Reklama

Reklama

S láskou Vincent

  • Velká Británie Loving Vincent (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že "může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by "rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan". Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory. Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (294)

POMO 

všechny recenze uživatele

S láskou stvořené dílo, které pracuje s rozpohybovaným malovaným obrazem, pečlivě režírovanými hlasy herců a tradičně hlubokou, osudovou Mansellovou hudbou. Kostra detektivky s vtahujícím tajemstvím a zavádějícími otazníky, pestrá různorodými postavami které potkává hlavní hrdina a krásná poetickými myšlenkami z Goghovych dopisů, které napsal před smrtí. Srdcem filmu je samotný Goghův život, jeho outsiderská existence utrápená pochybami o sobě samotném. Existence s výjimečným vnímáním života a schopností přetavit do uměleckého díla pozitivní tvář svojí duše. Jeho komorně dramatický příběh, coby dnes oslavovaného umělce, je divácky obzvláště atraktivní, a to nejenom pro lidi, kteří se cítí být nepochopeni a přirozeně touží po uznání a širším přijetí. Song “Starry Starry Night” zpěvačky Lianne La Havas to celé nádherně uzavírá. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem si o tomhle filmu četl, říkal jsem si, že je skoro má povinnost jít na Vincenta do kina a ocenit ten nápad a práci. Mám velkou radost, že film mně mou poctivost vrátil v podobně nádherné, vysloveně překrásné obrazové formě nic krásnějšího jsem ve filmu nikdy neviděl a rozhodně nesouhlasím s kolegy, že krom obrazu je film o ničem. Já poslouchal dialogy a krásně si dělal obrázek o nás lidech, o našich vlastnostech, vnímal krásu obyčejnosti, zkrátka jsem se nechal absolutně okouzlit. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto originální a nevšední životopisný film! Zvolená forma je dokonalá. Málokdy se o filmu dá říci, že je skutečně uměním...v tomto případě ovšem ano... neb van Goghovy obrazy skutečně obživly... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já zatím nemám slov, jak bych vyjádřila tu unikátnost ve vytvoření něčeho takového, jako je tenhle film, kde se na něm podílelo přes sto malířů z celého světa. Hluboce se klaním, myslím, že tohle nemá obdoby. Ne, že bych občas nepoznala rozdíl, ale už ten nápad je geniální a je to velká pocta pro mistra, který byl ve své době nedoceněný. Věřím, že každý z těch mnoha malířů to brali právě tak. Vincente, bylo to malováno s láskou k Tobě a Tvému umění. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl hraný film se stejným scénářem, stejnými pozicemi kamery, stejným střihem (až na některé nemožné přechody, které by očividně stejné nebyly), šlo by o fádní zážitek. Ale ten film takový není a ta jedna věc navíc, ta vizuální podoba, tomu dodává dost energie. Rozhodně si šlo s možnostmi animace víc hrát, rozhodně šlo být míň jednotvárný a hravější i koncepčnější (koncept toho filmu vlastně nedává moc smysl a při přemýšlení, proč by příběh mladíka pátrajícího po důvodech smrti Van Gogha měl být natolik odevzdán jeho malířskému stylu, o němž v žádném slova smyslu nepadne ani slovo a s dějem filmu nesouvisí, jsem se nedobral uspokojivé odpovědi - zkrátka neexistuje důvod téhle optiky v tomhle vyprávění) - ale i když to je celkem jednoduchý gimmick, neubránil jsem se mu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nezajímám se o Vincentův život, jeho techniku malování či výtvarné umění vůbec. Spíš hledám filmy s animací odlišnou od té mainstreamové, chcete-li Walt Disneyovské/Pixarovské. Tento film mé očekávání splnil do puntíku, dokonce ho překonal. A pokud jsem se nejdřív trochu obával nudného příběhu, mrtvolných postav, brzy mě snímek vyvedl z omylu. Prostředí samozřejmě bylo statické, ale tvůrci vždy dodržovali jeho interakci s živými bytostmi (pohybem, světlem, stíny). A právě postavy působily velmi živým dojmem, jistě některé víc než jiné, někdy hlavně díky danému malíři, jindy kvůli dabérovi, nebo souhře obou (zvlášť patrné u převozníka, Adeline a dalších). U takových detailů jako odraz tváře ve vodě či zvedání se z postele jsem byl velmi překvapený propracovaností. Ale ze všeho nejvíc se mi líbily černobílé vzpomínky, dokázal bych si v podobném duchu představit celý film. „Detektivní“ příběh možná nebyl tolik nosný, ale bavil mě, ačkoliv o něj tu nešlo. A ten silný pocit melancholie na konci…velká spokojenost, dávám silné 4*. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Působivá forma převedení obrazu na plátno, to bezpochyby. Nikdy jsem nic podobného neviděl (ačkoliv to není první film natočený olejomalbou) a možná už ani neuvidím. Trošku mě to obohatilo, co se týče osoby slavného malíře, pokud ovšem byl film tvořený z větší části dle dochovaných memoárů. Po chvilce jsem zapomněl, že koupám úplně na něco jiného, než na typický hraný film nebo animovaný, chcete-li. A možná i proto mi to po hodině přišlo až možná příliš dlouhé či minimálně rozvleklé a příběh mě tolik nepohltil. V tomto případě pro mě forma vyhrála nad obsahem. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nemiluji impresionisty, nejasné kontury jejich děl, něco v kombinaci barev či kompozicích na mě většinou působí depresivně. Asi jsem jediný člověk na světě, na koho pochmurně a depresivně působí i slunečnice. Vidět všechny ty známé i mně naprosto neznámé van Goghovy obrazy v pohybu jako součást příběhu a zároveň vyprávět příběhy vlastní, byl naprosto neuvěřitelný zážitek. Film staví na formě, na vysoce estetické formě, možná právě díky celkové uhlazenosti nepůsobí pateticky úvahy o životě a smrti, stejně jako úvahy o tom, co by si člověk (ne)přál v případě smrti někoho z nejbližších, v daném případě je to otázka, zda by si člověk přál dostat dopis napsaný blízkým člověkem, nepůsobí cynicky. Tento film je dělaný skutečně s láskou. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Úžasný snímek po vizuální stránce, ale nesouhlasím, že by obsah zaostával. Byl jsem v napětí a těšil se, co bude dál. Přišlo mi, že by S láskou Vincent výborně fungovalo jako PC hra. Měl jsem dokonce pocit, že vlastně koukám na adventuru ve stylu Posla smrti. Unikátní výtvarný styl přispívá k neutěšenému zážitku, kde byste snad i chtěli, aby byl konečně nějaký obrázek "normální", ale to by byla škoda. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Cesta do pekla a je dláždená dobrými úmyslami a bohužiaľ to platí aj v kinematografii. Úchvatná (a minimálne v prvej štvrťhodine) strhujúca formálna stránka si tu vybrala svoju daň. Ten film má veľké srdce, no bohužiaľ mu chýba duša. Celý ten svet je neživotný a postavy s mŕtvymi očami a divnými pohybmi prechádzajú príbehom, ktorý nedokáže nadviazať kontakt s divákom, pretože je stále vytrhávaný z filmovej reality. Obrovská škoda, najmä kvôli neuveriteľnému úsiliu tvorcov, ktoré sa namiesto nekonečnej slávy stretne iba s obdivom pár snobov na filmových festivaloch. 6/10 P.S. Mansellova hudba musí byť na samostatný posluch vynikajúca, ale sem sa prílš nehodí. Chcelo to nejakú klasiku. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Van Gogh vytvořil jedny z nejkrásnějších obrazů v umění vůbec, a tak jsem uvítal jejich oživení na filmovém plátně. Artový film staví na formě a já jsem z ní nadšen. Popravdě mohu kacířsky říci, že příběh mě až tak moc nezajímal. Je ale vidět, jak dnešní rozmazlený divák, zvyklý na jednoduché a polopatické příběhy, nezvládne snímek, kdy se si za pomocí obrazu dotváří příběh sám. Na druhou stranu - příběh zde samozřejmě je a mně se napínavé hledání adresáta líbilo. Přirozeně kdo nemá vztah k výtvarnému umění a navíc nemiluje impresionisty, pak mé nadšení sdílet asi nebude. Je třeba říci, že se jedná o film pro menšinové publikum, tohle prostě mainstream není. A rozhodně není na škodu znát Vincentův život. Krásný film plný úžasných obrazů, emocí a otázek, které si jistě vnímavý divák zodpoví sám. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Film jako malovaný, myšleno jako známka kvality. Protože je animovaný jak je údajně vytvořen 100 malíři​, takže namalován i fakticky. Tento film jako byl poctou Vincentu van Goghovi, asi tak byl i zamýšlen. Rozhodně je originální a divák se dozví dost zajímavých informací o životě tohoto významného umělce. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ak odhliadneme od hry s rozpoznávaním majstrových obrazov a kochaním sa dychberúceho vizuálu, veľmi nám toho nezostane. Dej sa vyvaril z Vincentových listov bratovi a kombinuje fakty s fikciou počas vyšetrovania majstrovej tragickej smrti. Pomyselný zápas formy a príbehu sa v tomto prípade bojuje ťažko - na stanovených pedantských pravidlách nemožno tvoriť komplikované príbehové linky s dramatickými presahmi, symbolmi a bohvie čím ešte. Loving Vincent je preto málo príjemný, staromilský experiment, hodiaci sa na nedeľnú kávu a mobilnú verziu. Dosiahnutá nádhera, pod ktorej plátnom sa toho viac neskrýva. Navyše z toho strašne bolia oči. ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama