Reklama

Reklama

Favoritka

  • Velká Británie The Favourite (více)
Trailer 3

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty. (CinemArt)

(více)

Recenze (420)

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Lathimos je opravdu výjimečný režisér. Dokáže fakt jedinečné věci. Příběhově je to depka, což k němu asi sedí. Má to opravdu originální nápady s kamerou, krásné kostýmy, nádherné interiéry, exteriéry. Všechno vypadá opravdu hezky. K tomu samozřejmě je důležité říci, že Oscar pro Olivii Colman je naprosto zasloužený. Je to děsivý výkon, v dobrém smyslu. Na druhou stranu nechámu, že Oscara za vedlejší roli nedostala Rachel Weisz! A když ne ona, tak klidně Emma Stone. A musíme i ocenit dekadentního, skvělého Nicholase Houlta! Těším se na další filmy od řeckého mága. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Historicko moderní, divné, manipulativní, vypočítavé, depresivní. Já vlastně nevím co si z toho mám vzít. Bylo to místy celkem vtipné, dost odvážné, a to hlavně v první polovině filmu, kdy se vyčerpal veškerý námět. Do konce zbývala další hodina a děj se už moc nezměnil a zábavné napětí se vytratilo jaksi někam za hranice Anglie. Co do hereckého výkonu si Olivia zasloužila potlesk ve stoje. "..podrbej mi nohu.." ()

TerezD 

všechny recenze uživatele

Lanthimos mě opět nezklamal. Herecké duo Emma Stone a Rachel Weisz rozehrály vysokou manipulativní hru v jejímž středu stojí infantilní královna Olivia Colman. Ukázkový příklad toho, že ženám ve válce postačí správné intrikářské praktiky nikoli bodné či střelné zbraně. Kromě skvěle napsaných postav tento "nejnormálnější" režisérův kousek disponuje skvělou kamerou a celkovou výpravou. Zkrátka a jednoduše jsem nadšená, pálím plný počet! ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

S filmy Yorgose Lanthimeose je to složitější. Pro běžného diváka nejsou úplně srozumitelné a taky divácky vděčné. Jejich absurdita a černý humor ne každému sedne. A o to více jsem si pak užil jeho nejnovější film Favoritka, který je nejvděčnější a divácky nejstravitelnější(oproti Humrovi a Zabití posvátného jelena). Mnohým tento úkrok k přímočarosti bude vadit. Já ho ale naopak oceňuji, jelikož jsem díky tomu dostal historické drama říznuté černou komedie. Lanthimos se zde prezentuje jako sebevědomí tvůrce, který se nebojí zajímavých záběru, hraním si vyprávění přes kapitoly, nenaplňování diváckých očekáváním a v neposlední řadě skvělým vedením herců. Favoritka vypadá vizuálně velmi pěkně, přes kostýmy, hudbu, nasvícení scén a špinavost. Je to špinavé a působí to opravdově, což se mi dost líbilo. Olivia Colman je dobrá herečka, a zde dokazuje, že všechny ocenění, které sbírala za seriály nejsou jen, tak. Podává zde vážně dobrý výkon. Rachel Weisz dostala zajímavou roli a je v ní výborná, a její dialogové výměny jsou parádní. Nejvíce se mi, ale líbil výkon Emmy Stone, která dostal hodně vděčnou roli, kde musí střídat spoustu póz, přetvářek, a u které nikdy nevíte. Navíc si krade jedny z nejlepších scén pro sebe(svádění v lese, střelba, svatební noc, získávání přízně a spoustu dalších). Velmi mile mě potěšil výkon Nicholase Houltona, od kterého jsem takovýto výkon nečekal. Favoritka je hodně zábavný film a krásně dokáže udržet napětí, a místy i pobavit hodně specifickým humorem, aby nás v následující scéně pěkně uzemnila. Velká spokojenost, a ty ocenění a ceny jsou oprávněné. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nádherně vypadající, opulentní kostýmní historické drama se zaměřuje na dvojici sobeckých, prospěchářských lejdy (výborné Emma Stone a Rachel Weisz) manipulujících osamělou, již poměrně senilní královnou (ještě krapet lepší Olivia Colman) a snažících se vyštípat jedna druhou z její přízně. Bez sebemenších ambicí na faktografickou přesnost zrcadlí dekadentní, až perverzní zábava britského dvora (ve vzdáááleně válečném stavu) eskalující amorálnost konání našich zavrženíhodných hrdinek. Opravdu skvěle a originálně (podhledy, obrazy "rybím okem") natočený snímek strhne ve svěží první polovině, takže stačí, že v té druhé už spíš nevýrazně dojíždí. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Pro mé první seznámení s řeckým milovníkem sexuálního bizarna jsem rozhodl uskutečnit u jeho nejnovějšího příspěvku, o němž ve své době psalo hodně médií a dostalo se mu zájmu široké veřejnosti. Z toho důvodu se názory na Favoritku různí až nečekaně synchronním ambivalentním dojmem. Odborná kritika je nadšená a Yorgose blahořečí jak se Favoritka povedla, to veřejná obec má mínění chladnější a co jsem si všiml, tak pindá snad výhradně na ty prvky, jež definují režisérův styl. Já se hrdě přihlašuji k té pozitivní straně barikády a tímto příspěvkem rád pronesu několik slov mého osobního nadšení. Zprvu se asi všichni musíme shodnout, že když už nic, tak se na Favoritku pěkně kouká. Kameru to má přímo fantastickou, refletkuje krásu studených barev, jasně vyjadřuje viditelnou tvůrčí zálibu v rychlém dramaticky zaujatém panoramování s navázáním na jízdu někdy až baletové choreografie. Ale v mých očích nezaostává ani příběh. Yorgos tu rozehrává zdatně fungující šachovou partii intrik v kulisách anglické politické šlechty na počátku 18. století mezi třemi silnými ženami, jejichž podněty se neprojevují jen v jejich vzájemných vztazích, ale i na poli nejvyšších státnických záležitostí. Tento skromný popis by mnoho lidí odradil, protože současný filmový průmysl často neumí feministickou tématikou pojmout správně a výsledek je na sílu tlačená agitka s více či méně cringe postupy a scénářem. To se ve Favoritce naštěstí neděje, zmíněné téma tu funguje jak má a divák to může konečně brát jako přirozený stav dění. Kromě režie a kameramana má na tento stav věci vliv i bravurní herecké výkony, hlavně v případě hlavního trojlístku (a pro všechny masturbiče, Emma Stone po letech konečně opustila od zábran, takže užívejte), ale nutno poznamenat, že i vedlejší mužští nijak neruší (můj oblíbený Hoult jako zkorumpovaný monarcha mě dosti bavil). Kam až mé informace sahají, tak znalci režisérova díla jsou celkem smutní z toho, že se tu Yorgos tolik neurval a na bizarních prasečinkách šetřil více než je pro něj běžné. Já sám to posoudit nemůžu, ale ony části, co tu jsou, si moje skrytá duše zvrhlíka náramně užila (závod kachen, jídelní bombardace tlouštíka) a zároveň se to krásně hodilo k dobovému zasazení, jelikož tehdejší smetánka dokázala z nudy dělat neuvěřitelná zvěrstva (Markýz de Sade byl ještě tak hodný, že jim napsal knížky plné tipů a triků, jak se zabavit). Favoritka mě upřímně překvapila, základní stránky pro dobrý snímek fungují správně, prostředí i doba jsou uvěřitelně ztvárněné s nativní atmosférou a nádhernými kostýmy, scénář netrpí nelogickými kiksy, ale na plný počet mi tam chybí nějaká viditelnější jiskra, jež by mě posadila na prdel. 8,3/10. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní historické drama, které svými prvky (kamera, hudba, lehká zvrácenost) a postavy zaujme. Emma Stone tu prožívá svůj další "La La Land". Dá se snad i říci, že Lanthimos, režisér tohoto smutného sklonku života královny Anny po ztrátě 17-ti dětí natočil snímek poutavě. Já se i přes drobné výhrady nenudil. Jsem zvědavý na další snímek tohohle až troufnu si říci "Experimentálnálního režiséra". 75% ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Pumelenice! Rozhodně nejstravitelnější a nejpřístupnější Lanthimos (Humra jsem nedokoukala, Jelena pár dní rozdýchávala), výborná kamera a výprava a ty tři dámy...! 👑 90% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Favoritka nebude stejný případ svého názvu pro mě. Film jasně vypráví příběh, který jednoznačně ukazuje pozici Lanthimose na filmařském trhu a byznysu jako novou režisérskou hvězdu. Je to silně suchá záležitost hodná festivalů a nebo ocenění. Nicméně ta suchost se mi hodí jak kdy. A sedne mi jak kdy. Příběhově jasně ukazuje lidské rysy, kterou jsou přeneseny do historie a končí neštastným happy endingem. Člověk se bude divit. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Mně se Favoritka pořád líbí. Ale třebaže se v ní odehrává řada výstředních momentů, je to podle mě Lanthimosův zatím nejnormálnější film, který se prostě bude nejrůznějším akademiím líbit víc než jeho předchozí tvorba. V období baroka, které se samo o sobě vyznačovalo podivnými zvyky hýřivé šlechty, se Lanthimosův rukopis navíc trochu ztrácí. Spolu se znázorněním tehdejších způsobů zmizelo taky strnulé chování postav, což může mít ale co dočinění s absencí scénáristy Filippoua. Mimo těch podhledových záběrů a užití jen přírodního světla, které dělá hercům autenticky dvojité barokní brady, mi přijde nejzajímavější to rozložení sil uvnitř paláce. Projevy maskulinity a mužské nadřazenosti Lanthimos skoro úplně posílá do kopru. Chlapi jsou tu omezený na dovádivé prostopášníky a politické pěšáky. Strategická rozhodnutí dělají ženy a jako jediné se taky nebojí jít za hranice pravidel - přesto je mužský osazenstvo furt šovinisticky šikanuje. Ta neschopnost vnímat ženy jako sobě rovné tady dělá z mužů až takový paralelně se vyvíjející (zakrňující) lidský druh. Vtipná akcentace krize mužství v nejvyšších kruzích britské aristokracie a skvělá partie šachu o moc mezi ústřední trojicí. (Odzbroující děkovná řeč Olivie Colman je po hříchu skoro to jediný, na co se dalo při Oscarech s radostí koukat.) ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Historická laskomina! Yorgos Lanthimos konečně zúročil své precizní postupy v smysluplné látce a naservíroval pořádné herecké menu - všechny tři dámy naprosto výborné a ještě jim k tomu skvěle sekunduje Nicholas Hoult (výborná role). 90% ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Ako to na začiatku vyzeralo zaujímavo, herečky boli pútavé..., tak to bolo v druhej časti neskutočne nudné. Utrpenie. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Boj o kráľovninu priazeň z pohľadu kráľovského dvora. Herecké obsadenie: Všetky tri hlavné hrdinky boli jednoducho úžasné a iba ich výkon vyniesol filmu v mojich očiach aspoň priemerné hodnotenie. Prevedenie: Filmy zo 17-18 storočia z duše nenávidím. tie napudrované gebule a pretvárka pod makeupom. Ale hlavne to neznášam pre to, že je tá doba hrozne nudná a nemá mi moc čo ponúknuť. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Pocity: Strašne som sa nudil. Na pár zaujímavých scén, ktoré ale vzápätí zabil nudný dialóg to bola jedna veľká nuda. Pridaná hodnota: Nudný príbeh, ktorý nezachránili ani geniálne herecké výkony. 47% ()

Glowski 

všechny recenze uživatele

Favoritka se rozbíhá velmi rychle a se vším, s čím si Lanthimosovu tvorbu spojujeme: zkoumání společenské struktury na základě mocenských vztahů, jejich sepjetí se sexem a násilím, specifické použití jazyka… Ke konci ale už výrazně zpomaluje a my zjišťujeme, že tentokrát nejsou hlavní hrdinové jen loutkami v režisérových rukách, ale mají vlastní pocity a žijí ve světě, který dost dobře může být i ten náš (před třemi sty lety). Královnu v závěru chápu jako fyzicky i psychicky zničenou ženu, přemýšlející o špatných rozhodnutích a nenaplněném životě, která/ý nelze vrátit, a něco takového jsem zpočátku rozhodně nečekal. O to víc jsem teď zvědavý a těším se na další Lanthimosův film. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Skvěle zrežírovaná, výpravná psychedelie barokního střihu, která až v posledních minutách ztrácí na švihu. A je to škoda, neboť to kazí celkově silný dojem. Líbí se mi, že Yorgos Lanthimos má jasně rozpoznatelný styl, to na režisérech nesmírně obdivuji. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nebol veľkým fanúšikom filmov odohrávajúcich sa v snobských kruhoch britskej aristokracie. Preto som aj pri Favoritke pomerne dlho váhal, či sa do toho pustiť.... No hodnotenia, meno režiséra a aj herecké obsadenie boli príliš silným lákadlom, tak som do toho skočil. A urobil som veľmi, veľmi dobre. Favoritka totiž nie je žiadnym zdĺhavým, nudným príbehom s nevýraznými postavami a mizernou zápletkou . Naopak je to veľmi netradične poňatá historická dráma, ktorá je mimoriadne silná v dôležitých momentoch deja, no na druhej strane je častokrát aj správne odľahčená, vtipná, či dokonca parodická. Zaujali ma takmer všetky charaktery postáv, z ktorých každá má niečo do seba a budete sa o nej chcieť dozvedieť čo najviac. Tri hlavné herečky predviedli bravúrne a maximálne prirodzené výkony, čo bolo pri tomto filme obzvlášť dôležité. No musím bez mučenia priznať, že som najviac držal palce krásnej Emme Stone, ktorá ma totálne ohúrila. Za pozornosť určite stoja aj niektoré nezvyčajné zábery kamery (priemyselná kamera v rohu) a v neposlednom rade perfektne zvolená hudba a soundtrack. U mňa skoro so všetkým vládne veľká spokojnosť... 80 %!! ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Lanthimos pokračuje ve svém nezaměnitelném stylu a tentokrát dává důraz na mimořádnou pasivní agresivitu. Škoda, že zde dopadl Oscar pouze pro Colmanovou, protože Rachel Weisz by si ho zasloužila také a konec konců bych se nezlobil, kdyby ho už konečně dostal i Lanthimos sám. Lobstera stále vnímám jako jeho nejlepší dílo, ale Favoritka jasně dýchá na záda. Filmu navíc jasně chybí Yorgosovo dvorní herec Collin Farrel, ale musím uznat, že zde by mu žádná role nesedla a budu tak doufat, že své síly opět spojí v nějakém dalším snímku. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Yorgos Lanthimos. Jméno, které se mi vrývá čím dál víc pod kůži a filmař, jehož díla nelze označit jinak, než jako nezapomenutelná, nezaměnitelná, a tak výrazná, ojedinělá a autorsky osobitá, že lze jen těžko k němu hledat vůbec nějakou konkurenci. Jeho filmy mě děsí, nenechávají mě ani trochu chladným, emočně jsou nervy drásající a jejich pointa má pak na mě zcela destrukční dopad a přesto všechno jsem z nich úplně hotový, hltám je každou vteřinou a až masochisticky si je užívám. A u Favoritky tomu nebylo jinak, přestože je nutné v souvislosti s ní jistě i zmínit, že se jedná o jeho zatím asi divácky nejsnesitelnější a nejpřijatelnější počin pro širší diváckou obec. Každopádně i tady je jeho tvůrčí rukopis výrazně rozpoznatelný, a to ať už samotnou zápletkou, tak její pointou, stylem vyprávění, nasnímáním, zpracováním, hudebním doprovodem, vedením herců, prostě je to Yorgos Lanthimos jak vyšitý, a přesto tentokrát trochu jiný. Jal jsem zmiňoval, Favoritka je přeci jen již filmem, který může zasáhnout více diváků, a to především přístupnějším příběhem, který je zároveň velmi zajímavý, pestrý a hlavně neskutečně působivě vygradovaný, a to především co se postav týče. Jejich postupná proměna a poznávání jejich osobností je totiž dech beroucí, a hlavní podíl na tom mají samozřejmě i jejich představitelky, kdy zde ani jednu z tří hereckých dam nechci upozadit, neboť jejich výkony jsou doslova nepopsatelné, ovšem kdybych přeci jen musel, tak mě osobně nevídaně překvapila Emma Stone, jejíž proměna byla nejvýraznější a až ohromující, ale jinak opakuji, smekám před všemi třemi herečkami, bravo! Opomenout ale nemohu ani velice silnou atmosféru, působivé emoce, nečekaný dějový vývoj a znovu musím zmínit neskutečně vygradovaný závěr, který opět nenechá jen tak někoho v klidu. Lanthimos se ve svých filmech zkrátka s ničím a nikým příliš nepáře, optimismus mu je na kilometry vzdálený, jeho předností je údernost, nepředvídatelnost, a v jistém smyslu zvrácený smysl pro humor, prostě ojedinělý tvůrce, ojedinělý film, a pro mě tedy úžasný, přesvědčivý filmový zážitek! ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Lanthimos si jede pořád svoje... chladnokrevnost, odcizení, ale taky kostýmově a castingem přesné vyobrazení doby, všech těch zámků a lidí a jejich rozmarů. 'Lobster' i 'Killing of a Sacred Deer' mě ale oslovily přeci jen víc. Nicholas Hoult od doby, kdy jsem ho viděl jako kluka v 'About a Boy' a následně 'Skins' v té paruce, hehe... a jak mu ta vizáž sekne, skoro jako kdyby ho vyflusli z té doby. Slušná filmařina a další stepping stone pro řeckého filmaře, hodného pozornosti, nicméně ne až tak přitažlivé, určitě však ne špatné nebo průměrné. ()

Související novinky

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

30.09.2022

Řecký režisér Yorgos Lanthimos (Zabití posvátného jelena, Humr) se po úspěchu Favoritky na mnohých světových oceněních v originální tvorbě jen tak nezastavuje. Aktuálně je v postprodukci jeho další… (více)

Black Widow nabírá posily

Black Widow nabírá posily

05.04.2019

Sólovka Black Widow se Scarlett Johansson (Avengers: Infinity War) v hlavní roli pádí rychle kupředu a film obsadil dalších několik herců. Dříve spekulovaná Emma Watson (Kráska a zvíře) je bohužel… (více)

Režisér Favoritky oznámil příští film

Režisér Favoritky oznámil příští film

23.02.2019

Je klidně možné, že za pár dní už budeme psát režisér oscarové Favoritky, prozatím má ale Yorgos Lanthimos (Humr, Zabití posvátného jelena) na krku pouze cenu BAFTA za nejlepší film, neproměněnou… (více)

Reklama

Reklama