Reklama

Reklama

Napoleon

(seriál)
Velká Británie, 2014, 3x52 min

Obsahy(1)

Napoleon byl jedním z nejvýznamnějších světových vojevůdců a panovníků. Za jeho vlády došlo ve Francii k velkým změnám ve společnosti i v politice. Sledujte jeho vzestup v armádě a cestu na francouzský trůn, až po pád, který začal tažením do Ruska... Napoleon byl v roce 1815 vyhoštěn na ostrov Svatá Helena. Napoleon byl často vykreslován jako zrůda. Byl občas brutální nikoliv však. V roce 1804 byl Napoleon korunován na francouzského císaře. Koruna, meč a žezlo byly připomínkou Svaté říše Římské. Před nástupem Napoleona byl nový režim vzniklý z revoluce prohnilý korupcí. Hrozilo i nebezpečí z venku. Napoleon měl chránit vládu před kontrarevolucionáři. Střílel na lidi kartáčové střely. Napoleon se narodil v roce 1869 na Korsice, rok před tím než jí Francie odkoupila od Italské Janovské republiky. Napoleon se seznámil s Josefínou. Ta měla i jiné milence. Josefina měla ve vztahu navrch. Po půl roce známosti v roce 1796 se konala svatba. V ten samý týden byl povýšen na velitele vojsk v Itálii. Francii hrozil útok od Rakouska. Boje probíhali o Italské území. Napoleon vyhrál sedm bitev v řadě a stal se velmi slavným. Napoleon získal Milán. Od své vlády měl nařízeno vydrancovat Italy, protože už francii docházely peníze. Odvezl mnoho uměleckých děl. Napoleon prosí v dopisech Josefínu, aby k němu přijela. Ta má milence a Napoleonovi neodpovídá. Napoleon dobyl Mantovu a porazil Rakousko v Itálii. Napoleon chtěl Britům vzít strategiky důležitý Egypt. Po cestě popravil arabské bojovníky. Mohlo jich být až 4000. Bojovníci slíbili, že na Francouze nezaútočí, ale nedodrželi to. Napoleon postupoval Egyptem a přes všechny problémy vítězil. Francie ale strádala. Panovala tam korupce, stát měl dluhy. Napoleon se proto rychle vracel do Francie v roce1799. Napoleon provedl převrat a stal se prvním konzulem. Napoleon budoval mírnou diktaturu. Oporou bylo majetnější rolnictvo, drobní podnikatelé, zaměstnavatelé a pracující. Požadovali především ochranu svých zájmů a výhody, které dříve patřily králi, církvi a šlechtictvu. Napoleon omezil svobodu tisku a do soudnictví a dalších úřadů dosazoval své lidi. Vznikl občanský zákoník Code Civil. Tento zákoník je základem pro dnešní evropské právo. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Napoleonovi. Nelíbilo se mi však neustálé skákání v čase, v čemž nebyl žádný logický systém. ()

dalia 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý 3dílný dokument, u kterého bych vyzvedla hlavně dvě věci. Jednak Andrew Roberts je fundovaným, sympatickým průvodcem, na němž je patrné zaujetí pro danou problematiku a který se snaží o objektivní pohled a vyvrácení různých mýtů a nepravd. A dále je třeba ocenit, že se film natáčel na autentických místech, a to nejen těch nejznámějších (Slavkov, Waterloo), ale i těch méně známých (most u Lodi, místo, kde se nacházel zámek Saint Cloud, interiéry různých pařížských staveb) a hůře dostupných (Borodino, Berezina, Svatá Helena). Myslím, že dokument zaujme laika i poučenějšího diváka. ()

Reklama

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je neskutečně jednostranný... a ani se za to nestydí. Glorifikuje Napoleona, jehož jedinou chybou byla podle tvůrců série jeho porážka, jinak bychom v dokonalé, blahobytné a šťastné zemi žili nejmíň o 250 let dříve, než k tomu dojde... Ne, fakt. Jistěže Napoleon nebyl diktátorem par excellence, ale ustrkovaný a dobrácký strýček to taky nebyl. Jeho pýchu a aroganci dokument vydává za hrdost na úspěchy dosažené od píky (no, ale čeho je moc, toho je příliš), jeho agresivitu dokument vydává za obranu (obranou Francie je provést polní tažení do Moskvy, tak určitě, to je taková trochu putinovská logika), jeho politickou vypočítavost a vládu jednoho "vůdce" vydává za záchranu před revolučním chaosem a příchylnost k prostému lidu (ono mu v porevoluční Francii asi moc jiného nezbývalo) a jeho strategicko-politické lapsy (tažení do Španělska, míry, příměří a dohody s protivníky) vydává za důvěřivost a obětavost, které byly zrazeny a nedoceněny... Inu, Napoleon byl velký a nebyl ani zdaleka tak zlý jako většina samozvaných vykupitelských vůdců, ale... jak to říct... zas takový ublížený a nedoceněný chudáček, jak jej dokument prezentuje, to nebyl. Chápu, že je ladění dokumentu třeba vnímat perspektivou britského školství a historického diskurzu (nepochybně laděného proti-bonapartisticky, pokud už dnes ne protifrancouzsky), ale myslím, že Napoleon je v českých hodinách dějepisu opěvován dostatečně... A teď konečně k dokumentu jako takovému. I přes uvedené se snaží působit poctivě, je ucelený a srozumitelný. Jenom jeho detailnost vede k tomu, že poměrně záhy ztrácí dech v margináliích a druhá půle dílů už pro mne byla místy jen čekáním na konec... Ale neřekl bych, že je to podprůměr... a "ideologie" se zde snažím nehodnotit, takže 3* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Napoleon je dôkazom toho, že nie všetci despotovia sú zlí. Takto zaujímavo nám začína dokument, ktorý sa snaží odstrániť ten hlúpy nános, ktorý z Napoleona urobil skoro Hitlera, pritom by polfúzatý krivák nebol na jeho dvore ani nosič cisárovho nočníka. Napoleon bol dobyvateľ, ale bez jeho výbojov by neboli myšlienky a slobode a rovnosti nikdy presadené alebo by prešli možno až o storočie neskôr. Netreba zabúdať, že tento človek nechal spísať nové zákonníky, ktoré sa s dobovými obmenami používajú dodnes. Napoleon ukončil chaos spojený s vyvražďovaním, čím bola Francúzska revolúcia, ale zabránil návratu feudalizmu a starých elít. Na to však tiež použil dosť krvavé metódy, avšak inak to vtedy ani nešlo. Napoleonovu brutalitu dokument nepopiera, čím naberá na objektívnosti, hoci môže byť ladený bonapartisticky. Ide o kvalitné detailné spracovanie vecí zo súkromného života i z pár bitiek. P.S. A netreba ešte zabudnúť na to, že práve Napoleon zavŕšil odobranie svetskej moci katolíckej cirkvi. ()

0x141627D3D 

všechny recenze uživatele

Informacna hodnota celkom ok, podanie nic moc. Nudny narrator, tlacenie jedneho narativu a divne preskakovanie z temy na temu, ziadne poriadne zaujimavosti som sa nedozvedel, na druhu stranu je to aspon slusny strucny prehlad o Napoleonovi pre bezneho divaka TV. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama