Reklama

Reklama

Xenogenesis

všechny plakáty
Krátkometrážní / Sci-Fi / Experimentální
USA, 1978, 12 min

Obsahy(1)

Tento krátkometrážní film odehrávající se v budoucnosti pojednává o posádce vesmírné lodi, jež narazí při svých cestách na neznámý komplex. Rozhodnou se jej prozkoumat, avšak brzy doplatí na svojí zvědavost a narazí na něco, co nečekali. Za svojí zvědavost možná zaplatí i životem. XENOGENESIS se stal úplně prvním filmem Jamese Camerona. (-Marc-)

(více)

Recenze (53)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce notně nedokonalý mix Star Wars a Vesmírné odysey, který však plně vyzařuje autorskou snahu o objevování možností filmařských technik a plného rozvíjení vlastní fantazie v oblasti futuro-designu. Cameron už v režijních plenkách dokazuje, že chladná, industriálním lookem poznamenaná, výprava bude propříště jeho největší doménou – a o šest let později začal tento rukopis psát jednu z nejvýznamnějších kapitol sci-fi… ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavé. Opravdu zajímavé sledovat, co vymyslel tvůrce např. Terminátora, když byl ještě mladý a z celého 12minutového filmečku je cítit snaha pouze učit se a pochopit jak to ve filmu má vypadat. Otevřený (resp. nedokončený) závěr pro mě byl velkým zklamáním :( ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Cameronův "Star Crash" je jako narativní dílo naivní blbinka, kde se po vzoru klukovských her s autíčky a figurkami peckují dva stroje. Snímek je však přínosný coby historický artefakt stvrzující autorovu fascinaci technologií, která u něho vlastně vždy stála před ambicemi stran vyprávění. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Těžko přesně říct, co vlastně XENOGENESIS je. Krátký film anebo ukázka toho jak do budoucna pracovat s novou technologií? Na snímku pak nejvíc zaujme odlištěná, masivní a industriálně minimalistická atmosféra připomínající to jak později Scott a Cameron natočili ALIEN a ALIENS! Vůbec ne špatné ... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: James Cameron, Randall Frakes | Hudba: Bernard Hermann | Rozpočet: 20,000 $ | Tržby: - $ || Ťažko objektívne hodnotiť niečo, čo je 36 rokov staré experimentovanie s technologickými postupmy, ktoré sa vyvinuli k pozeratelnosti až o niekoľko rokov neskôr. Ak by sme Xenogenesis vnímali, ako priekopnícku, inovátorskú záležitosť za daných dobových podmienok, zaslúžil by si 100%. Nakoľko by ale hodnotenie malo odzrkadlovať aktuálny dojem z celkového diela, a to vnímajúc všetky stránky veci (jak technickú, tak i umeleckú), tak je Xenogenesis len divným industriálnym krátkometrákom, ktorý je miestami až iritatývny jak obrazovo, tak hlavne zvukovo. A ten rozpočet 20tis. dolárov zas na tú dobu neni až tak nízky, aby som z toho bol len i trošičku zaujatý. 35% | SD, DD, EN DTS | ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Jim měl všechny ty vychytávky, co cpal do svých slavných filmů, v hlavě už v roce 78. A i když dnes působí XENOGENESIS hodně úsměvně musím uznat, že mě tenhle kraťas pohltil. Na druhou stranu bych uvítal uzavřený konec. ()

petero 

všechny recenze uživatele

James Cameron v krátkom filme predvádza boj dvoch obrovských robotov o maličkého človeka v nejakom obrovskom space interiéry. Pri jeho sledovaní si určite spomeniete na jeho neskoršie filmy ako Terminator (pásy stroja), Abyss (chápadlo stroja) a Aliens (ovládanie stroja). Už z tohto kraťasu bolo jasné že to skrátka vie. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V podstate teraz už nehodnotiteľné, tých 5* je iba ko náznak palca hore pretože každý by to mal vidieť.potešil sounddesign a titulky z terminátora a na TC 01:01:53:00 má cameo Jake Sully!!! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy protekčně. Ale jinak mě to doopravdy bavilo :-) čestný! Cameron je hračička.. úplně ho vidim jak blbne s frekvenčnim generátorem, repráčkama, modýlkama a nákresama ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Při zpětném pohledu je jasné, že z tohohle snímečku Cameron těžil především ve Vetřelcích. Souboj dvou robotů připomene dramatickou scénu, kdy Ripleová v robotickém nakladači bojuje na život a na smrt s vetřelčí královnou. Jen pochybuji, že by Raj vydržel tak dlouho viset nad propastí a přitom se ješět vytahovat nahoru a zase spouštět....Hudba naprosto vynikající, efekty v rámci možností velmi dobré. A během souboje jsem si vybavil celou řadu klasických japonských filmů Gappou počínaje, přes Gamera kontra Gaos a Godzillou konče. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

V tomto krátkom filme je vidno ako sa Cameron zaujíma o technickú stránku a je tu vidno malý náznak vývinu prvého Terminátora.Na 78 rok výroby je to celkom fajn, atmosféra aká taká sa tu nájde, niektoré stroje pripomínajú jeho neskoršie filmy a zvuky robotou vám budú známe s prvého Terminatora. https://www.youtube.com/watch?v=8KpZRJ4HE4Q 80% - 4* ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

YouTube/// Obsazení 2/10 Děj 6/10 Hudba 3/10 Efekty 6/10/// +rozhodně triky (na svoji dobu), děj, námět -dnes už hroznej zvuk, horší kvalita/// Od Xenogenesis k Avatarovi ušel Camoron pěkný kus cesty. To ale nic nemění na tom, že i tento jeho první (studentský) počin je na svoji dobu úžasný. Vždyť mi ukažte tvůrce, kteří dnes dokáží na koleně udělat něco podobného. Je však vidět, že už tehdy měl jistou představu a některé "stroje" vám budou hodně povědomé. Dnes sice tedy neoslní, ale je dobře, že je možnost vidět jeho prvotinu./// Celkem 46%/// ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Teď už vím, co předcházelo Terminátorovi. Na tomto snímku jsem si všiml několika podob, například robot na pásech či boj mezi roboty. Trochu je tu cítit náznak Cameronova režijního rukopisu a jeho snaha učit se, budovat atmosféru, abychom jsme se mohli těšit na projekt o 8 let později zrealizovaný. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Každý má své začátky a i takový velikán jako "Železný Jim" se na něčem musel cvičit. Podoba s Vetřelci, Terminátorem i Propastí, určitě nebude náhodná. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Každý režisérský velikán nějak začínal a už tady je vidět, že mnoho a mnoho budoucích Cameronových filmů bude ve znamení scif-fi. Na svou dobu to muselo být překotné, dnes se u toho člověk spíše pobaví. Jako většinu, tak i mě zarazil otevřený konec. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

3,5 - je to amatérský kraťas, který však nepostrádá určité kvality, a to zejména po výtvarné stránce. Kvůli jasnému předobrazu robota z Vetřelců (hlavně to ovládání) a bojového robota z Terminátora 1 (zejména podvozek) a mojí posedlostí těmito snímky musím dát 4. ()

Reklama

Reklama