Reklama

Reklama

Favoritka

  • Velká Británie The Favourite (více)
Trailer 1

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Yorgos Lanthimos je zpátky a zase o něco lepší. Velkolepost s jakou je Favoritka nasnímaná bere dech a zejména v interiérech jde o kouzla jakkoliv jednoduchá, ale působivá. Tím více je pak podtržen herecký koncert triumvirátu Colman-Stone-Weisz, která dělá z pervezně-bizarně-černohumorného námětu absolutní skvost. No jo, šlechta nebyla jen navoněná partička namyšlených a kudrnatých paňáců, ale pěkně znuděná a pervezní čuňátka, od kterých nikdy nevíte, co čekat. A to Yorgos moc dobře ví a nebojí se to odvyprávět a to ve velkém stylu. 100% ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Kromě pěkných kostýmů a kulatého objektivu na filmu nebylo nic, co by muselo upoutat pozornost kritiků. Příběh stojí jenom na tom, že se hloupá nemocná královna nechá manipulovat podřízenými. A že husičce z venkova stačilo pár krokodýlích slz, aby dostala na lopatky protřelou dvorní dámu. Je to anekdota, která by šla použít do kterékoliv země a kteréhokoliv období. Scénář se totiž nedrží historických reálií, protože se snaží odehrát drama mezi ženami, kde muži hrají druhé housle nebo vůbec nejsou. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Boj o moc má různé podoby. Jeden takový příběh nás přivádí do Anglie na počátek 18 století, který se o něco více posouvá k hlavnímu proudu, jelikož vypráví něco, co by se klidně mohlo stát i v reálném životě. Recky režisér Yorgos Lanthimos je považován za mistra her s lidskými tajemstvími a propastmi za podpory psycho-kulminujici komorní hudby, ve které se příběhy a scény velmi dobře prolínají. Moc, bohatství a prestiž na pozadí anglických hradů a zahrad. Výprava a kostýmy jsou na nejvyšší úrovni, scenérie velkolepá a velice přesvědčivý scénář realizovaný úchvatnými hereckými výkony. Tzv. idiosynkratické pohledy kamery přispívají k tomu, že mnohé věci divákovi zůstávají poněkud cizí, a to i přes jejich charakter a ztvárněnou dokonalost. Aby snímek mnohé oslovil to sice ještě stále nestačí, ale byla by škoda něco takového vynechat. Je to jeden z nejzábavnějších a nejzávažnějších dramat z poslední filmové dekády, jaký lze v současné době vidět. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Favoritka je pro mne velkým zklamáním. Příběh zůstal hluboce za očekáváním a bohužel i přesto zůstává jediným kladem tohoto počinu. Nedá mi to, abych si nekopnul do hudby, která je nejhorší filmovou hudbou, kam až moje paměť sahá. S ohledem na vývoj děje má film zbytečně přepálenou stopáž. Klidně i celá půl hodina dolů by mu rozhodně neublížila, ba právě naopak. 25% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Inteligentne natočená a ešte inteligentnejšie zahraná „kostýmovka“, odohrávajúca sa na začiatku 18. storočia. Intrika, zrady a pomsty, boj o priazeň kráľovnej a to všetko vyzdobené „netradične“ škaredými slovami (z hľadiska daného storočia) a soft erotickými scénami. Z hľadiska hereckých výkonov sa všetko točí okolo trojici O. Colman, E. Stone a R. Weisz, v podstate nikto iný nedostane väčší priestor na nejaké predvedenie svojich umení. Ich nominácia na Oscara je jasné a víťazstvo O. Colmanovej beriem rezervou – jej výkon vôbec nebol zlý, ale videl som aj jednoznačnejších performancov. V mojich očiach zatiaľ „najodvážnejší“ výkon E. Stone. Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilé a neotřele pojaté kostýmové drama, rozhodně jsem se nenudil, určitě stojí za jedno podívání ... 75% ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Hoci je Favoritka o dekadencii, (zatiaľ mám zo všetkých filmov a literatúry pocit, že obdobie baroka bolo najdekadentnejšie obdobie novodobej európskej histórie.. :)) nemyslím, že on sám je dekadentný. Je "len" veľmi neľútostný. Preto mám problém ísť s hodnotením vyššie: tá bezvýchodiskovosť je skrátka ubíjajúca. Ale zároveň je to film zaujímavý a v mnohom trefný.. dávam veľmi silné 3*. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Dost uchylna zalezitost. V poslednom case toci Rachel Weisz same sracky, vcetne tejto. Lezbicko-utlacatelske pletky. 1* za Rachel. ()

Sarinka.luc 

všechny recenze uživatele

O chlp slabsie ako minulorocny Jelen. Opat hypnotizujuca klaustrofobicka kamera s hudbou, ktora miestami az reze usi. Emma Stone predvadzala veci, ktore by som do nej nikdy nepovedala. My zeny vieme byt niekedy zakerne mrchy, co? ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Asi to bude tým, že nie som veľmi oboznámený s prácou Yorgosa Lanthimosa, ale The Favourite je veru čudný film, to treba povedať. Počínajúc dialógmi, rýchlymi strihmi a celkovo priam jedinečne priamočiarou réžiou som nadobúdal čím ďalej, tým väčší pocit zmätenosti a akejsi diskontinuity mojej maličkosti od filmu. Navzdory tomu to celkom bavilo ( aj vďaka ostrému jazyku väčšiny postáv ) a nebol som nijak väčšmi znechutený, no skôr nesvoj. Nedokázal som presne určiť záverečnú myšlienku tohto snímku a nakoniec som usúdil, že to vo mne síce zanechá akúsi stopu, no tak plytkú, že sa na ňu dá len ťažko adresovať ako na nejakú významnejšiu brázdu. Rovnako som nevedel posúdiť, kto tu má byť hlavná postava. Isteže, tou tu je vykresľovaná kráľovná Anne, ale nemal som ten pocit. Skôr išlo o tri hlavné postavy ( kritici však pravdepodobne majú inú predstavu ). Neviem, celé to bolo bizarné, no nemal som z toho pocit, že som odrovnaný. Po pravde som bol skôr zaskočený, pretože som očakával niečo iné, dalo by sa povedať až lepšie. 70 %. ()

Ema57 

všechny recenze uživatele

Odvážná nadsázka, krásné interiéry, poněkud kruté a zvrhlé záliby aristokracie i služebnictva. Za tím vším se skrývají intriky a manipulace, které nemají limity. Je to vulgární, ale zábavná hra. Když jsem se z filmu dostala, ujistila jsem se: je to jenom film. Ale je? ()

AngelG 

všechny recenze uživatele

Tak jestli člověk někdy ochal nad předchozím Lanthimosovým filmem, tak tohle byla naprostá orgie. Výkony všech byly naprosto neskutečné. Kamenná Weisz, chameleón Stone, značně nevyrovnaná Colman a napudrovaný Hoult předvádějí dech beroucí výkony. Lanthimos a jeho cit pro vyprávění netradičních příběhů, je tak chytré a originální. Děje, postavy, dialogy, konflikty a použití hudby v jeho filmech, jsou kolikrát tak absurdní (v dobrém slova smyslu), že je až neskutečné, jak dokonale to umí uchopit, aniž by člověk ztratil zájem anebo se v tom ztrácel. Ne každému se to bude zamlouvat, to je už patrné na nevyvážených hodnoceních u všech jeho filmů. Já jsem ovšem byla v sedmém nebi. Jen těžko tohle bude překonávat, ale i tak se nemůžu dočkat, s čím přijde příště. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Dvě sestřenice soupeří o přízeň lesbické královny Anny, která chová místo dětí králíky. Jejich intriky a podrazy se stupňují a ta s "ostřejšími lokty" vyhrává. Jsou pošetilí ti, kteří volají po vyšším zastoupení žen ve vládě a parlamentu. Poučme se z tohoto filmu! Hezké, ale žádné nadšení se nekonalo. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Nevidel som Humra ani Jeleňa, keď je toto ale režisérov zďaleka najnormálnejší film, tak ďakujem pekne. Dej je jasná historická fikcia sústredená na intrigovanie a rozmary trojlístka dám v hlavných úlohách, ktorá ma vďaka ich hereckým výkonom a netradičnému snímaniu keď už nie bavila, tak prinajmenšom fascinovala. Neviem síce čo bolo zmyslom tohto filmu, ale o to tu asi až tak nešlo. 7-/10 ()

kersten 

všechny recenze uživatele

Čakala som klasický, historický, ničím zaujímavý film. Ved to bolo celé o sexe. A niektoré repliky boli teda riadne humusáčiny. Dej viac menej žiadny, ale že ma pobavil, aj šokoval - to jednoznačne. Konečne niečo nové a neokoukané ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Ta netradiční bizarní perspektiva tomu sedne a občas dokáže i pobavit, ale ta nepříjemně sžíravá atmosféra spolu s hodně neuspokojivým koncem to v mých očích nekompromisně srazila. Nebýt těch fantastických hereckých výkonů, které ale hercům nabízeli možnost snadné realizace, šel bych s hodnocením snad ještě níž. ()

Blaogranas 

všechny recenze uživatele

Manželka mě celý film proklínala, co jsem ji to pustil za zhovadilost. Já si říkal, že prostředí, kostýmy a herečky jsou výborné. Nicméně když to vlastně nijak pořádně neskončilo, tak jsem i já s hodnocením o jednu * ustoupil. ()

iNKa 1104 

všechny recenze uživatele

Vpravdě ani nevím, jestli se mi tento film líbil. Byla to taková imprese s divadelní tváří - dojem - pocit - atmo. Taková podívaná. Někdy u filmu máte WTF pocit, ale to neznamená, že s Vámi nějak nerezonuje. Čímž končím tento text a závěrem ještě dodám shrnutí: rezonující imprese. ()

Související novinky

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

30.09.2022

Řecký režisér Yorgos Lanthimos (Zabití posvátného jelena, Humr) se po úspěchu Favoritky na mnohých světových oceněních v originální tvorbě jen tak nezastavuje. Aktuálně je v postprodukci jeho další… (více)

Black Widow nabírá posily

Black Widow nabírá posily

05.04.2019

Sólovka Black Widow se Scarlett Johansson (Avengers: Infinity War) v hlavní roli pádí rychle kupředu a film obsadil dalších několik herců. Dříve spekulovaná Emma Watson (Kráska a zvíře) je bohužel… (více)

Režisér Favoritky oznámil příští film

Režisér Favoritky oznámil příští film

23.02.2019

Je klidně možné, že za pár dní už budeme psát režisér oscarové Favoritky, prozatím má ale Yorgos Lanthimos (Humr, Zabití posvátného jelena) na krku pouze cenu BAFTA za nejlepší film, neproměněnou… (více)

Reklama

Reklama