Reklama

Reklama

Snímek Život vypráví příběh šestičlenné posádky Mezinárodní vesmírné stanice, která se ocitá na samotném pokraji jednoho z nejdůležitějších objevů lidských dějin: prvního důkazu o existenci mimozemského života na Marsu. Jak členové posádky pokračují ve svém výzkumu, mají jimi uplatňované metody nezamýšlené následky, a forma života, kterou zkoumají, se ukazuje být mnohem inteligentnější, než kdokoliv očekával. (Falcon)

(více)

Recenze (1 079)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nechcem sa vrátiť na Zem. Moje miesto je tu. Ľudia sú hajzli.“ Kebyže nie som fanúšik Votrelca, 4* nedám kvôli: priemerným postavám (napriek tomu sa herci snažia poľudštiť ich a relatívne sa im to darí, čo je sympatické), neprofesionálnemu správaniu údajne špičkovo vycvičenej a na všetko (?) pripravenej posádke a pre logické lapsusy (keď už sa istá postava tak hrozne chcela obetovať, prečo s "tým" neodletela do hlbín vesmíru, odkiaľ sa "to" nemohlo vrátiť?). Mínusom je i Calvin, u ktorého síce na jednej strane oceňujem relatívne originálny vzhľad, na strane druhej má však do desivej charizmy aliena svetelné míle ďaleko. Ak ste fanúšikom alienovských filmov (napr. Sunshine, zhodou náhod tiež s Hirojukim Sanadom), mali by ste si napriek viacerým mínusom prísť na svoje. Koniec potešil. Film ale každopádne zjavne nepotešil väčšiu časť populácie, keďže pri rozpočte 58 miliónov na celom svete nezarobil ledva 70. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Trapny. Prej inspirace Vetrelcem. Kdyby to bylo aspon zabavny, krvavy becko, ale film si hraje na vazne mineni sci-fi a selhava snad ve vsech ohledech. Herci se sice snazej, ale vlastne nemaj moc co hrat a popravde receno, jejich postavy vypadaj vsechny dost mimo uz na zacatku a ani o jedny se neda rict, ze by byla nejak sympaticka nebo zapamatovani hodna, takze jakmile zacnou chcipat, cloveku je to tak nejak ukradeny. Co se tyce triku, je videt lehce nizsi rozpocet, ale vzhledem k tomu, ze (asi) nejsme v nejaky daleky budoucnosti a neni teda duvod sem cpat buhvijaky technicky vychytavky, tak to vypada jeste solidne, tohle je asi jedinej aspekt filmu, kterej skutecne trochu Vetrelce pripomina, nektery kulisy jsou fakt hodne podobny. Kamenem urazu je scenar a hlavne strih. Jednak je to desne predvidatelny, zaroven tu vlastne prakticky ani zadnej scenar nejspis nebyl, kvuli tomu, aby herci prohodili par vet a nechali se zmasakrovat divne vypadajicim chobotnico-soplem bych fakt nenajimal dva scenaristy. No a nejvetsi tragedie filmu - strih. To je cely tak divne/debilne sestrihany, nektery sceny na sebe nenavazujou, obcas to je az nelogicky, misty to vypada, jak kdyz sledujem sestrih z aspon trihodinovyho filmu nebo pilot nejakyho serialu. No a tezce trapnej a predvidatelnej konec tomu nasadil korunu. Rikam si, ze zase na 2* to az tak hrozny nebylo, ale ty 3* fakt jen s tezce odrenejma usima. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Otrava, zbytečnost, aliení odvar s bezvýraznou digitální příšerkou, hlubokými kecy pro smích, brzkou smrtí jediný zábavný postavy, bez života/ enthusiasmu. Zlatý tohle :) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro sci-fi, mám slabost pro horory, ale dost možná největší slabost mám pro sci-fi horory. Obzvlášť pro ty, kde si to skupina astronautů rozdá s nepřátelskou formou života. A novinka Life není výjimkou ani přes to, že většina z vás bude prskat něco ve stylu "tohle jsem viděl už v Alienovi a tohle zase v Sunshine" nebo rovnou "ten negr je totální kokot". Pravda, některý myšlenkový pochody tu rozhodně jsou na štíru, ale já to dokážu skousnout: však jsem nešel na nějakou 2001: Vesmírnou odyseu. Pokud ale přehlédnete všemožné berličky, kterými scénáristé pomáhají hladovému marťanovi v jeho vyhlazovacích manévrech, zbude vám solidně napínavá, exotická vyvražďovačka, což rozhodně není málo. Ta čtvrtá hvězda pak supluje hlavně moje vyslyšené přání, aby tvůrci měli koule na podobný závěr - ten totiž hodně potěšil :) ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Ani ten nejdokonalejší mikroskop by divákovi nestačil k tomu, aby na hororu Life zpozoroval alespoň jednu jedinou buňku originality. Od scénáristů komiksových ptákovin pochopitelně nikdo nemohl čekat žádné kreativní zázraky, ale tento odstrašující případ bezduchého vykrádání již přerostl všechny myslitelné meze. Dvojice zlodějíčků Reese - Wernick navíc ve své tuposti z vykrádaných filmů pro jistotu zkopírovala i všechna tamní klišé či nejzásadnější díry v logice. Scénář se vyznačuje takovou mírou hlouposti, že místy nechtěně přechází v parodii. Postavy sice pobraly méně inteligence než troll po lobotomii, ale naštěstí se při jejich vymýšlení nezapomnělo na politickou korektnost, takže v ultimátně heterogenní posádce tentokrát dokonce nechybí ani hendikepovaný černoch. Rovněž Espinosova unylá režie nemá co nabídnout. Postrádal jsem jakýkoliv náznak hororové atmosféry, k čemuž značně přispělo ospalé tempo (extrahované z Cuaronovy Gravity) a neblahá skutečnost, že Calvin má svou děsivostí mnohem blíže k Chobotnicím z II. patra než ke Scottovu Alienu. Jakožto zdejší hororový expert bych snímku Life nejraději udělil odpad, ale intuice mi našeptává, abych si ho pošetřil, jelikož scénáristé ještě ani zdaleka nedosáhli svého dna, o čemž se přesvědčíme již následující rok. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Žádám o povolení zabít tu věc." Povoluje se. Calvine, braň se! Mně se tedy souboj mimozemšťana Calvina s posádkou vizuálně hodně líbil a taky mě dost nudil. Tohle už tady prostě bylo tolikrát - žila byla skupina lidí a ta někoho potkala a počet lidí ve skupině se snižoval a snižoval až zůstal jeden, který vyhrál nebo žádný a ten pro změnu prohrál. A přesně o tohle jde, jenom v tom hrají známější ksichty. Zkrátka bylo to hezké, ale když to srovnám s tím výletem na Kokořín, tak radši znovu navštívím pískovcové skály s občerstvením než tuto multi-kulti vesmírnou stanici. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s nejnovějším Vetřelcem je tohle scifko sice béčkově přímočaré, ale aspoň pořádně napínavé. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ale ono to nakonec nebylo vůbec tak špatné! Život je prostá vyvražďovačka, která si sice ve vícero místech netyká s logikou, ale těch několik (ošklivých) scenáristických berliček a pár zjednodušení nedokážou zkazit filmový zážitek, pokud si jej svým hnidopišstvím nezkázíte sami. Atmosféra je už od počátku docela hustá a dokáže se udržet až do zdařilého finále. 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pod filmem s tak okázalým názvem se nakonec skrývá roztomile bezelstná podívaná, výživná vykrádačka Vetřelce, osvěžující právě svou bezduchostí a hloupostí. Vlastně se v kině moc často nevidí tak čisté béčko, kde se hloupé postavy seřadí do řady před neporazitelné monstrum, aby mohly být jedna za druhou zlikvidovány. Jde tu být buď nonstop naštvaný, jak debilně a mimozemsky se tu všichni chovají, nebo se dá nahodit otupělý úsměv a užít si tu upřímnou pitomost se vším všudy. Velký plus i za to, že jde o svižnou devadesátiminutovku - jak má dnes každý blockbuster přes dvě hodiny, začíná být nesnesitelné. 3 a 1/2 ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Šesťčlenná posádka vesmírnej stanice narazí pri výskume na pozoruhodný organizmus, ktorý je dôkazom mimozemského života. Po hlbšom výskume vedci zistia, že to, čo našli, je velkým krokom pre celé ludstvo. Avšak tento krok vedie priamo do záhuby, pretože organizmus je stále väčší, silnejší a agresívnejší. - Life je v hororovom žánri zvláštnym úkazom. Rozpočet 58 miliónov sa v tomto žánri nepošťastí dostať len tak niekomu a je škoda, že sa to dostalo zrovna do rúk nejakého režiséra, ktorý vo svojej kariére nenatočil ani len krátkometrážny horor. Scenáristicky už to vyzeralo byť nádejnejšie, pretože autori Zombielandu by sa mohli zdať ako záruka kvality, lenže je rozdiel medzi hororovou komédiou a Sci-Fi hororom. Herci nestáli za vela a chýbala mi tam nejaká poriadna osobnosť, ktorá by to dokázala viesť. Ďalej už prevažujú len pozitíva. Prostredie je fascinujúce, efekty prekvapivo vydarené, úmrtia sú natočené priamočiaro bez akýchkolvek skrytých detailov a záver je v sprievode intenzívneho soundtracku úplne brutálne hororový presne tak, ako by to malo v tomto žánri byť vždy, pretože tieto horory, ktoré chodia do kín, často končia nezmyselným happyendom. Nenadchlo ma to nejako extrémne, ale vďaka tomu neopozeranému prostrediu to má vela plusových bodov. Podobné námety však patria do rúk poriadnym hororovým tvorcom a nie týmto chlapom z Hollywoodu. + herec z The Amityville Horror ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To jsem takhle jednou příliš dlouho trpěl abstinencí na kina, že jsem se v nadějích upnul na aliena z Marsu. Bohužel více než s prvním zplozencem Gigera s ďáblem to má společného s Last Days on Mars a samozřejmě s Prometheem. To nejsou dobré vizitky. Nejdřív, proč tomu dám dvě hvězdy, zatímco Prometheovi jsem uštědřil jednu a vážně jsem pro něj uvažoval o odpadu. Prometheus je blbý jak necky, ale myslí si, že je se svou tunou odkazů na stvoření, holokaust a bůhvíco dalšího náramně chytrý, plný přesahů a filosofie. Troufám si tvrdit, že tvůrci Life nic takového v hlavě neměli, jen si jednou řekli: "už tu dlouho nebyl žádný vesmírný šmejd izolovaný pohromadě s malou skupinou jakože vědců/astronautů v kosmické lodi/stanici/základně, proč to nezkusit znovu, tentokrát s trochou serióznosti." Na druhou stranu u toho pokusu zůstalo, protože naplnit se ho nepodařilo. Proč. Podobně jako v jiných filmech (mimo jmenovaných mi přichází na mysl např. Europa Report) ani zde divák při smyslech nemůže věřit, že jde o vybraný výkvět lidstva vhodný pro úkoly podobného ražení. Téhle bandě bych nesvěřil ani natření plotu. To za prvé. Za druhé, scénáristé si vypomáhají tunou zkratek, nelogičností a vyložených pitomostí, kdy jedna scéna často popírá předchozí. Tak například, na ISS (alespoň na té reálné) se opravdu žádný příklop neotevírá zvenku. Když jsme u téhle scény, když už se chtěla velitelka obětovat, proč se prostě neodstrčila i s "Calvinem" (nebo jak mu to říkali) do volného prostoru. Nebo, jestliže vypustili z modulu Zarja vzduch, jak to, že se v něm pak vesele pohybují bez skafandrů či dýchacích přístrojů. No a co měla znamenat scéna střetu palubního Japonce se Sojuzem, to už jsem v nějakém komentáři zaznamenal, že nejsem sám, kdo tak úplně nebyl v obraze, co že se to vlastně dělo. Calvin nemá dost síly protrhnout rukavici v izolaci, ale dokáže zlomit ocelovou elektrodu a použít ji jako skalpel. "Jak jsou malý, tak jsou chytrý," řekl by Pankrác a děd Vševěd by dodal "nejhorší ze všeho jsou trpaslíci, ti vám vlezou úplně všude." A pak ta následnost. Nejdřív jakože umíráme, a pak jakože si vzpomeneme "nojo, dyť jsou vlastně na palubě dvě jednomístné záchranné kapsle." Přitom měla stanice fungovat jako "firewall", tedy v případě úniku organismu z izolace se nemělo nic dostat dolů na zem. A tak dále. Vedle toho film trpí nedostatkem zájmu o své postavy. Asi polovinu z nich pořádně nepředstaví (nejsou to nezbytně ty, které odejdou na pravdu aliení jako první), některé odchody jsou vyloženě scénáristická svévole a na jakože překvapivý konec si musí člověk trpělivě počkat notně dlouho, přitom kdo v životě viděl aspoň jeden film, tomu musí bejt jasný, co se skrývá v záchranné kapsli, která to dotáhla na vodu. No prostě film na hledání logických chyb jako dělaný. Přitom by stačilo tak málo. Trochu při psaní scénáře myslet. Možná jsem vyslovil protimluv, když "myšlení" považuju za "tak málo", ale bylo mi nedávno řečeno, že prý jsem v pohledu na lidstvo optimista. To čubrníte co. () (méně) (více)

Morien 

všechny recenze uživatele

(Budu spoilerovat pro tento film i pro Boylovo Sunshine.) Cítím silné Sunshine vibrace, většina postav má i podobné charakterové oblouky. Jake je Cillian, Ryan je Chris Evans, Rebecca je Rose Byrne, Ariyon Bakare je ten týpek, co v Sunshine spáchal sebevraždu, Hirojuki Sanada je ten týpek, co v Sunshine nepřežil přeskok mezi loděmi a kapitánka Olga je Hirojuki Sanada, když hrál v Sunshine kapitána. Rozjezd Života se mi líbil hodně moc, střed pořád stačil mým očekáváním, konec mě bohužel neuspokojil, nejspíš kvůli kombinaci nezkušeného režiséra i scénáristů. Jde vidět, o co se snažili, ale provedení té vizi v pozadí trochu nestačí. Nepřekvapivá hudba to taky držela spíš v průměru, než že by film pozvedla na něco výjimečnějšího. Abych pokračovala v Sunshine paralelách, tak mi přijde zajímavé, že Sunshine skončil happy-endem a k titulkům začala hrát ta nejdepresivnější písnička na světě ("Avenue of Hope" je taky od té doby navždy v mém srdci), kdežto Život naopak skončil špatně a do titulků se rozjel optimistickým popěvkem. Nicméně je potřeba říct, že všechny moje výtky se vyrojily až po skončení filmu. Během sledování jsem nedokázala odtrhnout oči od obrazovky, seděla jsem doslova na okraji sedačky, a přestože byl dějový vývoj poměrně snadno odhadnutelný, jsem se i trochu bála strachy pohnout. Takže ve výsledku jsem spokojená a přála bych si víc takovýhle filmů a míň Ridley Scottů snažících se být stále relevantní vytvářením stupidních úzkoprsých mytologií. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Miluju vesmírné sci-fi horory, ale ten scénář je až na pár napínavých scén fakt slabý, herci nemají co hrát a design monstra je legrační. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Když jsem u Aliena snil o možnosti, jak by to asi vypadalo, jakože realističtěji, a zmíněný xenomorf odcestoval hvězdným stopem na matičku Zemi, a u filmu Gravitace o tom, kdyby hrdinka bojovala s něčím lepším, než jsou kosmovětry, netušil jsem, že se mi ten sen jednou splní. Faktic mě to bavilo a dvakrát jsem se dokonce lekl tak, až mi z toho vypěnila Kolalokova limonáda. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Potkají se ve vesmíru dva Američani, dva Britové, Ruska a Japonec a hádají se, koho první sežere Calvin.. Tak by mohl začínat Espinosův vtip, v němž je nepříliš bystrý štáb na ISS konfrontován s marťanským křížencem rosolovitého Gremlina a vysokoškolsky vzdělané chobotnice. Kromě toho, že načas ukojí divácký hlad po anhilaci lidského plémě vesmírným monstrem, disponuje tato anekdota takřka černohumornou pointou, ale to nic nemění na tom, že z ní celkově čiší otřepanost. Nechat si do finále dva nejschopnější herce sice nebyl špatný nápad, ale proložit nefunkční akční závěr jejich meditováním o blížícím se konci tu žánrovou nevyhraněnost ještě více umocnilo. Netřeba připomínat, že kdyby si posádka založila občanské sdružení s názvem „Komise pro Legalizaci Integrace Teroristických Organismů a jejich RehabilitacI ve Společnosti“ (i s ohledem na zkratku by předsedkyní byla Rebecca Ferguson) a počkala by, ač to zavání extrémem, na zásilku tematických nálepek, byla by Země nyní v bezpečí.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Vcelku zábavný vesmírny úlet, ktorý môžu v lete pokojne vysielať na Syfy kanáli pred ďalším Sharknadom.. Ale nakoniec tomu ešte * prihodím; za ten naozaj roztomilý E.T. záver. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

POZOR, mikrospoileroidný komentár: Celý film som mal chuť tú slizskú hviezdicu zahubyť tými najzákernejšími spôsobmi. Z toho posudzujúc ma film fakt bavil od začiatku do konca. Otvorené závery ma vedia naštvať, ale trebars bude dvojka :D ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Takto kvalitný sci-fi horor tu teda nebol už poriadne dlho. Mám veľmi rád realistické sci-fi filmy zo súčasnosti s astronautami a reálnymi vesmírnymi stanicami, ale vždy som miloval aj sci-fi horory v štýle Votrelca, so skupinami ľudí, ktorí sú nútení čeliť neznámej forme života, takže na túto pomerne originálnu kombináciu som sa aj dosť tešil a výsledok ma nielen nesklamal, ale skôr predčil moje očakávania. O nejakom originálnom a nápaditom scenári sa tu síce moc hovoriť nedá, ale s tým tu predsa nemôžem mať žiadny problém, film sa snaží ukázať, ako by to teoreticky mohlo vyzerať, keby v súčasnosti skutočne došlo ku kontaktu s nejakou formou života a podľa mňa sa mu to darí veľmi dobre. A tak film možno pôsobí trochu priamočiarejšie, než podobné filmy, ale vôbec mu to neškodí, tu vôbec netreba na nič čakať, úvodná fáza je ideálna a rýchla a tak už po chvíli je nová forma života na vesmírnej stanici, kde sa po minútach skúmania stane hrozbou a čoskoro aj mimoriadne nebezpečným zabijakom, takže tu sa to už naplno rozbehne a nepoľaví až do konca. Poteší, že úroveň netvora neustále graduje, takže je čoraz nebezpečnejší, ale aj hnusnejší a postavy sa ho snažia zastaviť logickými a inteligentnými spôsobmi, takže sa z toho nestane žiadna bežná hlúpa vyvražďovačka. A k tomu ešte ten perfektný záver, toto ma teda mimoriadne bavilo. Veľkým plusom sú postavy, už dávno som nevidel film, v ktorom mi všetky postavy boli tak sympatické, že mi vlastne smrť každej z nich bolo ľúto. A navyše v zložení známych a dobrých hercov. Získalo si ma hlavne trio Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson a Hirojuki Sanada, ale sadol mi aj zvyšok a dokonca aj Ryan Reynolds, ktorého vôbec nemusím, ale tu to bol správny muž, ktorý priateľa neopustí. O plnohodnotnej hororovej stránke sa tu moc hovoriť nedá, pravá žánrová atmosféra sa tu nevyskytuje a ani drsné momenty tu moc nie sú, ale Life šiel na to predsa len trochu inak a zvládol to. O napätie aj tak nie ne núdza a jednotlivé strety s mimozemšťanom sú rozmanité a vždy zaujímavé. A tak ani režijne tu nemám čo vytknúť, pričom mi sadla aj hudba, ktorá pôsobí až tak zlovestne. Takže v tomto prípade ma to vlažné prijatie filmu aj dosť prekvapuje, v rámci toho, čo chcel film ukázať to už snáď ani nemohlo byť lepšie. Pre mňa výborný film, ktorý si určite ešte viackrát pozriem. 81% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Velká inspirace Vetřelcem a jedna nepříjemná situace na Mezinárodní vesmírné stanici, ke které by nemuselo dojít, kdyby astronauti dodržovali základní bezpečnostní protokoly nebo alespoň logiku. Závěr předvídatelný, pro mě osobně nicméně potěšující. ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama