Reklama

Reklama

Stranger Things

(seriál)
  • USA Stranger Things
Trailer 4
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2016–2024), 36 h 1 min (Minutáž: 42–150 min)

Hrají:

Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(35)

Chlapec se ztratí neznámo kde a město začne odhalovat svoje záhady, mezi které patří i tajné experimenty, děsivě nadpřirozené síly a jedna malá podivná holka. (Netflix)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (17)

Stranger Things (2016) 

Dějově a la S. King v nejlepší formě, vynikající scénář, herci, režie, hudba... . Nikdy bych nevěřil, že mě nadchne seriál, kde jsou hlavní hrdinové především děti...byť děti speciální. Sfrknul jsem téměř najednou všech osm dílů...které na sebe navazují bez zbytečných scénáristických fintiček a jsem nadšený. ()

Season 2 (2017) (S02) 

První řada měla velký benefit v tom, že diváci nevěděli která bije a co se z toho všeho nakonec vlastně vyklube. Druhá řada už budila konkrétní očekávání a díky vysoko nasazené laťce jsem měl pochyby, jestli budou Dufferovi schopni solidně navázat. Nu a povedlo se. Všechny díly jsem opět sežvýkal v jednom dni. Přestože je děj přímočařejší a zápletka je vlastně velmi jednoduchá, opět se tvůrcům podařilo roztáhnout vše do bezmála osmi hodin, ze kterých se divák ani minutu nenudí. A to i když se s maximální efektivitou využilo vše dobré z první série, takže už se scénáristi "nezdržovali" budováním vztahů mezi postavami a hrozba už byla z předchozího dění známa. Vlastně je až s podivem, jak se podařilo vytěžit z poměrně neoriginálního nápadu, tolik hodin kvalitní zábavy. Přesto se tady najde pár momentů, které hodnocení sráží v mých očích na pořád krásných 86%. Na třetí řadu se podívám, ale nepovažuju za dobrý nápad, že vznikne. ()

Kapitola první: Suzie, slyšíš mě? (2019) (S03E01) 

Tak asi takto. Baví mě způsob, jakým Dufferovci pracují s postavami, napětím, humorem; užívám si, že s postavami stále pracují, posouvají je a budují vztahy i přesto, že už jsou krásně vyprofilované. To je obrovský rozdíl oproti patlalům, kteří se snaží šokovat a překvapovat, neumí pracovat se zkratkou.... Stručně řečeno...Dufferovi jsou skvělí filmaři. A tímto stylem, ve slušivém retro kabátku a se sympatickými postavami, bych si nejspíš užil jakýkoliv žánr, pro který by se rozhodli. A protože si vybrali směs žánrů, které jsou mou krevní skupinou...není asi moc šance, že bych tady nadával. Sleduji nízká hodnocení tady na CSFD a ušklíbám se. Tato epizoda byla vtipná(Hopper mě vysloveně nadchnul, i když uznávám, že jeho proměna je ...velká), ale současně se schyluje k událostem, které jistě vygradují v podobně působivé finále, jako ve druhé řadě. Jsem tedy maximálně spokojený...jako otvírák funguje tato epizoda ukázkově. Normálně bych dal 4*, ale koriguju jednohvězdná paka, která nepochopila, že jde o retropoklonu subžánrům, které se nikdy nebraly tak úplně vážně. Je to jako pustit si Duran Duran a stěžovat si, že je to nemoderní. ()

Kapitola druhá: Krysy z obchoďáku (2019) (S03E02) 

O něco slabší epizoda než předchozí. Ano, proměna postavy Hoppera v afektovaného taťuldu je ...zbytečně navíc a působí podivně. Ale jinak vše funguje jak má, resp. Stranger Things není tupá vyvražďovačka...ty divné věci sledujeme optikou několika postav, které mají svoje trable, které k nim patří a dodají kontext tomu, co příjde. A ano, zatím působí první dvě epizody třetí řady o dost slabším dojmem, než kterákoliv epizoda prvních dvou řad. Jenže i tak to vydá na min. 3 a půl *. A tak dám kvůli haterům, kteří z mě neznámého důvodu pokračují ve sledování, o něco vyšší hodnocení a zaokrouhlím nahoru. ()

Kapitola třetí: Případ zmizelé plavčice (2019) (S03E03) 

Kdo je zběhlejší v tvorbě 80-90 tých let(navíc v tomto žánru), ten si v předchozích řadách užil spoustu pomrkávání, které krásně doplňovalo ten tak velebený a osvěžující retrofeeling. Do tohoto období samozřejmě patří i rusáci, ale ne do sci-fi, horor, mystery. Myslím si, že zamotat je do už tak bizarního příběhu, nebyl dobrý nápad. Ale uvidíme, co bude dál. Zatím ani ne tak zklamání, jako spíš pochybybudící překvapení, že se tvůrci vydali i tímto směrem. ()

Kapitola čtvrtá: Test saunou (2019) (S03E04) 

Toto je ta epizoda, kterou Stranger Things nadchly spoustu příznivců starých hororů. A je to udělané tak dobře, že nejde o vykrádání, ale naopak o upgrade, o jakési best of z filmů o xenomorfech, posedlících, temných silách... . A zajímavé je, že i když je kolem takových skvělých momentů spousta omáčky...stačí to. A to i když je ta omáčka občas docela nakyslá...to když posloucháte nesympatickou Eriku, černošskou protivnou holku, když sledujete jak se Hopper přepíná z módu zarputilý tvrďák na psychoušského tatíka, nebo když tvůrci degradovali Steva na zmrzlináře, který má potíž sbalit holku. Ale touto epizodou odpuštěno... . ()

Kapitola pátá: Armáda (2019) (S03E05) 

Konec nechutňárna á la The Blob Chucka Russella z roku 1988, mixnutý s jakoukoliv hnusárnou třeba od Carpentera. Jenže než se k závěru dojde, tak to trošku dře a i když je třeba postava ruského Arnolda vcelku cool, tak se do Stranger Things prostě nehodí stejně, jako celá ta ruská konspirace. Ale nač zbytečně kafrat, buďme rádi za kvalitní seriál, ze kterého je cítit láska ke starým dobrým filmům, na něž najdeme spoustu odkazů a které Duffeři dokázali složit ve funkční celek. ()

Kapitola šestá: E Pluribus Unum (2019) (S03E06) 

Poměrně epic humusárna, které se dá vyčíst snad jen ten příklon k humoru, který je na úkor atmosféry. Tato epizoda mohla být mrazivě děsivá, ale z nějakého důvodu si tvůrci hlídají, aby to nesklouzlo k regulernímu hororu. Některé postavy jsou v této řadě vysloveně jen jako zábavutvořící figurky. Evidentně se ani Stranger Things nevyhnul efekt "rozmlsaného scénáristy".... tvůrci dostali větší rozpočet, tak se rozmáchli hodně doširoka. Je to trochu škoda...sevřenější rámec by tomuto příběhu slušel víc. Na druhou stranu triky jsou na superúrovni...takto nechutnou "Věc" jsem dlouho neviděl. Prý se má letos točit ramake Slizu...tohle je hodně vysoko nastavená laťka. PS: Winona Ryder je tady skvěloskvělá. ()

Kapitola sedmá: Kousnutí (2019) (S03E07) 

Moc se mi to nelíbilo. Bojůvky s Rusáky mě vždycky nechávaly v klidu a v tomto seriálu jsou tak nějak navíc. Vlastně jsem se docela nudil...kromě hoňky s Rusáky a jednoho fightu s potvorou hned na začátku, se toho zase tak moc neudálo. Těch posledních pár minut, mi to vynahradilo jen tak tak. S ohledem na počet epizod je navíc jasné, že se nějaké vypiplané finále konat nebude. ()

Kapitola osmá: Bitva u Starcourtu (2019) (S03E08) 

Už při sedmé epizodě mě napadlo, že jsou Dufferovi natolik rozverní, že by mě v jejich podání nepřekvapila čtvrtá řada ve formě muzikálu. Moc daleko od pravdy jsem nebyl. Pěvecký duet byl velký bizár, který totálně rozbil poslední pozůstatky napětí a společně s dojemným závěrem vytrčil prostředník na všechny, kdo čekali především hororovou podívanou. Všechno je to o vztazích, ztrátách, růstu a životě normálních lidí, kterým se staly nenormální věci. Až tak prosté to je a přesto se sluší uznalé pokývnutí, protože napsat a natočit to tak, aby to pobraly davy kriticky naladěných fanoušků( a nesepisovala se petice), to vyžaduje velký talent. Přesto. Svoje výhrady jsem sdílel u každé epizody a stojím si za nimi. Z mého pohledu je tato řada slabší než ty předchozí, ale pořád jde o solidní nadprůměr. Největší slabinou je paradoxně příběh, který funguje jen díky skvěle napsaným postavám a filmařskému umu tvůrců. Jinak je zoufale primitivní a v mnoha ohledech nedotažený. PS: potitulková scéna nedává smysl a tvůrci to neměli zapotřebí...ale nebude mi vadit, když se s El a ostatními, ještě setkáme. ()

Kapitola první: Klub Hellfire (2022) (S04E01) 

Po tak dlouhé pauze, ale hlavně tak dlouhé době od událostí třetí řady je pochopitelné, že tvůrci chtěli diváka seznámit s tím, kam se postavy posunuly a jak žijí. Což byla dobrou hodinu ne zrovna nuda, ale ...všichni jsme byli natěšení na hororovou jízdu. Jenže Duffeři si jedou svoje. Postavy mají rádi, nejsou to pro ně jen figurky. Tento seriál není o monstrech, ale o lidech, kteří čelí mostrům. Takže doporučuji trpělivost. Na konci epizody dostanete, nač jsme tak dlouho čekali. Nové postavy jsou taky fajn...i když některých si člověk moc dlouho neužije. Winona Ryder je v padesáti letech pořád šťabajzna, ostatní "děcka" sice vyrostla, ale už jsou s námi takovou dobu, že není těžké vnímat je jako staré známé. Ty školní trable, kterými si procházejí se dají přežít, ale snad už toho bude míň, občas je to otravné. Jako rozjezdová epizoda fajn. ()

Kapitola druhá: Vecnova kletba (2022) (S04E02) 

Sám jsem překvapený, ale moc to na mě nefunguje. Kouzlo originality je pryč. Zápletka je skoro vypůjčená, linie o šikanování mě nebaví. Monstrum vypadá dobře, atmosféra je temnější, ale to už tady všechno bylo. Nejsem zklamaný, ale zatím se žádné WOW nekoná. ()

Kapitola šestá: Do hloubky (2022) (S04E06) 

No...když mám u sledování čas všímat si scénáristických chyb, není to dobře. Spoiler: když chytili Hoppera v kostele plném pašovaných beden, tak by je tam určitě nenechali....takže by je tam jistě nenašli zachránci. A další...práce na pc, vyhozené pojistky, pak nahozené zpět a pokračuje se dál v práci... . Naskákání do brány, která vede na druhou stranu....cože???! Jedna kravina za druhou. ()

Kapitola sedmá: Masakr v laboratoři (2022) (S04E07) 

Nelze neocenit, jakým způsobem tato epizoda orámovala ty předchozí a současně je propojila s ostatními řadami. Ten koncept je moc dobrý, sám King by se za něj nemohl stydět. Jeden z nejpovedenější twistů v seriálu. Že to občas skřípe v jednotlivostech, to je hold asi daň za snahu podbízet se divákům. Mohl bych šťourat, že by Rus jistě poznal, že na něj mluví Amík, že karate na vycvičené vojáky se samopalem nestačí, že ... . Ale není proč. Podobných seriálu je jako šafránu. Prostě se budu těšit na druhou část řady. ()

Kapitola osmá: Tatínek (2022) (S04E08) 

Po této epizodě se přestávce nedivím. Ta sedmá byla totiž tak skvělá, že by ta následující, vyzněla krátce po ní...trochu slabě. S výjimkou úvodu, se totiž odehrává "na povrchu" a je to spíš připrava pro grand finále. ()

Kapitola devátá: Hon na Vecnu (2022) (S04E09) 

Ne, že by se v těch 150-ti minutách nenašlo několik pětihvězdičkových momentů, ale na obdivné WOW, to tentokrát nestačí. Protože občas byly ty díry mezi nimi, vyplněné docela tuctovými scénami s přemírou patosu. Ta stopáž pak dává smysl jen zarputilým fanouškům. Osobně jsem trochu zklamaný a další pokračování mi už příjde nad rámec příběhu. Přesto... byť krapet protahované, pořád je to důstojné zakončení řady. ()

Související novinky

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama