Reklama

Reklama

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Recenze (339)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Od Berga asi zatím muj nejoblíbenější film. Sice trochu pomalej rozjezd, ale ta akce potom? Ty vymazlený přestřelky? Byl jsem napjatej jak nikdy. Top film. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak režisér Peter Berg natočí dvakrát za rok film s Wahlbergom, z ktorého urobí národného hrdinu, dvakrát je to o katastrofe a dvakrát veľmi rozpačité. Film má svoje pozitívne stránky v stredovej línii, keď sa začína vyšetrovanie a naháňanie podozrivých. Vrcholom je scéna s Číňanom. Tým to končí a upadá do trápneho pátosu. Američania na dolapenie jedného - dvoch ľudí potrebujú nasadiť miestnu políciu, špecializované jednotky, FBI, letecké sily i skoro celé vojsko. Úplne trápne. Konečná fáza, pri ktorej máme vyroniť slzičku má svoje posolstvo, ale snaží sa tak trápne tlačiť na pílu, že pôsobí umelo. Koniec koncov mala najväčšiu pravdu jedna z podozrivých, ktorá sa vyslovila, že v Sýrii dennodenne zomiera oveľa viac nevinných ľudí. P.S. Najviac ma rozsekala scéna po výbuchu, kde tam všade navôkol sú kúdele dymu a maratónisti si ďalej veselo behajú, že až Wahlberg musí zakričať nech zastavia závod. Vrchol tuposti. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Když se Berg snaží, tak opravdu umí. Má sice podobné problémy s patriotismem, jako kolega Bay, ale dokáže zpracovat na první pohled ne zrovna atraktivní téma, do podoby filmu, kde se napětím opravdu nešetří. A když dojde na akci je krásně realistická a efektní zároveň. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Člověk by mohl nadávat na tuny patosu, patriotismu a celkově si dobírat Američany, že z ''malého'' atentátu opět dělají třetí světovou. Když vidím ty komentáře a odpady, jsem rád, že jsem dospěl v rozumného člověka který má city, strach o svojí rodinu a který soucítí s obětmi teroristických útoků a nezáleží na tom, jestli obětí je pět nebo padesát a jestli to je Američan, Francouz, Belgičan nebo Španěl, každý nevinný lidský život zmařený vymazaným džihádistou je tragédie. Berg je jeden z nejlepších režisérů na světě a já hltám jeho styl vyprávění a točení. Napínavý, dojemný a strhující film který neukazuje jen jednotu Američanů, ale měl by poukázat na jednotu všech civilizovaných lidí všude ve světě. Film, ze kterého si lidi bez srdce a bez duše budou dělat legraci, film který ocení každý normální člověk, ve kterém je aspoň kus nějaké morálky a dobrého srdce a to si nejsem vůbec jistej, jestli za 11.zářím nestojí samotná vláda USA, takže nejsem žádnej milovník USA a její politiky. Ale jsem sakra normální člověk, který měl při scénách po atentátu doslova husí kůži a bylo mi zle. Tohle by se mohlo stát kdykoliv i u nás a pokud si zdejší drsňáci co kokotují do amerického patriotismu a jednoty nepamatují, kdysi tohle uměl i náš stát a není to tak dávno, kdy se hromadně a spontánně scházeli lidé různého věku, vzdělání, společenské třídy i vyznání, aby podpořili tři zemřelé hokejisty kteří zahynuli při leteckém neštěstí a jsem hodně zvědavej na lidi, co si tu hrají na největší drsňáky, jestli někdy křápne něco u nás, budou dál jen sedět za svým debilním počítačem a mumlat sračky, nebo zvednou prdel a půjdou vyjádřit a demonstrovat svojí sílu, boj za svobodu a podporu všem, kterých by se to nějak dotklo, jak tak hádám, budou tiše sedět za svým PC a píčovat do nějakého jiného filmu. Po Deepwater Horizon další Bergův dech beroucí film a buďte rádi vy kokoti, že je točí o Američanech a nemusí je točit o nás.100%. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Peter sa špecializuje na nakrúcanie filmov, podľa skutočných udalostí, a najlepšie bude, ak si k tomu, prizve na spoluprácu, už osvedčeného Markyho - Marka, a vzniká opäť strhujúci príklad, že ak sa spoja dve zapálené hlavy dohromady, tak to stojí za to ! Ďalšie veľké PLUS spočíva v tom, že Marek je rodákom z Bostonu - Massachusetts, kde sa odohráva tento skutočný príbeh. V roku 2013, sa konal, už v poradí 113. Bostonský maratón „hrdých patriotov” . V jeho cieli, čakalo na súťažiacich a návštevníkov, jedno nemilé prekvapenie, ktoré v sebe nieslo - CHAOS a PANIKU. Dvaja bratia Džochar a Tamerlan Carnajevovi, ( ktorí boli pôvodne zo severného Kaukazu ), tak títo so sebou priniesli dve podomácky vyrobené BOMBY, ktoré pár sekúnd po sebe, jedna za druhou, VYBUCHLI, a ich následky so sebou zobrali 3 ľudské životy + zavraždili ešte jedného policajta, už na úteku + bolo stovky zranených... Od tohto okamihu, sa začal uskutočňovať velikánsky HON na TERORISTOV, po ktorých vyštartovalo tisícky a tisícky nabrúsených fízlov, ktorí si želali, len to jedno jediné... Momentálne sa dá nakrútiť čokoľvek. Dokazujú to aj Berg s Wahlbergom. Lišiacky sa popasovali s jednou myšlienkou. Pôvodné, archívne, dokumentárne zábery z roku 2013, šikovne zostrihali, s tými filmovými, a výsledok, je tak pekne zosynchronizovaný, že normálne nespoznáte rozdiel, čo, je čo. Mal som reálny DOJEM, akoby som sa ocitol, v tom čase a mieste, keď sa to uskutočnilo. Opäť spomeniem jednu filmovú sekvenciu, ktorá ma maximálne upútala. Je to tá, počas nočnej a intenzívnej, dynamickej, divokej PRESTRELKY, v nočných uliciach, s policajtmi, po ktorých bratia vyhadzujú bomby. Pripadal som si, ako v nejakej počítačovej hre. Napríklad Grand Theft Auto. Občas som bol taký napätý, že réžia s kamerou, mi riadne brnkali na nervy, ale tak to má byť. Inak, tento film, je aj poriadny americký PÁTOS, s americkými VLAJKAMI, v popredí, ale popri tomto, sa to dá všetko vstrebať. Je to kvalitne prepracovaná REKONŠTRUKCIA skutočných udalostí, starých, takmer 4 roky, pričom pri pozeraní som mal pocit, že som v centre diania. Výborná práca filmárov, ktorí sprostredkovali všetko tak, ako sa presne stalo... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Až na ty řečičky amerických patriotů se jedná o dobrý film. A je doufám jasné, že soucítím se všemi postiženými a pozůstalými. Však kecy o velkém láskyplném srdíčku.. ehm, ehm. Vynikající je scéna: výslech manželky. Nebudu se k tomu více rozepisovat, ale to byl vážně excelentní part! ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Len dva postrehy k inak dobrému film - Trent Reznor a Atticus Ross su suverénne nejpreceňovanejší autory soundtrackov (a to mám starých NIN fest rád!)...a nič tak parádne akčne natočené ako prestrelku vo Watertowne som nevidel ani nepamätám! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Deň patriotov je podrobná rekonštrukcia bombového útoku na bostonskom maratóne v roku 2013. Dokonca až tak podrobná, že sledujeme obrovské množstvo vedľajších postáv, čo film predlžuje. Určite by nezaškodilo materiál trochu prestrihať a zdynamizovať celé udalosti. Ambíciou tvorcov však bolo podrobné vykreslenie udalostí. Inak ide o napínavú záležitosť s niektorými vynikajúcimi scénami ( napr. výsluch teroristovej manželky ) a notnou dávkou pátosu. Určite doporučujem, lebo takto komplexne som sa o týchto tragických udalostiach nedozvedel nikde. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Povedený, emotivní, osobní film pojednávající o útocích bratrů Carnajevových na bostonském maratonu 2013. Ze začátku jsem měl pocit, že to režisér pojal jen jako rutinu, čímž myslím, že to točil tak, že to byl sice kvalitní film, ale byla to taková rutina v tomto žánru, že do toho útoku to nebylo až tak „wow“. Ale následně po tom útoku se to parádně rozjelo a teď po zhlédnutí celého filmu musím říci, že to byl dost osobní film. Režisér to pojal opravdu hodně emotivně, dal prostor postavám, které se té tragédie zúčastnili, ukázal nám, jak to vnímali a prožívali, a na konci filmu ty rozhovory skutečných obětí důležitost filmu (tragédie) jenom podtrhly. Na ten útok si velmi dobře pamatuji, sledoval jsem každý den, jestli už ty pachatele dopadli, takže jsem rád, že jsem se díky tomuto filmu dozvěděl ještě více podrobností o tom, jak to celé bylo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně a realisticky zvládnutá akce (atentát, útěk, pátrání), děsně rutinní osnova (jeden typizovaný policista, který je u všeho) a dost mělkých (ne)filozofických řečí, patosu a sentimentu. Přitom ten někdy tvůrci zvládají na výbornou (bezejmenný strážník stojící na stráži u přikryté mrtvolky) a tak jen zbytečně to v některých scénách srážejí přílišným tlačením na pilu. SHRNUTÍ: Jak bychom se zachovali? Doufám, že se to nikdy nedozvíme. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Přemrštěné hrdinský kousek snažící se vypudit z diváka (rozumě Američana) každou slzu hrdinstvím hlavních postav, samozřejmě největších patriotů pod sluncem. Patosu je přespříliš i na tuto odporně dlouhou stopáž, jedinou funkční věcí jsou akční scény a ani ve výkonech to na tuhle celkem slušnou sestavu není žádná hitparáda. Přesně takhle by se rekonstrukce teroristických činů točit neměly. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se toho jak je film moc dlouhý ale nakonec to ani nevadí, střídání reálných a filmových záběru bylo velmi povedené, příběh a lapeni atentátníku strhující i když při přestřelce policajti dostávali co proto, a nakonec byli tak zmateni že šli pro ti sobě tak dokázali přes všechny nástrahy chytit atentátníky, konec velmi působivý, herecké obsazení filmu se velmi dobře vybralo. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Už podle názvu mi bylo jasné do čeho jdu, takže si vlastně nemůžu příliš stěžovat. Sám sebe jsem překvapil svým vysokým hodnocením, ale několik záležitostí mě natolik pobavilo, že jsem nemohl jinak. Bombové atentáty v žádném případě neschvaluji, protože podle mě jde o vrchol zbabělosti, ale na druhou stranu jsem neschvaloval ani humanitární bombardování území bývalé Jugoslávie, aby si Hašim Thaci mohl vytvořit svůj drogový státeček, takže nad chudáky zmasakrovanými Američany mi slza neukápla. Mocně mě pobavily schopnosti amerických bezpečnostních složek, které si při společné akci nedokázaly najít ani společnou rádiovou frekvenci a na likvidaci dvou Čečenců s papiňáky bylo málem nasazeno i námořnictvo. Američanům prostě ta vnitřní bezpečnost příliš nejde, jejich síla je hlavně ve strategickém bombardování a ve střelách s plochou dráhou letu, na tlakáče nemají natrénováno. Jako dlouholetého zkušeného cynika mě ihned napadlo, že Boston asi nebude pro Dr. Scholla nejlepší odbytiště... ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Film má skvělé obsazení, jež je skvělým podhoubím pro základy události, která v roce 2013 šokovala svět. Avšak zhruba do poloviny filmu nic z toho nefunguje. První polovina je totiž zvláštně neosobní a pořád máte dojem, jako byste se na celou událost dívali zpoza tlustého skla, jímž nepronikne nic. Nicméně polovina druhá, to je něco zcela diametrálně odlišného. Z ničeho nic zde totiž začne fungovat úplně všechno. Od herců, přes dynamičnost scén až po soundtrack, to všechno najednou začne vytvářet realistickou a působivě zfilmovanou policejní akci za dopadení druhého útočníka. Sice je zde přemíra patosu a fakt, že motivační proslov Marka Wahlberga o "power of love" vyzněl spíše komicky, avšak to snímku po velkorysých akčních scénách odpouštím. Jen škoda, že Peter Berg toto skvělé tempo nezavedl hned od začátku. „I gotta find these motherfuckers, Carol. We gotta get out there and we gotta find these motherfuckers before they do this to somebody else.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Téma terorismu už je poměrně dost vytěžené a Patriots Day se to vlastně ani nesnaží moc vyvracet. Po technické stránce to není zase tak špatné, ušlo to i herecky a najde se tu pár dobrých momentů jako přestřelka či výslech manželky jednoho z atentátníků. Problém je, že tohle všechno už tu bylo mnohokrát k vidění v mnohem lepších filmech, díky čemuž Berg působí jako obyčejný plagiátor a je úplně jedno, že se jedná o rekonstrukci skutečné události. To nejhorší ovšem přichází v nechutně patetickém závěru, který se v divákovi snaží vyvolat pocit, že střelením resp. zatčením dvou pitomců je válka s terorismem vyhraná. 50% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Iste bola to obrovská tragédia. A celý proces honby za páchateľmi je spravený formálne bezchybne. Či už sa jedná o únos Číňana alebo o prestrelku na pokojnej ulici. Berg sa snaží zrekonštruovať najsilnejšie momenty. A z preživších sa snaží spraviť hodnoverné a komplexné postavy. Preto tu figuruje toľko mien. Ale nejakého hrdinu tu nemáme. Všetko je to kolektívna snaha o dopadnutie. Občas zažiari Wahlberg, občas J.K. Simmons a takto ideme stále dopredu. Tým, že základný kameň je samotná udalosť, zabúdame na hĺbku postáv, vzájomné vzťahy a nejaký presah voči divákovi. Je to natočené pekne ale necítiť z toho žiadnu silnejšiu emóciu. A keď už príde je príliš vykonštruovaná než, aby skutočne ulahodila. Na taký ľudský príbeh o neľudskom čine je tam toho, čoho sa chystiť, trestuhodne málo. Veľa hercov je tu skrátka len tak do počtu. Bergovi chýba osobitosť režiséra s myšlienkou. Ťahá svoje filmy posledného obdobia smerom ku konzumentovi, ktorý nepotrebuje rozmýšľať. Stačí ak tam dá nálepku - Toto sa naozaj stalo. Mne to ale akosi nestačí. Dokonca aj Ross s Reznorom sú tu akýsi nevýrazní. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Berg pokracuje v style nastolenom filmom Deepwater Horizon a snazi sa co najrealistickejsie znazornit nejaku tragicku udalost, ktora postihla americanov. Tentokrat bombovy atentat v Bostone. Po nadseni z Deepwater Horizon som ale tentoraz sklamany. Vdaka tomu co najcivilnejsiemu pristupu to paradoxne pôsobi dost nudne a nezazivne. Behom uvodnej dvadsatminutovky nam ukazu mnozstvo postav, ktore budu mat neskôr vo filme nejaky vyznam, ale je ich prilis vela a mihnu sa na prilis kratky cas, takze nielen, ze si ma nestihli ziskat, aby vo mne ich nasledny kruty osud vyvolal emocie, ale dokonca sa mi dost plietli. Asi je to film urceny hlavne pre amikov, ktory maju tieto udalosti v zivej pamäti a poznaju detaily. Ja som ale o tej udalosti nic nevedel, takze som sa v postavach dost stracal. Najväcsi potencial skryvalo nasledne vysetrovanie, ale posobi dost chaoticky. Asi je natocene verne, ale bohuzial vúbec nie je napinave. Michael Mann alebo Paul Greengrass by z nametu dokazali dostat ovela viac. Jedine co skutocne zaujme je jedna grandiozna a dost drsna prestrelka medzi pachatelmi a policiou. Az to skoro vyzera, ze cely film vznikol kvôli nej. Sklamanim je rozhovor s manzelkou pachatela. Zda sa, ze amici uz s teroristami jednaju v rukavickach. Vysledkom je roztahany nezazivny film s tolkymi postavami, ze vôbec nefunguju emocie, ale kto ma rad kvalitne prestrelky, tak sa to raz oplati vidiet. 4/10. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Hlavní problém filmu je především scénář, snažící se extrémně akčně popisovat tragickou událost, která není na papíře nikterak poutavá, a nejsem si zcela jistý, zda se hodí pro zfilmování. Berg v rámci možností natočil maximu, co šlo a podařilo se mu poslední část filmu přenést ve stylu Patroly, sugestivně a realisticky. Nedá se upřít snaha pracovat s hrdiny tragické události, ale samy o sobě nejsou tolik zajímavé, aby táhly film a některé dostávají minimum prostoru. Typický závěr se skutečnými účastníky vyzní úplně do prázdna a cílená podbízivost vyloženě hraje na nervy. Co mi vadilo, tak určitá přehnanost zpracování a jakým způsobem všichni táhnou za jeden provaz, včetně "úředníků". Chápu, že taková tragédie lidi spojuje, ale zajímalo by mě, nakolik z toho byl odraz skutečnosti......6/10 ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Ať nadáváte na americký patriotismus a film kvůli tomu posíláte do kytek či nikoli, je mi to úplně fuk. Přestože mi připadalo objevení a ukázáním prstem na pachatele snad až příliš zjednodušené, film byl napínavý, dramatický, nenudil jsem se a nevytýkám mu ani závěrečné dokumentární dojímavé povídačky. Dívat se podruhé nepotřebuji, ale čtyři hvězdy mu klidně fláknu. >70% (viděl jsem: 1x cz) ()

Reklama

Reklama