Reklama

Reklama

Uprchlíci

(TV film)

Obsahy(1)

Jak vypadá cesta za evropským snem z perspektivy uprchlíka? Režisér Tomáš Kratochvíl na vlastní kůži a s pomocí skryté kamery odhaluje, jak probíhá pašerácký byznys na březích Turecka. Dokumentární film Uprchlíci natáčel režisér Tomáš Kratochvíl v průběhu listopadu roku 2015 v Turecku u hranic s Islámským státem, na břehu Egejského moře a na Balkáně. Jeho záměrem bylo stát se uprchlíkem a pokusit se zjistit a natočit víc, než se daří obvyklým reportérským způsobem. Na pláži nedaleko tureckého Izmiru potkal íránskou dvojici – matku, která utíkala se svým synem do Německa splnit jeho sen o kariéře chirurga. Podstoupil s nimi složité vyjednávání s pašeráky, plavbu na gumovém člunu přes moře i cestu Balkánem. Díky skryté kameře natočil unikátní záběry tohoto životu nebezpečného byznysu, kterému nestojí v cestě ani turecká policie, ani Evropská unie. Své hrdiny sledoval i během prvních týdnů v novém domově na západě Německa. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

mchnk

všechny recenze uživatele

Prakticky nehodnotitelné. Přímo v centru dění, vybaveni tlumočníkem, dolary a různými nahrávacími zařízení dokumentují cestu lidí, kteří se rozhodli (většinou navždy - což je dost zarážející fakt) opustit svou zemi a snít svůj evropský sen. V některých případech ovšem noční můru. Nekontrolovaný pohyb stovek tisíc a do budoucna i několika milionů lidí, ze země třetího světa, je "organizovaný" v podstatě jen pašeráky, nemající daleko k dozorcům v pracovních táborech smrti. Drsná realita, ale i český dokumentární happy end. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Takže když nezahltíte diváka údaji a nedíváte se na věc "postmoderně" z vícera úhlů, tak jste označeni za povrchního? Ale no tak, to je přece absurdní. Pokud se nicméně opravdu toužíte dozvědět o tématu víc, doporučuju ještě navštívit web ČT. Režisér tam umístil své zápisky (z té cesty po Turecku) a fakt to stojí za to. _______ Pár ukázek: (1) Afghánci, se kterými se baví Lenka, pomlouvají Syřany: u nich se válčí čtyři roky a všichni jsou z toho celí pryč, kdežto v Afghánistánu je válka čtyřicet let a nikomu to nevadí. - Není tohle prapříčina současných afghánských problémů? 40 let válčení a neustálých hrozeb přece musí deformovat každého člověka. Jenže... co takhle 70 let míru a pocitu neohroženosti? Není to zase opačný extrém? (2) „Západní státy se na válkách v tomto regionu podílejí také vývozem zbraní, a to legálně, i přes černý trh. Česko není výjimkou. Pokud je na kalašnikovu napsáno, že byl vyroben u nás a ne v Rusku, říkají mu syrští bojovníci 'brno'." (syrský novinář Firas Diba) - Tolik k často proklamovanému heslu "oni si za to můžou sami". (3) No a pasáž o "těžkém údělu dokumentaristy", ta je naprosto skvělá. Velká škoda, že není zaznamenaná ve filmu. Schválně na tom webu stiskněte klávesy Ctrl+F a pak napište slovo "povolání" (a čtěte aspoň do konce odstavce). + Úplný závěr, co taky rozhodně nepotřebuje komentář: Zohreh si vzala Lenku stranou a poprosila ji, jestli by mohla Česká televize napsat papír, že předmětem tohohle natáčení nebyla situace v Íránu, že o Íránu s Alim vůbec nemluvili, a pokud, tak ne špatně. Pak dodala: „Někdo by to totiž mohl vidět a předabovat a oni by pak třeba popravili moji matku.“ ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Takto má vyzerať investigatívna žurnalistika. Česi vyprodukovali veľmi zaujímavý a skutočne autentický dokument o utečencoch prúdiacich do Európy zo Sýrie a ostatných krajín blízkeho východu. Mňa milo prekvapilo hlavne to ako do hĺbky tvorcovia išli a kam až dokázali zájsť, aby tento dokument vznikol. Dostali sa až na samotnú hranicu s Islamským štátom v čase jeho najväčšej sily. Hlavný predstaviteľ sa dokonca plavil na gumennom člne spolu s utečencami. Naozaj prekvapko. Čakal som totiž len najaký nezáživný faktografický dokument s prekrútenými a neúplnými informáciami. Takže za mňa palec hore. 75 %!! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem možná světově unikátní dokument na téma uprchlíci, kdy se režisér sám vydával za uprchlíka z nějakého státu bývalého SSSR a přidal se v Turecku ke skupině arabských uprchlíků a absolvoval s nimi cestu do Evropy i za pomocí pašeráků. Možná se člověk nic nedozví nového o čem už k danému tématu nečetl, ale vidět to autenticky doopravdy je také obohacující. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Při natáčení tohoto dokumentu se z radikálně levicového Tomáše Kratochvíla stal odpůrce bezbřehé masové migrace (viz jeho blog na ČT). Takže kromě určité dokumentární hodnoty má dokument i hodnotu ztráty úplné naivity jednoho mladého filmaře. No neberte to. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Tři body, ale ten třetí hlavně jen za tu černošku ze začátku. Ta to jediná shrnula velice stručně a trefně. Alibismus páně Kratochvílů v závěru pobavil (vzhledem ke všemu předchozímu), prakticky mi ale trochu uniká, proč bych měl morálně upřednostnit ambiciózní (a podvádějící) matinku se synkem z ne-válečné země před pašeráky ze země rozvrácené dlouholetou válkou... ()

Reklama

Reklama