Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edward Bloom (Albert Finney) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (Ewan McGregor), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti. Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (Billy Crudup). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (Jessica Lange) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 354)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ovšem, tohle se Burtonovi náramně povedlo. Ačkoli mohla Velká ryba snadno skončit jako snůška sentimentálních a barevně opulentních historek, stalo se z tohoto snímku nádherně vypointované a myšlenkově soudržné dílo. Edward Bloom není po stránce psychologické velká postava, je to překrásný symbol lidské imaginace a toho, kterak se skrze fantazii můžeme stavět ke světu. A celá Velká ryba je vlastně jednou velkou hrou, ve které Burton staví diváka do pozice toho, kterému není přisouzeno jen uvěřit, ale musí především pochopit, proč Edward svůj život přetváří do neskutečných historek. Proč je Edward velkou rybou a proč je "pravda" vyprávění irelevantní. Tim Burton líčí příběh svým typicky pitoreskním způsobem, nezapře horrorovou manýru, ale především nezapře svou lásku k zobrazenému fantasknu. Prolínání imaginativních sekvencí se sekvencemi ze "skutečného" světa je provedeno velice citlivě, byť mi v některých místech film připadal trochu nešťastně zrytmizovaný a tím pádem pozbývající na tempu. Jenže konec vše napraví – konec, který je definitvním stvrzením toho, jak citlivě vystavěný je film a jeho myšlenka. Vlastně máte dvě možnosti: buď přijmete sucharský pohled Edwardova syna, nebo přijmete Edwardovu fantazii. Rozhodnete-li se pro druhé, čeká vás nádherný filmový zážitek, který po formální stránce nezapře inspiraci starými mistry evropského "narativního" filmu. Vzhledem k několika slabším místům bych se klonil ke čtyřem hvězdám, ale za ty upřímné slzy v nádherném finále vlastně nemůžu jinak než... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Neviem čím to je, ale čím som starší, tým mám radšej príbehy, ktoré sa točia okolo klasických rozprávkových tém a postavičiek - detstvo, prvé dobrodružstvá, bosorky a čarodejnice, obrovia, škriatkovia, cirkusy, kúzla a čary... A Veľká ryba moje chúťky dokonale uspokojila a urobila to s klasickým šarmom ála Tim Burton. A navyše, rozplynula moje neopodstatnené predsudky voči Ewanovi McGregorovi, ktorý sa pre túto úlohu snáď narodil, a potvrdila moju vysokú mienku o Alison Lohnan, z ktorej sa jedného pekného dňa určite stane hviezda, alebo aspoň hviezdička. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Velká Ryba opojně komparuje reálný a fantaskní svět nejen tak, že jejich silné stránky ještě zvýrazní (pohádkovost působí více mile a něžně, v realitě se prohlubuje "pravda" a emoce), ale dokonce kráčí dál až k samotnému filmovému vyprávění. Nejde pak ani o to, jestli tyto světy od sebe rozeznáme, ale o to, že na konci ani nebudeme chtít, a v tom tkví ta nejsladší pointa. Zdatný filmař může vyprávět o čemkoliv a pokud bude mít um a prostředky Tima Burtona, své diváky si vždycky získá... Velká ryba je krásný film, jehož klišé ani naivní rozmary nemohou zkazit líbezné pocity, jež v člověku vyvolává. 9/10 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Některé Burtonovy filmy mi zavánějí genialitou, Velká ryba mezi ně nepatří. Považuji film za jeden z Timových největších omylů. Jeho poetika se ani zde nezapře, přesto to na mne působilo studeně. Starý chlápek vypráví neuvěřitelné historky svého mládí. Hlubší myšlenku jsem nezachytil, přišlo mi to jaksi sterilní. I napodruhé. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Obchádzal som tento kus asi 2 roky, bál som sa ho, pretože som vedel, kto ho režíroval :) No nakoniec som sa odvážil, a dopadlo to takto: Ten film nemá tvar, chuť, a hlavne motor :D ALE je to prvá BURTONOVKA, ktorá mi ničím nevadila, dokonca ku koncu ma celkom oslovila. Ajkeď neviem presne čím... :) Som zvedavý, či sa dočkám pre mňa 5hviezdičkového Tima.... ()

Galerie (99)

Zajímavosti (35)

  • Když mladý Edward (Ewan McGregor) přistane v Koreji, břichomluvec a jeho loutka mluví tagalštinou (jazyk Filipín), zatímco siamská dvojčata a Edward mluví kantonštinou (čínský dialekt). Vojáci, kteří posléze vytáhnou břichomluvce z pódia, mluví mandarínskou čínštinou (jazyk pevninské Číny a Tchaj-wanu), zatímco ostatní vojáci mluví korejštinou. (Rozige)
  • Rychlý růst malého Edwarda (Perry Walston) byl demonstrován například ve scéně, kdy mu znenadání v kostele popraskaly knoflíky na košili. Hned v dalším záběru však byly knoflíčky zpět na svém místě. (Anthro)

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama