Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edward Bloom (Albert Finney) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (Ewan McGregor), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti. Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (Billy Crudup). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (Jessica Lange) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (35)

  • Motocykl, na kterém jezdí mladý Edward Bloom (Ewan McGregor) jako obchodní cestující, je značky Royal Enfield, model Bullet. (funmaker)
  • Červené auto, kterým jezdí mladý Edward Bloom (Ewan McGregor), je Dodge Charger rok výroby 1966. (funmaker)
  • Když mladý Edward (Ewan McGregor) přistane v Koreji, břichomluvec a jeho loutka mluví tagalštinou (jazyk Filipín), zatímco siamská dvojčata a Edward mluví kantonštinou (čínský dialekt). Vojáci, kteří posléze vytáhnou břichomluvce z pódia, mluví mandarínskou čínštinou (jazyk pevninské Číny a Tchaj-wanu), zatímco ostatní vojáci mluví korejštinou. (Rozige)
  • Produkční tým natáčel na více než tuctu různých míst v Alabamě. Počet jeho členů se v některých chvílích pohyboval okolo tří set. Komparzistů, z nichž museli být všichni oblečeni do příslušných kostýmů, bylo kolem sedmi tisíc. (Taninaca)
  • Název knihy Daniela Wallace o Bloomových dobrodružstvích má původ v jednom z oblíbených výrazů jeho otce. „Můj otec mluvil po celý život o tom, že opustí své rodné městečko a vydá se do velkého města, protože nechce být ‚velkou rybou v malém rybníku‘.“ (Taninaca)
  • V letadle četl Edward Bloom (Ewan McGregor) překladatelskou příručku, která se jmenovala "English to Asian". (c.tucker)
  • Dveře k sejfu, které se objeví při bankovní loupeži, jsou ty samé, které jsme mohli spatřit ve filmu Batman (1989). (Kulmon)
  • Na začiatku scény, v ktorej Edward Bloom (Albert Finney) popisuje svoj sen o vrane, môžeme počuť z rádia štvorsekundovú pasáž z 5. vety Beethovenovej 6. tzv. „Pastorálnej“ symfónie. (st3f0o)
  • Vo filme sa objavuje kniha Josepha Campbella "The Hero with a Thousand Faces". Najprv sa objaví na spiacom Edwardovi Bloomovi (Ewan McGregor), a neskôr na nočnom stolíku počas scény s Edom a Willom (Billy Crudup). Spisovateľ Daniel Wallace je známym fanúšikom Josepha Campbella. (WalterIK7)
  • Mladý Will (Billy Crudup) dostane list z domova do svojej kancelárie UPI v Paríži. List je adresovaný na 2. Rue Gabriel v 8. obvode čo je adresa veľvyslanectva USA v Paríži. (WalterIK7)

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama