Reklama

Reklama

Snímek Život vypráví příběh šestičlenné posádky Mezinárodní vesmírné stanice, která se ocitá na samotném pokraji jednoho z nejdůležitějších objevů lidských dějin: prvního důkazu o existenci mimozemského života na Marsu. Jak členové posádky pokračují ve svém výzkumu, mají jimi uplatňované metody nezamýšlené následky, a forma života, kterou zkoumají, se ukazuje být mnohem inteligentnější, než kdokoliv očekával. (Falcon)

(více)

Recenze (1 079)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zmiešané pocity. Možno som náročný, ale vo mne to nenavodilo tú tiesnivú atmosféru a napätie tak ako tomu bolo napr. v prípade toho stále omieľaného Votrelca. Ale lepšiu atmosféru som si užil aj napr. v prípade snímku Horizont udalosti (1997). Navyše ani postavy neponúkli nič extra - málo výrazné, malý priestor na prácu s nimi a v prípade niektorých by mi pasoval aj iný casting. Hudba tiež nebola nič extra. Z toho dôvodu, aj keď ma možno počiatočný boj s nadmieru inteligentnou marťanskou chobotničkou z 2. poschodia bavil, sa postupom času z toho stala len rutina. Skrátka chýbal tomu ešte nejaký zaujímavý nápad, ktorý by obohatil hlavne atmosféru a tým aj pocitové vnímanie diváka. Priemer. 60/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Za mě naprosté nadšení. Vadilo mi tam jen pár věcí, které jsou vyloženě drobnosti (a které nejde moc zmiňovat, aniž by člověk nespoileroval - obecně je těžké o tomto filmu cokoli psát bez následného vyzrazení zápletky). Moc se mi líbilo herectví Rebeccy Ferguson i Jaka Gyllenhaala, oba jsou naprosto výborní; ani zbytek herců ale není špatný. Velmi kvalitní mi přišel i soundtrack (především hudební podkres ve finálním záběru je naprosto dokonalý), kamera, speciální efekty i celková atmosféra - ten film naprosto odzbrojujícím způsobem graduje do svého velkolepého finále, které mě osobně lehce překvapilo - ale možná o to víc potěšilo. Jak mi to ze začátku přišlo lehce nepřehledné a nezajímavé (prvních několik minut), o to víc mě ten film na svém konci dostal - Život je podlě mě naprostá pecka, kterou budu z hlavy dostávat hodně dlouho. Po nedávné premiéře Pasažérů, z nichž jsem byl podobně nadšený, je Život už druhé skvělé sci-fi od Falconu za poslední dobu. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

A já jsem z toho tak nějak nadšenej nebyl. Scénaristi na hovno a režisér s až do konce natáčení nerozhodl, jestli z toho udělat sci-fi horor a nebo poučnou rodinou sci-fi pohádku... Za mě 55% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|84%| Viděno v kině. Na Life jsem se docela těšil. Neočekával jsem extra trhák, trochu jsem se obával, že to bude tak trochu kopírák od každého, ale nakonec jsem příjemně překvapen. Sice to je tak trochu (jak už tu píše mnoho uživatelů) takový mix Gravitace a Vetřelce, ale vůbec mi to nevadilo. Snímek nemá přestřelenou stopáž, hned od začátku ve výborném úvodu se jde na věc. Možná to seznámení s postavy mohlo být lepší a delší, ale to bych si zase možná stěžoval na zbytečné dialogy. Jakmile začne mimozemský tvor vykazovat známky agrese, jde se na věc (na akci), která nám vydrží až do konce. Mimozemský tvor je výborně vymyšlen. Není nějak složitý a rozhodně nekopíruje žádného, obdobného z jiného sci-fi snímku. Takže akční scénky, napínavost, nepředvídatelnost, krásně režijně provedené, mnoho nápadů – to vše jsou slušné klady. Dokonce jsem ani neuhodl v jakém pořadí začnou postavy umírat. Konec jsem trochu z části předvídal, ale nevadí. Herci mě bavili, každý to zahrál obstojně. Rebecca Furguson a Jake Gyllenhaal mě asi bavili nejvíc. Hudba se rovněž vydařila. V podstatě si nemůžu na nic stěžovat. Tak proč vlastně nedám 5*? Výsledný dojem mi přesto působil trochu přímočaře. Chtělo by to přidat více zapamatovatelnějších scén, dát prostor postavám atd. Tak jako tak jsem nadšený. Každý fanda Vetřelce, Gravitace a i mnoho dalších sci-fi kousků odehrávajících se ve vesmíru, musí toto ocenit. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pojmenovali jej familiárně Calvin. On se ale až tak kamarádit nechtěl. Organismus z Marsu, vykazující inteligenci německého ovčáka, následně udělal vánek v kosmické raketě. Kdyby udělal pořádný průvan, tak bych ještě přihodil body, ale tenhle recyklovaný sráč Vetřelce a Věci je natolik nedomrlý, nedynamický a nepříliš zručně natočený, že ho nechám shořet v atmosféře. Je úplně jedno, jestli má film elitní herecké obsazení, klidně by v něm mohli hrát herci z odpoledních seriálů, vyšlo by to úplně nastejno. Charaktery šestičlenné posádky nejsou nijak prokreslené, tudíž z diváckého hlediska na nich nezáleží. SPOILER/Životnost hvězdného Ryana Reynoldse ve vesmíru je jen velmi kratičká, odsere to jako první. Monstrum, vypadající něco mezi chobotnicí a placatkou rumu, se možná chtělo vyřádit na hvězdném Jake Gyllenhaalovi a jeho partě výživným způsobem, podpořeným gore, ovšem do kina si kupte kečup, abyste pokečupovali plátno, jinak je to suchá podívaná v tomto ohledu. Klaustrofobní zážitek už byl v minulosti v daném žánru k mání nejednou, tudíž u mě převládal pocit, že tvůrci spolu s organismem někde v šuplíku našli scénář, který se v něm povaloval od osmdesátých let. Kohosi napadlo to natočit, šoupnout to do kin pod ne úplně všeříkajícím názvem, navrch se přihodí hvězdná jména. Snad se z toho vyloupne ambiciozní a nesmrtelný film. A já tvrdím, že za rok už tenhle film bude technicky vypadat zastarale a trapně. To výše jmenované filmy mají ještě i dnes, po x letech, určitou fazonu a šmrnc. Prostě tenhle film má jen nemnoho zajímavých momentů, které vypadají jakžtakž svěží a neokoukané. Jenže už samotná posádka astronautů si ve vesmíru počíná jak banda leváků, což se nedá přehlédnout, s neznámým organismem nakládá naprosto tristním způsobem, vše korunuje přítomnost tělesně postiženého černocha. Film mě vůbec v ničem neoslnil, celé téma je ohrané, celé je to i blbě natočené. Trestuhodně obkreslený film, a to recyklované filmy toleruji, tohle už bylo i na mě moc. Dívat se znovu, jak posádku (bez většího nápadu) decimuje mimozemský tvor, opravdu není nutné. Ani se nedivím slabé návštěvnosti filmu. 4/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Já jsem buňka pro chromajzla, Otesánek hadr... Nejsem blbá, dej si majzla, Marťan... to je kádr!" R.I.P. černý chromajzl. Jako z pořekadla mojí babičky: Podej čertu prst... a chytí ti celou ruku! Snad tím nakonec nemyslela Calvina? Doufám, že ne. Celý život nevytáhla paty z rodné vesnice, jen jednou, coby dorostenka, navštívila Prahu. Svoje fotky z oběžné dráhy nebo Marsu mi nikdy neukazovala. Náhodou, malý Calvin byl mucíček a ňuňánek, v roli pokusného králíka byl sympaťák. I když pak vyrostl a začala s ním mlátit puberta, na kterou nepomáhají ani elektrošoky (zkušení rodiče potvrdí), a on chytře propíchnul tu nafouklou šprcgumu ve tvaru vědecké rukavice, aby se mohl spářit s kosmonauty, nezbývalo než mu fandit. Navíc ho můžu dávat za vzor svému synovi: ještě coby laboratorní batole zvádnul levou zadní (resp. chapadlem) odmaturovat a než film skončil (očekávatelně mňamkózně), mohl by z fleku promovat na Harvardu. Moc šikovnej kluk. Nebo že by holka, Marťanka? Podle toho nátisku při ocucávání astronautů asi jo :-)). ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Fajnová "vetřelčí" jednohubka, jejíž konec mi udělal (velkou) radost. Hlavně za něj jasný palec nahoru. Celkově sice nic exkluzivního, ale pokud čekáte "pouze" solidní tradičně strukturovaný vyvražďovací sci-fi horor, neměli byste být zklamáni. 70 % ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Skvěle zrežírovaná sci-fi hororová chuťovka. Daniel Espinosa má pro horor přirozený talent a zvládá je jak technicky, tak stylově. Při některých scénách mi bylo fyzicky nevolno, přesně jak to má u dobrého hororu být. Pomáhají tomu i dobře zahrané postavy, o které se můžete bát. Jenže... každou napínavou scénu vyvažuje nějaká scénáristická laciná klička typu "už už jsme se vetřelce zbavili, ale zrovna v TU chvíli se stane xyz". Je to velká škoda, protože s trochu větší snahou by film mohl pojednávat o lidském hrdinství, kdy se jednotlivci (vědci na vesmírné stanici) obětují pro dobro lidstva (záchranu před potvorou z vesmíru). SPOILER I proto mě zklamal konec filmu, který je zvednutým ukazováčkem nejen směrem k divákům, ale i k postavám, které úplně k ničemu během filmu obětovaly život. Scénáristé si asi mysleli, že být nihilistický a temný je hrozně trendy a módní (jen se podívejme na Rogue One nebo Logana). Ale někdy je prostě cool být za staromódního hrdinu, který udělá, co je nutné, aby dobro zvítězilo - a podaří se mu to. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dať tri, či štyri hviezdy, to je podobná dilema, ako dôjsť k uspokojivému záveru pri zodpovedaní otázky, či je horší jeden brutálny zmrd vo vesmíre, alebo 8 miliárd nie až zas tak o moc menších zmrdov na Zemi. Ono to je asi jediná filozofickejšia myšlienka celého filmu, čo je inak vzhľadom na to, rýchly a akčný tento film je, úplne v poriadku. Takže ak sa tešíte na perfektne nakrútenú hororovú jednohubku so všetkými známymi klišé, budete veľmi spokojní, ak niečo rozmerov Interstellaru, tak to si ho radšej znova pozrite. Záver sa tak nejak dá očakávať možno aj od začiatku, ale zase je, ako všetky klišé filmu, nakrútený tak fajn, že som mal z neho radosť. Ak bude sequel, tak sa budem fakt výnimočne tešiť. 70%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Snímek zněl na papíře velmi slibně a trošku mě vyděsilo zdejší nevysoké hodnocení. Opět se ukázalo, že na této databázi hodnotí převážně retardi. Z mého odborného pohledu se jedná o velmi kvalitní podívanou v rámci žánru, která má vše, co by mít měla. K vidění jsou sympatické postavy, pořádná nadílka napětí, kvalitně gradující děj a sympatické monstrum. Jediným důvodem, proč jsem nešel s hodnocením na maximum je několik naprosto nelogických a totálně vynucených zvratů. Nicméně primárně se jedná o horor, takže smůlu na palubě hodlám připsat pozvání černého hendikepovaného pasažéra. Pochopitelné je i to, že se na ruské lodi všechno kazilo, jelikož se jedná o americký film. Závěr mě velmi potěšil, ačkoli jsem ho přesně takový odhadoval. Pokud dostanete chuť na kvalitní sci-fi horor, tak tady rozhodně neprohloupíte, nejste-li retard. Doporučuji ke zhlédnutí vychladit nějakou tu rezavou vodu. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Život je pro mě lehkým zklamáním. Je to docela na hraně 3 a 4*. K Vetřelci to má opravdu hodně daleko. Celý vědecký tým se nechoval rozumně. Ani dobré obsazení film moc nezachraňuje. Co se povedlo, byla potvora jménem Calvin, která byla téměř nezničitelná. Film má světlé a temné chvilky. Některé scény byly opravdu nelogické. Co se mi líbilo byla dobrá práce s kamerou a pár zajímavých nápadů s umělou gravitací. Jinak je to jen vesmírná vyvražďovačka... Jediné co mě překvapilo, byl vlastně konec. Snad se lidstvo v podobné situaci zachová lépe. "Firewally byly narušeny." Recenze ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl absolutně skvělý sci-fi horor a musím říct, že tento film mé čekání krásně uzavřel. Vypadalo to skoro jako Vetřelec a při zamyšlení si tak říkám, že asi takhle nějak měl vypadá Scottův nový Alien. Protože tenhle snímek strčil Covenanta hravě do kapsy. Skvělé herecké obsazení, skvělé akce, hutná atmosféra a úplně brutální závěr, který sice tak trošku se dal očekávat, ale i tak mě to šokovalo. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Space žánr se očividně daří čím dál lepšímu zdraví. Život je v podstatě Vetřelec na ntou a zkušenejší divák rychle rozšifruje každý zvrat. Ale i přes ta klišé a ne moc zajímavé postavy se jedná o solidní thriller, který mý spád a od začátku do konce a držel mě přikovanou k sedačce. Kažádopádně ten brutální konec je to, co film přehouplo do jiné cenové skupiny. Chladné, bez slitování a důvod, proč si ten film budete pamatovat i zítra a pustíte si o pár hodin později soundtrack. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal hitovku z poloviny osmdesátých let s názvem „Všechno na Mars" od hitmakera a lamače dívčích srdcí Dalibora Jandy ve které zpívá „Koně už jsou nadbytečný, vstávejte z postelí, lidi v noci vystřelí koně na Mars!" Tak vážení přátelé to se nestalo a ani nestane, jelikož se na rudé planetě objevil živoucí materiál, který nepřipustí jinej živoucí druh k obydlení této rudé planety a to ani koně, natož lidi. Jeden vzorek si vzali na palubu i naši hrdinové Mezinárodní vesmírné stanice, kteří jsou v přímém přenosu oslavováni na Zemi jako objevitelé prvního mimozemského života a dokonce tuto prozatím neškodnou muňku pojmenují Calvin. Tento snímek se skoro celý odehrává na palubě této vesmírné stanice a o Marsu se zde jen mluví. A od té doby Calvin začíná projevovat své predátorsky přirozené reflexy a šestičlenná posádka začíná psát svou kroniku s názvem „Bylo nás šest". Po pravdě řečeno zde začínají typicky naháněcí manévry a la Vetřelec a my můžeme vidět nadprůměrnou inteligenci tohoto tvora s krásným kukučem, který se nezastaví před ničím a je téměř nezničitelný. Z posádky této vesmírné flotily mi byli sympatičtí pouze dva její členové a ti také vydrželi nejdéle a jsem celkem rád, že zbytek posádky zdechnul, protože mi do tohoto vesmírného dobrodružství nezapadli. Jinak celkem jednoduchý scénář s roztomilou tak trochu krvežíznivou příšerkou s pěkně namaskovanou držtičkou a celkem solidními výkony dvou posledních členů posádky nás pomalu, ale jistě žene k překvapivému konci, který si vyloženě říkal o pokračování. Je pravda, jak zde píše mnoho recenzentů a znalců filmového díla, že by se dalo polemizovat, zda-li se dá tento snímek pokládat za hororový. Můžete to vyzkoušet!!! Posaďte malé dítě před obrazovku, řekněte mu, že mu pouštíte pohádku a po skončení filmu zkontrolujte pohovku, jestli se na ní neobjevily nějaké čurily, murily. Já si myslím, že napětí a atmosféra společně s věrohodným vyobrazením vesmíru jsou dostačující, né-li mírně nadprůměrné a kromě hnidopichů, kteří tam hledají chyby a nesmysly je to zábava, která se má pohybovat v červených číslech a proto tomu dávám 80%. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

[ČSFD projekce] Rád bych se v tomto případě vyhnul srovnávání, ale to ani při nejlepší snaze nelze. Inspirace jinými sci-fi a horrorovými velikány na diváka příliš okatě vystrkuje chapadlo. Líbiví herci a pěkné vizuální zpracování určitě bodují, na druhou stranu z charakteru postav cítím až apatický chlad. Lekačkek a oblíbených "třiapadesát způsobů, jak zemřít v nulové gravitaci" je zde při malém počtu pasažérů poskrovnu, nicméně působí až lacině a béčkově. Těšil jsem se asi víc, než jsem měl. Věřím, že pro některé vznikl další nezapomenutelný snímek a snad i kultovní záležitost, která se bude dlouze pitvat na fórech a diskusích pro seschlé grafomany, ale pro mne je to jen další z řady survival thrillhorrorů, které stačí vidět jednou a máte takzvaně splněno. Úsměvný byl ostatně i předvídatelný závěr. Celkově bych to nazval jako "slušný pokus". 60% ()

predators 

všechny recenze uživatele

Otázka přežití jednoho druhu může znamenat vymýcení druhu jiného. V případě tohoto filmu jde o hru kočky s myší, blbé je, že tou myší jsou astronauté...čili lidé. Kdo by čekal, že jedna malá hvězdice napáchá takové škody! Hutná atmosféra, dobré nápady, jak se zbavit osádky ISS a luxusní hudba! A Ratemus, jestli si to pustíš na notebooku, tak ti seberu bod! :-D ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Life" vyzeral byť skutočne zaujímavým filmom. Sci-fi v kombinácii s thrillerom a so životom z Marsu... jop, to vyzeralo byť niečo pre mňa. A musím povedať, že po dopozeraní som sklamaný neostal. Rozhodne je to tohtoročný marťanský film, ktorý odporúčam viac ako "The Space Between Us". Alebo teda minimálne pokiaľ máte radšej filmy, ktoré budujú atmosféru. A myslím si, že tento film to zvláda celkom dobre. Postavy sú dobre spracované, majú charizmu a každého vieme identifikovať. Akurát mám pocit, že niektoré by som chcel, aby dostali trošku viac časového priestoru na to, aby sme ich vedeli lepšie poznať. Občas to funguje, no inokedy mám pocit, že som ostal relatívne chladný. Chcel som viac poznať Roryho, lebo bohužiaľ príde o život už v prvej tretine filmu. A rozhodne mám pocit, že Ryan Reynolds tu mohol mať väčšiu rolu. Ostatní sú podľa mňa s výnimkou Rebeccy Ferguson okey. Ona je podľa mňa veľmi dobrá. Calvin je tu skvelou bytosťou a musím povedať, že snaha našich hrdinov ochrániť Zem ma skutočne dostala. A bojovali až do konca. Koniec je trošku predvídateľný, no aj tak som trošku dúfal, že to dopadne opačne. Ale čo sa dá robiť? Nie všetko dopdne pozitívne. Celkovo keď to vezmem, tak som si film užil. Atmosféra bola dobrá, hudba bola skvelá, dizajn Calvina bol skvelý a aj naši hrdinovia neboli hlúpi a robili, čo mohli. Film určite stojí za to vidieť. Hodnotenie: B+ ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Sakra, kam se na toto hrabe Covenant a přenudná Gravitace s kterou to tu pořád všichni porovnávají. Už dlouho jsem neviděl ve filmu tolik napětí a opravdu napjaté atmosféry Z malé bunky se vyvinout taková svině a ještě ve vemíru, za mě skvělé a já se výborně bavil, rozhodně více než u nuceného vycucaného nudného Covenanta (Scott by se mohl učit) kde mi byly všechny postavy totálně u prdele a Gravitace, kde jedna minuta trvala asi hodinu a já myslel že se mi to z té nudy snad začne líbit...ale nezačlo. Po dlouhé době pěkně napínavý skoro hororový scifák s bohužel jasným a lehce předvídatelným koncem. Za mě plný počet. ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama