Reklama

Reklama

Snímek Život vypráví příběh šestičlenné posádky Mezinárodní vesmírné stanice, která se ocitá na samotném pokraji jednoho z nejdůležitějších objevů lidských dějin: prvního důkazu o existenci mimozemského života na Marsu. Jak členové posádky pokračují ve svém výzkumu, mají jimi uplatňované metody nezamýšlené následky, a forma života, kterou zkoumají, se ukazuje být mnohem inteligentnější, než kdokoliv očekával. (Falcon)

(více)

Recenze (1 077)

POMO 

všechny recenze uživatele

Fajný záver, ale ináč je to iba remeselne ok zvládnutá žánrová šablóna, ktorú zrodila možnosť použitia audiovizuálnych trendov z Gravitácie. Nuda pri nej nehrozí, napätím funguje a na jej hereckú partičku sa dobre pozerá, ale dejové klišé, občasná nelogičnosť a minimálne dve zle zostrihané scény ju z dlhodobého hľadiska zhadzujú do zabudnuteľného priemeru. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Joaha! Takže pokud se v áčkovým režisérem áčkově natočeném filmu osazeném áčkovými herci přes hodinu unyle nerozebírají s vyšinutou plechovou hubou při cestě na Jupiter nejpalčivější filozoficko metafyzická dilemata tlučhubovského kokotizmu jako například „Kolik stojí deset hrušek, když jedna stojí v širém poli“, prohlásí jej zdejší Klubík patologicky hloubavých umaštěných paniců s patentem na kategorizaci filmů automaticky za béčko a unisono mu okázale kurví rejtynk. A samosebou vše, v čem se objeví frustrovaný kosmonaut v raketce, je jen vykrádačkou Vesmírné prudy 2001 nebo Vetřelce. Ale já vám poradím, hošššy. Začněte tím, že si koupíte šampón proti lupům, deodorant, hadry z jiného obchodu než Maminčin hipster a pečlivě si vymačkáte všechny jebáky na obličeji a krku. Poté konečně ve třiceti opusťte svůj zatuchlý pokojíček s Mekbukvicí, plakátky kapitána Homokokota, Super a Spájdrgeje, stylově prokládanými wykydpedicky vyčerpávajícími výbory z díla Kierkegaarda a Schopenhauera, a společensky se uplatněte v některém z mnohých skvělých zaměstnání, adekvátních vašemu dokokotorátu z FFUK. Třeba u Mekdonalda, v Tesku nebo jako prodejce multilevlu. Garantuji vám, že po takovéto odvážné resocializaci si záhy i najdete kluka, zašukáte, uvolníte přetlaky, okolí vás začne znatelně méně považovat za škaredého nesnesitelného egoistického pičuse a poznáte, že Život nemusí být jen nabubřelé honění nevyvinutých šulínků, ale i čiré odreagování a zábava. Skvělá náplast na posledního přežvaněného Vetřelce! Žádné ubíjející androidí kreacionistické filipiky, žádné unylé hodinové cestování na planetu Smrtící nuda, jen pěkně od startu odsejpající a krásně udělaný souboj porážkové posádky s vychcaným, agresivním a nekompromisně lidožravým ufonským humusákem. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na pořádný béčkovo-hororový výplach (s občasným pomrknutím, když to spíchli kluci od Deadpoola), výsledek je ale poměrně standardní žánrovka bez osobitějšího podpisu. Co dělá, to dělá víceméně dobře, jenže vždycky opisuje, takže úvodní nepřerušovaná jízda dech nevyrazí, protože jsme jí měli (a epičtější) už v Gravitaci a totéž platí pro naháněčky s Calvinem. Sunshine se mohl opřít o vypiplaný audiovizuál, Horizont události měl charismatické kulisy a odvahu jít v nechutnostech za "příjemnou mez", první Vetřelec se chytře držel ve stínu. Život nezakrývá, že všechny jmenované filmy zná, ale nepřinese nic vlastního (snad vyjma správně cynického konce, který jakoby vypadl z nějaké epizody Krajních mezí). Nemluvě o nevyužitém potenciálu, pokud jde o Calvina. Z poloprůhledné mořské hvězdice vážně moc respektu nesálá. Škoda, že se to celé bere tak vážně. Kdyby se tvůrci nebáli větších absurdit a hnusáren, mohla by vzniknout novodobá klasika. Takhle je to jen fajn žánrovka, která svou existenci obhájí hlavně tím, že podobných filmů vzniká zoufale málo. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Remcající blbouni se můžou každej rok desetkrát těšit z na chlup stejných infatilních omalovánek, v nichž maskovaný šášula zachrání svět před generickým záporákem, ale já bych se s dovolením těšil z toho, že jednou za dekádu vznikne s odpovídajícím rozpočtem (+obsazením, řemeslnou zručností) film, který je lehce podobný jinému filmu, který vznikl před zhruba 40 lety. Skandál. Před projekcí jsem doufal v plnotučnou osmičku (jakože 8/10), nakonec je Life spíš nedoživenou sedmičkou, ale pořád fajn. Ústřední potvora se mi designově líbila, řada scén mě potěšila hravým využitím všudypřítomného stavu beztíže, a minimálně v první polovině snímek působil i relativně chytře, uvěřitelně a vědecky. Když se pak přehoupne do čistokrevné béčkové naháněčky (pro mě zhruba v momentě druhého úmrtí), tak už příliš chytrý není, ale čert to vem. Také mi připadalo, že se v druhé půlce velmi nešikovně přepíná/stříhá mezi akčními a "zádumčivými" sekvencemi - jako kdyby vždycky bylo něco vystřihnuto, aby nebyl film příliš dlouhý. Osobně bych taky trochu hororově přitvrdil. Že by se ze Života mohlo vyklubat něco víc, než jednohubka před květnovým Vetřelcem - Covenantem, se nepotvrdilo. Ale jako právě ona jednohubka je to za mne slušné. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jelikož Rydley Scott při dalším Vetřelci/Prometheovi naprosto zkolabovak, musel přijít tady Espinosa a trošku připomenout, že nemá cenu z něčeho dělat zbytečně velký teatr, stačí hlavním hrdinům strčit do hubu mimozemský nesmysl a divák už se zajímá, tápe a napíná. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Obstojné béčko s áčkovým obsadením (božská Rebecca), dobrým tempom a slušnou porciou napätia. Finálny zvrat je dosť predvídateľný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Standardní, efekty trošku béčková sci-fi podívaná. Záměrně píšu efekty, protože některými záběry si film hraje na Gravitaci, ale přitom je na něm hrozně vidět, jak je Gravitace někde úplně jinde, zatímco tento film se o tu kvalitu jenom pokouší. K plusu má ale suprovou partu, kde co herec, to borec. Takže tady zklamání neočekávejte. No a po příběhové stránce? Tam to snad nemůže být jasnější ne? Klasická sci-fi hororová fráze. Na začátku máte všechny a na konci...máte konec. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Když už něco dělám, tak to dělám pořádně. A ne jako Daniel Espinosa. Ten sice dovede i se šesti hrdiny natočit sci-fi, které působí velkolepě a všechny ty průlety vesmírnou stanicí jsou dost působivé, ale příběhově to trošku drhne. Život jakoby balancoval mezi dvěma žánry. Chvíli si hraje na seriózní sci-fi, o pár scén později tu máme poctivé hororově-brakové béčko. Bohužel ani v jednom z těch přístupů nepřichází film s něčím překvapivým nebo něčím, co bychom neviděli dřív. Kdyby Espinosa přitlačil na brakovost nebo se pokusil udělat z Života něco přemýšlivějšího a vydal se s ním jiným než béčkovým směrem, bylo by to fajn. A asi by to i výrazně obhájilo existenci celého Života. Takhle je to hezky vypadající sci-fi s bubákem, o které se za pár let bude mluvit leda v souvislosti se seznamy filmů, které se pokoušely vykrást Vetřelce. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $58miliónovTržby USA $30,234,022Tržby Celosvetovo $98,905,061Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Mohlo to byť aspoň remeselne zvládnuté a mohlo to byť fajn sci-fi sústo ale réžia je len ako keby poletujúca vo vzduchoprázdne, bez poriadneho miesta, zázemia, pevnej pôdy pod nohami. Chýba tu poctivé napätie a rovnako tak moc nenadchnú ani herci, moc nevtiahnu do deja, dosť to kazí aj naivný prístup pri ohrození života. Mix Votrelca a Gravitácie proste nevyšiel. Pre mňa určite sklamanie. /45%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Životu chybí... život. Sice má velmi pěknou tekutou první scénu a velmi ambiciózní výtvarnou stránku, dokonce prý ten macarát, co zmutuje v chobotnici z druhého patra, odpodívá vědeckému poznání. Vědeckému poznání ale rozhodně neodpovídá rytmus filmu, který se rozjíždí jako začátečník v autoškole. Střídání úmorných a toporných dialogů a akčních scén opravdu nepokládám za rytmus, kterému se u podobného thrilleru chci oddávat, Obzvlášť, když motivace k akci je každou minutou vycucanější z prstu. Ta béčkovost by nevadila. Kdyby nebyla překrytá zbytečným nátěrem pokusů o hloubavé áčko a kdyby Espinosa nerežíroval s pravítkem v zadku, mohla to být aspoň taková legranda jako v prvních scénách. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Život je kombinací Vetřelce a Gravitace? Rozhodně. Z prvního si bere základní koncept vetřelce ve vesmíru, ale nevyužívá jeho hororové prvky formou klaustrofobie a paranoie ze stínů. Z druhého si bere vesmír a například velice dlouhou první scénu bez střihu. Obě tyto části mají své kouzlo, svoje silné okamžiky, ale Daniel Espinosa je nedokázal spojit do jednoho filmu bez ztráty kytičky. K té došlo především v kolísavém tempu a skocích do filozofování o smyslu života (našeho? jejich? toho, co se znovu objevil?). Jako by se tvůrci celkově zapomněli rozhodnout, zda půjde o krvavý horor, paranoiu v kosmu, kde váš nikdo neslyší nebo mrazivé vesmírné drama. Hvězdné obsazení je až na výjimky (Jake a Rebecca) skoro zbytečné. O třetí hvězdičce rozhodl až závěr, který mi připomíná brakové scifi z staré školy a dnes působí velice příjemně! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Původní Vetřelec Ridleyho Scotta už dávno funguje jako franšíza a Daniel Espinosa jen provozuje činnost v souladu s koncepcí Vetřeleckého franšízingu...na můj vkus to ale dělá až příliš okatě béčkově... V závěru je zaděláno na druhé pokračování a to by (díky lokalitě) mohly být o dost zajímavější a zábavnější...kdyby už ho nerežíroval Espinosa...Život je totiž stejně bezkrevný jako Espinosovo předešlé Dítě číslo 44 - jeho filmy mají zjevně velké ambice, producenti zajistí skvělé herecké obsazení, slušný rozpočet...ovšem výsledek je nemastný neslaný...Espinosa to v sobě prostě nemá... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Horší, než všechny příbuzné filmy. Ufon se mi líbil a mělo to dobré momenty, ale bylo mi to tak nějak jedno. "Odpočinkové" scény, jako když recitjou básničku o kravičce byly vyloženě nudné. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,FORMY ŽIVOTA NA MARSU MUSÍ BÝT POVAŽOVÁNY ZA SMRTÍCÍ. JE TŘEBA NEPODCENIT JEJICH INTELIGENCI A SCHOPNOST ŘIZPŮSOBENÍ...“ /// Tak tahle Věc je fakticky sympatickej následovník (předchůdce) Vetřelce! Nepatřím mezi hnidopichy, ale sere mě, že často hapruje logika. A přestože je to vopravdu hezký a parádní vesmírný dobrodrůžo… mrzí mě, že je to kapku nevosobní… (a překvapuje, že to nezachrání ani super vobsazení!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potkal jsem modul s Davidem Jordanem. 2.) Dovezl jsem si z dovolený buňku. 3.) Thx za titule „marinovanec“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distributor: Sony / Columbia // Počet premietajúcich kín v USA: 3,146 // Otvárací Víkend v USA: $12,501,936 // ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Kdo chce ušetřit čas a nevadí mu uřvaná elementární hudba, patetické proslovy, tuny lekaček a pixarovsky inteligentní zvižátko v hlavní roli, tomu snad tenhle výtah z Gravitace, Sunshine, Vetřelce a Deadpoola k něčemu bude. Kdokoli kromě tohohle hypotetického podnikatele, který je v permanentním presu a potřebuje při sledování ještě vyprstit milenku, bude po skončení nejspíš potřebovat horkou sprchu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jako předkrm před chystaným Vetřelcem Life obstál solidně. Co si budeme povídat, Sci-fi hororů je jako šafránů a s 60 miliónovým rozpočtem a s tak hvězdným hereckým cástingem tím tuplem. Na příběh se zde příliš nedbá, po úvodní dvacetiminutovce film jasně rozdá karty a jedná se o vesmírnou vybíjenou s velmi kreativní potvorou, která rozhodně zaujme. Atmosféra slušně houstne, o napětí není nouze, hudba skvěle graduje a finální záběr musí potěšit každého fanouška, který na hororech vyrůstal. Jsem spokojen, skvěle natočená zábava. 75% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ve chvílích, kdy se Espinosa pokouší o Gravitační krůčky, mumlám si pro sebe něco o přestřelených ambicích, ale jakmile se naplno projeví inspirace jistým legendárním vesmírným tvorem, je vyhráno. Napětí neustoupí snad ani na okamžik, Jake Gyllenhaal drží i scény plné zdánlivě nic neříkajících dialogů a ještě pěkných pár hodin po skončení pokračuje vtíravý dojezd, který mě nutí přemýšlet o příčinách a následcích. ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama