Reklama

Reklama

Favoritka

  • Velká Británie The Favourite (více)
Trailer 1

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (420)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Opulentní masterpiece, jehož největší devízou jsou kostýmy, originální pojetí kamery, soundtrack a spektakulární herecké výkony tria hereček v podání Olivie Colman, Emmy Stone a Rachel Weizs. Tím vším je pro mne snímek The Favourite, který mimo tyto atributy nabídne i skvěle soustružený příběh o svérázné lásce a nikdy nekončící manipulaci. Režisér Yorgos Lanthimos z těchto zajímavých ingrediencí vytváří výbušný a neodolatelně vulgární filmový koktejl, který může směle konkurovat i těm nejsilnějším hráčům s podobným zaměřením či tématem. Již dlouho tady totiž nebylo tak skvěle natočené drama z 18. století, které by mne tak moc strhlo a vtáhlo přímo do středu dění, kam ostatně míří téměř všechny manipulativní a promyšlené nitky hlavních hrdinek. Tohle se zkrátka moc povedlo. Výborná práce! „She wants nothing from you. And yet somehow she is a lady. With 2000 a year, and Harley sits on your knee most nights.“ ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Navdory tomu, o jakou ulítlou volovinu jde, je to dost možná nejrealističtější vykreslení života na hradech a zámcích vůbec. Aspoň já bych tomu teda věřil, že tenkrát se nosily tak velké sukně proto, že pod nima neustále někdo byl. Film trpí syndromem české hokejové reprezentace; slibný úvod, ospalý prostředek a závěr z povinnosti. Emča s Rachel mě celou dobu držely nad vodou, ovšem scénu, která měla potenciál přilákat další kámošky hvězdičky, bohužel nikdo nenatočil... (Vancouver, Kanada) ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Přistoupíte-li na Lanthimosovu svéráznou životní poetiku a stylistické choutky, bude pro vás Favoritka dost možná nejzábavnějším filmem roku. Přestože rozčlenění do kapitol a některé obrazové deformace vyvolávají dojem pofidérnosti, tak absurdní vygradování konfliktu, hra s prostředím a osvětlením, herecké výkony a hudba jsou natolik dobré, že film plyne skoro stejně suverénně, jako kdyby ho kormidloval sám Kubrick. Je moc fajn, že v éře hollywoodského feminismu se bude prát o tolik oscarů snímek, v němž jsou ženské postavy buď nevzdělané a nerozhodné nebo nesnesitelné manipulativní mrchy. 85% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Yorgos Lanthimos nám tady právě představil jednu z nejlepších analýz ženské duše a tento snímek je zde v mých očích pozapomenutý klenot. Jsem divák, kterého historie britské královské rodiny nezajímá a nudí (především ta novodobá). Tohle soupeření zhýralé a zkažené šlechty jsem ovšem hltal plnými doušky. V hlavních rolích jsou zde 3 ženy a všechny 3 si svoji roli střihly s takovou bravurou, že jsem jim jejich role absolutně věřil. Naprosto úžasným způsobem je zde vykreslena žena - coby extrémně proradný a nebezpečný tvor využívající veškeré své zbraně k podmanění a manipulaci okolí k dosažení svých cílů. A co teprve, když se takové ženy sejdou hned dvě a mají cíl úplně stejný. To je teprve souboj na život a na smrt, při jehož sledování se mi celou dobu tajil dech. Už jsem od Lanthima viděl 3 filmy a i zde je jeho rukopis naprosto nezaměnitelný. Není to tak bizarní, jak je u něj zřejmě divák zvyklý, nicméně je to ku prospěchu věci. Dokázal parádně odhadnout hranu snesitelné bizarnosti, aby snímek nesklouzl až někam ke karikaturám. Vskutku velkolepá podívaná. [85 %] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Sdělením filmu je, že všechny ženy na světě jsou herečky. Postavy jedovaté, kruté ale zábavné. Drsný černý humor bez tradiční dobové romantiky. Lesbický sex tentokrát není tak okatě provokativní, je nástrojem salonních intrik. Rád bych spíše viděl víc scén z tehdejšího politického zákulisí než pobývání v ložnicích. K chytré zábavě jsem dostal i bonus - zájem o to, jak tomu bylo za Anniny vlády skutečně. Režisér má místy sklon k manýrismu což ruší. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Sandy Powell sa pri návrhu kostýmov držala historického obdobia, zvolila však materiály súčasné a predovšetkým iba v čiernobielom prevedení. (Biopler)

Související novinky

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

30.09.2022

Řecký režisér Yorgos Lanthimos (Zabití posvátného jelena, Humr) se po úspěchu Favoritky na mnohých světových oceněních v originální tvorbě jen tak nezastavuje. Aktuálně je v postprodukci jeho další… (více)

Black Widow nabírá posily

Black Widow nabírá posily

05.04.2019

Sólovka Black Widow se Scarlett Johansson (Avengers: Infinity War) v hlavní roli pádí rychle kupředu a film obsadil dalších několik herců. Dříve spekulovaná Emma Watson (Kráska a zvíře) je bohužel… (více)

Režisér Favoritky oznámil příští film

Režisér Favoritky oznámil příští film

23.02.2019

Je klidně možné, že za pár dní už budeme psát režisér oscarové Favoritky, prozatím má ale Yorgos Lanthimos (Humr, Zabití posvátného jelena) na krku pouze cenu BAFTA za nejlepší film, neproměněnou… (více)

Reklama

Reklama