Reklama

Reklama

Stranger Things

(seriál)
  • USA Stranger Things
Trailer 2
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2016–2024), 36 h 1 min (Minutáž: 42–150 min)

Hrají:

Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(35)

Chlapec se ztratí neznámo kde a město začne odhalovat svoje záhady, mezi které patří i tajné experimenty, děsivě nadpřirozené síly a jedna malá podivná holka. (Netflix)

Zajímavosti (281)

  • Jeden z autorů seriálu Matt Duffer přiznal, že postava dívky Eleven (Millie Bobby Brown) je silně inspirovaná japonským seriálem Elfen Lied (od r. 2004), který byl inspirován filmem Akira (1988). Duffer uvedl, že původně zvažovali, že se Eleveniny schopnosti budou projevovat mnohem brutálnějším a krvavějším způsobem, stejně jako v případě hlavní hrdinky Lucy (Sanae Kobayashi) z Elfen Lied. (Napul)
  • V pilotním díle můžeme na pokojovém ventilátoru vidět logo používané jistou bankou. Logo, připomínající chlapce na kole s košíkem, odkazuje na film E.T. - Mimozemšťan (1982). (Scaryman)
  • V seriálu je mnoho odkazů na film Věc (1982) od Johna Carpentera, jehož monstrum se trochu podobá tomu ze Stranger Things. Plakát k tomuto filmu se objeví v několika scénách, např. v suterénu na stěně u Mika (Finn Wolfhard) nebo v ložnici Max Mayfield (Sadie Sink). A v závěru 1. série vidíme dokonce ukázku z tohoto filmu v televizi, na kterou se dívá Mikeův učitel biologie. (Kacitr)
  • Dustin Henderson (Gaten Matarazzo) často odkazuje na filmovou sérii Star Wars. Několikrát říká, že Eleven (Millie Bobby Brown) má schopnosti jako Yoda (Frank Oz). Když zmiňuje zradu někoho, o němž si myslel, že je na jeho straně, tak opakovaně říká "Lando", čímž naráží na postavu Landa Calrissiana (Billy Dee Williams). Grafické ztvárnění plakátu seriálu pak odkazuje na podobný styl plakátů Star Wars s rozdělením na modrou a červenou stranu s hlavními hrdiny uprostřed. (jerry12)
  • Když chlapci upravují Eleven (Millie Bobby Brown), aby vypadala víc jako dívka, dají jí blond paruku a růžové šatičky. Její vzhled je pak téměř totožný s Paulou z videohry "Earthbound", která má také psychokinetické schopnosti a spolu s několika kluky bojuje proti zlu z jiného světa. (jerry12)
  • V jedné scéně z alternativní dimenze Jim Hopper (David Harbour) zkoumá obří žluté otevřené vejce, odkazující na film Vetřelec. (jerry12)
  • Winona Ryder (Joyce Byers) je ročník 1971. V roce 1983, kdy se seriál odehrává, jí tedy bylo 12 let, podobně jako dětským hrdinům ze seriálu. (jerry12)
  • Logo seriálu bylo vytvořeno pomocí fontu ITC Benguiat, který byl zvolen proto, aby připomínal fonty z knih Stephena Kinga z 80. let (např. "Cujo" nebo "Christine") a úvodní titulky filmu Vetřelec (1979). (jerry12)
  • Diagnóza Dustina Hendersona (Gaten Matarazzo) je "kleidokraniální dysplazie". Jedná se o dědičné onemocnění, projevující se abnormálním vývojem kostí v lebce a klíční oblasti. (jerry12)
  • Policista, hlídající márnici, čte knihu "Cujo" od Stephena Kinga, jehož tvorbou se tvůrci seriálu velmi inspirovali. Další z inspirací Stephenem Kingem je scéna z epizody Tělo, v níž jeden z vědců vstupuje do portálu, zatímco je připoután lanem. Jde o odkaz na film Mlha (2007), jehož předlohu napsal právě King. (jerry12)

Stranger Things - Season 3 (2019) (série) (S03)

  • Záběry ze Starcourt Mall se natáčely v obchodním domě v Georgii. Zmatení zákazníci během natáčení často omylem zabloudili přímo na plac. (Kacitr)

Související novinky

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama