Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edward Bloom (Albert Finney) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (Ewan McGregor), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti. Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (Billy Crudup). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (Jessica Lange) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 355)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Netypický Burton, možná nejlepší Burton. Tam, kde by člověk hledal jeho typický rukopis, režisér naopak sází na silný příběh s jasnou premisou toho, že i dospělý člověk znuděný realitou rád unikne do tajů své fantazie. Jak řekl jeden myslitel : ,,Svět není černobílý. To ale neznamená, že v něm neexistuje černá a bílá." A to je na tom to krásné...90% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nepříliš klasické Burtonovské vyprávění se mě příliš nedotklo, možná nevidět titulky, tak by mě (MOŽNÁ) nenapadlo, že je to právě jeho dílko. Asi nejsem takový znalec.. Chyběla pevná autorská ruka a jindy temně laděné scény, ale naštěstí to na druhé straně nesklouzlo do sentimentálně pojatých příhod. Nechybí však humor, kouzelně bizarní postavičky, několik životních pravd, úžasná kamera a kouzelná hudba stálého spolupracovníka Dannyho Elfmana. Takových tři a půl.. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je pro mě někdo kvůli komu budu chodit dokonce života do kina a budu vědět, že za svých 100kc vždycky dostanu něco krásného a neuvěřitelného. Jestli někdo dokáže vyprávět příběhy lépe než sám Edward Bloom je to právě Tim Burton. Tenhel film není komiksoví jako byli Batmani, není tak smutný jako Stříhoruký Edward, ale je nádherný jako nikdy. Film se točí okolo muže na smrtelné postely a jeho syna, který nevěří jeho vyprávění. V každém příběhu je vždycky trochu pravdy. V tomhle filmu možná neni ani kapka pravdy, ale je nádherný a dohnal mě nakonci málem k slzám. Roztáhnout vyprávění o životě vypravěče na 110 minut je těžké, musím uznat, že takových 95 by asi stačilo a film by byl bezchybný, ale proč hledat chyby? Někdy člověk musí dát na to co cítí a já cítím jen krásu tohoto filmu. Burton potvrzuje po milionté, že je to pan režisér. Jen on dokáže najít krásu v pohledu na záda ženy v řece, jen on dokáže najít v Ewanu McGregorovi duši vypravěče. Jen on dokáže natočit konec, který vás dostane, rozpláče a ještě vlastně budete děkovat a budete štastní, protože to není špatný konec... Už dlouho na mě žádný film nezapůsobil tak silně(naposledy Město Bohů minulý měsíc, ale předtím tak půl roku pauza). Pokud nevíte jestli je to film pro vás, zkuste ho, protože je to film pro všechny kdo chtějí sledovat a umějí milovat. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tim Burton tak trochu jinak... U jeho filmů vnímám očima. Zaměřuji se na kostými, prostředí a až na posledním místě na příběh,.. u Velké ryby tomu bylo naopak.. A přesto že to není ten Burton jak ho znám, stejně vidím jeho rukopis, ten který mám tak ráda :o) Kdopak je pro mě tou velkou rybou?.. A tak jak on nám prostřednictvím Edwarda Blooma vypráví příběh o nejkrásnějším životě, tak já jednou budu vyprávět příběhy prostřednictvím jeho filmů :o) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Tim Burton použil produkty své bizarní fantazie jako součást vyprávění starého muže a celé to zasadil do nekomplikovaného rodinného dramatu o zlobě a usmíření. Notně přemrštěné cirkusácké eskapády chtějí sloužit jako odraz skutečných vlastností a stesků umírajícího otce, jenže nejedna z nich ve výsledku stejně zůstává jen střeleným výmyslem umného vypravěče, a s tím mám docela problém, protože zdejší fantaskno mě zase až tak nebere. Linie s odchodem a návratem syna je prachobyčejné sentimentální drama, přičemž náhlé pochopení a odpuštění v závěru působí bezmála více komicky, než veškeré předchozí dění. Největším plusem v mých očích průměrného filmu zůstávají paradoxně ryze humorné momenty, jako jsou scény s vlkem, noktovizorem nebo rekapitulace Edwardových úspěchů z mládí. 6/10 ()

Galerie (99)

Zajímavosti (35)

  • Dveře k sejfu, které se objeví při bankovní loupeži, jsou ty samé, které jsme mohli spatřit ve filmu Batman (1989). (Kulmon)
  • Když se Edward Bloom (Ewan McGregor) vrací ze Spectre do tajuplného lesa, oživlé stromy mu strhnou z krku klíč od rodného města Ashton. V dalším záběru už má ale klíč opět na krku. (Rejfa)

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama