Reklama

Reklama

Favoritka

  • Velká Británie The Favourite (více)
Trailer 1

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Olivia Colmanová je v roli královny naprosto dokonalá, na paty jí šlape výborná Rachel Weiszová, no a Emma nezůstává pozadu, svým starším kolegyním zdatně sekunduje.. Rozehrané historické drama o přízeň královny, touze po bohatství a moci se mi zamlouvalo a příliš jsem neřešila reálný základ, přijala jsem to tak, jak mi to tvůrci naservírovali.. A bylo na co koukat, krásné interiéry, nádherné kostýmy, překrásné šperky, celkově výprava úchvatná.. U mě spokojenost, sedlo mi to, lidská povaha a nešvary jsou neměnné, bohužel.. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se může zdát, že film je jenom dalším britským aristokratickým dramatem, kde se vznešeně hovoří, ženy se procházejí v parcích, plus sem tam se rozjede nějaká ta romantika. Favoritka je v tomhle ohledu ale daleko surovější. Na nějakou romantiku, přátelství a pohodovost nechť divák rychle zapomene, snímek se totiž vyžívá v tématech pomsty, intrik, vulgarity, přetvářky, plus i šílenství. Stačí se podívat na tři hlavní ženské postavy - jedna je psycho (královna, jak jinak), druhá je velká svině, třetí menší svině. Mezi tímto trojúhelníkem se ale rozehraje velice kvalitní a docela depresivní drama o moc a přízeň, ze kterého se občas člověku zvedne žaludek. Co si budem povídat, film je to divný. Má divný konec, divnou hudbu (jak z nějakého psychologického hororu), divný lidi. Ale zároveň se na to stejně kouká sakra dobře. Práce s kamerou velmi pěkná, obzvlášť ty švenky, plus všechny tři herečky jsou naprosto fenomenální. A ta Weiszová zraje jak víno. Ve výsledku docela bizarní chladná podívaná, které by možná neuškodilo pár škrtů ve scénáři, ale stále podivně podmanivá. I když s tou utahaností by někdy taky mohli brzdit. Nějakýho toho Oscara by to ale rozhodně vyhrát mělo. Slabší 4* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Myslím, že umelecký štýl ( a hlavne oscarový favoriti ) dnešnej doby sa vracia niekam do rokov 60. a prežíva akýsi comeback. Či je to už v negatívnom, alebo pozitívnom zmysle, tu nehrá vôbec rolu. Ide o prednes. Natočiť obohratú platňu, na artový prejav. A taká bola pre mňa vtedajšia dekáda. A taká je pre mňa aj FAVORITKA. Formálne výživná, príbehovo nudná. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NIEKEDY VYZERÁTE AKO JAZVEC. A SPOĽAHNITE SA, ŽE VÁM TO POVIEM." ,,PREČO?" ,,PRETOŽE VÁM NEBUDEM KLAMAŤ. TO JE LÁSKA!" __ Hneď z kraja môžem povedať, že na sledovanie ,,Favoritky" som bol taký navnadený, ako už na iný film dlho nie. Vychvaľoval sa jej scenár, remeselné spracovanie, herecké výkony pod dohľadom renomovaného režiséra. Týmto všetkým som sa z počiatku naozaj bohate kochal a naplno si užíval nevšedné filmové predstavenie podporované výkonmi troch hlavných hereckých predstaviteliek, ktoré sa počas filmu striedajú či spolu ocitajú takmer v každej scéne. Určiť jednu z nich za vyslovenú hlavnú postavu prakticky nemožno. Skôr sa dá skonštatovať, že dve sú tu podriadené jednej, alebo by sa mohlo povedať, že dve tu manipulujú z jednou. Emma Stone je krásna a očarujúco podvratná v dvoch ,,milostných scénach" - tej v lese a ešte viac počas prvej noci s manželom (rád by som niečo také zažil). Zároveň viac než neurotickú Oliviu Colman, by som za najlepšie hrajúcu označil bezcitnú a zároveň milujúcu Rachel Weisz. Slabiny filmu sa dostavujú v jeho druhej polovici, kedy prichádza o dovtedajší cveng. Lanthimos akoby nevedel kam z konopy, opakované kamerové vychytávky už toľko neohúria a všetky baliace sa intrigy začínajú byť únavné, Napokon napriek krásnemu poslednému záberu vyznieva celé predstavenie akosi prázdne bez údernejšej dramatizácie. ,,Favoritka" každopádne je pozoruhodný film, ktorá napriek slabšej poslednej tretine a medzi hodnotením 3* alebo 4* napokon prilepšujem aj pre hudobné spracovanie odkazujúce na Schuberta v ,,Barry Lyndonovi" a graficky nezvyčajné záverečné titulky kašlajúce nato, čo si z nich vlastne prečítate. (4555. hodnotenie, 275. komentár k filmu) ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Vztah královny Anny a jejích poddaných mě bavil. Snad kvůli skvělému herectví Olivie Colman nebo obou nejbližších dam v podání Emmy Stone a Rachel Weisz. Co mě bavilo míň, byla šílená kamera (rybí oko v nevhodných chvílích), přepísklá stopáž a poněkud zneklidňující humor. Favoritku beru jako film o manipulaci a manipulátorech, nikoli jako historickou frašku, kterou asi chtěla být. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tohle Akademii zaujalo, jelikož podivností vztahů je to chvílemi podobné Tváři vody, která na Oscarech bodovala loni. Vede toho je tu boj o královninu přízeň, boj o to, kdo jí bude manipulovat. K tomu atraktivní dobové zasazení, krásné kostýmy (tedy až na tu zmalovanou loajální opozici), krásné prostředí hradu, které mi přišlo hodně povědomé (je možné, že jsem jej před dvěma lety navštívila) a docela zajímavý soundtrack, jehož hlasitost někdy dosahovala až nesnesitelných výšin. Hercům není co vytknout (že mi Olivia Colman připomínala jednu moji učitelku, za to nemůže), tam jim i to ocenění přeji, avšak paradoxně mě nejvíce překvapil herec mimo hlavní trio - Nicholas Hoult. Nakonec musím zmínit ještě titulky - nápad asi musel znít zajímavě, ale to provedení se mi asi po pěti záběrech zhnusilo, hlavně na konci, když běžela jména herců, producentů atd., se to skoro nedalo přečíst. 6/10 ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak. Čekala jsem to vtipnější, záživnější, chytřejší a celkově prostě lepší. Humor mi převážně sedl, ale nemohl film utáhnout sám a ostatní aspekty filmu moc nefungovaly. Herecké výkony ničím nevynikaly a výprava byla dost pomalá. Hudební podklad byl ovšem hodně zajímavý a v mnoha scénách to jediné, co si udrželo mou pozornost. 3* ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Nejpřístupnější Lanthimos – odpadá jelenovská samohana, ale bohužel taky humrovská potutelnost. Výsledkem je cosi uspokojující choutky obyčejně vyhrazené pro Hru o trůny, tedy vzrušení z hnusáckého intrikaření. Cosi rezonujícího s aktuálnější situací se tu taky dá najít, ale upřímně se mi stejně pořád kradla na mysl otázka, proč točit zrovna tohle. Kdybych se rozhodoval podle synopse, a ne režiséra, v životě bych na to nešel. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pravdu díc, trochu se mi tento film vlekl. Olivia Colman zahrála nehezkou a nemocnou královnu Annu velmi přesvědčivě. Ale souboj dvou jejích dvorních dam jaksi neměl šťávu. Ano, nějaké intriky, podrazy a orgie ve filmu jsou, ale mně neoslovily. Ani film řeckého režiséra Lanthimose mě příliš neoslovil. Slabší průměr. ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Mám jen slova obdivu. Jenže ne pro film, ale pro každého, kdo je schopný u něčeho takového slintat blahem. Já se nějak nedokážu nastavit a naladit, abych zvládl tyto "podivné" filmy sledovat s nějakým zaujetím a vidět něco brilantního skrytého mezi řádky. Lanthimos pro mě zřejmě bude nestravitelný režisér. Nebýt Emmy a Rachel, asi ani nedokoukám do konce a musel bych klesnout s hodnocením ještě víc dolu. 40% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Opravdu tragikomické. Pro mě napoprvé až poněkud těžko stravitelné. Musela jsem se podívat ještě jednou. Ještě, že tu jsou ty tři silné postavy, královna blbka a její dvě souputnice, které to utáhnou ve velkém stylu. Dost zvláštní šachová partie. Chtěla jsem fandit chudince Abigail, protože byla taková křehká a zranitelná a neuměla v tom marastu chodit. Pak se mé sympatie přesunuly k Sáře. Znovu se přelily na stranu Abigail a tak to bylo do konce filmu. Připadala jsem si jako na houpačce. Mužské postavy mě nezajímaly. Jsou tu tak nějak jenom do počtu a vypadají jako karikatury. Všechno ovládají ženy s brilantním mozkem. Mám výtku k užitému rybímu oku. Nejdříve jsem myslela, že jde o vadu obrazovky. On to byl záměr. Ale působil zbytečně nevhodně a divně. Tenhle film je jako zjevení. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Moderní příběh královniny favoritky. 1) Historická nevěrohodnost líčení postav a jejich chování vyniká například při zobrazování lesbických hrátek nebo jednání v parlamentu. Ale alespoň se dozvíme, kdo je the fastest duck in the city - Horatio._____ 2) Ženské postavy jsou nesnesitelné, i když jejich představitelky, třeba připustit, hrají parádně. Naštěstí je tu pár pěkných kluků. 29letý Nicholas Hoult (šéf opozice Harley) nebo 27letý Joe Alwyn (Abigailin milenec Samuel Masham)._____ 3) Film nabízí i poučení: Abigail: Have you come to seduce me, or rape me? Masham: I am a gentleman. Abigail: So, rape then._____ 4) A ještě jedno nepřekonatelné vyznání lásky, jaké jen může žena ženě říci: You look like a badger._____ 5) Výstižný koment: gudaulin**. ()

scroochy 

všechny recenze uživatele

Poslední třetina to dost zabíjí. Ale pokud vás téma a celkové pojetí zaujalo, pusťte si spíš seriál Veliká, na kterém dělal stejný scenárista Tony McNamara. Seriál sice na rozdíl od Favoritky hraje spíše na humornou notu, ale celkově mi přijde o dost povedenější. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Na mainstream trochu divné, na Lanthimose překvapivě umírněné drama, v němž fascinuje to, jak řecký tvůrce dokázal vybalancovat onu hranici mezi "přijatelným" a "bizárem" tak, aby bavil většinu diváků a byl přístupný. Od první chvíle vyniká fantastická dobová atmosféra a hodně zajímavá "pokřivená" kamera, která někdy vysloveně kouzlí. Výprava tedy není nijak opulentní, přesto bohatě stačí k dotvoření autentického dojmu. Favoritka je ale především o břitkých, někdy ironických, sarkastických až černohumorných dialozích a naprosto precizní psychologické drobnokresbě tří žen, z nichž jedna je pravděpodobně psychicky nemocná, nevyrovnaná a hodně slabá a zbylé dvě jsou nekompromisní manipulátorky, které pro vlastní úspěch udělají cokoli a nestačí jim, když jedna druhou porazí, ale musí ji i ponížit. K tomu přispívají i dokonalé herecké výkony, z nichž přece jen trochu vyniká Olivia Colman, jejíž proměna je fascinující, stejně tak ale Emma Stone a Rachel Weisz jsou bezchybné a z jejich vzájemných konfrontací mrazí. Hodně netradiční je i to, že muži jsou zcela upozaděni a jejich role spočívá jen v karikaturním glosování. Je asi fakt, že film mohl být kratší, často se opakuje a nepřináší nic nového, oproti jiným historickým dramatům je ale silně nekonvenční, a i přes značnou tvůrčí umírněnost je na něm znát, že ho točil někdo, kdo "normální" kinematografii nedělá. 80 % ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nemám žádný velký přehled o vývoji jiných národních kinematografií než je ta naše, přesto mi v hlavě utkvěl pojem "řecká divná vlna". Přední osobností tohoto hnutí je právě Lanthimos, který mě svým tvůrčím přístupem zaujal už v "Humrovi" a totálně mě dostal předloňským "Zabitím posvátného jelena". Na jeho nový film jsem se těšila i díky příznivým zahraničním reakcím a nominacím na Zlaté glóby. Čekala jsem další brutálně černou komedii plnou bizarností, tentokráte podpořenou historickými kulisami. Dostala jsem opulentní kostýmní drama s nádhernou výpravou, precizními hereckými výkony od všech tří hlavních představitelek (dělit je na hlavní a vedlejší mi v tomto případě připadá skoro nemožné), ale pro Lanthimose tolik typického černého humoru a bizáru bylo bohužel pomálu. Druhá polovina filmu mě tak svou repetitivností trochu nudila. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Kedže som posledné premietanie Pašeráka kvôli 105 minútovému meškaniu vlaku včera nestihol, rozhodol som si pozrieť v sieti SSC v mojom meste Favoritku, rovnako v poslednom termíne a úvodných 10 minút sám.Ktovie, či by meškajúca dvojica dám film vôbec videla, kedže pravdepodobne by ho ani nepremietali, ak by tam nik nebol. Aj vďaka pomerne vysokému hodnoteniu na čsfd a traileru som túto historickú drámu pozrel a návštevu kina neľutujem. Herecký koncert postáv Susan, Abigail a najmä kráľovnej Anny vrátane skvelých kostýmov a výnimočnej hudby vynahradili o niečo slabší dej. Cesta Abigail na vrchol britskej aristrokacie (zo šlamastiky sa doslova vylízala) síce neočarila až tak ako Barry Lyndon pod taktovkou Kubricka, napriek tomu bola z môjho pohľadu výborným spracovaním života na anglickom kráľovskom dvore v danom období. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Pokřivená realita Yorgose Lanthimose mě jako vždy dostala a i když Favoritku nepovažuju za jeho nejlepší film, i tak je natolik výborný, že si plně hodnocení zaslouží. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Historické drama, a přece ani ne. Spíše dekadentní přehlídka plná dechberoucích kostýmů, netradičních záběrů, korunovaná excelentními hereckými výkony. Jenže také v lecčems odtažitý snímek, který se mi pod kůži prostě nedostal. ()

Související novinky

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

30.09.2022

Řecký režisér Yorgos Lanthimos (Zabití posvátného jelena, Humr) se po úspěchu Favoritky na mnohých světových oceněních v originální tvorbě jen tak nezastavuje. Aktuálně je v postprodukci jeho další… (více)

Black Widow nabírá posily

Black Widow nabírá posily

05.04.2019

Sólovka Black Widow se Scarlett Johansson (Avengers: Infinity War) v hlavní roli pádí rychle kupředu a film obsadil dalších několik herců. Dříve spekulovaná Emma Watson (Kráska a zvíře) je bohužel… (více)

Režisér Favoritky oznámil příští film

Režisér Favoritky oznámil příští film

23.02.2019

Je klidně možné, že za pár dní už budeme psát režisér oscarové Favoritky, prozatím má ale Yorgos Lanthimos (Humr, Zabití posvátného jelena) na krku pouze cenu BAFTA za nejlepší film, neproměněnou… (více)

Reklama

Reklama