Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Táta je šašek, který Luciena dávno nebaví. Táta možná zajímá děti v obecenstvu, ale Lucien už přece dávno není dítě, tak se nebude smát klaunovi. Navíc, když je ten klaun takový nanicovatý. Naštěstí má klaun Jacques dobrého kamaráda Andrého, který si vezme Luciena stranou a odvypráví mu příběh z II. světové války. Hrdiny toho příběhu jsou André a Jacques. Oba milovali Lucienovu mámu Louisu. A aby jí dokázali, že jsou hrdinové, rozhodli se pro partizánskou akci, vyhodili do povětří výhybkářovou boudu na nádraží. Rozpoutali tím smrtelně nebezpečnou hru, která mohla mít tragické následky nejen pro ně. (Snorlax)

(více)

Recenze (31)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jak jsem zjistila, tak jsem film viděla už dřív, ale teprve teď k němu píšu komentář. Chvíli jsem přemýšlela o tom, proč je zařazen do kategorie drama, protože na mě rozhodně alespoň v první polovině filmu tak nepůsobil. Celé jádro příběhu je o tom, jak si nedělat unáhlené názory o lidech kolem nás, včetně svých rodičů, jak bylo vidět i v příběhu mladého Luciena vzhledem ke svému otci. A tak mu přítel jeho otce Jacques začne vyprávět jeden téměř zapomenutý příběh z války. Jednou jsem slyšela moc hezká slova : "Dřív než budeš soudit můj život, obuj si moje boty a projdi moji cestu, projdi moji minulost, pociť moje slzy a zažij moji bolest. Projdi roky, kterými jsem prošel já, zakopni na každém kameni, na kterém jsem zakopl já! Za každým vstaň a jdi dál, tak jako já! A až potom můžeš soudit moje chování a tvrdit, že mě znáš." Určitě to platí nejen pro Luciena, ale všeobecně pro každého z nás. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

První půlka se spíš vleče, vtipu ani napětí si moc neužijete, ale závěr - to je jiné kafe. Nevypínat předčasně. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zpočátku lehkovážný a s přibývajícími minutami stále vážněji vyprávěný příběh. Chvílemi je humor malinko křečovitý (jak se často Francouzům stává) a v závěru se mi pointa zadála trošku nepravděpodobná, ale i s těmito šmouhami jsem se na něj rád podíval a můžu doporučit. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Keď André začal rozprávať Lucienovi ten príbeh z vojny, a keď Jacques, André, Thierry a Emile skončili v tej jame, vedela som, že sledujem film od Jeana Beckera. Zase raz príjemný a veľmi ľudský film. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nosný nápad fajn, ale ne v tomhle kabátě a s těmito herci. Pokud chtěli natočit film o tom, jak dva vesničani sabotovali německou armádu a co to všechno nečekaného přineslo, měli vzít vážnější herce (což blbec k večeři Jacques Villeret prostě nebyl) a nedělat z toho komedii. Anebo to vzít na způsob sedmé roty povidlácku a pak ale netlačit na pilu u jámy. On ten motiv s německým klaunem je totiž hodně silný a dojemný. Špatný dabing, v němž neminete Švarce, Terše ani Jakuba Saice (Zavřel a Rychlý super). ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora je dosti nepřesný, já jsem tenhle film viděl v rámci kurzu francouzského jazyka a svojí vypovídací hodnotou mi velmi učaroval. Skvělé herecké výkony, silný příběh, výtečná kamera. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Výborný hořko-úsměvný příběh dvou dobrých přátel z francouzského venkova během 2. světové války. Bohužel totálně přehlížen nejenom Českou televizí, ale i distributory DVD. Velká škoda. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prijemny maly francuzsky film o dvoch bojazlivych dedincanoch, ktory sa kvôli zene zapoja pocas 2. svetovej do odboja. Jacques Villeret a André Dussollier su skvela dvojka, ktora sa uz stretla aj v predoslych filmoch a stale medzi nimi funguje komedialna chemia. Horsie je to so vsetkymi ostatnymi postavami, ktore nie su prilis zaujimave a zo samotnej zapletky sa dalo tiez vytazit viac. Napriek tomu ma film prijemnu atmosferu aj ked sa miestami deju smutne veci a hlavne vdaka ustrednej dvojici sa oplati vidiet. 6/10. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh vyprávěný 12letému chlapci je i zahrán pro dětskou duši. Dýchá z něj poezie a s postupujícím dějem je víc a víc dojemný. Film o neuvěřitelné statečnosti v kritických situacích, i když to na první pohled vůbec tak nevypadá. Nemůžu dát méně. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Ve snaze oslnit, roztočí dva ,,pitomci" kolotoč smrti. S nadhledem a odstupem vyprávění o přátelství, lásce, hrdinství, válečné tuposti a hlouposti, která ovlivnila život více lidem. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Neviem, či Nemci mohli byť takí dôverčiví alebo hlúpi, ale ako vymyslený príbeh o ľudskej statočnosti to môže byť. Hlavne začiatok filmu je veľmi nudný, ale s jamou prichádzajú filozofické momenty a potom tie naozaj silné. Je ich však zúfalo málo a sú vo filme tak osamotené, že to filmu vystačí len na tri hviezdy. –––– Jestliže jsme vůbec schopni z paměti vše vymazat, pak je smutek nepatřičný. – Jenomže vědomí toho, že jsme z paměti vše vymazali, může být zdrojem utrpení. –––– Máme dost slov na vyjádření toho, co cítíme. Ale to, co cítíme tady, musel cítit Adam v ráji. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Značne mi vadil začiatok a koniec. Inak to bol veľmi príjemný film s celkom podareným scenárom a nápaditými hercami. Škoda že sa neniesol celý v duchu jadra deja. Vadila mi tam retrospektíva ktorá bola veľkým mínusom kladov , pretože zobrala tajomno. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ti otcové jsou někdy opravdu trapní, ale někdy je ti mladí jen obyčejně nechápou. Jenom jak to, že se táta rozhodl svůj válečný příběh dvou "bláznů" vyprávět synovi až v tomhle věku? To jejich hrdinství vypadá jako obyčejná taškařice a možná, že si ani tenkrát ve svém mládí neuvědomili, do jak nebezpečné akce se vypravili... Ale o tom někdy právě to mládí bývá, žel bohu, často v negativním smyslu. Nebyl to špatný film, ale na pět hvězdiček mu něco scházelo. ()

Reklama

Reklama