Reklama

Reklama

Blair Witch: 20 let poté

  • USA Blair Witch (více)
Trailer 4

20 let po záhadném zmizení Heather Donahue a jejího filmového štábu v burkittsvillských lesích se její bratr vydává na místo činu. Spolu se skupinou přátel je odhodlaný zjistit, co se tenkrát skutečně stalo. Jenže jejich výprava od začátku nejde podle plánů. Atmosféra houstne, ve tmě někdo čeká a z lesa není podle všeho úniku... (Magic Box)

(více)

Recenze (266)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vyčpělý blérvičský kolovrátek o ježibabě neježibabě se opět roztočil, nyní pod ukrutně roztřepanou taktovkou párkinsnem vycukaného Vingárda, a je to zase horor v pravém slova nesmyslu. Tak se nám partička příšerných a obskurně alogicky chovajících se kokotů, jako vystřižených z amatérského porna, znovu vydala do merylendského lesíčka na čekanou s chvějící se videotechnikou, tentokrát aby nesympatický tytrubkář našel svou odpornou sestřičku Hedr, jež byla tím nejsugestivnějším strašidlem už v jedničce. Tu výpravu v doubravě opět nejprve ukrutně vybubají klacek, kámen a soubor vskutku k posrání hrůzných větví, aby ji po hodině a půl ječivého bodového svícení rozklepanou baterkou do křoví za hysterického řevu a fakování sežrala nějaká strašlivá, okem nepostřehnutelná rozpixelizovaná šmouha, která dost dobře mohla být hnusnou Hedr, sadistickou Babou Jagou, hysterickým záchvatem třepotavého „filmařského a scénáristického“ pičovství či jen docela obyčejnou lidožravou šmouhou. Každopádně, pokud se ožralý vypravíte s véháeskou a skomírající baterkou brejkovým krokem v noci potmě na hajzl, jsem si jist, že tam po vás jednou najdou daleko děsivější videjko! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Chybou byly ty úplně první, předpremiérové, studiem patrně koupené hypovací recenze, protože z hlediska natěšeného diváka se musí nutně jednat o zklamání. Nicméně odhlédne-li člověk od původních vysokých očekávání, je Blair Witch funkční found footage horor zaštítěný profesionálním produkčním zázemím a pěkně rozjetým finále. Sem tam něco zamrzí (ve finále je toho ukázáno až moc, aniž by vlastně bylo jasné, co to přesně bylo. Čarodějnice? Who knows, who cares), sem tam něco naštve (stupidní postavy nereagující adekvátně situaci), ale celkově mi to přišlo relativně fajn. Originální BWP je film své doby, který by dnes již zásadněji nezaujal, takže zde se Wingard ve třetím aktu snaží logicky rozjet větší tóčo, což mu na jednu stranu vychází, ale na stranu druhou mu chybí postavy, k nimž by člověk cítil větší pouto a odžil by si to s nimi. Každopádně blairwitchovský feeling se tomu odpárat nedá a v porovnání s tragickou Book of Shadows má tohle kilometrový náskok. Hodnocení za tři hvězdy, přičemž stačilo málo a šel bych na čtyři. Už takhle mám trochu nutkání. PS: Kokůtci, kteří mají potřebu pindat o nejhorším filmu ever a házet odpady, pročež si stáhnou první vyšlej prasáckej kinorip, by potřebovali píchnout čarodějnicí do oka (120 hodnocení před dneškem, kdy vyšel koukatelný rip, jo, všchni to viděli v zahraničí :D). ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovTržby USA $20,777,061Tržby Celosvetovo $45,172,994▐ čistý otras, absolútne dezorientovaná "neúčelová" réžia, tak nezáživný bordel sa len tak nevidí, ja som bol z toho amatérizmu zúčastnených už po pól hodine maximálne otrávený, asi najhorší film roka 2016 /0%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Poselstvím filmu je, že s černochy jsou jenom problémy a jsou to mizerní táborníci. A taky to, že se sice zlepšily technické možnosti natáčení, ale lidi točí samé hovadiny. Z jedničky nezbylo nic než ten Krčák a sem tam hysterickej nudlísek chodícího human lančmítu. Zajímala mě jediná věc: zachránil někdo ten dron? Jediná smysluplná figura. Jinak je film asi tak strašidelnej, jako když si postavíte stan na zahradě a vyprávíte si s kamarády celou noc o nejlepší úpravě bůčku. Kdo zhasne, ten usne. A vyhraje. ()

Mazarini 

všechny recenze uživatele

Asi tim, ze si nepamatuju ani vterinu prvniho dilu tak to bylo celkem fajn. Rozhodne nemeli ukazovat zrudicku. Film by o nic neprisel ale naopak. Kazdopadne not bad ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Člověk by si řekl, že když uběhlo od první Blair Witch 17 let, tak film bude ve všech ohledech lepší a po pravdě příliš rozdílů najít nemohu. Ženské zde řvou snad ještě víc než kdysi, kamera je klasicky roztřepaná a nic nejde vidět, hodinu se víceméně jen konverzuje do prázdna a ve finále něco málo oproti prvnímu dílu ukážou, ale pořád to je nedostačující. Tyhle uřvané koniny, kde nejde nic vidět mě vůbec nerajcují. Nelíbilo se. 40% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Taká dvojka, aká vznikla, nikdy vzniknúť nemala. Ale jednotka mohutne zatriasla kinami na celom svete. Pamätám si na to, akoby to bolo dnes ráno. VŠETCI to „museli“ vidieť. Kiná boli natrieskané. Mystifikačná kampaň bola DOKONALÁ. A v kine na divákov čakal nervy trhajúci horor s takou hustou (až hnusnou) atmosférou, že to v sálach mnohí nerozdýchali a uprostred premietania odišli domov; stal som sa toho svedkom. Ja som bol fascinovaný hororom, aký tu ešte nebol. A trojka? Určite je lepšia, ako mizerná dvojka, ale príliš kopíruje jednotku, miestami pôsobí skôr ako remake, než sequel. Hlavný problém je jednak v absencii invencie (od premiéry jednotky ubehlo 17 rokov, no jedinou zmenou oproti originálu je dron), jednak v tom, že čo bolo desivé vtedy už proste nie je desivé dnes (chaotické a hysterické pobehovanie nočnými lesmi, kde nič nevidíte a potom padne kamera a je koniec) a jednak v nesympatických postavách. Ja osobne som svojho času Heather, Mikeovi a Joshovi držal palce a ich správanie bolo vzhľadom na situáciu, v akej sa nachádzali, pochopiteľné. Trojka však ponúka hrdinov, ktorí sú otravní už od prvých sekúnd. Koniec je vcelku intenzívny, ale to nestačí. No som rád, že som sa do pochmúrnych lesov pri Burkittsville po dlhom čase opäť vydal. Sú veľmi inšpiratívne. Čo sa bohužiaľ nedá povedať o samotnom filme. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

"Trojka" je jak jsem čekal - podprůměrná zbytečná nudnost s herci, který už nikdy jinde neuvidím. Čeká vás šablona jak hovado, děsivý šplhání pro zaseklý drony, hekání v podzemních kalužích a když už v závěru dojde bubák, máte to všechno šumák... Mnohem větší horor je jít se jen tak v noci projít do lesů. Dalo by se v nich rozpoutat slušný čarodějnický peklo... ()

Asia_Power odpad!

všechny recenze uživatele

Už je to jasný !! Jak se v nějakém názvu hororu objevuje slovo Bitch ééé teda Witch, tak je jasný, že to bude větší sajrajt než poševní sekret devadesátiletý stařeny trpící nadváhou s beďarama na kundě. Trojka je sice o kapku míň vypíčená než jednička, ale stále je to kolosální sračka. Nejvíc mě rozesmál negr se jménem Petr. Černej Petr si tedy logicky vytáhne černýho Petra a čeká ho mrda stromem do palice. Jop, tady už krom šutrů a větviček strašej i padající stromy. Hlavní hrdina příběhu je mladší brácha Vohrndíry z jedničky, kterej se rozhodnul, že Vohrndíru najde. Že budou jedna rodina bylo jasné - stejně jako jeho zmizelá ségra má za kámoše samý dementy, je to Ultrakokot a přejete mu smrt. Ale na jeho obranu smrt tady přejete úplně všem. Nejvíc Ashley. Takovou píču jsem neviděla minimálně od středy, kdy jsem byla na magistrátu. Většinu filmu máme tmu jako v prdeli, takže stejně jako v prdeli vidíme hovno, občas baterkou zasvítíme na stromečky, pak se vleze do chaloupky, ukáže se čarodějnice, což vysvětlí proč jí v jedničce neukázali (takhle děsivé pixely se jen tak nevidí) a zase všichni chcípnou. Suma sumárum jestli se chcete bát, jděte v jednu ráno do lesa a po hodině bloudění zahoďte baterku. Do rána budete zesraný 100x víc než při sledování téhle debility. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Trochu sequel, trochu remake, ale hlavně zmodernizovaná verze pro dnešní publikum, kterému originál přišel málo akční. S hrdiny se neseznámíte ani z rychlíku - hlavní totiž je dostat tuhle bandu co nejrychleji do lesa a ještě rychleji se s nimi ztratit. Mobily samozřejmě přestanou fungovat a tak tu současnou techniku zastupuje převážně dron, díky němuž občas nahlédneme i nad stromy, abychom viděli... zase stromy. Jako poněkud nepochopitelnej se mi jeví nápad s tim, aby se zdejším postavám děly úplně ty samý sračky, co se děly už Joshuovi, Mikovi a Heather, a navíc je tam dostat pod takhle absurdní, skoro až dementní záminkou. Na druhou stranu, přesně od půlky filmu vás nová Blair Witch zahalí do naprosté tmy, kde vás nechá tápat, bloudit, děsit a umírat, aby vás v poslední a až nečekaně intenzivní patnáctiminutovce vtáhla do svý hnusný barabizny a tam se vám dokonce ukázala. A i když to neni zrovna příjemnej pohled (zdravim GE2), mám dojem, že tady tvůrci mohli nechat alespoň něco na divákově fantazii. I tak se však nejedná o žádnou sračku, jak si tu mnozí vylili srdíčko ještě v době nekoukatelnýho kinoripu. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert smekám před Adamem Wingardem klobouk. Nejenže nechal nepovedenou amatérskou slátaninu z roku 1999 definitivně zmizet v hororovém propadlišti. On prostřednictvím svého sequelu, jehož příběh se odehrává 20 let po zmizení Heather Donahue, dokonce pronikl k čiré hororové esenci, čímž tak pokračuje v odkazu Eggersovy jedinečné Čarodějnice z minulého roku. Běžný popkornový divák, který si neumí představit horor bez hektolitrů krve, bude při sledování Blair Witch nejspíše zklamán. Ano, vyskytuje se zde i několik kvalitních gore scén, ale ty slouží pouze jako taková nadstavba k bezchybně gradované atmosféře snímku, která diváka v závěru doslova roztrhá na kusy. Jakmile se společně s hlavními postavami rozhodnete vstoupit do tajuplných marylandských lesů, pocitů všudypřítomné tísně, zmaru, šílenství či paranoie se již nezbavíte. A jestliže se domníváte, že pro vás již nemůže být hůře, jste na omylu. V závěrečné intenzivní 20-ti minutovce vás Blair Witch vystaví tváří v tvář koncentrovanému strachu. A kdo bude následně tvrdit, že toto mrazivé setkání přečkal, aniž by se mu zrychlil dech, rozbušilo srdce, zvýšil krevní tlak či naskočila husí kůže, ten jednoduše lže. Veškerá další slova jsou zbytečná. Blair Witch lze bez jakýchkoliv pochybností považovat za jeden z nejlepších hororů filmové historie a já ze své pozice zdejšího hororového odborníka apeluji na všechny distributory, aby se vzpamatovali z letargie a poslali tento hororový klenot do českých kin. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Větší rozlišení, víc prudících obětí a víc strašení. Talentovanější režisér. Ale lepší film než originál to bohužel není. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Intenzivní část v chajdě by mě málem donutila zapomenout, jak zbytečný ten film je. Kdyby neexistovala jednička, bylo by to ok, ale nevím, jestli v tomhle případě respektuju prakticky rekapitulaci toho samého, jen bez potěchy z nového. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Dlhé roky po zmiznutí Heather z prvého filmu o čarodejnici z Blair sa nájde videopáska so zábermi z udalostí, ktoré sa vtedy odohrali. Na túto nahrávku narazí jej brat, ktorého toto video uistí v teórii, že aj napriek mnohým neúspešným pátracím akciám je jeho sestra stále nažive. Dá dokopy tím kamarátov, zabezpečia techniku a s pomocou miestneho chlapa sa vydávajú do lesa, v ktorom sa jeho sestra stratila. Na mieste ich však namiesto dojemného stretnutia so stratenou sestrou čaká najhrôzostrašnejší zážitok ich mladých životov. - Marketing mal tento horor zvládnutý perfektne, ale rovnako ako v mojich očiach nepodarený horor The Witch, ktorý mal podobný ošial na hororovej scéne a tým pádom sa dostal aj do rúk mnohých divákov, v ktorých nemal čo robiť, sa to vo finále premenilo na neuspokojivý projekt. Zodpovednosť nenesie Adam Wingard, ktorého práca je pre mňa ako vždy uspokojivá, ale skôr aspekty, ktoré sú u hororového Found Footage subžánru najdôležitejšie. A to práca s kamerou a herci. Nemyslím si, že bolo dobrou volbou dať do rúk kameru neskúsenému postaršiemu pánovi, keďže bolo cielovou skupinou hlavne mladé publikum a využívalo sa množstvo modernej techniky. A herci sú tým najslabším článkom tohto hororu. Otravnej škriekajúcej Heather sa samozrejme nevyrovnajú, ale u tohto hororového subžánru si divák jednoducho potrebuje vytvoriť mierny vzťah k postavám, keďže sleduje všetko z prvého pohladu, a to sa u postáv v Blair Witch takmer vôbec nedalo. Na všetko sa išlo až príliš rýchlo a aj keď tu bolo nočných scén vela a snaha o vystrašenie diváka sa nedá poprieť, bolo mi v podstate úplne jedno, kto zomrie a kto prežije. Páčilo sa mi, že tvorcovia ukázali tentokrát aj zábery na les zhora, pretože u prvého projektu mnoho ludí kritizovalo to, že sa všetko odohrávalo na okraji lesa v riedkom poraste. Taktiež som rád, že som sa dozvedel nové informácie o čarodejnici, ktoré sú prínosné aj pre objasnenie niektorých nejasností z prvého projektu. Som spokojný aj s intenzívnym vyvrcholením, ktoré však kvôli spomenutým problémom s hercami nepôsobí až tak výrazne, ako by malo. Jedná sa u mňa teda o mierne sklamanie, pretože tak ambiciózny projekt by mal s touto zaujímavou hororovou tématikou pracovať ovela profesionálnejšie. + herečka z From Dusk Till Dawn: The Series ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na ochranu před blairskou čarodějnicí si prý máte stoupnout do kouta a zavřít oči. Za sequel zbytečný jak blinkry na jejím koštěti by si měl jít Wingard do kouta kleknout.. Což o to, kužel světla z baterky mířící do nočního lesa či zchátralého domu umí být v očekávání věcí příštích hrůzyplný, ale pokud jsou to desítky minut stereotypu obalené hysterickým ječením, dojdete k závěru, že stejně atraktivní jsou i záběry z inspekční kamery v kanalizaci. Po sedmnácti letech a tuctech podobných filmů už toto prostě z principu nemůže fungovat. Do toho úplně připitomělé jump scares a krajně nesympatická mládež, co je vybavená vysílačkami s GPS, různými typy kamer, dronem a snad i mobilní aplikací The Nearest Baba Jaga a přitom ani neumí postavit stan či orientovat se v přírodě pomocí marylandských mravenišť. Vždyť jim přejete konec rychlejc, než se řekne: „Kdopak mi tu loupá metamfetamin?“.. Omlouvám se, ale příště se raději podívám na Tony Blair Witch, found footage o náročném soužití bývalého britského premiéra s jeho panovačnou manželkou.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Pôvodný Blair Witch Project v teste času príliš neobstál, jeho stupídne unáhlené pokračovanie už vôbec nie a tak poslednou nádejou na zachovanie nejakej hororovej vážnosti pre značku BLAIR WITCH bola táto Wingardova novinka. Ten z toho ale (zrejme pod komerčnou taktovkou štúdia) urobil iba bezpečný POLO-REMAKE, ktorý však už v dnešných časoch zašlej found footage slávy ani nestojí za pozornosť. Mňa môže škodoradostne tešiť aspoň to, že film všeobecne prepadol a že sa už žiadne ďalšie blairwitchovské sequely / prequely / rebooty hádam neobjavia. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Celkem důstojný sequel, u kterého jsem měl párkrát pocit, že dostanu infarkt (hodně slušnej sound mixing 👍 👍 👍), ale sledovat další nesympatický děcka, co si hrajou s hi-tech hračkama a dronama, ale mají problém postavit stan nebo přebrodit řeku, je místy trochu utrpení. Tímhle přírůstkem bych se s found footage formou rozloučil, děkuji! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Prý je třeba stoupnout do kouta a zavřít oči. Jenže i to je pro mladou bandu za děsivých nočních zvuků a událostí sakra obtížný úkol. Je tma a pak ještě větší tma. Pseudodokumentární mystifikace pokračuje. Dvacet let po událostech z filmu, který vznikl takřka na koleně a s pocity za nehty lezoucí opravdovosti, se seznamujeme s bratrem Heather, která se před lety vyděšená omlouvala svý, Joshový i Mikeový mámě. Tehdy to byl adrenalinový zážitek, který určitě nejednoho houbaře odradil od návštěvy lesa. Adam Wingard se snaží navodit podobnou atmosféru, místy se mu to dokonce i daří, mnohé momenty jsou skutečně syrové a děsivé, jinak je všeho pochopitelně víc, včetně postav a jejich hekání a fňukání. Přešlapů je ovšem rovněž dost. Úplně zklamaný nejsem, jen to prostě už tak nějak (z principu) nemůže fungovat. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď si spomeniem na svoju prvú skúsenosť z originálom, ešte teraz mi chodia zimomriavky po chrbte. Bol som na ňom v amfiteátri, ušlo sa mi posledné miesto v poslednom rade, ktorý bol vlastne už súčasťou lesa. Bola tma jak v rohu, hrmelo. Keď som prišiel domov, našiel som si vo dverách odkaz od rodičov, že sú na návšteve, mám si zobrať kľúče z "obvyklého miesta" a ísť do vnútra pivnicou. Môžte tri krát hádať či som nabral odvahu. Tri týždne som sa obzeral cez plece, rok ma nikto nedostal na opekačku. V živote na to nezabudnem. Nikdy predtým ani nikdy potom ma žiadny snímok tak negatívne nezasiahol. Asi ako "jeden z mála" som si preto prial, aby tento remake vypálil úplne inak. Možno keby neniesol so sebou tú ťarchu úspechu "predchodcu", možno by odozva nebola až tak negatívna. Mne nový "Blair Witch" z pohľadu snahy vyvolať u diváka pocit strachu, či samotnými originálnymi vsuvkami, za pomoci ktorých sa tvorcovia snažili odlíšiť od originálu, vyslovene tragický neprišiel. Posledná 20 minútovka bola z pohľadu atmosféry pomerne slušná, dal som "ľahko" nadpriemerné hodnotenie horším hororom (no dobre, možno nie), a možno zo mňa "píše" nostalgia, no ja tu tretiu z "lásky" k toľko nenávidenému "F.F. subžánru" skrátka dám - 55% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

U sledování "jedničky" jsem byl dvakrát mladší. To dneska přímou úměrou znamená dvakrát méně strachu, zdá se. Teda minimálně. Nic mi to nedalo, simulátor hrůzy se podruhé nekoná a bubák ukradenej z jedný známý gamesy prostě vůbec nepřekvapil. Uvědomujete si, jak je v hororech čím dál tím těžší přijít s novou originální děsivou abominací? ()

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Reklama

Reklama