Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bismarck - nejdokonaleji vybavená bitevní loď na světě - byl spatřen, jak vyplouvá z norského přístavu Bergen na volné moře. Největší britská válečná loď Hood se připojila k horečnému pronásledování. Majestátní britské plavidlo však skončilo tragicky. V následné bitvě jej Bismarck potopil. Avšak anglická pomsta měla teprve přijít. Bitevní lodě Rodney a King George se blížily spolu se stovkou dalších plavidel. Tato flotila dostihla Bismarck po více než třech a půl tisících kilometrech přibližně 700 kilometrů západně od francouzského Brestu. Nakonec to byl Dorsetshire, který dal mohutné německé bitevní lodi ránu z milosti. Pouze 100 členů její posádky bylo zachráněno. Při 60. výročí potopení Bismarcku se sešla hrstka těch, kdo přežili, aby společně zavzpomínali na minulost. Tento rok učinili mimořádné gesto a pozvali také muže z anglických lodí, které je potopily. Tehdy se střetli jako nepřátelé. Teď, o 60 let později, v úplně jiné situaci. A co dodává americký režisér: "Představte si tak mohutnou loď, že by dokázala srazit na kolena celý národ. Pro mě byl Bismarck hvězdou smrti. Byl to impozantní válečný stroj, jaký už, doufejme, nebude nikdy existovat. Byl to obrovský kus oceli, který držel pohromadě bez ohledu na to, co na něj Britové shazovali, a když se nakonec potopil, stal se legendou, která v lidech budí stejné emoce jako Titanik." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

James Cameron nepatří pouze mezi tu režisérskou, Hollywoodskou elitu, ale rovněž mezi dokumentaristickou elitu. Sledovat dokument, za nímž stojí Cameron je velký zážitek a já bych mu doporučila, aby se vykašlal na nějakých deset pokračování Avatara, spojil se raději s Discovery či National Geographic a začal pro ně točit dokumenty. Myslím, že pod jeho vedením by byly i podvodní záběry nějakého moravského rybníčka napínavou podívanou:) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hezké, chvílemi působivé a hlavně věrohodné. Nikdo tady netvrdí nesmysli a jen se všichni pozastavují nad pádem největší z válečných lodí 2 Světové války. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Rozhodně musím konstatovat že další Cameronův více jak dvouhodinový dokument je rozhodně lepší než Titanic a to asi z toho důvodu že tam chybí slzy, patos ale hlavně je to mnohem skutečnější než utopený milenecký pár, kterým události nepřály :)) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tak slzy ani patos v tomto dokumentu nechybí. Velmi dobře je tu však sneseme a pochopíme, že sem patří. Nevím, zda si mám víc přát, aby Cameron natočil válečný velkofilm Bismarck - a mohla by to být výborná podívaná -, nebo aby zůstal u svých záslužných expedic a ušetřil nás nejspíš dalšího nekoukatelného amerického "válečného" filmu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi zajívavý dokument přinášející řadu informací o osudu chlouby nacistického námořnictva - bitevní lodi Bismarck a její jediné bojové plavbě. I když je nastínění bojové situace a průběh pronásledování Bismarcka loděmi královského námořnictva poněkud povrchní (takže člověk neznalý věci může mít trochu zmatek v britských lodích a jejich podílu na věci), dočkáme se mnoha poznatků o zaniku mocné lodi a průběhu průzkumu vraku, včetně seznámení s posádkou lodi Akademik Keldyš. Tak si říkám, že bych mnohem radši od Camerona viděl velkofilm Bismarck, než tříhodinovou love story na palubě plovoucího hotelu. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Lehce nadstandardní, částečně hraný dokument standardního střihu a'la Spectrum a Discovery Channel (rozhodně nic nevšedního). Existují sice dokumenty, kde se o osudu Bismarcku dozvíte víc a komplexněji, ale větší rozpočet a filmařská propracovanost jsou přeci jen znát. A na dno se za ním také nepodíváte každý den. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dá sa to považovať za prequel/sequel dokumentu Ghosts of the Abyss, len sa tu neskúma Titanic, ale nemecká bojová loď Bismarck.Opäť som sa nenudil ani pri tomto a dokonca ma to aj viac zaujímalo, nikto tu netrepe zbytočné kraviny, celý dokument je velmi dobre prepracovaný, so sympatickými pánmi, je tu aj lepšia kamera a priehľadnejšie scény ako v dokumente o Titanicu.Emócie tiež nechýbajú.Takto majú vyzerať dokumenty! 95% - 5* ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Cameron by měl točit dokumenty a ne Avatary. Osud Bismarcku jsem vždy hltal a vidět jeho podmořské ruiny bylo impozantní. Nakonec bylo zajímavé i poselství přeživších námořníků, že Brity nenáviděli, ale dost dobře s nimi mohli i přátelit. V tomto případě je patos zcela opodstatněný. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument věnující se převážně zkoumání samotného vraku na dně oceánu, možná by jen neškodil detailnější popis událostem které jeho potopení předcházely. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

James Cameron tentokrát ještě nebyl omezen IMAXovou stopáží, takže celý dokument vypadá propracovanější než jeho pozdější trojrozměrné podvodní hrátky. S nimi má ovšem mnoho společného (skoro to připomíná seriál), protože se do hlubin vypravuje ze stejné lodi v těch samých ponorkách. Více než na dobové černobílé záběry (asi nevyhovovaly jeho technickým požadavkům) spoléhá na nově natočené válečné prostřihy. Díky účasti přeživších německých námořníků ale dojde i na trochu patosu. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný dokument, který je zářným příkladem toho, jak má správný dokument vypadat. Žádné nadsazené informace, fascinující profesionální záběry a hlavně, podotýkám hlavně, Cameronovo prvotřídní umění je dost dobře znát i zde. 80% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem hlavnímu hrdinovi, lodi, nefandil. Loď posloužila jako umělý přístřešek pro vodní tvory. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný dokument, který se navíc snaží prostředkovad smíření. Co však hodnotím jednoznačně negativně je deformování archivních filmových materiálů v poměru 3:4 na poměr filmu. To je jednoznačně ohavné a rozhodně by bylo lepší obraz archivních záběrů po stranách doplnit černými pruhy, nebo (v nejhorším) i oříznout... ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

James Cameron se se svým týmem opět vydal do hlubin moře. Po Titaniku to byla největší a nejobávanější německá loď druhé světové války - Bismarck. Květen 1941, Královské námořnictvo svádí jednu ze svých největších bitev a vychází z ní vítězně. Bismarck se potápí a leží 4800m pod hladinou. Naprosto fascinující příběh, který objasňuje příčiny potopení a mnoho dalších věcí. Krásné podmořské záběry, při kterých člověku zamrazí. Nejvíce mě uchvátil ten hákový kříž, který je stále vidět i po šedesáti letech a připomíná, jaká byla tehdy doba. Velmi podařený dokument. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, poučné, nádherně zpracované. Jen více takových dokumentů. James Cameron je prostě režisérská elita. Kéž by i jiné dokumentární filmy takto vypadaly. 80% ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Nejvíce musím ocenit excelentní animace. Škoda, že jim nebylo věnováno více prostroru. Hrané sekvence byly taktéž perfektní. Na druhou stranu mě iritovaly "kecy" posádek obou Mirů. (Ty narážky na Titanic bych taky nemusel slyšet.) (Camerona nevyjímaje) a dabing: No říkáte si, že u dabingu je to jedno, ale hlavní hlas vypravěče opravdu obzlášť k válečným snénám nesedl. (Ano, jsem hnidopich a hledám na tomto dokumenty chybičky (když už tam nejsou velké prohřešky), abych odůvodnil proč jsem tomu filmu nedal plnou ruku. Opominu-li výše uvedené "nedostatky" tak hlavním důvodem pro mě je délka filmu. Podle mě je 1,5 hodiny na dokument (byť dobrý) moc. Na závěr chci vyzvednout režisérovu schopnost spojit pět složek (záběry pod hladinou a na výzkumné lodi, animace, dokumentární záběry, hraná rekonstrukce události a v neposlední řadě výpovědi pamětníků) aniž by z toho nevznikl nestravitelný maglajz, ale filmová pochoutka hodná nejvytříbenějších gurmánů. Camerone vy*er se na hollywoodské velkofilmy a toč takovýhlé dokumenty. Potom tě budu vzývat tak jak puberťačky vzývají Leonarda di Capria. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dokument je perfektně zpracovaný za "vysokorozpočtovost" a za etický přesah dokumentu *****. Je síla vidět po 60 letech ty, jež stáli proti sobě jak se dokážou obejmout a jsem rád že neplatí slova Jarka Nohavici:"...těžké je mít se rádi když jsme si postříleli navzájem své nejlepší kamarády "... ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Musi to byt neuveritelny pocit, ponorit se do 5 kilometru a jeste zkoumat sedesat let starou valecnou lod. Cameron vam toto zprostredukuje a jeste se neco dozvite. Jednoznacne nevsedni dokument. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Jamese Camerona mám moc rád..Je to režisér, který pro svůj film jde opravdu ad fontes..Důkazem je natáčení Titanicu, kde mistrně zrekonstruoval celý příběh nešťastné lodi..Tento dokument je opět plný erudovaných závěrů, prošpikovaný vzpomínkami pamětníků lodi samotné..Poučnéé.. ()

Reklama

Reklama