Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 4
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 111)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Nuda milé deti. Stopáž (na rozdiel od trojky) šlape jasne proti režisérovi, ktorý evidentne plochú a neinvenčnú predlohu otrocky zhmotnil bez štipky osobného. Tam kde Cuarón prepašoval svoj temný rukopis je Newell davovo šedý a snaží sa čarovať aspoň veľkolepými scénami a drahými kulisami. Nepozerá sa na to vôbec zle, ale z bažin priemeru to 157 minútový film nevytiahne. Zbytočný, tak by som charakterizoval Goblet Fire. Film, ktorý Harryho nikam neposúva, len dookola prepiera jeho nekonečný súboj zo zlom. Film, ktorý by sa dal zcucnuť na 20 minútovu epizódu a ktorý tragicky premáchol nadhod otvoreného konca Azkabanu. 50% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, z Harryho se nám stává velký kluk. Aspoň některé části jeho těla jsou o tom přesvědčeny:) S novým režisérem však odešla i ta hrst humoru, která mě tak těšila u Vězně Z Azkabanu, a zůstala z ní jenom maličká špetka. Stejně tak se zde zatím nejvíc projevil čím dál šílenější a rozmáchlejší literární styl paní Rowlingové a nutnost jeho výrazného ořezu. Ke knižnímu Gobletu to mám od filmového zpracování časově nejblíž ze všech dosavadních pokračování, takže mi jisté zákroky přišly opravdu rušivé a přišel jsem si nepěkně ošizen. Ovšem abych jen nehaněl, ples byl naprosto famózní... stejně jako zvedačka Emmy Watsonové, a tím nemyslím tu taneční figuru, kterou tak proflákl Patrick Swayze;) Dalším extrémně příjemným překvapením pro mě byla hudba, která tentokrát měla parametry výraznosti, rozmanitosti a vyrovnané kvality, jako by ani nebyla od Williamse:) Dílem s největší přidanou hodnotou oproti předloze nadále zůstává Vězeň Z Azkabanu a dílem s nejnižším koeficientem vhodnosti pro děti se stává Ohnivý Pohár. Nejde snad o děsivost nebo násilnost nebo tak něco, v tomhle ohledu považuji za neškodného i Pána Prstenů, kde se armády masakrují jedna symfonická báseň za druhou...to víte, hudba Ainur...spíš jde o celkové sychravé a ponuré ladění celého filmu, které má do dětského filmu asi tak daleko jako Iva Kubelková k současným "královnám krásy":P Jsem zvědav jak to celé skončí, nicméně stále trvám na tom, že není nutné dávat za to byť jen jedinou korunu či jiný ekvivalentní mrzký peníz;) 80% ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

A po čtvrté Harry Potter. Série je za svou polovinou a s novým dílem opět nový režisér, tentokrát po vcelku mladém Alfonsu Cuarónovi o dost starší režisér v důchodovém věku Mike Newell. Film je opět o něco monstróznější, nežli jeho předchůdci, což lze poznat už jen z velmi efektivní scény z Mistrovství světa ve famfrpálu. Jinak nám vizuální výtvarníci opět nabízejí nové tvory, tentokráte jsou to mořští lidé a draci. Film se už blíží spíše dospělému publiku, objevují se první mrtví lidé a série začíná získávat na temnotě, což stvrzuje návrat lorda Voldemorta. Scénář oproti knize opět zcela rozdílný, tentokrát se neobjevují ani Dursleyovi. Fim má každopádně náboj a akci, a to je na něm zajímavé. Asi nikoho nepřekvapí, že jako věrný fanoušek této série dávám opět plný počet hvězdiček... ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Ano, já vím, že ve filmu spousta věcí chybí, ale myslím, že se scénárista s nevděčným úkolem vypořádal se ctí, a vyhodil jen to, co bylo opravdu nadbytečné. Chybou je spíš to, že film není dvoudílný, bůhvíproč ani nebude žádná prodloužená verze na DVD. Režisér Mike Newell je nepříliš známý, ale také obstál - ostatně takovéto velkofilmy jsou spíše produktem týmové práce než jedné režisérské osobnosti. Zkrátka jsem se u filmu výborně bavil a těch 150 minut rychle uteklo. Všechny nové postavy (snad až na Vy-víte-koho) byly výborně obsazeny, hlavně Rita a Moody jsou perfektní, a Fleur a Cho vypadají lépe než na fotkách, ale mají málo prostoru (a jsme zase u toho - já chci delší verzi!). ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nech sa na mna nikto nehneva, ale Harry je proste pisany pre vekovo mladsiu populaciu, a preto sa moje hodnotenie jednotlivych casti odvija prave od tohto faktu. Ohnivy pohar je ovela viac pozeratelne, ako Vezen z Azkabanu. Bolo to vtipne, ani raz som sa nepozrela na hodiny a hlavne, krasna vyprava. Je jasne, ze keby sme to mali hodnostit z aspektu filmarskeho umenia, Azkaban jednoznacne vedie. Ale bohuzial musim byt objektivna z pohladu bezneho laickeho divaka. Viac menej okrem jednotky ma ziaden Harry nesklamal. Len tak dalej. ()

Galerie (386)

Zajímavosti (143)

  • Smrtijedi se svojí charakteristikou nápadně podobají americké rasistické organizaci Ku-Klux-Klan. Stejně jako členové Klanu i Smrtijedi používají jako svůj oděv dlouhé pláště s vysokou špičatou kápí, Klan usiluje o nadvládu bělošské rasy a Smrtijedi o nadvládu kouzelnické rasy. Klan také na místě setkání a na místě svých zločinů zanechává hořící kříž, Smrtijedi zase velké Znamení zla – lebku, z jejíchž úst vylézá had. (Nick321)
  • Neville Longbottom (Matthew Lewis) sice byl tím, kdo Harrymu Potterovi (Daniel Radcliffe) poradil rostlinu žaberník, díky níž může kouzelník vydržet déle pod vodou, ovšem ten, kdo Harrymu onu rostlinu opatřil, byl Dobby, skřítek, vysvobozený Harrym z otroctví a v tomto díle pracující v bradavické kuchyni. (Nick321)
  • Ralph Fiennes (Lord Voldemort) v rozhovoru prozradil, že měl velké problémy s kostýmem. Často zakopával o svou dlouhou sukni a navíc musel nosit dámské punčocháče. Protože se mu ale punčocháče stále shrnovaly ke kolenům a nemohl v nich chodit, nechal si je ustřihnout a přichytit k podvazkovému pásu. (Nikitera)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama