Reklama

Reklama

Stranger Things

(seriál)
  • USA Stranger Things
Trailer 2
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2016–2024), 36 h 1 min (Minutáž: 42–150 min)

Hrají:

Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(35)

Chlapec se ztratí neznámo kde a město začne odhalovat svoje záhady, mezi které patří i tajné experimenty, děsivě nadpřirozené síly a jedna malá podivná holka. (Netflix)

Recenze uživatele kenkaku k tomuto seriálu (19)

Stranger Things (2016) 

1. Řada: ***** Seriál plný odkazů s pomalejším rozjezdem, ale úžasnou schopností vtáhnout do děje. Žádní protivní herci (až na Winona Ryder) a velmi funkčně vystavěný svět který se drží pravidel která stanovil. Takové seriály mám rád.... 2. Řada: ***** Prakticky navazuje a rozšiřuje děj první řady (jako kdyby prostě jen přidali k první řadě několik dalších epizod). Dojem stejný, styl stejný, spokojenost stejná. 3. Řada: **** Řada na dala úplně jiný směr. Kvalita se rozkolísala od nudného “randění náctiletých” až po lehce absurdní “tajnou ruskou invazi”. Zbytek je prakticky stejný. Co mě mrzí je ignorance některých faktů z minulé řady (El a její výlet je komplet bez následků). 4. Řada: ** Obrovské zklamání. Scenáristicky je děj utopený ve zbytečných kecech a nesmyslně natahovaných scénách. Hezké je, že se autoři snaží vše napasovat do seriálu tak, že odkazují i na události první řady. Vůbec hezké není to okaté (a přiznané) vykrádání Noční můry v Elm street. Seriál má prakticky tři hlavní linie: Rusko (zbytečná komplet), 11ka (natahovaná a nudná 80% času) a “nový bubák” který jediný stojí za řeč. I tak funguje jen, když se nežvaní (50% času). 5. Řada: TBD ()

Kapitola první: Zmizení Willa Byerse (2016) (S01E01) 

Z první epizody uplně odvařený nejsem. Zatím to působí jako solidní guláš. Paradoxně nejzajímavěji působí trojice kluků z klubu "byly jsme čtyři". Ano, chci se dívat dál, ale že bych na tomhle upekl 21. nejlepší seriál (aktuální umístění v žebříčku CSFD), tak to ani omylem... ()

Kapitola druhá: Pošuk na Maple Street (2016) (S01E02) 

Je moc fajn, že informace (nové) se dávkují s pravidelnou přesností. Chvilku se žvaní (abychom se jako seznámili s postavami) a pak přijde nějaká ta "wow" pecka (jak moc "wow" a jak moc spíš "wtf" nechám na každém zvlášť). Opravdu přesně akorát abych se nezačal nudit. Je to ale celkem tenká hranice... Kdo mě začíná doslova rozčilovat je Winona Ryder. Hraje neskutečně otravně (ne že by někdy hrála skutečně neotravně, ale tohle se snáší zle). Mimochodem, ET z toho na mě dýchnul tentoktát mnohem více než "kluci na kole" minule... ()

Kapitola třetí: Šťastné a veselé (2016) (S01E03) 

kadence dávkování informací se zrychluje a díky tomu dostává KONEČNĚ seriál na zajímavosti. Samozřejmě závěr (toliko všemi opěvovaný) má něco do sebe (husí kůže rozhodně proběhla :)) ()

Kapitola čtvrtá: Tělo (2016) (S01E04) 

napětí i kvalita jde nahoru. Sice mám brutální pocit "vykradení" - tentokrát zase Silent Hill - nicméně protože Silent Hill já rád, tak mi to celkem vyhovuje. čím více věcí se v seriálu odkrývá, tím větší "guláš" to je (myšleno propletení různých filmú/žánrů) ale díky bohu v tom je pořádek :) ()

Kapitola pátá: Blecha a akrobat (2016) (S01E05) 

Vysvětlení existence "druhé strany" je fenomenální a vše dostává ten správný rozměr (a směr). Seriál se opravdu povedl (přemýšlím jakou botu by mohli scénáristé udělat abych si pokazil názor). ()

Kapitola šestá: Příšera (2016) (S01E06) 

Karty jsou na stole, svět má svá pravidla a už se s tím jen pracuje a dodržují se (což je hlavní). Na můj vkus to ale trvalo moc dlouho. Série má 8 epizod, takže mít jasno na co se koukám dvě epizody před závěrem je celkem škoda. Nicméně to co vidím se mi líbí. ()

Kapitola sedmá: Vana (2016) (S01E07) 

V epizodě se sice najde jedna-dvě hlouposti, které vedou k zamyšlení stylu "sakra proč?!", nicméně vše je už usazené, překvapení se nekonají, každý už ví na co se dívá a děj jede dopředu a nenudí. Nejsou tam žádné zdržovačky které nafukují děj, Winona Ryder je stále otravná (ona to jinak neumí) a protože to je jediná otravná postave seriálu je vše v naprostém pořádku. ()

Kapitola osmá: Vzhůru nohama (2016) (S01E08) 

Fenomenální závěr, naprosto úžasné a učebnicové. Na všechny dříve položené otázky bylo zodpovězeno, vše se uzavřelo a při té příležitosti se nahodilo pár návnad pro příště. Co mi osobně udělalo radost je pocitový odkaz na můj oblíbený Silent Hill (ne tak gore, ale v rámci možností OK ;)) ()

Season 4 (2022) (S04) 

Obrovské zklamání. Scenáristicky je děj utopený ve zbytečných kecech a nesmyslně natahovaných scénách. Hezké je, že se autoři snaží vše napakovat do seriálu tak, že odkazují i na události první řady. Vůbec hezké není to okaté (a přiznané) vykrádání Noční můry v Elm street. Seriál má prakticky tři hlavní linie. 1) Hopper: ano máme tu vzkříšení (a idiotský udělané), kdy vše co je s tím spojené je navíc a na hlavní linku nemá žádný dopad ani vliv. Čistá vata. 2) El: Jedenáctka získává zpět své schopnosti. Je to úmorné, dlouhé a pouze cca 10% má nějakou hodnotu. Jinak je to vata (do sedmé epizody čistokrevně a to je hodně zlé). 3) Vecna: Vecna je nový bubák. Myšlenkou vykrádá změněnou Elm street a je to jediná linie, která stojí za to. Samozřejmě, že i ta je plná vaty, alespoň je ale vizuálně poutavá. ()

Kapitola druhá: Vecnova kletba (2022) (S04E02) 

Tak jestli to dobře chápu, původní sestava (i bubáci) jsou zcela navíc, protože tu máme nového bubáka a nové postavy, kterým dává zabrat. Proč tedy s nimi ale ztrácíme čas? Dojem z linky “Hopper” naprosto groteskní. Včetně vysvětlení jak ho Rusové našli… nebyl komplex náhodou plně obsazený US armádou? Linka “El” naprosto zbytečná a nesmyslně šponovaná do extrému… tedy pokud se neplánuje to vykrádání Carrie. Za mě tedy scenáristicky naprostá zoufalost. ()

Kapitola třetí: Monstrum a superhrdina (2022) (S04E03) 

Děj se plíživě posouvá do “stranger things normálu”. Obsahuje několik nebetyčných debilit (řešení okovů bylo tak debilní až jsem to málem vypnul, nebo ten způsob jak vrátit El schopnosti… ach jo) a několik retardovaných momentů (chování postav nedává smysl), že jsem bilancoval na dvou hvězdičkách, celkem dost dlouho. Nicméně díky celkovému rámci, který děj dostává hodnocení zvedám. ()

Kapitola čtvrtá: Drahý Billy (2022) (S04E04) 

Tohle, že má být nejlepší epizoda? Co to vy pětihvězdičkáři hulíte? To, že je to stále užvaněný vrchol nudy (jen ten úmorný a nekonečný monolog na hřbitově byl za mínus jednu hvězdičku), už mě ani nepřekvapuje. To, že celá linka s Hopperem - jedna velká zbytečná debilita (jasně, on uteče naboso), je opravdu jen k zasmání. Ale to přiznané vykrádání Elm street obsazením Roberta Englunda je doslova už k pláči. ()

Kapitola pátá: Projekt Nina (2022) (S04E05) 

Opravdu je nutné sledovat 5 (ano slovy PĚT) linek? Linie Hopper vrcholně debilní a zcela zbytečná. Linie 11 nudná a zdlouhavá. Linie “vidláci na lovu” neskutečně, ale neskutečně otravná. Linie “hledáme bubáka” ta jediná zajímavá, ale plná laciných debilit (batoh na zemi). No a jako bonus “pizza smažka a spol” linie zcela o ničem. Takže jednu hvězdičku za “hledáme bubáka” je až dost. ()

Kapitola šestá: Do hloubky (2022) (S04E06) 

Hopper linka, jako tradičně o ničem. Na klíčové události okolo “hlavního bubáka” to nemá naprosto žádný dopad (nemluvě o té debilitě v kostele… ta skýš už by byla dávno vybílená, po tom co tam vojáci naši minule Hoppera). Samotná linka “bubák” je do vyplutí na loďce prakticky nudná (tedy 80% času). Linka 11 se hodně pomalu sune k závěru “super-schopnosti jsou zpět” (jako to by nešlo rychleji?) a zbytek? Buď otravné nebo bizár. ()

Kapitola sedmá: Masakr v laboratoři (2022) (S04E07) 

To přepínání mezi liniemi je ten nejdebilnější nápad co mohly vymyslet. Jediné co je “pravověrné Stranger things” je linie “bubák”. Máme tu propojení na první řadu (pecka) a dokonce i nostalgicky došlo na bicykly. Pokud by šlo jen o tohle, klidně dám plný počet. Bohužel se ale věnujeme také 11ce a to je opravdu nuda (tedy do odhalení Jedničky a na tu si počkám hodinu). Navíc je a hodně na vodě. Na 100% to nezapadá do toho co se stalo. No a pak Hopper… tam se sice něco děje, je to ale zoufale zbytečné. K hlavní lince to nijak nepomáhá. Jen další efektní zabíjení času. Přesto jde o pravděpodobně nejlepší epizodu. ()

Kapitola osmá: Tatínek (2022) (S04E08) 

Naprosto nebetyčně mě sere jak je na všechno čas. Asi nejvíc iritující je linka 11ky. Tu prostříhat na 10% a bylo by ještě málo. Ta debilita chování postav okolo jedenáctky je až bolestná (nemluvě o hloupostech ve scénáři). Hned v páté minutě jsem vybouchl smíchy, když Nancy vytrhává prkna ze zatlučených dveří (prkna zatlučená do futer), aby ve vrcholu dramatické scény otevřela dveře OD SEBE! Epizoda vůbec nemusela mít hodinu a půl. Linka Hopper bizár a stále působí dojmem vaty navíc. Ještě, že se linky začínají postupně spojovat. ()

Kapitola devátá: Hon na Vecnu (2022) (S04E09) 

2,5 hodiny? Takže dvě hodiny vaty a odpadních keců a třicet minut pětihvězdičkové podívané. Takže už jen podle stopáže a toho co jsem viděl, jestli se to doškrábe na průměrné 3 hvězdy bude to zázrak. Toť můj odhad. Jde se dívat… (o dvě a půl hodiny později) …a měl jsem pravdu. Naprosto fantastické scény jako plamenomet, brokovnice, meč Barbara Conana (ano je to úchylárna, prostě kde se vzal tu se vzal, ale nekecám) utopené hromadou keců a zbytečně natahovaných scén (ano s “bubákem” to šlo na pohodu vyřešit už v polovině stopáže!!!). A pak samozřejmě ty “4 údery”. Vizuálně super, samozřejmě, ale jak to? Navíc ten závěr… čeká nás tedy další řada. Pozn.: Šimpy to celkem trefil. ()

Související novinky

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama