Reklama

Reklama

Smoleńsk

(festivalový název)
  • Polsko Smoleńsk
Trailer 2
Polsko, 2016, 115 min

Režie:

Antoni Krauze

Hrají:

Beata Fido, Lech Łotocki, Aldona Struzik, Maciej Półtorak, Redbad Klynstra, Jerzy Zelnik, Halina Łabonarska, Dominika Figurska, Ewa Dałkowska, Maciej Góraj (více)
(další profese)

VOD (1)

Prezident země zahyne při pádu letadla a novinářka začne pátrat v pochybných zprávách z oficiálního vyšetřování, aby celé tragédii přišla na kloub. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (9)

Alt.64 odpad!

všechny recenze uživatele

Špatná režie, strašní herci a podle všeho velmi nízký rozpočet. Ale hlavně je to tupá, opravdu velmi tupá propaganda, která se ani za mák nesnaží schovat to, že je propaganda. Tenhle sci-fi fantasmagorický snímek je součástí polské politické války. Nynější vládní konzervativci jeho prostřednictvím budují a šíří svůj smolenský mýtus, a částečně se jim to daří - polští důchodci v kině plakali. Kéž by to bylo nad tím, jak strašný tenhle film je... ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který se pokouší zmapovat události před i po tragédii ve Smolensku. Předešlý režisérův film o Gdaňských událostech nasadil laťku hodně vysoko. Tento film trošku zaostává, přesto že jde o skutečně zajímavé, kontraverzní a "třeskuté" téma. Ale opravdu stojí za shlédnutí. Dost mne překvapuje velice nízké hodnocení, ale samozřejmě netuším kolik z těch odpadových hodnocení je z dílny trollů, kteří dost pravděpodobně film neviděli ... Každopádně je moc dobře, že režisér Krauze tento film, který se dotýká všech Poláků (ale nejenom jich) mohl natočit, bohužel to byl režisérův film poslední. Film mapuje události bezprostředně po tragédii, ale i ty další v průběhu času a zaměřuje se i na události předcházející (hodně mne zaujal např. popis schůzky v Gruzii roku 2008 - ta asi báťušku Putlera moc nepotěšila :-)  Samozřejmě že filmový scénař obsahuje i různé úpravy, ale myslím, že velká většina filmu je založena na "faktech", i když svědci podezřele ubývali, ubývají a budou ubývat, Každopádně pravda s nejvyšší pravděpodobností vyjde najevo, i když asi ne pro tu naši generaci, ale až pro tu příští (přespříští), stejně jako tomu bylo v případě Katyně, gulagů, hladomorů atd. Prostě ta "mírotvorná" velmoc v čele s Kremelským panoptikem je opravdu zemí neomezených možností a to už více než 100 let. Asi bych malinko poupravil to mnohokrát zprofanované spojení "diktatura proletariátu" na "diktaturu Kremlu" :-(  Přiznám se, že postava investigativní novinářky mne moc neseděla. Ona ta hranice směrem k "paparazziům" je dost úzká. Na druhou stranu Novináři (s velkým N) jsou opravdu hlídacím psem demokracie. Nebýt jich mohlo by to dopadat jako podle mediálního bonmotu "A teď uslyšíte nejnovější zprávy. Poslouchejte co chceme, abyste si mysleli !!! " ...  Ve filmu byla hodně zajímavá postava vdovy po generálovi. Tak by mne trošku zajímalo, jaký byl její další osud. Každopádně film skýtá mnoho pohledů i námětů k zamyšlení. Ale to od začátku skýtala i samotná událost (i bez natočení filmu). Toho smradu se ihned po události začlo linout docela dost a volné pokračování (Kremelského) scénáře můžeme teď sledovat denně v přímém přenosu ... ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to brutální dokudrama o polské politice potažmo ruské, ale o té jsem si nedělala iluze nikdy! 90% informací jsem znala z médií a byla přesvědčená o tom, že za to můžou Rusáci a to jsem nevěděla o těch "sebevraždách" a podivných "nehodách". Tady totiž vůbec nejde o herce ( i když ta novinářka mi byla výsostně nesympatická) a kameru a já nevím co ještě tady všem těm trollům vadí, ale o tu událost samotnou. A pokud někdo nezná dějiny Ruska vůči střední a východní Evropě, tak si ty své hejty může strčit za klobouk a jít do knihovny doplnit si vzdělání. Rusko bylo, je a bude vždycky rozpínavé a vůči nejbližším sousedům se chovalo majetnicky a pořád se o to snaží (viz. naše Vrbětice). Naše politika není o moc lepší, taky tu máme proruskou kastu ve vládě, ale u nás naštěstí k tak obrovskému masakru nikdy nedošlo.  Zatím...Doufám, že nikdy...Za mě 95% ()

charles3 

všechny recenze uživatele

Mírně nepřehledný děj se spoustou většinou neidentifikovaných postav, nedůsledným časovým označením jednotlivých scén a málo známými herci. Mezi nimi byl pro ně jedinou výjimkou představitel Faraóna Jerzy Zelnik (zde samozřejmě o půlstoletí starší). Hlavní představitelka mě svým hereckým projevem (či pojetím své postavy) vyloženě iritovala. Tři hvězdy dávám jenom kvůli zajímavému tématu, zformulování některých teorií (ovšem bez JAKÉHOKOLIV závěru) a především kvůli nečekané aktuálností po nedávném ruském napadení Ukrajiny. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

V polske filmarine poslednich let je neobvykle, ze se tam objevi film, ktery nudi kazdnou minutou, nedrzi vas ve strehu, vicemene vas otravuje a vy u toho sedite jen kvuli tomu, ze se neco noveho dozvite. Ja jsem se nedozvedel, konce jsem se nedockal. To neslo. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama