Reklama

Reklama

Věž

(festivalový název)
  • USA Tower
Trailer

Obsahy(1)

1. srpna 1966, horký letní den v texaském Austinu. Neznámý střelec zabírá horní podlaží hodinové věže na univerzitním kampusu a začíná pálit po kolemjdoucích. Zastavilo snad probíhající vražedné běsnění čas, že se minutová ručička plouží kupředu tak zoufale pomalu? Kulka následuje kulku, další a další bezvládná těla klesají k doběla rozpálené zemi... Keith Maitland ustupuje od „objektivního" popisu událostí a těžiště vyprávění přesouvá k osobním prožitkům, dojmům a pocitům očitých svědků, jejichž pohledy na dění se rytmicky střídají. Teror několika desítek minut se před námi zhmotňuje v dramatické rekonstrukci, ozvláštněné výtečnou rotoskopickou animací. Jedinečný filmový tvar obohacují výpovědi protagonistů a pečlivě vybraný archivní materiál. Spoluprožijeme si tak mrazivost nepřehledné situace a do morku kostí se zažírající strach, zakušený přeživšími i obětmi prvního medializovaného školního masakru ve Spojených státech. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Noc před incidentem Charles Whitman brutálně zavraždil nožem svoji ženu a  matku. Whitman si vedl deník, ve kterém psal, co se chystal udělat, i jak se chystal postupovat. Po vraždě ženy a matky si do něj zapsal: "81-66, pondělí, 3 ráno - obě mrtvé". (Phyridis)
  • Univerzita v Austinu se odmítla podílet na tvorbě filmu. Po jeho dokončení požádala režiséra o DVD, což kvůli jejímu odmítavému přístupu k celému incidentu odmítl. (Phyridis)
  • Autentické záběry se dají dohledat na youtube, odkud je také režisér získal. (Phyridis)
  • Důvod, proč je celý film udělaný rotoskopickou animací je ten, že režisér chtěl, aby snímek oslovil mladé lidi a oni si dokázali představit, jak se přítomní studenti cítili. Nechtěl z toho mít typický dokument. (Phyridis)
  • Režisér oslovil velké množství účastníků střelby a většina z nich poskytla informace, odmítli jen tři lidé, z nichž jeden později přišel zpět a uznal, že se jedná o správnou věc. Keith Maitland sháněl svědky tak, že oslovil své přátele, kteří ho odkázali na své prarodiče, ti ho odkázali dál a takto posbíral dostatečné množství materiálu pro svůj film. (Phyridis)
  • Diváka může zmást rozvoz novin. Tragédie se stala v odpoledních hodinách a postřelen byl i chlapec, který roznášel noviny. V Austenu se roku 1966 roznášely noviny dvakrát denně - ráno a odpoledne. (Phyridis)
  • Keith Maitland v Austinu vyrůstal. Rozhodnutí o natočení toho snímku přišlo poté, co si v novinách přečetl příběh Claire a Rity. (Phyridis)
  • Rádio, které Ramiro "Ray" Martinez vypíná, skutečně střelec poslouchal během střelby. (Phyridis)
  • Ve filmu se skoro vůbec nemluví o střelci - Charlesi Whitmanovi. Režisér chtěl, aby se pozornost soustředila čistě jen na oběti, protože dle jeho slov: "O střelci se dá zjistit spoustu věci na google, nikdo už ale nemluví o lidech, které to postihlo". (Phyridis)
  • V Austinu byl útok dlouho tabu, někteří účastníci měli možnost o události promluvit až před kamerou s režisérem Keithem Maitlandem.. Těhotná dívka Claire před kamerou dobrovolně strávila 10 hodin.  Přeživší se osobně nikdy nebavili, až film konečně svedl jejich osudy dohromady. (Zdroj: řekl režisér osobně na FF Karlovy Vary 2016) (Phyridis)

Související novinky

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama