Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Will po cestě domů od kamaráda zahlédne něco děsivého. Nedaleko přitom v útrobách vládní laboratoře číhá zlověstné tajemství. (Netflix)

Zajímavosti (12)

  • Za celou první sérii stráví Will (Noah Schnapp) na obrazovce nejvíce času v této epizodě. (HellFire)
  • Joyce (Winona Ryder) překvapí Willa (Noah Schnapp) vstupenkami na horor Poltergeist (1982). Když Will později zmizí, Joyce s ním komunikuje skrz zdi a prostřednictvím světel. V tomto ohledu se tvůrci inspirovali právě zmíněným filmem. Joyce se také Willa zeptá, jestli se pořád bojí klaunů, což je odkaz na další z oblíbených filmů bratrů Dufferových, hororovou klasiku To (1990). (HellFire)
  • Hopper (David Harbour) se zmíní o Eleanor Gillespie, což je odkaz na videoherní sérii „Silent Hill“, kde hraje hlavní hrdinku postava jménem Alessa Gillespie. Alessa sdílí mnoho podobností s Eleven (Millie Bobby Brown) – má řadu paranormálních schopností včetně telekineze, levitace a astrální projekce a v dětství se musela vyrovnat s týráním. (HellFire)
  • Scéna, ve které šerif Hopper (David Harbour) sepisuje hlášení, je úmyslně natočena tak, aby připomínala podobnou scénu z Čelistí (1975), což je jeden z nejoblíbenějších filmů režisérských bratrů Dufferových. (HellFire)
  • Když se kluci rozhodnout vydat v noci na pátrací akci, aby našli svého ztraceného kamaráda, zastaví se na kolech na kraji lesa. Jejich dialog a dokonce i hudba jsou prakticky totožné se scénou z filmu Rošťáci (1985). (HellFire)
  • Úvodní scénka, kdy kluci hrají hru na hrdiny „Dungeons and Dragons“, je odkazem na film E.T. - Mimozemšťan (1982), ve kterém jsou nám podobným způsobem představeni hlavní protagonisté. Kromě toho můžeme na pozadí zahlédnout plakát ke kultovnímu snímku Věc (1982). (HellFire)
  • Při postelové scéně slyšíme megahit „Africa“ skupiny Toto. (Duoscop)
  • Šerif Jim Hopper (David Harbour) se ptá kluků, co je to "Mirkwood“. Ti se poté dohadují, jestli je z "Pána prstenů", nebo "Hobita". Pravdu má Dustin Henderson (Gaten Matarazzo). Temný hvozd původně pochází z knihy „Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky“ od anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena. V knižní sérii "Pán prstenů" je pouze zmiňován, ale příběh se v něm neodehrává a není jím ani nijak ovlivněn. (Krub)
  • Keď sa chlapci na začiatku chystajú domov, ich otec v televízii pozerá seriál Knight Rider (od r. 1982). (Bluemoon)

Reklama

Reklama