Reklama

Reklama

Durrellovi

(seriál)
  • Velká Británie The Durrells (více)
Trailer
Velká Británie, (2016–2019), 20 h 2 min (Minutáž: 46–47 min)

Předloha:

Gerald Durrell (kniha)

Scénář:

Simon Nye

Hrají:

Keeley Hawes, Josh O'Connor, Milo Parker, Daisy Waterstone, Callum Woodhouse, Alexis Georgoulis, Giorgos Karamihos, Anna Savva, Ulric von der Esch (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(26)

Vřelý, vtipný a pohodový seriál Durrellovi, natočený na motivy oblíbené trilogie spisovatele Geralda Durrella, pojednává o dobrodružstvích jedné rodiny na překrásném řeckém ostrově Korfu, kam se její členové přestěhovali ze svého anglického domova v naději na lepší život. Hlavní hrdinkou je vdova Louisa Durrellová, která si i přesto, že postupem času přišla o všechny peníze, stále udržuje jiskru a šarm. Jednoho dne se rozhodne učinit zásadní rozhodnutí a zajistit své rodině lepší osud, když se ukáže, že jí v Anglii na sklonku třicátých let minulého století nezbývá než živořit na pokraji bídy, nebo se provdat za bohatého, ale pochmurného staršího muže. Když ji přepadnou obavy, že se životy jejích čtyř dětí ve věku od 11 do 21 let ubírají špatným směrem, přestěhuje se i s celou svou zdráhající se smečkou do zchátralého domu pod řeckým sluncem. Tento nádherně natočený seriál sleduje rodinu, která si zvyká na nový život, čelí celé řadě problémů a získává nové přátele, protivníky, lásky – a zvířata. (HBO Europe)

(více)

Recenze (50)

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Člověk je někdy ostrov sám pro sebe." Čekal jsem trochu víc podle hodnocení, ale je to takový "normální přímořský" seriálek o docela nenormální anglické rodince na řeckém venkově. "Jsme zase nejlepší zahraniční rodina na ostrově!" ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Milý seriál na zkrácení sychravých večerů. Zajímavé (a v zimě hodně lákavé) prostředí, fajn postavy a jejich problémy. 4* ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Tu i tam som prísediaci ,keď to moja lepšia polovička sleduje a musím uznať, že sa chvíľami celkom nenútene bavím.Sám by som do toho nikdy nešiel ,ale takto to nejako zvládam lepšie. ()

dudo0606 

všechny recenze uživatele

Príjemný, pokojný, nevšedne všedný // všedne nevšedný seriál z krásneho prostredia s priam až zvláštne harmonickou atmosférou. Ach to Grécko! ()

JK77 

všechny recenze uživatele

Knihy som nečítal. Ale tak pohodový a kľudný seriál tu už dávno nebol. Konečne, túto príjemnú sériu vrelo odporúčam. ()

Felisr 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se moc a moc na tenhle seriál....a to byla možná chyba. Nebo je větší chyba v tom, jak moc se odklonili od všech Geraldových knih a z vynikající předlohy udělali něco průměrného. Tak třeba ctěná máti, distinguovaná postarší paní je zde nadrženou fešandou? Nejvtipnější scénky z knih jsou z většiny vypuštěny, proč proboha? Perličky typu Lugaretsiiny nemoci, Bobek, Blink, Macanda, stráčata, pitva želvy na verandě aj. - nikde. Jsem ve třetině druhé série a mám chuť sundat na 3 hvězdy. Za tvůrce je mi stydno, to si Gerry nezasloužil. Raději se vrátím k jeho knížkám. ()

Muff 

všechny recenze uživatele

Zkouknul jsem náhodně asi 10 dílů, ale žádný nebyl vyloženě nudný, trapný nebo hloupý. Je to nenáročná, příjemná podívaná se spoustou opravdu vtipných okamžiků (dobře napsané a nenásilně zahrané). Občas vážnější, občas rozvernější, jako sám život. Když už rodinný seriál na nedělní dopoledne, proč ne tenhle. ()

Střelec17 

všechny recenze uživatele

Takhle si nějak představuju pohodový seriál u kterého nemusím přemýšlet a jen se můžu nechat unášet pocitem klidu. Knihu jsem zatím nečetl, ale při dívání mě několikrát napadlo, "tak takhle to vypadá, když se scénáristi drží předlohy a nevymýšlí si tam svoje názory." Postavy jsou skvěle napsané, každá z nich je jiná a originální, na všechny jsem si zvykl, všichni si mě získaly. Příběhy byly někdy trochu slabší, ale když máme tak výborné obsazení nešlo se nebavit, hlavně tady spíše šlo o výbornou atmosféru, která se odehrává na krásném Řeckém ostrově Korfu. Pozitiva: Musím tady vypíchnout hlavní znělku seriálu, viděl jsem již spousty znělek, ale tady tato je asi nejlepší co jsem u seriálu viděl. Negativa: Škoda že neukázali trochu více z ostrova.  ()

tulen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud (jako já) čtete knihy G.Durrela od dětství a znáte je skoro nazpaměť, předem varuju - seriál sice přebírá námět a postavy (nebo spíš jejich jména), ale ani zdaleka není adaptací knih. Knihy jsou psané očima malého Geralda, plné okouzlení přírodou, laskavé, humorné - to se bohužel ani zdaleka nepovedlo do seriálu dostat. Otázka je, jestli se o to vůbec tvůrci snažili, asi ne. Zabývají se spíš matkou a jejími problémy s rodinou - financemi, výchovou dětí - a její samotou. Seriál tak působí spíš lehce depresivně, zaměřuje se na (spíš vykonstruovanou a občas uměle přepjatou) dramatičnost a vztahy. Ani jedno v Durrelových knihách takto podané nenajdete. Dost nepochopitelné jsou pro mně zásadní posuny v postavách i v ději - jakoby autoři seriálu nasekali knihy na kousky a pak je složili uplně jinak, půlku věcí zahodili a nahradili svými "vylepšeními". Čekal jsem uzavřený seriál, který má jasný děj a pevný počet dílů - ale vypadá to, že je to klasická příprava na nastavovanou kaši, s obvyklými seriálovými klišé. I když jsem chtěl seriál sledovat bez předsudků a nesrovnávat s knihami, dost dobře to nejde a čím dál víc mi to vadí. Čím dál víc mám pocit, že bylo zneužito jméno a popularita Durrelových knih. Možná, že v něčem je seriál realistický, nedokážu posoudit, ale netěšil jsem se na drama, ale na pohodu knížek převedenou na obrazovku ... Je to veliká škoda, protože potenciál na lepší výsledek tady byl. Ale dnešní "tvůrci" jsou už asi svým uvažováním a vnímáním natolik jinde, že půvab a jemný humor Durrelových knížek vůbec nechápou ? Doba si asi žádá drama - že jsou pak všechny TV seriály podobné a stejně povrchní, to už asi nikoho netrápí. --- Dalším problémem je kamera a obrazové pojetí - přestože to bylo skutečně točeno na Korfu v exteriérech, působí výsledek spíš uměle a nějak stísněně, barvy jsou nepřirozené ... Hudba není špatná, resp. je na první poslech zajímavá, ale postupně mně začala spíš obtěžovat svou kolovrátkovitostí a výrazností --- Váhám mezi dvěma a třemi hvězdičkami - není to uplně špatný, ale přesto je to zklamání ... (hodnoceno po shlédnuté prvních sérii) ### Po 2.sérii - trochu jsem si zvykl, možná se i seriál zlepšil a herci se dostali víc do rolí, nevím. Není to špatný seriál a baví mně se na něj dívat, ale přesto všechno výše napsané platí. A fakt hodně mně štve to barevné tónování, nechapu proč je použitý, moře a obloha mají hnusnou barvu, slunečné Korfu se mění v něco podivnýho. ### Po 3.sérii zklamání - úroveň klesá, až posledním (cirkusovým) dílem skončil seriál na dně středozemního moře, kam bych poslal i scenáristy a režiséra ve slušivé betonové obuvi ... Chce se mi snížit hodnocení na 2 hvězdičky, ale ještě dám šanci 4. sérii. ()

Chuckiecz 

všechny recenze uživatele

Knihy Geralda Durella jsem četla velmi rád jako malý a i jako dospělý. Byly úžasné a poetika Korfu z něho dýchala na každé stránce. K seriálu jsem proto přistupoval s despektem. A neoprávněně. Seriál je skvělý. Je trochu jiný než knihy. Jsou přidány postavy, zápletky a i příběhy, ale poetika je stejná. Postavy a obsazení jsou zvoleny velmi dobře. Je to oddychové čtení a oddychová podívaná. Nezklame, potěší. ()

numan 

všechny recenze uživatele

Pohoda, Řecko, super foxteriéry. Rodinka občas na pěst - všichni - ale to byl účel. Nakonec z nich opravdu nejlíp vyšel Lugareciin střílející oblíbenec Leslie - je takový nejuvěřitelnější. To neznamená, že by ostatní byli špatní - naopak. Spiros, Theo, pelikán i sova pálená super. Jisté výhrady mám k zmalované ovci, jednak byla strašně toporná a druhak mi ta její počmáraná vlna přišla už malinko za čárou. Seriál má ovšem jednu zásadní vadu: Má jen 26 dílů. Ach jo.... ()

Venus7 

všechny recenze uživatele

Mám ráda britské seriály a miluju Řecko, při sledování tohoto seriálu se směju a dojímám zároveň. Za mě naprostá spokojenost. ()

mia.com 

všechny recenze uživatele

Serial jsem si zamilovala hned prvnim dilem. Nadherne scenerie a prihody jedne anglicke rodinky. Pohlazeni po dusi. Ze zacatku jsou sice decka desne rozmazlene a potrebovaly by vyliskat, ale jak rostou, je to lepsi. Nicmene konec jsem obrecela. ()

fantom13 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na O mé rodině a jiné zvířeně i na obě pokračování. Knihy totiž střídají zejména dvě základní polohy - malebné popisy krás Korfu a jeho živočišné říše z pohledu desetiletého kluka se zábavnými historkami, v nichž jsou členové Durrelovic rodiny s jasně vyprofilovanými charaktery vrháni do rozličných humorných, místy až do absurdna dovedených situací. Knihy jsou geniální a dodnes neskutečně zábavné - ale v téhle podobě je do seriálu asi převést nešlo, protože by se brzy začaly historky točit v kruhu. Autoři tak provedli několik (diskutabilních) úprav. SPOILERY Především z příběhu pětiletého pobytu rodiny na Korfu udělali vztahovku, kde se v každé sérii (viděny zatím dvě) řeší zejména problémy maminky Durrelovic s muži a nejstaršího syna Larryho se ženami (v knihách vesměs neexistujícími). Dále minimalizovali a upozadili samotného Gerryho i jeho výpravy po ostrově. A aby dodali seriálu na dramatičnosti, nechali Durrellovy zchudnout, aby museli bojovat s tím, jak se uživit (což je podle mě největší fail, který posouvá atmosféru celého seriálu do vážnějších tónů a pekelně daleko od pohodových knih). Tím se výrazně posunuly i charaktery postav - z malinké, padesátileté, flegmatické máti, která je věčně zabořená v kuchařských knihách, udělali o čtvrt metru vyšší, o deset let mladší sexy Keeley Hawes, která se stále ještě nevyrovnala s osm! let vzdálenou manželovou smrtí a pokouší se znovu zamilovat, prchlivý Leslie, který se v knize stará jenom o zbraně a lodě, najednou fňuká po zemřelém otci, a z mohutného, ukřičeného místního dobrého ducha rodiny Spira je najednou fešák, který po Durrellovic máti pokukuje. Z původních charakterů tak zůstala akorát Gerryho láska k zvířatům, která zaplavují vilu, Larryho sobectví a uštěpačnost (pokud zrovna nevzdychá po rodině) - a hlavně Margo, odpovídající knize asi nejvíc tím, jak se snaží zhubnout, bojuje s pupínky a s odzbrojující naivitou loví místní Řeky a Turky. Navíc se z toho skoro úplně vytratil samotný ostrov Korfu plný svérázných vesničanů i prodchnutý klidem, teplem, krásou a pohodovou atmosférou, a zbyly z toho jen náznaky chaoticky roztroušené v ději jako z telenovely (němý lovec zlatohlávků s flétnou, který přesvědčí máti, aby zůstala na ostrově - proč?). A taky samotné Durrellovy vtipné, ostře vypointované - a svým způsobem nelítostné scénky a rodinné přestřelky, jazykově vytříbené a stejně absurdní jako z P. G. Wodehouse, najednou mají smířlivější podobu, kdy autoři seriálu jako kdyby se snažili vysvětlovat, zmírňovat - oni to tak nemyslí, oni se mají ve skutečnosti strašně rádi a potřebují se. A všichni to taky explicitně všem říkají. Čímž ty historky mnohdy spolehlivě zabíjejí a zůstává z nich jen torzo. Asi takhle - není to špatné, místy je to úsměvné, místy z toho ta radost a pohoda probleskne, ale ve výsledku je to úplně jiná disciplína než knihy. Proto si myslím, že těm, kdo knihy neznají, se to asi bude líbit víc. Dávám čtyři hvězdy, protože mě to po letech přinutilo zase se ke knihám vrátit - a přeci jen, je to nostalgie. Jinak bych hvězdičku ubral. () (méně) (více)

bjindy 

všechny recenze uživatele

Po tretej sérii musím skonštatovať (knižnú predlohu nepoznám), že ide o veľmi pohodový seriál odohrávajúci sa vo veľmi príjemnom prostredí gréckeho ostrova Korfu. Komické scénky pôsobia prirodzene, nájdu sa aj vážnejšie momenty, ktoré našťastie nie sú tak dlhé, aby pôsobili ubíjajúco. Akurát spočiatku boli tie Durrelovic decká trochu neznesiteľné, každý si šiel to svoje (zvieratká, zbrane, písanie) akoby ho problémy rodiny nezaujímali, ale potom som si na nich jednak zvykol, ale aj ako rodinka začali fungovať lepšie. Pri pohári chladeného vínka sa na to pozeralo veľmi dobre. ()

vamix 

všechny recenze uživatele

Krásné pohlazení na duši.....je to prostě roztomilé a laskavé,nesmírně jsem si to užil a odpočinul si u toho... ()

poppy75 

všechny recenze uživatele

ani si nepamätám,kedy mi nejaký seriál spôsobil toľko slnka,šťastia a smiechu v duši...obrovské plus za výber predovšetkým detských hercov a Spirosa :-) a za fascinujúci dom a okolie...hravé a veselé,žiadne hluché miesta...neodpustím si ale 3 výtky-prvá za postavu matky-celý dej sa prakticky točí hlavne okolo nej a hĺadaní chlapa pre ňu,čo je dosť na škodu,keďže bola najmenej zaujímavá z celej rodiny-a s tým súvisia aj grimasy jej predstaviteľky,ktoré ma v podstate ako jediné na tomto seriály vytáčali do nepríčetnosti,kedže stále pôsobila ako utečenec zo psychiatrie,ktorý navyše slope prvú ligu..a priznajme si-nechápala som,prečo boli do nej všetci muži tak paf,keďže ktorákoĺvek miestna žena ju predčila...navyše,neverím,že dokázala pár slovami presvedčiť silného taliana,aby sa vrátil dobrovoľne naspäť do talianska a priznal sa k zločinu...druhá výtka-hoci dobre myslená,ale mne už hore krkom lezúca osvetová činnosť,ktorou je v posledných rokoch skoro všetko z ostrovov prešpikované-myslím tým výchovné narážky na imigrantov či homosexualitu-dá sa to robiť po prvé tak,aby sa divák necítil ako na školení ústredného výboru a po druhé-silne pochybujem,že postavy by takto reagovali aj v skutočnosti-a tým sa dostávam k tretej výtke-tu ide o seriál o skutočných osobách,v prípade Geralda Durrella dokonca o medzinárodne preslávených a tak ohýbanie faktov kvôli ľúbivost je neprípustné...napriek týmto výčitkám je tento seriál moja srdcovka,videla som práve na instagrame Alexisa Georgoulisa,čiže Spirosa,že už pracujú na 4-tej sérii,tak sa teším ako malé decko a dúfam,že si seriál zachová čaro hravosti...predsa len, v dnešnej dobe,keď sú aj príbehy pre deti presiaknuté zlom,všade samé príšery-je takýto počin ako diamant medzi splaškami... ()

Reklama

Reklama