Reklama

Reklama

KAMU ve Vietnamu

(pořad)
Česko, 2015, 6x26 min

Režie:

Radek Karko

Kamera:

Mike Straka

Účinkují:

Kamila Rundusová
(další profese)

Obsahy(1)

V originální cestovatelské cooking show uznávané kuchařky a food blogerky Kamily Rundusové alias Kamu diváci procestují centrální Vietnam, poznají místní kulturu a zákulisí restaurací, trhů, pouličních stánků, farem a dalších rozmanitých forem vietnamského stravování. V každém dílu představí Kamu místní zvyky, tradice, chutě a charakter Vietnamců a přiblíží divákům vietnamskou kulturu v Česku, kdy navštíví místní rodiny, restaurace a trhy a uvaří v našich podmínkách tradiční vietnamské pokrmy. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nezvládnutý pokus jít ve stopách Anthonyho Bourdaina, který podstatnou část svých gastro výprav tráví povídáním s průvodci, od nichž se dozvídá spoustu informací o minulosti i přítomnosti lokální kuchyně. V případě Kamu ve Vietnamu se charismatická a osobitá protagonistka téměř nedostane ke slovu, a pokud ano, stačí nám jen sdělit, na čem si pochutnává, a jak moc jí to chutná. Její přirozené vystupování je devalvováno čteným mimoobrazovým komentářem, nesoucím se v té nejhorší tradici Cestománie a podobných rádoby vtipných cestopisů, zprostředkovávajících udivený pohled „civilizovaného“ bílého člověka na pozoruhodné obyvatele exotických krajin (neboli „naše vietnamské kamarády“). Tématem se tak namísto jídla stávají osudy Vietnamců, přibližované truismy jako „práce si tady každý váží“, případně život na ulicích vietnamských měst. Hádku domorodců kvůli místu k zaparkování motorky jsme ale nejspíš nuceni sledovat zejména kvůli nedostatku nosnějšího materiálu, čemuž by odpovídalo také vyplnění větší části minutáže přípravou vybraných pokrmů v Česku. Scénky z Vietnamu jsou množstvím relevantních postřehů nakonec jen zbytnou předehrou k tradiční cooking show, jakých v televizi běží tucty, což považuji za ostudný fail (České televize, nikoli Kamily Rundusové). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

No ten komentář to zabil. Je to velká škoda, protože samotná protagonistka je ok. Gastronomická turistka, která se nesnaží předstírat, že zenově splynula s prostředím a objevila svou duši, ale prostě si užívá výlet - což je fajn. Ale ten chlápek, co artikuluje afektovaněji a úlisněji než... nevím, ani nevím přirovnání, sledování značně znepříjemňuje. Taky asi škoda, že chybí pevnější koncept, epizodám jako by chyběla struktura a téma, takže se zbytečně brouzdá po povrchu. oproti Ditě p. ale pořad, kde má jídlo kontext a podstatu, což je plus. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Tak přesně kvůli tomuhle žrádlu se Luťanský kdysi nevrátil z Vietnamu zpět do své vlasti. Nechtěl hrávat v pohádkách, už tehdy toužil po účinkování v cooking show. Reinkarnoval se do KAMU neboli Kamily Rundhnusové, ohyzdné a potetované piči, co šlichtu, kterou by nepozřel ani podvraťák z ulice, vychvaluje nadšenými slovy typu "pecka". Ano, na pecku je zralá leda tak ona. Pokud chcete hodit kvalitní kosu, máte jedinečnou možnost. Takže kyblík k telce, já vám to odstartuji...3...2...1...blijemeeeee!!! 0% ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Kdyby z nás nedělal vypravěč úplné kretény tak by to mohla být poměrně zábavná jednohubka o Vietnamu, jeho zvycích a chutích. Kamu je poměrně sympatická, ale bohužel postrádá talent vystupování v televizi. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Dal bych i více hvězdiček, protože vietnamskou, potažmo asijskou kuchyni miluji, ale pohled na potetovanou Kamu sráží hodnoty seriálu max. na jednu hvězdičku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný mix cestování a jezení. Připomněl jsem si některá místa a koukl se na způsob přípravy jídel. Ano, připomíná to amatérská díla na netu, ale strávil jsem s KAMU příjemné chvíle. Kéž bych to mohl říci i o všech profesionálních pořadech. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

No a po Ditě P. se na obrazovce zjevila jistá KAMU....tak to se mi už definitivně aktivoval dávivý reflex. Je mi to opravdu hluboce líto, ale něco tak odpudivého jako její ruce v souvislosti s pořadem o jídle, jsem už dlouho neviděla a snad ani dlouho neuvidím. O tom, že slečna neumí artikulovat a není jí vůbec rozumět, asi nemusím dlouze psát.... ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

K. Rundusová je v prvé řadě kuchařka (možná taky i blogerka), nicméně není moderátorka něbo něco takovýho. Znalá situace je, jídlo, věřím, umí udělat taky dobrý (ostatně i přes její věk už má nemálo zkušeností s vařením, to by někteří mohli i závidět), ale do TV s vlastním pořadem to není. Lokace jsou zajímavý, jídla taky, ona je ta Asie taková pěkně pestrá, hned bych to ochutnal, ale tento pořad je bohužel šíleně amatérskej. Určitě není na škodu, že se ČT snaží zapojit mladší a neokoukaný ksichty, nicméně to musí mít nějakou kvalitu, kterou tenhle pořad prostě nemá. ()

cuchillo 

všechny recenze uživatele

Nudne, mdle. Tahle "cooking show" neumi zprostredkovat tu pestrou a skvelou vietnamskou kuchyni. Koukam na to a sliny se mi nezbihaji. Od kucharskeho poradu ocekavam, ze po zhlednuti bezim druhy den do kramu, koupim tam vsechny potrebne ingredience a nemuzu se dockat, az si to taky uvarim. To se bohuzel nestalo. Kamu me neinspirovala. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí si tu stěžuje na komentář. Je pravda, že ten nebyl jeden z nejpovedenějších, ale mně osobně to všechno vynahrazovala samotná Kamu, která se nechovala jako nějaká profesionální cestovatelka, moderátorka atp., ale naopak se chová lidsky a úplně normálně, což mně prostě vyhovuje. Co se týče jídla, vyhovuje mi víc, když mi někdo řekne, že něco chutná jako česká sekaná, než když to okecává na tisíc způsobů. ()

gonga

všechny recenze uživatele

Kamu osobně je fajn , má super kérky a její zbližování se s rodilými Vietnamci nepůsobí jako parodie. Komentář v pozadí je bohužel horší a už mi chybí jen Vydra s Bouškovou. Kamu se sice snaží jednotlivá jídla a jejich chuť trochu rozebrat, ale pro mě je to málo. Rád bych se dozvěděl více. I přesto chválím za sympatickou a docela charismatickou hlavní protagonistku, skutečný Vietnam a Vietnamce a konstatuji , že v současné době tento pořad naprosto převyšuje veškerou českou produkci na toto téma. Ať už je to ukňíkaná Rybová s Winterovou nebo porno pro pány Kucí v akci nebo vařící DIta s hlasem cirkulárky. Těším se na další díly a hodnocení. Zatím nehodnotím, uvidíme na konci. ()

TrebleClef 

všechny recenze uživatele

Pořad úplně zbytečně shazuje dementní vypravěč s odříkanejma rádoby vtipnejma kecama který musí odříkávat nejspíš s klackem v zadku. V čem spočívá originalita jsem zatím nepostřehla...takových videí jsou na YT mraky od běžných cestovatelů. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Ti, kteří nedají dopustit na českou kuchyni a domnívají se, že není nad svíčkovou a knedlo zelo vepřo asi nebudou uspokojeni. Ti, kteří chtějí objevit něco z Asie, si přijdou na své. ()

tompaulman 

všechny recenze uživatele

O Vietnam se už dlouho zajímám a sám jsem si udělal v minulosti dva výlety, při kterých mě bavilo objevovat stále nová roztodivná jídla. Takže tématikou je mi pořad blízký a můžu říct, že z mnoha dokumentů, pořadů i článků v tisku je toto jeden z nejlepších a nejvěrohodnějších počinů o Vietnamu a jeho kuchyni. Oceňuji, že se pořad zaměřuje na opravdu autentické vietnamské stravování, snaží se vcelku úspěšně rozebírat jednotlivá jídla a způsoby přípravy a neomezuje se na stokrát probírané pokrmy jako phở nebo bún chả. Přesto je co vytknout. Komentátor, který na nás mluví jako na pětileté dítě, sráží stravitelnost celého pořadu o level dolů. A nemusel by tak zveličovat a přehánět - tím narážím na poslední díl, který se točí v obyčejném street bistru v Đà Nẵngu, které je v komentáři označeno za "nejvyhlášenější restauraci ve městě". LOL. Od pohledu je to bistro jako každé jiné (což by ale neznělo v televizi tak přitažlivě), navíc po minutě googlování zjistíte, že nemá ani moc dobré recenze :D Jak mi řekla kamarádka z Đà Nẵngu, toto bistro sice zná, ale vyhlášené jsou spíš zdejší seafood restaurace a bistra připravující místní speciality jako nudle mỳ quảng. No nic, kromě komentátora je mi osobně nesympatická i samotná slečna Kamu, ale aspoň tam neříká žádné nesmysly :) Myslím, že šest dílů je málo a osobně jako milovník extrémů postrádám zmínky o nějakých netradičních jídlech - vždyť ve Vietamu se konzumuje i hmyz, ptačí embria, krysy, hadi, psi, nebo i stravitelnější věci jako třeba exotické ovoce, krabi či bohatá škála mořských plodů, které nemají ani český název. Může to znít nechutně, ale podle mě by to pořadu přidalo na zajímavosti :)) Komentátor by příště mohl projevit aspoň minimální snahu o správnou výslovnost názvů jídel, protože většinu z nich ošklivě zprznil a ve Vietnamu by mu asi nerozuměli. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Tenhle pořad následuje po Deníku Dity P. - dramarurg přesně věděl, že tyhle dvě "umělkyně" jsou z jednoho těsta a že na tuhle dobu bude lepší přeladit na něco na komerční TV - třeba na Ano šéfe :-) ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Na Kamu ve Vietnamu se koukat dá, ale není to úplně sympatické a jídlo není lákavé a tak dále. Na další výlet jsem se ale podívala a pomaličku se to lepší. ()

Reklama

Reklama