Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 4

(série)
Trailer 1
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2022, 13 h 2 min (Minutáž: 63–150 min)

Hrají:

David Harbour, Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Těsně před jarními prázdninami se do Hawkinsu vrací temnota. Čeká nás nová porce hrůz, děsivých vzpomínek a taky úplně nové nebezpečí, ze kterého tuhne krev v žilách. (Netflix)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (296)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tato séria nejde v duchu predošlých časti, práve naopak. Rúca všetky zaužívané praktiky, na ktoré som bol v tomto seriály zvyknutý. A to, že sa tu príbeh nesústreďuje na jednu linku, ale na viacero. El hľadá svoje schopnosti a tak partia si musí poradiť i bez nej. Takže jedna sa sústreďuje na El a jej začiatky, ďalšia zas nás zavedie do ruskej väznice, potom je tu tá, kde partia pomaly odhaľuje čo je vo veci a nemôžem zabudnúť ani tú, kde sa hľadá El a popritom sa cestuje v dodávke s pizzerie. Je tu niekoľko nových postav, ale ten zahulenec je najlepší, aspoň čo sa týka odľahčenia situácie. Najviac ma bavil príbeh okolo Ruskej väznice, ale inač všetky mali svoju úroveň. Pripadalo mi to, ako keď sa spoja temne svety Freddyho Kruegera, Pinheada a Pennywise  a spolu stvoria veľkolepe temné monštrum a dali mu meno Vecna. Každý si tu niečo môže nájsť, ja som tu skoro našiel Riddicka ci Alice z Resident evilu. Je tu veľkolepý temný a prepracovaný svet a v nom zaujímavé beštie. Ale čo ma hlavne privádzalo do extáze bola vynikajúco mierená hudba, kdekoľvek zaznela, neskutočne splynula s dejom a i keď niektoré tie odrhovačky nepočúvam, tam mi prišli geniálne. Troska sklamanie bolo v tom, že i kej El sa prejavila až v poslednej epizóde, tak na strane dobra neboli skoro žiadne straty, to bolo trocha divne, ale asi praktické. Je to taká dospelacka temna rozprávočka, kde nenápadný princ v hodine dvanástej vyzná lásku umierajúcej princeznej a tá mu tu lásku od srdiečka vráti a jasne, že  prežije. Samozrejme, že tu nebolo len toto, ale spomedzi boja dobra so zlom, sa myslelo i na toto. Škoda toho konca, ale Happy end nemôže byt stále, tak sa teším na ďalšiu sériu. Silne 4*. ()

jhr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S každou novou epizodou čtvrté série Stranger Things mě stále více pohlcovala dokonalá osmdesátková a také správně hororová atmosféra. Původní postavy byli pořád skvělé a ty nové krásně zapadly do světa ST. Herecky si mě ve čtvrté sérii nejvíce získala Sadie Sink, ale každá důležitá postava dostala svůj moment, ve kterém naplno zazářila. Humor nebyl přehnaný a fungoval přesně tak jak má. Drsnějším momentům nechyběla brutalita a dočkali jsme se několika epických akčních scén. Nechyběli ani silné emotivní okamžiky. Delší stopáž překvapivě utekla hodně rychle. Jen finálová epizoda ztrácela tempo, a některé momenty byli trochu natahované. Co musím rozhodně pochválit je geniální práce s hudbou. Píseň Running Up That Hill od Kate Bush jen tak z hlavy nedostanu.  Steve a s ním část party si udělala výlet do Upside Down. Mike, Will a Jonathan navštívili Suzie a Hopper se snaží přežít v ruském zajetí a Joyce s Baumanem se ho pokoušejí zachránit. Zbytek party čelí jak místí policii, rodičům tak i naštvaným spoluobčanům v čele s Jasonem a jeho spoluhráčům s basketbalového týmu. A pak je tu Eleven. Postupně odhalujeme její temnou minulost a dočkáme se konečně odpovědí, které nám odhalí nejen zrod temné dimenze, ale také jednoho s nejděsivějších záporáků za poslední roky. Vecna přestavuje čiré zlo a z jeho proslovu v závěru sedmého dílu doslova mrazí. Inspirace Noční můrou s Elm Street a dílem Stephena Kinga je sice patrna, ale vše si jde vlastní cestou. Je vidět, že bratři Dufferovi přesně vědí, co dělají.  Pravda je, že posední dvě epizody mě pořád hodně bavily, ale po epickém závěru sedmého dílu jsem čekal trochu víc. Oběma závěrečným epizodám viditelně škodí skutečnost, že si tvůrci šetří zásadnější momenty až do finálové řady. Sice se dozvíme víc o Upside Down a Vecnovy a nechybí jak akční tak emotivní momenty, ale vlastně se jedná jen o přípravu před rozhodující bitvou. Tomu odpovídá i skutečnost, že v této řadě všechny důležité postavy nakonec přežili.  Pokud bych měl finále čtvrté série k něčemu přirovnat, napadá mě jednoznačně Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1. Bratři Dufferovi jsou naštěstí zruční vypravěči, takže to celé pořád funguje. Přesto zamrzí, že některé postavy byli pro celou sérii značně upozaděné. Pevně doufám, že pátá finálová série všechny nedostatky napraví a přinese nám po všech stránkách dokonalé a hlavně důstojné ukončení celého seriálu. Výhodou páté série bude skutečnost, že na rozdíl od té čtvrté budou všichni naši hrdinové konečně pohromadě. Jenže i přes některé výhrady pro mě byla čtvrtá série Stranger Things nejlepším seriálovým zážitkem v tomto roce a to se podle mě jen těžko změní. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bratři Dufferové jsou borci! Po tříleté odmlce přijít s tak úžasnou předposlední řadou, která místy dýchá na první řadu co se týče kvality, to jsem nečekal ani v těch nejrůžovějších snech. Velice se mi zamlouvalo rozdělení příběhu na 4 jednotlivé dílčí zápletky (Hopper v Rusku, skupina v Hawkinsu, v Kalifornii a v neposlední řadě linka s El), na konci to do sebe zapadlo jako bezchybná skládačka. Jinak technicky naprosto dokonalé dílo, tady jsem pochopil, že ty peníze se během produkce nikam neztratily, vidíte na tom samotném výsledku každičký dolar. Představení nových postav též na jedničku, Eddie musel přirůst k srdci obřímu množství zarytých fandů. A Vecna mě též kladně překvapil! Tak hrůzu nahánějícího záporáka tento seriál potřeboval nutně jako sůl (plus kvituji, že použili masky a make-up na úkor CGI)! Seriál příjemně gradoval, čtvrtý díl mě jako většinu absolutně odrovnal, jinak první číst vyložila pro dvojdílné finále karty na stůl fakticky bezchybně. A jsme, dámy a pánové, u samotného finále! Taková 4hodinová jízda, kde není nouze o napětí, strach a i emoce, nenechala chladným asi nikoho. Jasně, místy to mohlo působit s mírným nádechem klišé, na druhou stranu, tohle přesně jsme chtěli vidět! Na pátou řadu se těším jako malé děcko a v koutku duše doufám, že ta časová odmlka bude kratší. Čtvrtá řada si ode mě odnáší naprosto zasloužených 9/10 P.S. Kate Bush absolutně překopala žebříčky poslouchaných songů! ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Délkou maximálně táhlé, ale zároveň i velice záživné. Čtvrtá série si vzala za úkol dát dohromady celou řadu různých dějových linek, což se jí daří krásně a s přehledem. Tentokrát tu máme hororovější sérii, zcela otevřeně reagující na osmdesátkový hit: Nightmare on Elm Street. Však i ten Robert Englund si zde zahrál epizodní roli. Padouch byl excelentní, hrdinům jsem fandil a tu a tam se ušklíbl nad pitomým nápadem či scénou. Všem ale kraluje zasedání občanů města, kde policii (jenž tuto schůzi svolala) vyruší jeden místní výrostek s protrženou hubou, který strhne pozornost na sebe a policie to ani nijak neřeší. Je to stejně tak pitomé, jako fakt, že tato dějová odbočka pak vyznívá do ztracena, zcela určitě na rozhodnutí samotných tvůrců. Tyto vady na kráse mi ve výsledku brání udělit čtvrté sérii lepší hodnocení, než pilotní sérii. Ve výsledku je to stejně na podobné kvalitativní úrovni. 90% ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějak si už nedokážu vychutnat tu nostalgii z první a druhé série. Už třetí série trošičku zaváněla, ale teda ta čtvrtá je jen recyklace vsech klišé a keců, co se da sesbírat nejen v tomto seriálu, ale obecně. Bubák a jeho svět jsou super, každopádně to tříštění linií a trapnost už nedrží pohromadě. Poslední dva díly jsou spíš utrpení a to musím dát zas hvězdičku dolů. Doufám, že to nebude mít s další sérií sestupnou tendenci, ale naskočí na kvalitnější styl vyprávění. Díky za oprášení retro songů a taky za Ewoka Dustina. ()

Galerie (569)

Zajímavosti (77)

  • Na začátku epizody sleduje Max (Sadie Sink) televizní pořad, ve kterém vystupuje Courteney Cox. Vzhledem k tomu, že se tato série odehrává v roce 1986, je to pravděpodobně seriál Misfits of Science (od r. 1985), ve kterém měla postava Courteney Cox (Gloria) telekinetické schopnosti. (KGBelik)
  • Když Max (Sadie Sink) prochází hřbitovem v Upside Down, je vidět velký náhrobní kámen, na kterém je napsáno jméno „Myers“. Jedná se o odkaz na Michaela Myerse z filmové série Halloween. (KGBelik)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Reklama

Reklama