho syna, který se vydává doručit dopis a při tom hledá pravdu o smrti malíře. Vyšetřování jak z detektivky a konec hodný životnímu osudu van Gogha. ()

Michi88 

všechny recenze uživatele

3,5* Spíš jsem si přišel, že se nacházím uprostřed adventury, kde prostřednictvím postavy Douglase Bootha řeším důvod smrti slavného malíře, než že se koukám na film. Ocenil bych zvlášť obrazové provedení, ale to bohužel, jak už je tu zmiňováno, vyhrává nad obsahovou stránkou. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Já ač mám touhu velikou dáti lepší hodnocení díky uměleckému zpracování, tak nemohu, neboť jako hymnus či poctu pro umělce Vincenta Van Chocha si osobně představují jinak. V podstatě se celý film řeší kdy, proč a jak se zabil. Umělec ve filmu je pouze retrospektivní a tak není ani možnost, aby svůj životní příběh vyprávěl sám. ()

Honzua 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v Dívce s perlou, je to mikrodrama, které možná nakonec mnoho lidí zklame. Mě osobně se ale zvolená historická fikce ve formě detektivky a skládání obrazu z nedůvěryhodných výpovědí hodně líbila. Rozhodně lepší než nějakej další uslintanej biopic. Měl bych možná pochybnosti nad motivacemi hlavního hrdiny, ale to je asi tak vše, co bych mohl vytknout. Skutečnost, že celý film je frame po framu jednou velkou olejomalbou společně s vyprávěním založeném na detektivních prvcích vytvářelo místy až herní zkušenost. Vážně to na mě místy působilo jako při hraní současných alternativních herních flicků typu Dear Esther, Firewatch nebo Vanishing of Ethan Carter. Film dodává fantasknost do hereckých vyjadřovacích schopností a společně s vyšetřováním Van Goghovy smrti vytváří všudypřítomnou atmosféru mysterióznosti. Po celou dobu filmu je pozornost diváka očima Roulina směřována k osvětlení okolností, za kterých Van Gogh zemřel, abychom nakonec teda pochopili, že kdo zabil Van Gogha vlastně není až tak podstatné. S postavou Saoirse Ronan se možná v tomto okamžiku filmu balancovalo trochu na hranici kýče, nicméně mě Loving Vincent navzdory tomu přesvědčil svými ryzími emocemi. To civilní drámo s Gachetem, Ronan a Theem je nakonec poctivá ždímačka jejíž síla tkví v tom, že povedeně akcentuje lidskost a křehkost Van Goghovy povahy, o které jsem před vstupem do kina neměl ani páru. Jakmile se zvedne opar detektivky a vyšetřování záhady, zůstává na konci jen nešťastný lidský příběh jednoho ciltivého velikána. Nastupuje efekt podobný těm, na kterých končí výše zmíněné gamesy a já odcházel z kina velmi, velmi mile překvapen. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Prošetřování událostí, jež vedly k (sebe)vraždě psychicky labilního malíře, probíhá přímočaře postupnými (detektivními) rozhovory – které nechápu, proč již předtím neprovedla policie. Možností neomezeného animovaného média skoro nevyužívá, vyloženě je vidět, že se jedná o "obkreslené" předehrané inscenace. Uměleckou formu má unikátní, to ano, zároveň často nevypadá zrovna hezky (obličeje). ()

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

Díky bohu, že i dnes mohou vzniknout unikátní filmové snímky tvořené s neskutečným citem, zápalem a láskou. Loving Vincent k těmto zázrakům rozhodně patří. Forma zde navíc jen okatě nepřevládá nad obsahem, ale pouze doplňuje výjimečný životopis o výjimečném člověku výjimečným způsobem. Bravo. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama