Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edward Bloom (Albert Finney) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (Ewan McGregor), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti. Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (Billy Crudup). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (Jessica Lange) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 355)

castor 

všechny recenze uživatele

Nepříliš klasické Burtonovské vyprávění se mě příliš nedotklo, možná nevidět titulky, tak by mě (MOŽNÁ) nenapadlo, že je to právě jeho dílko. Asi nejsem takový znalec.. Chyběla pevná autorská ruka a jindy temně laděné scény, ale naštěstí to na druhé straně nesklouzlo do sentimentálně pojatých příhod. Nechybí však humor, kouzelně bizarní postavičky, několik životních pravd, úžasná kamera a kouzelná hudba stálého spolupracovníka Dannyho Elfmana. Takových tři a půl.. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Neviem čím to je, ale čím som starší, tým mám radšej príbehy, ktoré sa točia okolo klasických rozprávkových tém a postavičiek - detstvo, prvé dobrodružstvá, bosorky a čarodejnice, obrovia, škriatkovia, cirkusy, kúzla a čary... A Veľká ryba moje chúťky dokonale uspokojila a urobila to s klasickým šarmom ála Tim Burton. A navyše, rozplynula moje neopodstatnené predsudky voči Ewanovi McGregorovi, ktorý sa pre túto úlohu snáď narodil, a potvrdila moju vysokú mienku o Alison Lohnan, z ktorej sa jedného pekného dňa určite stane hviezda, alebo aspoň hviezdička. ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou mě nepřestává opouštět ona myšlenka člověku přirozené vlastnosti budovat si svou realitu. Relativizuje se mi tím důležitost oné racionální cesty, která je mi stále blízká, ale tak nějak působí příliš samolibě tím, jak si hraje na čtyř-proudovou dálnici ve světě, kde je jen jednou z mnoha prašných cest. Rybičce semtam opadávají epizodní šupiny, ale tvář rozhodně neztrácí. Burtonův civilně bizarní svět je krásnější bez pozornost odvádějích konfet a ohňostroje. To, co člověk vidí, záleží na očích, kterými se dívá, a je hlavně dáno tím, jak zhlíží. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkala, že je v tom nějaký zmatek a snažila jsem se neztratit ve vypravování prolínající se jedno přes druhé a dokonce mě napadla i bláhová myšlenka "co na tom je tak okouzlujícího" Postupně jak film pokračoval jsem si uvědomila, jak je ve všech směrech krásný a dojemně upřímný. Vlastně si občas sama připadám, jestli mnou stokrát opakovaná historka ze vzpomínek je vůbec pravda, zdalipak se vůbec stala. Konec mě klasicky dojal k slzám (jako bych čekala něco jiného, že). Budu na něj ještě dlouho myslet ... ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Jen málo tvůrců si dokáže uchovat svůj režijní styl a nepodlehnout tlakům okolí a Burton je rozhodně jedním z nich. Svoje bizarní postavičky staví do ještě bizarnějších situací, hraje si s kouzlem romantiky, tady přidá špetku strachu, tady fantazie a výsledný mix na vás vychrlí v nezaměnitelném vizuálním balení s mohutnou vypravěčskou podporou, která je hlubší, než se na první pohled může zdát. Film stojí především na kontrastu, ve kterém s velkou dávkou samozřejmosti odhaluje všechno zvláštní a neuvěřitelné a z toho „normálního“ si dělá starosti a cítí k němu mnohem větší zodpovědnost. Je skvělým vypravěčem, dokáže se perfektně orientovat v jednotlivých příběhových rovinách, aby je na konci melancholicky poslepoval a nechal diváka umřít v záplavě slz. Velká ryba stojí z velké části i na zvučné podpoře hollywoodských hvězd v čele s Ewanem McGregorem, kterému se v poslední době zatraceně daří. Ze své role vyhmátl to nejlepší, co mohl nabídnout a prodal to tak skvěle, že tomu stejně jako jeho filmový syn budete chvílemi věřit. O to horší je pak návrat do všední reality, kde nefigurují ani obři, ani vlkodlaci a největším zážitkem dne je hádka s prodavačkou v supermarketu. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (35)

  • Ewan McGregor bol do filmu obsadený ako mladý Edward Bloom po tom, čo si producenti všimli, že sa podobá na fotky mladého Alberta Finneyho (ktorý hra starého Blooma). (pugs)

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama