Reklama

Reklama

Tajemství Titaniku 3D

  • USA Ghosts of the Abyss (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vo filme Duchovia Titaniku sa jeho režisér a držiteľ Oskara James Cameron (Terminátor, Terminátor 2, Votrelci, Titanik) vracia späť na miesta svojej najsilnejšej inšpirácie. Sprevádzaný početnou expedíciou renomovaných odborníkov z viacerých oblastí sa Cameron opäť ponára do morských hlbín na miestach, kde leží legendárny vrak Titaniku. Neprichádza sem však po prvý krát. Už v roku 1995 tu nakrútil niektoré zábery, ktoré použil vo svojom slávnom veľkofilme Titanik, za ktorý v roku 1997 získal Oscara.

Tentokrát však Cameron divákom ponúka úplne iný typ zážitku. Vyzbrojený najnovšou technológiou nakrúca strhujúci improvizovaný dokument, v ktorom diváci vďaka technickým možnostiam trojdimenzionálneho filmu nazrú do doteraz skrytých útrob vraku Titaniku a tak legenda, ktorá už takmer storočie fascinuje ľudstvo dostáva úlne nový rozmer. Najmodernejšie 3D kamery umiestnené v diaľkovo riadených sondách sprostredkovávajú neuveriteľne realistické zábery z najtesnejšej blízkosti a tak má divák pocit, ako by bol sám členom Cameronovho potápačského tímu, akoby sám stál na miestach, ktoré ľudské oči nevideli od noci 14. apríla 1912, kedy na týchto miestach zahynulo takmer 1500 ľudí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $13miliónovTržby USA $17,093,668Tržby Celosvetovo $28,780,668║ James Cameron a jeho začiatky s 3D technikou. Zaujímavý dokument, ktorý je obširný ale pre zanietenca do histórie lode Titanic poučný. /videl v IMAX kine: 75%/ ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Dobrý, zajímavý dokument. Ovšem žádná přehlídka 3D efektů, což zřejmě spousta lidí čekala... ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Aj bez možnosti vidieť to v 3D technológii, ma detailné zábery na vrak Titanicu zaujali a obdivujem, kam všade sa dá zájsť s využitím moderných technológií. Mohli by sme vidieť tento sto rokov pochovaný vrak bez dnešných fascinujúcich možností? Bill Paxton sa nezdržal niekoľkých moralizujúcich fráz, ale nevyčítam mu to, viem si predstaviť, že keby som bola tak blízko tej najúchvatnejšej lode, zapôsobilo by to na mňa rovnako. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Videla som klasickú verziu na obrazovke televízora, a keďže som nečakala 3D efekty, žiadne ma nesklamali. Samotný film má svoje nedostatky typické pre americké dokumenty, ktoré niekedy snáď až príliš bazírujú na im obľúbených dramatizáciách. Tentokrát ale musím uznať, že dramatizácie "premietané" priamo na zábery zo súčasného stavu Titanicu mi pomáhali predstaviť si, na čo sa vlastne dívam. Zároveň je dokument plný nových a zaujímavých informácií a nechýba mu ľudský rozmer, ktorý tu zastupuje sprievodca Bill Paxton (pretože samotný Cameron sa od prejavov ľudskosti dištancuje), aj keď jeho emotívne repliky občas vyznievajú umelo - napriek tomu, že verím, že pri takom zážitku ich vysloval absolútne úprimne. Pre mňa veľmi atraktívne zábery z lode Keldyš a ponoriek sa striedajú so zábermi potopeného Titanicu, príbehmi jeho pasažierov, detailami z tragédie a obrázkami zo života samotných námorníkov a výskumníkov z Keldyšu. Spolu je to guláš (či v tomto prípade skôr boršč :-) z výpravy za dnom oceánu a jednou legendárnou a smutnou ľudskou katastrofou. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Jim Cameron zobral jedného so svojich kamošov, ktorého poznáme už z Titanicu či dokonca z Votrelcov a rozhodol sa spolu s ruskými bádateľmi preskúmať Titanic.  90% - 5* ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

James Cameron si Titanic zamiloval, a tak se k němu vrátil ve svém dokumentu, natočeném technologií IMAX 3D. A tady je ten zádrhel - dokud jsou nad hladinou, 3D záběry jsou docela povedené a fungují. Ovšem pod vodou a především v Titanicu natáčely takové malé roboty "obyčejnými" kamerami, takže výsledek nejen že není 3D, ale na velkém IMAX plátně vypadá docela nehezky (prostě jako zvětšený obrázek). Na tohle by úplně stačila televize. I 3D renderované sekvence nejsou extra-úžasné, tedy ne že bych čekal "druhý Titanic", ale jsou imho až moc jednoduché a schematické. ___ Většina lidí, kteří se ve filmu objeví, jsou vědci a profesionálové - a to je podle mě dobře. Naopak přizvaný herec-profesionál, Bill Paxton, na mě působil neuvěřitelně rušivě, neustálě něco trapně a zbytečně komentoval, nepochopil jsem, za jakým účelem. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nijak zvlášť 3D nepůsobí, což možná některé diváky zklame, ale podle mne je to lepší než zbytečné předvádění předmětů létajících proti kameře. Cameron 3D využívá docela originálním způsobem třeba vkládáním čtyř menších záběrů před hlavní, který pak slouží jako pozadí. Duchové působí také docela zajímavě, ale dabing je otřesný a některé poznámky Billa Paxtona vyvolávají otázku, zda si Cameron neměl vybrat někoho trochu inteligentnějšího. I tak je to stále nejlepší 3D IMAX, co jsem viděl. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Žádná přehlídka velkolepých 3D efektů tu není a informace jsou kusé. Tajemství Titanicu má ale jiné zásadní pozitivum. Průzkum vraku je dost podrobný a počítačově znázorněný původní stav dobře představuje, jak se Titanic mění ( velké schodiště na palubě D je dost možná nejkouzelnějším místem na celé lodi). Navíc se dokument (díky Jamesovi samozřejmě) chová k Titanicu s úctou, za což má mé uznání a ať se to někomu líbí nebo ne, Titanic vždycky byl, je a bude tou nejmajestátnější a nejimpozantnější věcí, jakou kdy lidstvo vyrobilo. Líčí to tak Cameronův velkofilm a dává to najevo i tento dokument. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Pokud vyrazíte do I-maxu, tak jdětw spíš na Titanic, než třeba na Podmořský svět (nebo jak se to jmenuje). Cameron je totiž zručný filmař a přesně ví, co po něm divák chce. Je tu simpatiský průvodce Bill Paxton, úchvatné záběry na běsnící moře a technické hračičky umožňující sestup k vraku. Samotný Titanic je často kombinován s předtočenými záběry, které mají natočenému podmořskému materiálu dodat jakýsi patos, obohatit vrak o příběh. Cameronse snaží představit nám několik postav z lodi a vsazuje je do zatopeného prosředí. Ač je technická stránka téměř dechberoucí (i když vizualizace Titanicu ve 3D mohli být mnohem lepší), právě v kombinaci příběhů skutečných lidí s mrtvou lodí mohl režisér trochu víc přitlačit. Ne vždy mi taky sedla hudební složka filmu, která na sebe strhává pozornost přeci jen víc, než bych chtěl. To sou ale jen drobné mušky na jinak profesionálně zvládnutém snímku, který si zaslouší pozornost vašich 3D brýlí. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Ve 3D jsem to bohuzel nevidel. Hodnotim jakousi 90. min. verzi. Posledni pulhodina se venuje pouze tem dvema robutkum, ktery jsou sice uzasny, ale tolik me nezajimali. No u tohoto Cameronovo dokumentu se mi tajil dech, je to hodne pusobivy sledovat zabery potapeni k pomniku vice jak 1500 obeti. Za zminku urcite stoji sceny, kdy kamera zabira casti toho obroskyho ocelovyho monstra na dne atlantiku a do toho jsou pocitacovou animaci vlozeny sceny pravdepodobnych situaci poslednich chvil Titanicu nad hladinou more. A pri scene potapeni, kdy s sebou vrak "tahne" fotky obeti, mrazi jak kdyz strcite pytlika do shnehu. No necekejte zadne efekty jako v celoveceraku, ale jako dokument me to nezklamalo. Uz to bude 100 let. I kdyz presne nevim proc, tahle udalost me nikdy neprestane hluboce uchvacovat. Kdo ma podobny pocity, pro toho je tenhle dokument povinost. [8/10 březen 2010] ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to na notebooku, ve 2D a ani v nejmenším mi to nevadilo. Cameronova posedlost Titanicem tady dosáhla vrcholu - a moje se snad ještě zvýšila. Bylo tam sice pár zbytečných scén, ale jinak to bylo nejen vtipné, ale i naprosto nádherné. Typodmořské záběry jsou fascinující, vrak ještě mnohem víc - ta loď je pořád neuvěřitelné hrdá a okouzlující. A já jsem rád, že jsem z vraku Titanicu konečně viděl úplně všechno - proplutí vrakem od přídě k zádi, detailní záběry a vana kapitána Smithe. Ten vrak je neskutečně krásný, působivý a pořád má kouzlo. Za ty nádherné záběry musím dát plný počet, ale úplně čistých 100% to není. Fascinující. Minimum informací ani trochu nevadí, tohle je prostě o prozkoumávání vraku a k tomu slova nepotřebujete. stejně by jste je nenacházeli. ()

Looser 

všechny recenze uživatele

Jako dokument do TV by to asi nebylo špatné ale jako 3D movie nic moc.....až na asi dva opravdu dobré efekty je film (a hlavně podmořská část) spíš 2D a spíše si pomáhá animacemi, kaskadamy zaběrů apod. Prostě průměr. ()

Anderas 

všechny recenze uživatele

No Cameronovu posedlost Titanikem tak úplně nesdílím, ale něco tenhle dokument do sebe měl. Pořád mám ale pocit, že český dabing iMAXovým produktům podráží nohy víc než cokoliv jiného, jenže na druhou stranu je asi dost problematické přidávat 2D titulky do 3D obrazu (lépe řečeno jejich vnímání), ale tak aspoň kdyby si na tom dabingu dali víc záležet... ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

O čom to bolo si vôbec nepamätám a nie som si ani istá, či ma to v danej chvíli zaujímalo. Hlavný dôvod, prečo som na tento film išla, bolo to, že toto bol tuším prvý aspoň zdanlivo zaujímavý film v 3D. Dnes ani neviem posúdiť, aké tie 3D boli, ale pamätám sa som sa cítila, že wow:-) ()

Reklama

Reklama