Antoni KrauzeKamera:
Michał PakulskiHudba:
Michał LorencHrají:
Beata Fido, Lech Łotocki, Aldona Struzik, Maciej Półtorak, Redbad Klynstra, Jerzy Zelnik, Halina Łabonarska, Dominika Figurska, Ewa Dałkowska, (více)Obsahy(2)
Dne 10. dubna 2010 vládní Tupolev 154 s polským prezidentem Lechech Kaczyńskim doprovázeným 95člennou oficiální delegací, jejímž cílem je Katyně, havaruje u Smolenska. Všichni cestující na palubě letadla jsou na místě mrtví. Tragédie vyvolává obrovský rozruch v Polsku a ve světě. Nina (Beata Fido) – novinářka pracující pro velkou komerční televizní stanici – se snaží zjistit důvody katastrofy. Během svého pátrání Nina zjišťuje, že pravda je mnohem složitější, než by se mohlo na první pohled zdát. (kamals)
Mírně nepřehledný děj se spoustou většinou neidentifikovaných postav, nedůsledným časovým označením jednotlivých scén a málo známými herci. Mezi nimi byl pro ně jedinou výjimkou představitel Faraóna Jerzy Zelnik (zde samozřejmě o půlstoletí starší). Hlavní představitelka mě svým hereckým projevem (či pojetím své postavy) vyloženě iritovala. Tři hvězdy dávám jenom kvůli zajímavému tématu, zformulování některých teorií (ovšem bez JAKÉHOKOLIV závěru) a především kvůli nečekané aktuálností po nedávném ruském napadení Ukrajiny. ()
Pro mě je to brutální dokudrama o polské politice potažmo ruské, ale o té jsem si nedělala iluze nikdy! 90% informací jsem znala z médií a byla přesvědčená o tom, že za to můžou Rusáci a to jsem nevěděla o těch "sebevraždách" a podivných "nehodách". Tady totiž vůbec nejde o herce ( i když ta novinářka mi byla výsostně nesympatická) a kameru a já nevím co ještě tady všem těm trollům vadí, ale o tu událost samotnou. A pokud někdo nezná dějiny Ruska vůči střední a východní Evropě, tak si ty své hejty může strčit za klobouk a jít do knihovny doplnit si vzdělání. Rusko bylo, je a bude vždycky rozpínavé a vůči nejbližším sousedům se chovalo majetnicky a pořád se o to snaží (viz. naše Vrbětice). Naše politika není o moc lepší, taky tu máme proruskou kastu ve vládě, ale u nás naštěstí k tak obrovskému masakru nikdy nedošlo. Zatím...Doufám, že nikdy...Za mě 95% ()
V polske filmarine poslednich let je neobvykle, ze se tam objevi film, ktery nudi kazdnou minutou, nedrzi vas ve strehu, vicemene vas otravuje a vy u toho sedite jen kvuli tomu, ze se neco noveho dozvite. Ja jsem se nedozvedel, konce jsem se nedockal. To neslo. ()
napadla mne jedna hláška z polské Superprodukce, kdy starý herec Machulski hodí roli reisérovi pod nohy se slovy - Takový sračky se netočily ani za komunistů. a asi nemám co dodat ()
Špatná režie, strašní herci a podle všeho velmi nízký rozpočet. Ale hlavně je to tupá, opravdu velmi tupá propaganda, která se ani za mák nesnaží schovat to, že je propaganda. Tenhle sci-fi fantasmagorický snímek je součástí polské politické války. Nynější vládní konzervativci jeho prostřednictvím budují a šíří svůj smolenský mýtus, a částečně se jim to daří - polští důchodci v kině plakali. Kéž by to bylo nad tím, jak strašný tenhle film je... ()