Reklama

Reklama

S láskou Vincent

  • Velká Británie Loving Vincent (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že "může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by "rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan". Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory. Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (295)

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Nejde o životopisný snímek, ale film zaměřený na závěr života hraničící s detektivkou. Co hlavně a samozřejmě absolutně oceńují je podoba a prostě za originalitu a přístup nejde než plná. No nebylo to krásné? Co chcete víc? S každým, kdo by dal méně jak 4 hvězdy bych si asi nerozuměl. Více nádhery do našeho života. Je to tak pěkné, že nás to až převyšuje a je skoro neuchopitelné... ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný filmařský počin, ve kterém doslova ožily van Goghovy malby, aby jejich prostřednictvím mohl být odvyprávěn téměř detektivní příběh o pátrání po příčině smrti dnes oceňovaného a světově známého malíře, který však zemřel v naprosté chudobě, přičemž za svůj život prodal pouze jediný obraz. Vskutku ojedinělá záležitost, která si ode mne zaslouží nejvyšší ohodnocení. Mimochodem: tím jediným prodaným obrazem byly Červené vinice poblíž Arles a van Gogh za něj dostal pouhých 300 franků - obraz je ve filmu také použit, stejně jako Portrét doktora Gacheta, který se v roce 1990 prodal za 82,5 milionu dolarů, což v dnešních cenách činí v přepočtu více než 3 miliardy(!) korun. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

I když jsem včera viděla tento úžasný film už podruhé, seděla jsem opět přilepená u obrazovky a málem jsem ani nedýchala. Obdivuji všechny, kteří vytvořili toto nádherné dílo jako poctu malíři, který se uznání bohužel nedožil. Miluju Vincenta , jeho obrazy, obdivuji vášeň, s kterou tvořil tu krásu. Známá píseň v závěru film vhodně zakončila. A zase jsem slzela. ()

bratr.Milan

všechny recenze uživatele

Podle zdejších komentářů se zdá, že tu nikdo nemá podobný názor a proto, v rámci vyváženosti, jsem se odhodlal k jeho napsání. Přiznám se, že je lákavé být jediný mezi komentáři, kdo by dal odpad (13.11.2023), ale nehodnotím díla, které jsem neviděl až do konce. Co se mi tedy nelíbí? S láskou Vincent otrocky přemalovává realitu a vytváří líbivé kýčovité obrázky, a podle mě je to zbytečná póza a zbytečná práce. Přemalování všech filmových záběrů muselo dát neuvěřitelnou námahu, ale vznikl kýč jak bič, na který jsem nebyl schopen se dívat víc než pár minut. Tým malířů políčko po políčku kopírovali natočený film a povrchně napodobovali van Goghův styl. Protože jsem sám malíř a sochař, nebyl jsem schopen se na ten film dívat. Možná, že má i dobrý scénář, ale já tam viděl jen ten kýčovitě přemalovaný hraný film, po výtvarné stránce na míle vzdálený od van Goghových obrazů. Chápu zdejší nadšené reakce, dokonce i ti co filmu dávají jednu nebo dvě hvězdy, chválí jeho výtvarné zpracování. Rozumím tomu. Kýč se líbí a já to neodsuzuji, bohužel mám profesionální deformaci a z výtvarné stránky filmu se mi dělá špatně. Ze snímků dělaných technikou malby, bych doporučil raději film Rusalka od Alexandra Petrova, který je mnohem lepší. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Zvolená forma podobně jako jeho obrazy autenticky přibližuje nervní, tekutou osobnost nešťastníka Vincenta. A jako v jeho životě měly barvy přehlušit jeho úzkosti a pochybnosti, děje se to i v rozpohybovaných obrázcích, forma přehlušuje obsah, smysl se vytrácí. ()

godycz 

všechny recenze uživatele

animace mi hodne vadila, jak se porad klepala. jako by, furt foukal vitr. hrozne mi to vadilo. a pribehove jsem se nudil. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda toho, že děj je vyprávěn retrospektivně po Vincentově smrti. Je to formou výslechů s těmi, kdo ho znali a byli s ním v kontaktu v posledních dnech, kdy žil. Kdyby to bylo točeno přímo ze života Vincenta van Gogha, byla by to pěkná podívaná. Takhle je to bohužel jen zajímavý film, udělaný netypickou a velice náročnou formou. Z takřka 67000 obrazů složený film tu prostě nenajdete. Navíc malovaných podle typu Vincentovi malby. [3762. hodnocení, 228. komentář, 84%, 544. nejlepší film] ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Skvělá, opravdu skvělá animace doplněná zajímavým pohledem do života jednoho z nejzásadnějších umělců vůbec! Líbily se mi rovněž vzpomínkové pasáže, kde animace se z impresionistického tonu typického pro Goghův štětec přesunula do noir atmosféry. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Dosti možná nejkrásnější a zároveň nejzbytečnější film všech dob. Rozhodl jsem se k oddělenému hodnocení samotného filmu od jeho formální stránky, která by byla nepochybně za 10 hvězdiček, jelikož něco takového hned tak někde neuvidíte. To, jak jsou zakomponována a transformována reálná díla slavného génia, je zkrátka dechberoucí. Rovněž stojí za to ocenit přechody mezi šedivou minulostí a barevnou současností. Celkově vzato by se dalo po formální stránce vyzdvihnout vše, co uvidíte. Jenomže... jenomže ten příběh. Myslím si, že je chyba tak trochu ve mně, jelikož jsem nedávno spatřil jednu nejmenovanou (a geniální) epizodu seriálu Doctora Who, kde, když odstraníte sci-fi fasádu, dostanete prakticky tutéž myšlenku, kterou přináší film. A to se té epizodě daří podstatně lépe. S láskou Vincent po celou dobu působí jako pomyslná detektivka, která se na poslední chvíli rozpomene stylem: Je jedno, jak Vincent zemřel. Hlavně, že byl nedoceněným géniem. Pár citátů a tečka. To se mi zdá opravdu hodně málo a, jak vyplývá ze srovnání s Doctorem Who, hodně neoriginální. Je to škoda, neboť po vizuální stránce se jedná o nepopsatelný skvost. Všichni lidé, kteří za ní stojí, by měli být patřičně oceněni. Přeji alespoň tomuto filmu, ať získá v této oblasti následovníky. Byla by škoda, kdyby tolik úsilí přišlo vniveč. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

U mna velmi prijemne prekvapenie. Bal som sa, ci to nebude cele stat len na tej forme, ale dostalo sa mi aj zaujimaveho pribehu, kedze som o VVG nic nevedel. Na konci filmu som bol spokojny. Ano forma uplne vytrcajuca, ale aj ako zivotopisne dielo a podarena pocta maliarovi, paradicka. [#13/2018] ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Já chápu, že je to "art", chápu, že je to kvalitně výtvarně provedeno, ale bohužel je to děsná nuda. Film, u kterého zaujetím ani nedýchá každý student vysoké školy malířské nebo dějin umění - to je ale zatraceně úzké publikum ... 50% ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Vizuálně úžasné, obsahově jen slušné. Goghovo dílo mě nikdy nezaujalo tolik jako jeho osobnost, proto bych měl být z tohoto filmu nadšený mnohem víc, ale nestalo se. Prostě mi to prošumělo hlavou. Ale za ten vizuál musím dát minimálně tu čtvrtou hvězdičku. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem malý detektivní příběh s prvky poetiky o posledních chvílích života malíře Vincenta van Gogha, filmově vyobrazeném v olejové malbě a to přesně ve stylu jeho obrazů. A je to takřka až neuvěřitelná podívaná. Něco takového jsme mohli nejednou vidět už dříve. Třeba u snímku z roku 2001 'Sním či bdím?’ nebo z roku 2006 'Temný obraz’. Z černobílých filmů například 'Renesance' (2006) nebo český 'Alois Nebel' (2011). Po technické stránce nemálo náročná práce. Klasicky se nejdříve natočili scény s herci a pak se každé filmové okénko poctivě přemalovalo. A výsledek je přímo fantastický. Příběh svým obsahem a poetikou je pro popkornové diváky spíše nudnou záležitostí. Pro záhadology však žánrově přínosným počinem. Jak vlastně Vincent van Gogh opravdu zemřel? Mnohé okolností poukazující na sebevraždu, mnohé spíše na vraždu. A co ho vlastně v posledních dnech života provázelo? Děj tak má svým způsobem konspirační charakter v několika výpovědích a poznatků. A vlastně je už jen na divákovi, aby našel ty správné odpovědi. A k tomu tu jsou vyslovené různé hypotézy, teorie a zážitky. O nějakou dramatizaci se vlivem použití poetiky nejedná. Naopak je snaha o umělecké filmové dílo vzdávající hold. A film je to hlavně po technické stránce prostě skvělý. ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

Povedený umělecký záměr, který s přesahem vypráví příběh o konci jednoho z nejznámějších umělců a zároveň polemika nad smyslem života a jeho konce. Někdy by se člověk neměl bát okusit něco jiného, protože odměna v podobě velmi silného filmového zážitku může být opravdu hodně schovaná. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím neobvyklým a nesmírně zajímavým zpracováním, možná je to tím silným příběhem. Tenhle film mě rozhodně dostal a jeho atmosféra ve mně zůstala ještě dlouho. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Tento film si zaslúži veľké uznanie už len za tú obrovskú drinu, ktorá sa za ním ukrýva: za každým jedným políčkom, ktoré je vlastne samostatným olejovým obrazom. Je to fascinujúca a dôstojná poklona jednému z najväčších géniov výtvarného umenia. Spočiatku som si musela zvykať na nestabilný obraz, ale neskôr som sa ním nechala unášať. Aj samotný príbeh je krásny, hoci veľmi smutný a skutočne netreba čakať žiadnu christie-detektívku. O to tu vôbec nejde. Keď som študovala na vysokej škole, zažila som svoje impresionistické poblúznenie - bola som zamilovaná do všetkých umelcov počnúc Manetom, Monetom, Degasom a končiac Vincentom van Goghom. Pamätám si to nadšenie z knihy Smäd po živote. Neskôr táto moja láska trochu zapadala prachom a som nostalgicky vďačná za to, ako mi ju tento film pripomenul.. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Loving Vincent vnímám spíše jako překrásný kus umění než jako klasický film. Animace složená z obrazů je místy až neskutečná a příběh mapující konec van Goghova života zajímavý. Nicméně minimálně pro mě se jedná o film k jedinému zhlédnutí. 77% ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama