Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka na slovenské lidové motivy. V dnešní Pohádce pro pamětníky se setkáme s lakotným kupcem, který měl všeho dostatek, ale přesto šťastný nebyl. Jednoho dne se u jeho domu zastavila stařenka, která mu předpověděla, že se mu narodí syn. Nesmí se ale sedm let dotknout země, jinak navždy zmizí. Kupci se ale nepodaří syna Janka od kletby uchránit, a tak jednoho dne dítě ze světnice zmizí... (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Na téhle pohádce je nejzajímavější obsazení té méně známé Hlaváčové. Jinak ano, pýcha je potrestána (přes naprosto nevinnou duši) a napravena, hodná holka samozřejmě všechno spasí, kdežto ty zlé spíš všechno spásly a končí to veselkou a pojednáním o plavbě kamenů. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Sice černobílá kulisová pohádka z cyklu "Bylo nebylo", ale výborná. Na krátkém prostoru je vykreslen příběh zlého a lakotného kupce, který díky svým vlastnostem přijde o malého syna. A čas bez synka změní jeho povahu a díky zcela jinému přístupu k hodnotám se mu podaří znovu svého syna po mnoha letech uvidět. Poselství pohádky je jednoznačné, herecké výkony pohádkově dobré a celkově, i když to působí zastarale, velmi aktuální. Škoda jen velmi nekvalitní zvukové stopy. Úvodním a závěrečným slovem provází Štěpánka Haničincová. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Černobílá, studiová a navíc ten kamínek zase tak velkou roli nehrál. Ovšem byl to právě nově narozený syn, který naučil kupce uctivosti a pokoře. Takových zkoušek by bylo třeba mnoha lidem. Zajímavé, že Jiří Vala se na podobné spíše záporné role hodil víc. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi nelíbilo, protože kupec neudělal žádnou chybu a dítě se země nedotklo. Bába Yagga, odnesla synka jen pro své potěšení. Navíc mám pocit, že jsem to s těmi holkami už četl někde v ruských pohádkách, ale jist si tím nejsem. Dám čtyřicet, víc nemohu. ()

rozum i cit

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že ačkoli vypravěčka čte tuto pohádku ze sbírky Boženy Němcové, já ji znám v literární podobě jako slovenskou lidovou pohádku. Jen tu nešlo, myslím, o kupce, ale zámeckého pána, a holky měly za úplatu strávit noc v zámecké komnatě, protože tam strašilo. Zbytek je v podstatě co do obsahu úplně stejný. Sympatický manželský pár Myslíková a Vala, které mám jako herce oba ráda, odvádějí standartně dobrý výkon, mile mne překvapily představitelky záporných hrdinek, obzvlášť Dana Hlaváčová, ta její Mařka byla co do sex-appealu opravdu síla. Rodiče ztraceného syna museli být skutečně zoufalí, když si něco takového vůbec pustili do chalupy. Příjemná studiová pohádka, nikterak výjimečná, ale celkově milá. Jediné, co mi zde trochu vadí, je, že kvůli proměně charakteru lakomého kupce trpí mnoho let i nevinná manželka. Pohádka má ale skutečný happyend jako málokterá v podobě pěkného a poučného závěru o tom, že změnit se může opravdu každý, neboť v každém člověku je střípek dobra, onen stříbrný kamínek, někdy zapomenutý a skrytý hluboko na dně, ale stačí ho v druhých vidět a v sobě jej nalézt. ()

Reklama

Reklama