Reklama

Reklama

Pozor na Slendermana

  • USA Beware the Slenderman
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Byl to lokální příběh, který vyděsil celý národ - dvě dvanáctileté dívky z města Waukesha vylákaly kamarádku do lesa, kde jí zasadily devatenáct bodných ran. Chtěly tím zapůsobit na mytickou postavu bez tváře, která na internetu vstoupila do širokého povědomí pod přezdívkou "Slenderman". V příběhu však jde o mnohem víc než jen o to, co hlásaly ponuré titulky v médiích. Alarmující dokument se noří hluboko do zákulisí tohoto šokujícího zločinu a zkoumá, jak může městský mýtus šířený na internetu zakořenit v snadno ovlivnitelné mysli mladých lidí, což vede k nepopsatelným činům. Ve filmu režisérky Irene Taylor Brodské (nominované na Oscara za krátkometrážní dokument The Final Inch) se prolíná Slendermanem inspirované umění, hry i videa posbíraná z internetu, stejně jako srdcervoucí rozhovory s rodinami obou dívek, svědectví ze soudní síně, názory odborníků i záznamy z výslechové místnosti, aby byly posouzeny všechny aspekty tohoto neobvyklého případu. Mrazivý snímek v konečném důsledku ukazuje, jak izolace adolescentů, duševní nemoc i vágní povaha internetu napomohly vytvořit v hlavách dvou mladých dívek nebezpečný příkaz, který všem zúčastněným zásadně změnil život. (HBO Europe)

(více)

Recenze (25)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve více ohledech znepokojivý dokument. Zprvu jde o fascinující případovou studii velmi aktuálního problému – uzavírání se do sociálních bublin a vytváření alternativní reality na základě bludů šířených po internetu. Jenomže režisérka slendermanovskou rovinu postupně opouští, aby se věnovala útočnicím, resp. jejich rodinám, což si vybírá daň v podobě mnoha nic nesdělujících emotivních záběrů plačících tváří. Dívky, které brutálně napadly svou vrstevnici, z dokumentu nakonec vycházejí jako oběti (internetu, kolektivu, psychické poruchy, nikoliv ovšem nedůsledné výchovy). Závažnost zločinu přitom zůstává stát bokem a skutečné oběti se nedostává zdaleka tolik pozornosti jako obviněným, z nichž se i díky tomuto filmu stávají v zásadě celebrity, jejichž „legenda“ se bude na jistých internetových fórech zřejmě šířit podobně jako legenda o Slendermanovi (viz fanouškovské kresby obou dívek s noži v ruce). Za ještě problematičtější než převrácení rolí útočníka a oběti (zčásti možná vycházející z americké mediální kultury, fascinované zločinci) považuji přiživování (se na) mýtu o Slendermanovi. Namísto toho, aby film jasně deklaroval, že jde o povídačky k vystražení teenagerů, snaží se vytvářet hororovou atmosféru fotografiemi a videi se Slendermanem podbarvenými zneklidňující hudbou. Mýtus tak dokumentem ve výsledku (zřejmě nechtěně) není s racionálním odstupem dekonstruován, ale bez většího odstupu spoluutvářen. Nedivil bych se, kdyby po zhlédnutí filmu stoupl počet lidí, kteří začnou na různých místech vídat vysokého muže bez obličeje a s chapadly na zádech. 50% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tie dve dievčatá boli čudné už od prvého pohľadu. Ale takým nezdravým spôsobom. Kebyže som slovenský turista a idem do USA a za slnečného dňa by ma zastavili doobeda vo vyľudnenej štvrti na americkom predmestí a ponúkli by mi cookies, hystericky zvresknem, hodím do nich kofolu v dvojlitrovej PET fľaši a zdrhám. Určite mi nepripadajú ako dve sympatické, neškodné puberťáčky. A samotný film Pozor na Slendermana? Je komplikované pochopiť, čo vlastne chce. Jednak rozpráva o skutočnom prípade dvoch dievčat, ktoré pobodali svoju rovesníčku (prežila, ale schytala skoro dve desiatky bodných rán nožom a do konca svojho života bude traumatizovaná). Jednak je o Slendermanovi, na ktorého svojím krvavým činom chceli zapôsobiť. Zároveň však tento dokument je aj o negatívnom vplyve médií na deti. Plus pátra po tom, čo sa musí stať, aby sa z dvoch detí stali krvilační vrahovia. A filozofuje nad vznikom mýtov, mestských legiend a monštier. Nie málo tém na jeden film! Možno i preto má až dve hodiny. Lenže v ničom nie je dôsledný. Nedoťahuje veci do úspešného konca. Jednotlivé myšlienky nie sú zlé, atmosférické letecké zábery na americké mestečká v lesoch sú strašne inšpiratívne (takmer by ste verili, že Slenderman nie je internetový výmysel, ale skutočný mýtus zo 17. storočia) a samotný zločin je desivý sám osebe. Ale na štvrtú hviezdu by som to nevidel. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Omnoho viac, ako o šialenom čine dvoch malých dievčat, či akejsi legende o “chlapíkovi bez tváre”, je hlavným zámerom tvorcov, pohľad na závažnú duševnú chorobu, zvanú schizofrénia, ktorá bola zrejme hlavným dôvodom, spáchania daného skutku. Byť to o 30 minút kratšie, aj tunajšie hodnotenie by bolo rapídne vyššie. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Ehm, nějak nechápu místní negativní přijetí. Beware the Slenderman totiž funguje produktivně v obou rovinách, které se režisérka rozhodla sledovat, ať už v lini fiktivního (internetového) světa či problematice reálného zločinu. Dokument nijak nedekonstruuje ani neracionalizuje povahu onoho syntetického moderního mýtu (nebo creepypasty, pokud máme labelovat, urban legends jsou nedostatečným termínem) z jednoho prostého důvodu. Ať už chceme nebo ne, Slenderman zůstává centrální postavou celého filmu. V první třetině je divák v dostatečné míře seznámen s jeho osobností a jejím nejednoznačným charakterem, umožňujícím různé možnosti výkladu. Následná prezentace zločinu prostřednictvím výpovědí viníků, skrze videozáznamy z výslechů, jen zvýrazňuje autenticitu a tíživou povahu samotného činu. Vyhýbání se přímým záběrům do tváří vražedkyň jak u soudních přelíčení tak výslechů, a to až do doby vynesení rozhodnutí soudu, tato forma absentujícího obličeje pak chytře implementuje znepokojivou všudypřítomnost Slendermana. Režisérka se ale pouští ještě hlouběji, pod povrch tragédie, a zaměřuje se na rodiče, kterým fiktivní postava „odnesla“ jejich děti. Představuje skutečné světy viníků, ty, ve kterých vyrůstaly, a staví je do kontextu s těmi fabulovanými. Neschopnost rodičů určit, kde a na kom/čem leží vina, bez zbytečného ukazování prstem ze strany tvůrců, vytváří vhodnou analogii ke zmiňované nejednoznačnosti povahy Slendermana. Zůstává tak na divákovi, jak si předložená fakta interpretuje. A abych zareagoval ještě na Mattyho komentář, převažující kolektivní vnímání viníků jako oběti v tomto případě není dáno sníženou pozorností tvůrců ke skutečné oběti, jíž a jejíž rodinu vzhledem k přetrvávající psychické újmě pochopitelně nechtěli vláčet natáčením, nýbrž jejich nízkým věkem a skutečností, že je nelze vnímat jako dospělé, racionálně uvažující lidi. Beware the Slenderman nikoho neadoruje, stejně jako předložené obrázky v závěru filmu, v jejich případě je to povětšinou přímo naopak. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zkuste si vybavit všechny ty desítky hororů o démonech, přízracích anebo různých monstrech, co jste kdy viděli, a ač je to nemyslitelné, pokuste se alespoň zlomek z nich převést do skutečných událostí. A pak podle toho natočit dokument. Trpký příběh o tom, co se vlastně může stát, když všechny příšery světa obživnou. Nic děsivějšího a zároveň smutnějšího asi hodně dlouho neuvidím... Bonus: dočkáme se za pár let toho, že budou mít k internetu přístup pouze mladiství a dospělí? A jak lze něco takového vůbec zrealizovat? ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ja som si tu prečítal pár komentárov a čakal nie úplne seriózny dokument, ktorý sa bude čiastočne na slendermanovskom mýte priživovať, no a po pozretí nemám vôbec pocit, že by zábermi na deti sledujúce creepypasta videá, prestrihávané komentármi Richarda Dawkinsa, niečo také robil. Každopádne je to moderný dokument na modernú tému, a tie sa vždy snažia baviť. A práve v tomto ohľade mi z toho nevychádza úplne úspešne. Takže mi v podstate vadí, že nerobí to, čo mu ostatní vyčítajú, ale asi je to skôr celkovou nudnosťou a stupiditou Slendermanovej konšpirácie. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento týden zemřel ve vězení v 83 letech Charles Manson. Důvod proč tehdy tak mocně vyděsil americké rodiče bylo to, jak dokázal zmanipulovat dívky, aby sami zabíjely. Zdá se , že se narodil nový Manson - internet, který dokáže to samé. V tom je dokument nejsilnější. V otázce, zdali je třeba děti chránit, aby se jim nedostávaly do hlavy mediální obsahy z televize, internetu a dalších médií. Délka na dokument přemrštěná, ale v USA zřejmě toto téma opět rezonuje. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Začátek mi přišel, jakoby si ho objednaly rodiny obou dívek obviněných z pokusu o vraždu své kamarádky. Všechna ty dojemná rodinná videa a fotografie, vzlykavé výpovědi zdrcených rodičů – přitom jejich dcery chtěly provést chladnokrevnou a naplánovanou vraždu. Navíc z výslechů bylo patrné, že toho moc ani nelitovaly (no Anissa později ano). Později se vše stočilo na škodlivost internetu, komunitu a celkovou mediálnost fiktivního Slendermana a s tím musím souhlasit. Za dob mého mládí jsme chytré mobily, počítače ani internet neměli, takže jsme coby děcka trávili čas hraním venku, nebo sportovali, chodili na výlety (potom začali internety ve škole, předpotopní mobily s anténami jak kráva co vypadali jak cihly a ti šťastnější měli 386…). Na kokotiny jsme neměli čas a ani nás nenapadly. Dnešní mládež a ty jejich chytré telefony, aplikace, notebooky – většinu času tráví na sociálních sítích a jiných pičovinách. Trošku zamrzelo, že se dokument nevěnoval více i přeživší holčině, ale asi vzhledem k rodině to nebylo možné. Nicméně i já si myslím, že tento dokument se snaží hlavně na škodlivost společnosti a dopad na společnost, manipulaci a zranitelnost slabších jedinců nechat se ovlivnit – což ovšem nemění nic na faktu, že pojednává o dvou náctiletých (málem) vražedkyních, které si odpykají spravedlivý trest v psychiatrických léčebnách! ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Asi nejméně příjemný film, co jsem za poslední rok viděl. Na první pohled velmi solidní true-crime, který odpovídá nepokrytě děsivou historku jednoho zločinu. Podivnější je ale přístup, jakým tvůrci zacházejí se samotným Slendermanem. Slenderman není mýtus, městská legenda jako Lochneska, Bunny Man nebo Yetti. Je to fascinující meme, který na sebe nabalil stovky tisíc izolovaných dětí internetu (let's face it - většinou dcery Tumblru s láskou ke špatným fanfikcím), což sice dokument v jedné části rozebírá, ale nedostatečně zdůrazňuje, že Slenderman je jen to - původem hříčka ve Photoshopu, která se absurdní rychlostí rozšířila do všech koutů internetu. Dokument ale místy navádí k zacházení se Slendermanem jako skutečné městské legendě, čímž z pachatelů dělá oběti. Ukazování prstem na nekonkrétní problémy ("the internet being internet", vztah školství a technologie) je snadné, rozebírání skutečných výsledků případu (duševní choroby, podcenění výchovy) naopak zůstává podivně v pozadí. 70% P. S. Pousmání k dobru za Krysaře. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Napriek vysoko výživnej látke sa autorke podarilo vyfabrikovať jeden z najnudnejších true crime dokumentov, aké som mala možnosť vidieť. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Od začátku mě to moc nebavilo, slyším výpovědi obou zločinců, vím co se stalo, není zde žádný prostor pro spekulace. Bezprostředně po násilném aktu jsou pachatelé dopadeni a probíhá výslech. Pravda, povaha případu žádné spekulace ani nedovoluje, takže se hlavní linka příběhu zákonitě bude točit kolem otázky PROČ? Co se 12 leté holce musí honit hlavou aby byla schopna naplánovat vraždu spolužačky, celou akci posunout aby dopřála své oběti ještě jeden den a po pár hodinách od uskutečnění násilného aktu o něm u výslechu hovořit nezávazně tak jako o počasí, nebo spíš o animáku, který nedávno viděla. Z některých reakcí a vyjádření holek mrazí až na prdeli. Dear God, this is really happening. It didn't feel like anything. It was like air. Výpovědi jedněch rodičů mají slušný náboj, výpovědi druhých vzbudí wtf moment. Prostor dostávají také odborníci na internetový folklór, třeba takový Dawkins hovoří rozumně ikdyž vypadá, že ho filmaři Skypem právě probudili. Popis internetů a fenoménu Slenderman působí jako televizní příručka pro neznalé, jako výplň v bulvární reportáži. To vše vytváří dojem enncyklopedie a ty já nerad. Naštěstí se ke slovu dostanou také znalci z oboru psychologie, (SPOILER finále celého filmu pak stojí na diagnóze Morganina otce. Paradoxně mi však jako největší magor připadala její matka. SPOILER) Pokud chcete pátrat po tom KDO? a JAK?, užít si různé pohledy na věc, nějakou tu nejistotu, to vše bez ohledu na sympatie vůči gaunerům, doporučuji West of Memphis. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Zimomriavkový príbeh. Je pravda že občas prehnane zdĺhavý, ale tá výpovedná hodnota, samotný čin a jeho rozbor (všetko čo som sa chcel dozvedieť, som sa dozvedel) vo mne zanechali pocit znechutenia ako žiadny dokument / film dlhú dobu nie. Pár vecí tu ale pôsobí zbytočne a asi by som ich vystrihol. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Dokument je přesně o tom, co se píše v obsahu. Zaujala mě spíš první polovina, kde se pár minut probírají komunity a dění na netu, to byla chvílema i sranda, a dokument odsejpal, pak se trochu zadrhl a vlekl. Dvě hodiny jsou asi přesetřelená stopáž, ale celkově se mi spíš líbil, bylo to zajímavé. Prostě dokument, no:-) ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Název dokumentu je trochu zavádějící. Neměli bychom se mít na pozoru před Slendermanem samotným, ale spíš před kultem, který se okolo této postavy vytvořil. Kdo očekává dokument o původu a vzniku této creepypasty bude nejspíš zklamán. Dokument se tohoto tématu dotýká jen okrajově a spíše se soustředí na to jak celá ta aura okolo Slandermana může ovlivnit lidi, kteří jsou buďto nemocní nebo lehce ovlivnitelní (nejčastěji děti). Mně osobně tenhle přístup nevadí, přece jen se jedná o dokument, který má vyprávět příběh dvou dívek, kterým se právě tohle stalo a popisuje příběh tragických událostí, které se kvůli tomu udály a nejedná se o dokument o Slandermanovi samotném. Film rekonstruuje události onoho incidentu a přináší pohled do života obou dívek před incidentem skrze rozhovory s jejich rodiči a záznamy z jejich výslechu policií. Na to o jak složité téma se jedná si myslím, že ho dokument pokrývá povedeně a určitě na konci vystává mnoho zajímavých otázek. Bohužel to je hlavní problém dokumentu, přináší spoustu otázek, na mnoho z nich však nepodává odpověď. Názor si tak utváří divák sám ze střípku, které mu dokument předloží, což je nejspíš i správně, přece jen dokument by měl stát na neutrální půdě ať se jedná o téma jakékoliv. Já bych ale přece jen chtěl téma vidět prozkoumané víc do hloubky s pohledem i druhé strany, to nejspíš bohužel nebylo možné, protože rodina oběti nechtěla být součástí dokumentu, což je pochopitelné. Jedna věc je však jasná, nezávidím soudům a porotě jejich rozhodování. 60% ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny o nějakém fiktivním bubákovi, který údajně přiměl dvě mladé holky, aby se pokusily zabít svou kámošku. Ten námět měl určitě potenciál, ale naplnit se ho fakt nepodařilo. Nechápu proč měli tvůrci potřebu toho bubáka zhmotňovat. ()

JetDryerFan 

všechny recenze uživatele

Tak je to dokument.. Někdy až příliš zdlouhavý dokument, který ale poměrně dobře ukazuje a vykresluje proč k takovým věcem dochází (než že by se věnoval Slendermanovi) a zcela upřímně si myslím, že finální rozsudek a jednání soudů bylo správné. V neposlední řadě si můžeme postěžovat na dnešní dobu, kdy rodiče dětem narvou iPad, místo toho aby si s nimi po večerech povídali u televize - možná by je pak lépe znali a co opravdu nechápu (SPOILER ALERT, ačkoli nevím, jestli se dokument dá vyspojlovat), je fakt, že pokud otec trpěl schizofrenií, že dcera nebyla podrobena nějakým základním testům (pravidelně!) a to i přes to, že šance že to bude mít není ani 10%. Ta možnost tam je, oni to věděli a mohli tomuhle předejít, protože kdyby byly prostě jenom cáklý obě dvě a né jedna cáklá a druhá narušená, no, kdo ví,.. ()

Reklama

Reklama