Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edward Bloom (Albert Finney) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (Ewan McGregor), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti. Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (Billy Crudup). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (Jessica Lange) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 355)

joker.george 

všechny recenze uživatele

Až při závěrečném vyprávění, při kterém syn dospěl, jsem si uvědomil, jak moc krásný snímek jsem po celou dobu sledoval. Nádherné. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nevím proč mi sakra trvalo tak dlouho než jsem se k tomuhle epickému filmu dostala?! Jedná se o naprosto úžasně natočený film o tom, že lidská fantazie nezná mezí. Ráda bych si v budoucnu přečetla i knihu, protože takový příběh může vymyslet vážně talentovaný člověk s velkou představivostí. Ewan se do téhle role krásně hodil a nejlepší je to, že za celý film tam nenajdete postavu, kterou by jste vyloženě nenáviděli. Všechno je krásné a pozitivní až neuvěřitelné. Krásný film na zvednutí nálady. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

On to rozhodně není špatný film, to určitě ne. Jen prostě nevidím důvod dát vyšší hodnocení. Možná to je způsobené i tím, že filmy o umírání na smrtelnou nemoc fakt v oblibě nemám, ale tady jsem doufal, že se na to tolik nebude hrát. A taky že tolik ne, ale stejně... U Velké ryby mě zaujalo pár scén, u kterých mě bavilo hledat skrytý reálný základ, jenže některé mě zase nudily a někdy jsem ani nechápal, proč tam některé ty prvky vůbec jsou (třeba toho obra jsem nepobral). Hlavní problém ale vidím v tom, že mě to zaujalo v jednotlivých scénách, ale celkově to ve mě žádné výraznější dojmy nezanechalo a znova už to vidět asi nemusím. Jako kecal bych, že mě trošku nedojala ta scéna umírání (já to snad ani jako spoiler neoznačím, když je to očividné už od začátku), ale upřímně, za to mohla ta smutná dojemná, až vyděračská hudba. A když si vzpomenu na poslední sen ze Snů Akiry Kurosawy, ten mě stejně dojal o dost víc - a to tam hrála samá veselá hudba a člověk by ani neřekl, že to je pohřeb. Takže tady to moc neberu, sorry. Své kouzlo to má určitě, ale nedokážu mu (aspoň teďka) podlehnout a "docenit ho". A imaginativní mi to taky moc nepřišlo, vlastně to jen okopírovalo pár postaviček a míst viděných už jinde, ale vlastní Burtonovu fantazii jsem v tom prostě neviděl. Ale může vůbec člověk bez fantazie jako já něco takového soudit? A teď když nad tím tak přemýšlím, pořád jsem čekal, že ty neshody ve vztahu otce a syna a jejich odlišného pohledu na světa budou víc rozvedené, ne že se zničehonic rozhřeší na smrtelném lůžku, kde syn řekni otci těsně před smrtí svoji vlastní vymyšlenou historku - navzdory tomu, že se před chvílí dozvěděl, jak to skutečně bylo s jeho porodem a skutečný příběh mu přišel zajímavější. Nějaký postupný vývoj toho bych tam rád viděl, jenže není. Lepší 3* ()

Eriol 

všechny recenze uživatele

Chytit takovouhle rybu byl jeden z mých největších filmových zážitků za posledních pár let. (S fantastickou hudbou.) ()

ad 

všechny recenze uživatele

"Burtonova verze Forresta Gumpa" neí srovnání, které by bylo daleko od věci, ale nutno přiznat, že jeho film je přeci jenom o něčem trošku jiném... Spoustu scén je kouzelných a především "Felliniovské" finále nemá chybu,ale v rámci režisérovi tvorby se jedná o vcelku "normální" film... Navíc chybí Burtonův pověstný drajv... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Tento film asi nedovedu ani slovy ohodnotit. Nejúžasnější, nejmagičtější a nejemotivnější film jaký jsem kdy viděl, a to v režii Tima Burtona. Sice nenese jeho nejbizarnější rukopis, přesto je z něj jeho režisérská ruka cítit právě zvolenými tématy a jednotlivými prvky. Můj životní film. ()

baaaja 

všechny recenze uživatele

Dokonale promyšlený film, fakt mě mooc zaujal...už jenom díky uplně jednoduchému a všednímu tématu, byl prostě tak skvěle zpracovaný a vymyšlený že nejde jinak než dát 4, klidně i čtyři a půl hvězdy.. :) ()

Lopic 

všechny recenze uživatele

Chvíli sem se adaptoval na Burtonův styl, který mi ne vždy sedí. Ale postupem času sem se nořil více a více do vyprávění a na konci sem byl spokojen. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

750. hodnocený film: Do tohoto filmu se mi chtělo už jenom proto, že jej režíroval mnou obdivavaný Tim Burton. Už jsme tu měli "pohádky" s kostlivci a hororovou tematikou, ale tohle bylo zcela z jiného soudku. Nádherný příběh se spoustou minirolí a roliček a jednou významější v podobě Ewana McGregora. Film má nádherný příběh a je hodně pohádkový (jak už jsme od rejži zvyklí) a je vyprávěn skvělým způsobem. Na smrtelné posteli vypráví starý muž své rodině (hlavně nevěřícímu synovi, který jej zatracuje) příběhy, které skutečně zažil. Nikdo mu nevěří, na jeho pohřbu, na kterém se všechny ty postavičky sejdou, aby se s ním naposledy rozlučili. Bravo, 5* a ani já samotný jsem nic jiného nečekal než skvělou práci. 5* ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Za poslední dobu jediný film co ve mne dost zanechal. Skvělé! A nebudu šetřit chválou na Tima Burtona. Dojemné chvilky s kouzelnou atmosférou a samozřejmě oblíbení herci: Ewan MacGregor, nádherná Helenka Bonham Carter a další. Tleskám!!! Nádherný film, který zahřeje na srdíčku. A nezapomenutelné scénky na konci filmu. Kdyby bylo šest hvězdiček tak dám šest! Jeden z oblíbených. A rád se podívam znova, protože ten film za to stojí. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Jsem ohromen. Tim Burton mi nikdy opravdu nesedl. Bezpochyby je to velký inovátor, experimentátor a velký hráč s fantazií, ale jeho příběhy (ať už šlo o Batmany či třeba Edwarda) mne do jeho světa nedokázaly vtáhnout. Tady se ale stalo něco jiného. Ač je příběh Velké ryby protkán typickými burtonovskými pikareskními postavičkami, celková atmosféra je jiná a také svým poselstvím míří trochu jinam, řekl bych výš. Hlavní pojítko vztahu otce a syna je už dnes sice poměrně profláklé, ale když se tady spojilo s onou burtonovskou fantazií, vznikl nádherný a svým nádechem nenapodobitelný film. Kromě onoho vztahu je vlastně i vůbec o nezastupitelné roli fantazie v životě a já myslím, že při sledování některých scén u filmu mnozí z nás často vzpomenou na vlastní dětství....Nekonečné ódy bych pěl hlavně na samotný závěr filmu, kde se povedlo to, co u snímků oceňuju nejvíc. Zásluhou krásy příběhu a mistrovského nasnímání mi vehnal slzy do očí, a já pak už jen zaraženě za zpěvu Eddieho Veddera sledoval titulky. Prostě krása a já můžu směle doporučit i lidem, kteří na tom byli podobně jako já a Burtonovi nějak nerozuměli. P.S. Neskutečnou práci předvedli herci, kteří se evidentně stejně jako diváci do toho světa ponořili a to už od těch v hlavních rolích až po sympaťáky Steva Buscemiho či Dannyho DeVita v rolích vedlejších. ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Film jako takový a jeho příběh, vztah mezi otcem a synem stojí celkově vzato za hovno, ale jak se začne vyprávět nastává vizuální a poslechový ráj ! Scéna tance kdy v pozadí poskakuje Steve Buscemi a hlavně scénka v (korejském?) divadle a nočním viděním mi skoro roztrhala bránice. Ale i tak to pořád vypadalo na "jen" 4*, ale pak přišel konec, a nestává se často (Gran Torino) aby mě film rozbrečel........ ()

vykur! 

všechny recenze uživatele

A man tells his stories so many times that he becomes the stories. They live on after him, and in that way he becomes immortal. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

A co děláš teď? Jdu vyloupit tuhle banku. ____ No přiznám se, že po půl hodině jsem nebyl moc nadšený. Celý film je hodně zvláštní. Dost scén nudných, dost scén také nápaditých. Co bylo na filmu nejhezčí, tak to je určitě "láska a život" a její zobrazení ve filmu. Také hodně smutný konec se mi líbil. Hudba výborná, ale než jsem tomu přišel na chuť. Jsou to jen historky. ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

V době, kdy se cení prázdná slova, která jsou vyřčena složitě, se tento snímek řadí mezi světlé výjimky, jelikož ztvárňuje hluboké prožitky a pocity v té nejjednodušší formě. Divák je nucen celou dobu přemýšlet, ale není násilně vtlačen do deprese, ba naopak - celou dobu se baví, protože je film plný příjemného humoru. Scény jsou barvité a atmosféra je pohádková. Navíc není možné si nezamilovat hlavní postu - Edwarda Blooma (ztvárněného sympatickým Ewanem McGregorem), která všem spontánně předkládá hřejivou myšlenku, že sny, které v sobě nosíme, se nám splní, jen se jich nikdy nesmíme vzdát. To vše je nevšedním způsobem zakomponováno do dojemného lidského příběhu, který odráží složitý vztah mezi umírajícím otcem a jeho synem. http://www.youtube.com/watch?v=y-uXPkQQCYY ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Burton je bizarnost sama, ale já se k jeho skalním fanouškům řadím jen těžko. Většinou se mu do značné míry daří mě okouzlit, ale v toto nevzniklo potřebné zaujetí, neproběhl žádný hlubší emocionální následek, neohromil natolik, abych o něm musela po projekci nějak přemýšlet. Na hezký, příjemný úlet do fantaskních krajin je to víc než dobré, Burton má ale mnohem lepší zářezy a osobně mi Velká ryba nepadla příliš do noty. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Okouzkující, zábavné, ale pro mě nedostatečně stahující do děje, události jsou příliš epizodické a pro mě asi i přehnaně vykalkulované. Synovo znechucení z otcových historek dokážu pochopit, ale že by to mohlo vést k úplné ignoraci, mi také přijde scestné. Emotivní, ale přitom nevydírající závěr dostává snímek na jasné 4. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Prozatím jsem viděl maximálně tak pět filmů, po jejichž skončení je člověku prostě dobře. Ač jsou tyhle filmy (Amélie z Montmartru, Nedotknutelní,...) většinou spíš smutné, tak jsou tak kouzelně udělané, že člověk cítí štěstí z toho, na co kouká. Velká ryba je úžasnou mozaikou příběhů a zážitků, které dohromady tvoří dokonalý celek. 100% ()

iommi 

všechny recenze uživatele

Krásny návod na to ako si spraviť zo života rozprávku - ruku na srdce, kto by ho nechcel prežiť v tom svojom vlastnom vysnívanom svete ... ja určite áno. ()

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama