Reklama

Reklama

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Recenze (339)

Ouwen 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Samotná přestřelka rozhodně více než solidní, ale takové Hříšnici a Svatí z pohledu taktiky, přehlednosti, logičnosti a detailů si pořád u mě udržuje korunku pro nejlepší filmové přestřelky na plátně s plným realismem a citem pro detail, spolu s ozvučením. Protože po pěti minutách přijede policejní boss, kterého jako jediného napadne nějak obejít nepřítele z boku a překvapit ho. Takže vlastně na tom celá přestřelka padá. Naneštěstí se v závěru přidá několik scén, které mi kazí výsledný dojem z filmu. Předně fat ass bitch na střeše spolu s FBI odstřelovači, co má hustý hlášky, uhlazený rozhovor s manželkou atentátníka co vyzní do ztracena a zejména "emocionální" projev Wahlberga o tom jak jeho žena nemůže mít děti, protože to téměř nesouviselo s dějem. Mě nevadí, že jeho postava je fiktivní a trošku na sílu je zde vyzobrazen nějaký hrdina v popředí. Protože dokud se věnuje své práci a případu, nemám s ničim takovým problém. Ale rozhodně nechci, aby režisér na něm stavěl celou tu strukturu a tlačil ho víc a víc do popředí, protože se zůčastní všeho zásadního co se tam děje. Na druhou stranu jeho šokovanej výraz, nebo rozhovor doma se svojí ženou, kde se sesypal ve mě emoce už vyvolal, protože to působilo lidsky a přirozeně. Exploze jsou zvládnutý prvotřídně, technická stránka je prostě áčková, jen mám problém s kamerou. K tomu, abych sledoval realisticky působící film, nepotřebuju aby se všude houpala, sledovat to 130 minut je na bolehlav. Tento prvek však zapadá do následného atentátu - všude chaos, nářek obětí, potrhaný asfalt, krev, končetiny, minimální orientace a celková stavba před atentátem je perfektně zvládnutá, že divák napjatě vyhlíží onen útok. Samozřejmě to ve mě vyvolalo zhnusení. Nevim, co vede ty lidi k tomu dělat takový věci, je to strašný. Špičková pětiminutovka v autě s mladým asijským hochem je vygradovaná do extrému, senzační vyustění a fantastická minimalistická hudba rohložená po celým filmu. Já se jinak bavil solidně, závěr mi však přišel trošku slabší. Po dlouhé době mě potěšil Kevin Slanina. Jeho vyšetřování jsem si užíval každým záběrem, veškerá rekonstrukce, vychytávky a tak podobně...Deepwater mě však bavil víc. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Po pravde som čakal nudnú, obkecanú ,,true story,, kde sa byrokrati budú predbiehať v marení vyšetrovania ( a pri pomyslení si, že to bude trvať vyše dvoch hodín, som nebol ktovieako nadšený ), ale dostal som svižnú akčnú kriminálku, kde sa úvodný popis môjho komentára scvrkol len na pár minút. Skvelé! ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Film, který už nikdy nemusím vidět. Zajímavý námět s hutnou atmosférou, ale mě osobně to nechytlo jak bych čekal. Za mě 40% :) ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Den patriotů, jehož název by mohl navozovat pocit, že se bude jednat o další z klasických amerických snímků vzývající hrdiny se spoustou vzletných proslovů, nereálných činů a všudypřítomnému patosu. Opak je naštěstí pravdou a tento snímek k tomu neinklinuje (až na pár scén). Den patriotů je natočen dle skutečných událostí bombového atentátu při Bostonském maratonu. Jeho hlavním cílem je nám nastínit do podrobna průběh atentátu a následnou titěrnou práci policistů a FBI při identifikaci a hledání atentátníků. Je to především jejich oslava a ukázka toho, že tento sport a představu nelze zničit jakýmkoliv způsobem. Řemeslně kvalitně natočený film, kde není nouze o přestřelky, bombové výbuchy a skvělé herecké obsazení. Mám k tomu zřejmě jedinou výtku, a to že se mi zdálo, že je příběh místy dost zkratkovitý a některé linie nebyly dovyprávěné. Tento film mě příjemně překvapil, hlavně díky své uvěřitelnosti a absenci patosu. 7/10. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak tady Berg zužitkoval své dosavadní zkušenosti a dokázal to převést na filmové plátno bez žádné výraznější chybičky. Berg u mě patří mezi režisérskou smetánku, prostě na něj nedám dopustit. Tentokrát si vybral dosti veřejně známou událost, která v roce 2013 určitě na nějakou dobu zatřásla celým světem. Jednoduché téma k zrežírování si opravdu nevzal, ale vypořádal se s tím, jak se patří. Herecké obsazení je zde nadmíru kvalitní, co jméno, to ve filmovém průmyslu pojem. Ze začátku to mělo sice pomalé tempo, ale po výbuších se to rozjelo do hodně vysokých otáček a už se to vlastně ani nezastavilo. Kombinace filmu a dokumentárních vsuvek by leckomu mohla přijít na takový film ubohá, ale Berg to má v merku a mě coby diváka to ještě více upoutalo. Kamera a hudba je přesnou šablonou jeho stylu, jako kdybych se znovu díval na Království. Nejlepším momentem zde byla skoro až desetiminutová sekvence nepřetržité přestřelky ve Watertownu, která byla zkombinována s efektně vypadajícími výbuchy bomb. Tak syrovou, autenticky vypadající a dokonce i husí kůži nahánějící přestřelku jsem dlouho neviděl. Na tom je přesně vidět mnohaletá praxe, neboť zkoordinovat natáčení něčeho takového není nic jednoduchého, notabene s takovým skvělým finálním výsledkem. Jistá podobnost s Mannovým Heatem v tom rozhodně byla. Závěr s pravými lidmi, co tuto událost zažili na vlastní kůži, docela dost ždímal emoce, ale kdyby to tam nebylo, tak bych byl snad i naštvaný. Uvidíme, co nám Berg přinese v následujících letech. Tento rejža má před sebou pár let zářivé budoucnosti, tak se podle mě máme na co těšit. Za mě dávám 92 % ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec Mark v roli poldy, který má ztělesňovat vícero příslušníků záchranných a pořádkových služeb, kteří se účastnili akcí po osudném maratonu. Celkově se mi na film nedívalo v první třetině dobře. Ne že bych nesnesl pohled na určité záběry, ale prostě mě to ne a ne chytit. Postupně se to zlepšovalo a třeba několikrát zmiňovaná přestřelka byla super. Nenáviděný americký patos je tu podávaný v přijatelných dávkách, reálné záběry z kamer jsou taky super. Nejsilněji na mě fungoval únos, jinak šlo ale vše mimo mě. Pochválit musím nejspíš hodně reálně podané vyšetřování a chování postav. Jenže jak říkám,vše to bylo taková jak to říct.... z dálky a s odstupem. 65 procent. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sel jsem se na to podivat kvuli Reznor-Ross soundtracku, ktery je ok, ale nakonec me na tom nejvic dostala ta uprimna realnost vseho co se deje. Marky Mark je sice herecky stale Marky Mark, tady nema smysl si neco nalhavat, ze by to melo byt nekdy jinak, ale ve viru udalosti to vubec neresite, protoze natocene je to skvele. Sice me ze zacatku otravovala live camera, ale na to si zvyknete a prida to na autenticnosti. Nejlepsi scena filmu - Jihad vyslech. 7/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek se mi zamlouval hlavně proto, že to bylo natočeno z pohledu lidí, kteří skutečně vyznívali realisticky, kdy ani Mark Wahlberg nebyl zbytečně namachrovaný. Byly zde uvedeny i chyby ve vyšetřování, lidské chyby, anebo jak vlastně policie také funguje, a to se mi líbilo. Moralizující láskyplné finále už ne. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Peter Berg to u mě tímhle kusem epesní filmařiny vyhrál na celé čáře. Takhle se "rekonstruují" skutečné události - šikovně dávkovaným patosem a kulervoucí akcí, na autentické dokumenty sere pes. Válečná zóna v ulicích Watertownu byla tak neskutečně vypiplaná, že jsem si to musel přetočit a dát si ji znova. Nádhera! ()

Lucjen odpad!

všechny recenze uživatele

Patriots Day som na známom úložisku zakúpila pred niekoľkými mesiacmi a až doteraz sa mu úspešne vyhýbala, na takéto filmy mám chuť naozaj raz za čas. No ale včera tá chuť prišla - úplne zbytočne. Na úvod vás privíta roztrasená kamera a veľmi obľúbený štýl v akčňákoch alá Parkinson vás bude sprevádzať až do konca. Keď po úmornej polhodine konečne príde výbuch, vyzerá to, ako keby naň rozpočet ani nemal. Obete pobehujú sem a tam a v priebehu piatich minút uvidíte asi dvadsať rozličných tvári, kričiacich a plačúcich - ale sĺz sa nebojte. Berg predaj vreckoviek nepodporuje, k žiadnej z postáv nestihnete pocítiť akýkoľvek súcit. Za to sa vyžíva v patriotizme, ostatne ako takmer všetci americkí režiséri. Udržal sa až do posledných dvadsiatich minút, do ktorých všetku sentimentálnosť zbieral, zbieral a potom už sa jednoducho neudržal. Mená, kvôli ktorým ste si tento film zrejme zakúpili, si užijete najviac v podobe úvodných a záverečných titulkov. Inak sa pred kamerou mihnú iba sem-tam, aby sa nepovedalo. Pán režisér sa nevedel rozhodnúť, či chce natočiť akčný film, alebo dokument. Tak teda natočil jedno veľké nič. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na moje prekvapenie sa druhý film v spolupráci Berg-Wahlberg podaril na moje očakávania. A to som pozretie odkladal takmer pol roka. Nehovorím, že predošlí Deepwater Horizont bolo zlé ale touto snímkou si ma režisér omotal okolo prsta. Už len preto, že id vyslovene o komerčný film ktorý má obsahovať viac menej iba remeselnú prácu, bol vyrobený na objednávku a nie je "to" režisérovo dielo takým tým svojim spôsobom. No predsa aj v dnešnej dobe kedy sa všetko vyrába masovo sa nájde tvorca ktorý do toho vloží svoj rukopis.Jeho prvé dva filmy sú pre mňa shity no týmto si ma získal a ukázal, že aj kúpený režisér má niekedy svetlé chvíľky. Športový príbeh ktorý zachytáva skutočné udalosti teroristického útoku v Bostone nemá chybu. Troška nudnejší úvod strieda výbuch a chaos po ktorom sú pátranie, neuveriteľne kvalitná prestrelka a dojímavý záver ukážkou kvalitného filmu. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Peter Berg tady dost možná mnohé překvapí, protože je umírněný a hodně upozaděný, není to ale ke škodě věci. Od počátku jede v pomalejším tempu, v němž dává prostor seznámení se s postavami a téměř dokumentaristickému líčení toho, co se dělo před výbuchem a bezprostředně po něm. Po celou dobu udržuje atmosféru plnou napětí, které výtečně graduje od nenápadného začátku, kdy tušíme, co je ve vzduchu, až po dokonale zvládnutou přestřelku v závěru, která je syrově realistická, přitom krásně přehledná a adrenalinová. Jestli stojí něco za speciální vyzdvihnutí, je to určitě realističnost, s níž Berg vše vypráví a jasně tu zdůrazňuje, jak mocná jsou média a jaká je současná doba, kdy jediná chybička a jediné špatné podezření a spouští se totální peklo. Především z toho důvodu je pak chování všech postav naprosto pochopitelné a logické. K pozitivním dojmům určitě přispívá i minimalistická a neklidná hudba dvojice Trent Reznor, Atticus Ross. Vše dokresluje vydařené obsazení, v němž nikdo nevyniká, ale všichni se podřizují kolektivu, takže tu je velmi dobrý Wahlberg, civilní Goodman nebo výborný J.K. Simmons, v menších rolích pak potěší i Kevin Bacon a Michelle Monaghan. Jen je škoda, že expozice je přece jen až moc dlouhá a postav je tu zbytečně moc, díky čemuž pak film nepůsobí úplně kompaktně a sevřeně a také závěr je příliš patetický. To ale nic nemění na tom, že co se vyobrazení boje s terorismem týče, patří Patriots Day k tomu nejlepšímu za poslední roky. 70 % ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Když jsem film zapínal, trošku jsem se zahrozil nad stopáží a myslel jsem si, že bude ve výsledku strašně natahovaný. Nakonec jsem rád, že se tak nestalo. Den patriotů je velmi dobře natočeným snímkem podle skutečnosti, který má skvělé tempo a poctivě se zaměřuje na celý průběh pátrání. Slabší je víceméně jenom začátek, kdy nám je během cca deseti minut představeno ohromné množství postav, s nimiž se během filmu setkáváme. Brzo nato na(ne)štěstí přijde útok a dramatická atmosféra je na světě. Berg s Wahlbergem se před třemi lety opravdu rozjeli. Vydat dva napínavé filmy o nejtragičtějších amerických událostech za poslední dobu se během jednoho roku jen tak někomu nepodaří. 85% ()

higuain 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je velmi dobrá, pak se ale rozlije kýbl s patosem a už se na to nedá dívat bez úšklebku. Chápu, že je to pocta obětím a policistům, ale toho kýče bylo prostě přespříliš. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Patos day!!! To dobré co by se na filmu našlo totálně pohřbilo závěrečné slzavé defilé, které umí udělat jen hamburgrový bratr. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

přiznávám bez mučení,že mě Berg dostal.Normálně nemůžu vystát tenhle americkej nadpatriotismus a uvědomění,ale sem to prostě sedlo (navíc to není až taková propaganda jakou umí třeba Bay).Co víc Patriots day i přes to,že člověk ví co se stalo a jak to dopadne udrží napětí po víc jak dvě hodiny a atmosféra by se v určitých momentech dala krájet.Za mě oba palce hore...85% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Na začátku je třeba přetrpět 15 minut nudné expozice na téma "těmto krásným a kladným lidem co říkají 50 'love you, honey' za minutu se něco stane" a na konci 15 minut přeslazeného polopatického epilogu "těmto krásným a kladným lidem se něco stalo, ale nezlomilo je to, protože láska je nade všechna kouzla". Ale mezi tím jsou skoro dvě hodiny nekompromisního a cool chytlavého thrilleru, takže dobrý. Škoda jen patriotického bullshitu, pro Evropana by to bylo silnější bez dojemných monologů o tom, jak tohle je Boston baby, yeah -- ale zase co jsem čekal od filmu s tímhle názvem, že jo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

U mna stale najlepsi Peter Berg je Kralovstvi z roku 2007, odvtedy sa trapi, Hancock bol este priemer, ale srajdy ako Bitevna lod isli uplne mimo mna. Wahlberg nevie hrat, podla mna nikdy nevedel, ale od prirodzenia som dobrak, preto uspech prajem. No ale rolu zvladal len tak -tak, nijako tomu potom nepomohol ani John Goodman /Big lebowski 1998, Letec 2012/. Aspon ze islam tu prestal byt demonizovany a ukazal rejza moslimy aj v relativne dobrom svetle, inak by to putovalo do nahlbsej zumpy . 40 % ()

Reklama

Reklama