Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 111)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Harry Potter mě velmi mile překvapil, podle ohlasů jsem nečekala žádný zázrak a přesto se mi ho dostalo. Film je nabitý akcí, je velmi temný a napínavý. Nádherný je boj s draky a podmořský souboj bere dech. Velmi mě potěšilo, že dali konečně vetší prostor dvojčatům Weasleyovým, kteří vždy spolehlivě pobaví a velmi pěkný byl i nástup dvou spřátelených škol. Doylova hudba je prostě výborná. Maličká vada na kráse je trochu nesrozumitelný děj pro neznalé předlohy. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Strašně se mi nelíbí, že ve filmu udělali z Hermiony kravku. Opravdu hodně se mi nelíbí, že z Fleur (jedna z mých nejoblíbenějších vedlejších postav) udělali ubulenou neschopnou nánu, a taky se mi nelíbí jak vypadá. Nic proti Clémence Poésy, pěkná holka, ale fakt naprosto tuctová a bez toho pověstného Vílího šarmu. Nelíbí se mi, že promyšlená detektivní zápletka knižní předlohy plná falešných stop byla osekána ve prospěch nedůležitých epizodek plných hloupých žertíků beze smyslu pro děj. Opravdu hodně se mi nelíbí, že se tenhle fakt pokusili zamaskovat scénou "Karkarov a ohnivý pohár", která je skutečně ubohá. Nelíbí se mi zpracování ani jednoho ze tří úkolů, obzvlášť pak bludiště (a opět se musím vrátit k Fleur. Co to bylo? Režisérova pocta Blair Witch? Fleur je sakra dobrá čarodějka!). Nelíbí se mi, že vyškrtli Dobbyho. Miluju ho. Nelíbí se mi, jak málo strašidelně ve filmu působím. Nelíbí se mi, že Rita Holoubková byla ve filmu prakticky zbytečně. Nelíbí se mi, že Cedric byl ve filmu takovej vůl, a že lákal Harryho do koupelny přitepleným hlasem. Nelíbí se mi, že totálně vyškrtli nové postavy Pytlouna a Winky. Nelíbí se mi, že nebyla představena Belatrix (další z mých nejoblíbenějších vedlejších postav), na druhou stranu chápu, že pro čtyřku není nijak zásadní. Nelíbí se mi, že Sirius byl omezený na jedinou scénu, a navrch to ani nebyl on. A nelíbí se mi ještě spousta dalších věcí, ale kdo by to četl, že.. Je tedy aspoň něco, co se mi líbí? Určitě jo. Film výborně funguje tam kde je režisér jako doma, tedy v komediálních a vztahových prvcích. V podstatě se na to hezky kouká, je to oddychová popkornová zábava. Možná kdybych nebyl tak posedlý fanda knihy, nevadilo by mi nic z toho. Ale já vlastně nevím, jestli bych se na ten film vůbec koukal, kdybych nebyl fanda knihy. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru najslabší diel z doterajšej série o Harrym Potterovi. Bola to totálna zmesica rozprávky, thrilleru, mystery a horroru a výsledok bol prekorenený maďarský guláš. Bolo tam zo všetkého čosi, ale ničím to neprípominalo to, čím to malo byť. Tajuplným mysterióznym príbehom pre mladých s prvkami humoru. Humor sa vytráca a stáva sa násilným. Mystično je prítomné len vo vizuálnej stránke filmu. Musím sa priznať, že pri scéne s labyrintom som upadol do mikrospánku.To svedčí o dvoch veciach. 1.) že film sa stával čoraz viac nudným 2.) a že som natrafil na inteligentné publikum v kine, ktoré nešuštalo papierikmi a neesemeskovalo ..... Ale to je len chabá útecha z návštevy kina. Bohužiaľ ..... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Udalosti a osoby v tomto príbehu sú vymyslené. Akákoľvek podobnosť s realitou je čisto náhodná. Miesto : kdesi v Hollywoode. Potemnelá kancelária režiséra Newela. Za stolom sedí režisér a samotný Harry Potter.... Newell: „Harry , potrebujem aby tvoj štvrtý film vyzeral bombasticky ....“ Harry : „EFECTA MAXIMMAA.....“ Newell: „...ešte bombastickejšie ako všetky doterajšie hlavne tie draky nech vyzerajú ako živé .....“ Harry : „EFECTA DRACONIS BOMBASTICAAAA.....“ Newell : „áno áno to je ono a teraz ešte nech to má poriadne nahypovanú kampaň.“ Harry : „MARKETINGUS ULTRAFUCKAHYPERUS!!“ Newel : „Áno áno, také čosi......a nenapadá ťa už nič iné Harry ? Harry : „Čo tak zložitejší príbeh a komplikovanejšie postavy ?“ Newel : „Aaale choď však Rowlingová to furt píše ako rozprávku“ Harry: „A čo keby si to natočil trochu temnejšie ?“ Newell : „Blázniš, veď by na to nemohli deti, dosť veľký risk bol už to, že ktosi umrie“. Harry: „ A čo keby Voldemort nevyzeral ako zle zachovaná múmia a nesprával sa ako idiot ?“ Newell: „ Harry, my točíme popkorn, nie filozofickú esej, cháp že zlo musí byť porazené a musí byť zlé na prvý pohľad.“ Harry : „Tak mi teda rejžo povedz, kvôi čomu by to náročnejší divák mal vidieť ?“ Newell: „ No.......lebo je to in?“ Harry sklopí hlavu , zavrie dvere a popod nos si zašomre „Ešteže tam máme tú plesovú časť, čo je celkom sranda a snáď to ako každý diel zachráni Emma Watson....lebo inak je to najslabší film série...ani Cho som nezbalil a vôbec...mám pocit že sa na tento film dá rýchlo zabudnúť...“ 8/10 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steve Kloves .. Tak jsem se po více než třech letech od premiéry trojky vrátil k filmům Harry Potter and.., fenoménu jednadvacátého století, který mě nechává naprosto chladným, čehož je důkaz, že jsem se na díl s pořadovým číslem čtyři podíval jen kvůli uvedení pátého do kin - to abych neměl mezery.. A nebudu zastírat, že tento díl byl prozatím nejslabším a nejprázdnějším, čímž se můj negativní postoj k sérii ještě zhoršil. Knihy jsem o dovolené četl jen kousky, ovšem s obsáhlostí a podáním předlohy se film nedá vůbec srovnat. Všechno je ploché a plytké a tak se sází na vydatnou trikovou masáž a akci. Jenže když se v tomto Newellově světě od začátku necítíte dobře, jsou tyto dětinská oblbovátka vlastně k ničemu. Kdyby čtvrtý Harry Potter neměl vymazlenou plesovou sekvenci, asi bych se unudil k smrti. Sice je jen dovyprávěná bez nějaké větší invence, ale i tak ty scény potěší. ()

