Reklama

Reklama

Země stvořená lidmi

(seriál)
Velká Británie, 2012, 3x50 min

Režie:

Nat Sharman

Hrají:

Steven Mackintosh (vypravěč)

Obsahy(1)

Za pouhou jednu generaci jsme změnili tvář planety jako nikdy předtím. My sami si vytváříme svoje životní prostředí. Stavíme čím dál rychleji a z historického hlediska tak dokážeme krajinu přetvořit téměř v mžiku. Využíváme i podzemí. Dobýváme oblohu a chystáme se ji skutečně osídlit.
Náš svět se stává světem vytvořeným člověkem. V současnosti nás žije více než tři a půl miliardy jen ve městech. To je téměř takové množství lidí, jako bylo na celé planetě v roce 1970. Ve městech žije více než polovina lidstva, což nastalo poprvé v historii. Vydláždili jsme přes tři a půl milionu kilometrů čtverečních zemského povrchu. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Sten2 

všechny recenze uživatele

Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že mi to připomíná komunistický deníky let minulých. "Lidé dnes létají do práce i do vesmíru" jsou věty jako vystřižené z těchto propagandistických magazínů. Každý ví, že jich tam vyletí za rok opravdu hrstka a všichni se klepou, aby se něco nepodělalo. Rozhodně to není žádná samozřejmost, jak by se z dokumentu mohlo zdát. Dále mě mrzí, že se dokument soustřeďuje jen na určité značky v daném odvětví (sponzoři dokumentu?). U letadel nepadne ani zmínka o Airbusu přesto, že mají nedostižnou A380. Mezi auty ukazují automat, který jezdí po okruhu bez řidiče a o google autu, které dokáže celkem úspěšně jezdit v provozu taky ani slovo. Celkově to trošku smrdí a toho tahání trika je tam moc. Oceňuji ovšem náročnost dokumentu a jeho celkem velkou informační hodnotu. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Lidé betonují, lítají do vesmíru, žijí ve městech, kácí pralesy, staví dopravní trasy a technickou infrastrukturu (protože prý lidé potřebují k životu vodu) a navíc v noci svítí! No, kdo z vás to věděl? Popravdě, k učivu prvního stupně základní školy se dozvíte navíc už jen pár perliček typu "přehrady způsobily změnu zemské rotace o setinu sekundy". Ale zato má bombastický vizuál a důležité vsuvky typu "Paní Čin pracuje na nejdelší umělé řece světa jako jeřábnice."..."Dalo by se říct, že jsem pyšná na to, že tu můžu pracovat.". No, páni, informace jak stehno srstnatého nosorožce, tohle naprosto mění pohled na postmoderní a postindustriální svět...asi jsme vážně už výlučně vizuální civilizace, když něco tak intošsky povrchního, tendenčního a až dětsky naivního tu okupuje červenou barvu. PS: Jestli to přeřadí z ČT 2 na Déčko, přidejte si jednu hvězdičku. ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Nekoncentrovana esej o postindustrialnim pokroku kterej je zde v duchu modernity prehnanej. "Před 50 lety jsme byli poprvé ve vesmíru a teď tam máme stanici..." vážně? nejsa stanici se 4 lidma? Uuuu oooo no to je nářez. ,vubec nejsme zavrzenihodny neschopove co serou na vesmírný program. A tak je to stále ... ()

Reklama

Reklama