Reklama

Reklama

Historické výpravné drama se odehrává v Rusku na konci 19. století. Budoucí car, mladý Nikolaj Romanov, se zmítá mezi milostným vztahem s primabalerínou Matildou Kšesinskou a smyslem pro povinnost. (TV JOJ)

Recenze (28)

Tom10000 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný historický film vyprávějící o lásce mezi carevičem Nikolajem a jeho milenkou Matildou v době, kdy je již budoucí car ve vztahu se svojí budoucí manželkou Alexandrou a čeká ho nástup na trůn. Vše se vyvijí takto: Rok 1890. Spolu se svojí budoucí ženou sleduje carevič baletní představení, a na němž se zamiluje do baletky Matyldy. Ačkoliv se mírně zdráhá, nakonec, po příchodu Nikolaje do její komnaty, ho svede a slíbí mu věčnou lásku. Čas plyne a Nikolaj s Matyldou prožívají šťastné období. Stále zde však je Nikova druhá žena, Alexandra, která o něj velmi stojí, a další muži z blízkosti nástupce na carský trůn. I samotného Nikolaje sužuje touha stát se Carem a následovat tradici Romanovců, a přání zůstat s Matyldou. Jak si vybere? Velice půvabná herečka Michalina Olszańska v roli Matyldy a děj u mne získává plný počet bodů, a tedy i film. 100 procent, velmi doporučuji! ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá výprava a úžasný vizuál! Kulisy a kostýmy naozaj očarujúce, rovnako aj vynikajúca kamera. Čo sa toho príbehu týka, nie som síce žiadny odborník na dejiny cárskeho Ruska, ale mám pocit, že tu dosť zaúradovala hyperbola (jednoducho, je mi akosi ťažko uveriteľné, že by sa tak velevážená postava akou bol Mikuláš II. takto verejne netajil náklonosťou ku kontroverznej baletke). Každopádne, ten románik medzi budúcim cárom a 17-ročnou baletkou Matildou, sa naozaj odohral a údajne to trvalo až 3 roky. Zaujímalo by ma ako to medzi nimi bolo v skutočnosti. Musím uznať, že na tento film sa mi pozeralo veľmi dobre - popri spomínanom vynikajúcom vizuále a výprave zaujali aj vydarené herecké výkony a celkové prevedenie tohto filmu. Škoda, že si rovnako nedali tvorcovia záležať aj na kvalitnejších dialógoch, ktoré si film z takéhoto prostredia priam vyžaduje. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Takže Hepnarová si spravila výlet do cárskeho Ruska, kde svojimi malými kozami zvádzala Mikiho vol. 2, na ktorého si ale prúsila zúbok špatná nemka. Neriešim historicitu, tá mi je u ruských filmoch fakt u prdele, nakoľko strana a vláda veľmi rada filmy prikrášľuje a nedovolí vypustiť niečo, čo by matičke Rusi poškodilo. Aj kontroverzie okolo tohto počinu boli viac na hrané ako myslené vážne. Šak Mikino mal asi pol miliona detí, prečo by nemohol vo volných chvílach ešte ako miestodržitel obšťastnovať nejakú baletku? A že je to národ alkoholikov? Šak je, to platí do dnešných čias. Natočené to je veľkolepo, výpravne, s bohatými kostýmami a dlhou minutážou. A asi do polky je to aj veľmi pozeratelné. Potom ale prídu nejaké podivuhodné strihy, scény, ktoré do seba nezapadali a korunovácia, ktorá nebola zvládnutá tak v deji ako aj vo filme. Ale aspon vieme, prečo bol Rasputin na dvore varený pečený. 2 z 5 ()

Jehova 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co se na tom filmu pokryteckým černoprdelníkům z RPC tak nelíbilo. To že byl Mikuláš II taky jenom člověk? Jestli se skutečná Matilda jenom trochu podobala herečce, která ji ztvárnila, tak ho docela chápu... Kromě toho, nepřijde mi, že by ve filmu byla Ruská říše vykreslována jako země šibenic, alkoholismu a smilstva, což RPC filmu vytýká. Nic z toho se tam téměř nevyskytovalo. ()

Kamil111 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám poklonkování umělce moci. Živě si představuji Putina, jak se projektuje do role Mikuláše II. a klečí na kolenou při ohňostroji na památku zesnulých mužiků. A to vzývání ruské moci přes obrazy milované carské rodiny. Michalina musela dostat nabídku, která se neodmítá (finanční, samozřejmě), že šla do takové sračky. Bohatý rozpočet byl na výpravě znát, aby ne, ale to je všechno. Za ni ty dvě hvězdy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Niektoré skupiny ortodoxných veriacich sa vyhrážali vypaľovaním kín, ktoré tento film premietnu. (d-fens)
  • Ještě před dokončením se filmem zabývala komise ministerstva kultury, která hodlala jeho závadnost posoudit na uzavřené projekci. Na velkofilm, který stál v přepočtu asi 630 milionů korun, si stěžovali především pravoslavní strážci morálky a ctitelé památky posledního ruského cara, který byl v roce 2000 svatořečen. (Kaufman)
  • Ruská poslankyně Natalja Poklonská o filmu řekla: „Rusko je ve filmu ukázáno jako země šibenic, opilců a smilstva. Nemůžeme dopustit, aby se do kin dostal film, který záměrně falzifikuje historii a diskredituje, pomlouvá a vysmívá se jednomu z nejvýznamnějších svatých naší církve - caru Mikulášovi II. a členům jeho rodiny." (Kaufman)

Reklama

Reklama