Galerie (386)

Zajímavosti (143)

  • V tomto filmu zazní jméno nebo příjmení hlavního hrdiny celkem 136krát. (gecko)
  • Když Harry (Daniel Radcliffe) vstupuje do bludiště při třetím úkolu, Pošuk Moody (Brendan Gleeson) mu značí, ať se dá doleva. Je obecně známo, že pokud se někdo chce dostat z bludiště ven, má se vždy vydat na levou stranu. (cihlenka)
  • Režisér Mike Newell do čtvrtého dílu série nastoupil coby nováček, navíc nezkušený v oblasti trikové fantasy. Vyložené obavy z toho ovšem neměl: "Měl bych je, kdybych jasně neviděl způsob, jak se toho chopit. Bylo to tak už od začátku. Producenti mi řekli: 'Přečti si knihu a jestli v ní uvidíš film, měli bychom se sejít.' Naštěstí jsem ho uviděl: klasický thriller v tom smyslu, že má ve svém středu nevinnou postavu, která na začátku o své situaci nic neví, a jejím protějškem je padouch, který má plán a všechno organizuje. Protagonista postupně zjišťuje, co se děje, a na konci s hrůzou zjistí, že je ve středu záporákových machinací. To je dobrý thriller a tak funguje i knížka. Když ji osekáte na kost." (NIRO)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama