Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopený pochlebujícími dvořany, zcela v područí své tety, chamtivé vévodkyně (A. Ferréolová), žije císař (H. Juhnke) svůj prázdný život. Jeho jedinou vášní jsou šaty, na každý den mu musí dvorní návrhář Lorenzo (C. Voigt) navrhnout nové. Takový rozmar stojí spoustu peněz, které dvůr vymáhá z poddaných. A kdo nemá na zaplacení oděvní daně, jde do vězení. Tak se stane i mladé tkadleně Marii (T. Herzová-Pokorná) a její dcerce Jenny (A. Herz). Jejich osud nenechá lhostejným dva náhodně přihlížející – Lorenza a malého vagabunda, sirotka Tobiáše (J. Kalous). Lorenzo se Tobiáše ujme a oba se snaží Marii zachránit. V přestrojení nabídnou císaři šaty z látky, kterou nevidí jen hloupí a ti, co nestačí na svůj úřad... Známý Andersenův příběh scenárista obohatil o milostný motiv, a tak vznikl výpravný koprodukční film. Na jeho realizaci se podílelo mnoho našich i zahraničních tvůrců. Juraj Herz byl nejen režisérem náročného projektu, ale uvidíme jej i jako Mistra Plafonda. Tkadlenu Marii hraje jeho žena Tereza a Jenny dcera Annelie. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Císař je nahý, elita má ráda pochlebování a to, jak se žije spodní vrstvě obyvatelstva je vládě více méně fuk. Je tohle ještě vůbec pohádka? Je, tady to dobře dopadne. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tato kolekce bude pouze s jedním rukávem !!" - "Ale Výsosti, máme cosi jako řemeslnou čest !!" ;) Tou se samozřejmě může pyšnit i dnes už pětaosmdesátiletý hračička Juraj Herz.. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Notoricky známá pohádka natočená Jurajem Herzem zřejmě na televizní objednávku v tradičním německém stylu. Přidat trošku naší poetiky a humoru by nezaškodilo. Ponurý depresivní a pro děti těžko srozumitelný příběh, z něhož se pohádkovost někam vytratila. Z nákladné výpravy vyplývá, že finance nechyběly, jen se dostaly do rukou tvůrců bez fantazie, kterým je dětská dušička docela cizí. Nelíbilo se mi to. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená adaptace Andersenovy pohádky. Já osobně ji nemám vůbec rád a tenhle film mi navodil přesně takové pocity, jako pohádka sama - takže objektivně možná povedené, subjektivně nic moc. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Pohádka sice bohatá na výpravu, chudá však tou pravou hřejivou atmosférou. Prostě německé pohádky (byť je natočili pro ně Češi) jsou jako studená Němka a teplé pivo. Pro Čecha zcela neakceptovatelné. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz se spojil s Petrem Hapkou a vytvořili pohádku na notoricky známý námět. Co naplat, že to celé působí spíše ponuře a dětem bych to pouštěl tak od 15ti.... ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nudná a natahovaná pohádka, která vznikla zřejmě jenom proto, aby do ní mohl Herz obsadit celou svoji rodinu - včetně sebe. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Čtyřstránková pohádka H.Ch.Andersena roztažená do hodiny a půl je k nevydržení. Celé je to přizpůsobeno pro německý vkus, těžkopádné, nudné. (s přimhouření obou očí na tvorbou proslulého mistra snad 30%). ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ani takový pan režisér jako pan Jakubisko nemohl ze stupidní předlohy udělat bůhví co. Snaha tu byla, ale bohužel. Sice se kolem toho pěkně plácalo, přidávaly se další větvičky jak na hnízdečko, ale výsledek je prachbídný. A není to jen tím, že tuhle „pohádku“ nesnáším. Ale přesto stejně jako verzi pana Herze, musím i zde dát dvacku za kostýmy a snad i lokace. Závěr se mi nelíbil, byl sice mírně pozměněn, ale tím to bylo celé zazděno. A pan Hapka by si také zasloužil plusy, jenže ta hudba je jen na konci. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Císařovy nové šaty je dobře vymyšlená pohádka, která odhalí hloupost těch, kteří císaři jen pochlebují a nejsou schopni mu říct pravdu do očí. Viděl jsem devítiminutovou pohádku z roku 89, která byla výborná. A možná, že stručnost by pohádce pomohla. Protože rozvláčné vyprávění doplněné o další postavy, které vlastně nemají co říct je na škodu. A lepší herecké obsazení by též pomohlo. Na druhé straně je těžké cokoli hrát, když není co. Král jen měnil to, na čem seděl a Tereza Pokorná zase utrápené obličeje. Po osmdesáti minutách se tak nějak dobereme konce, ale je to velmi unavené prozření pravdy. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Pohádku o císaři a neviditelných šatech ráda nemám už od dob svého dětství. Tahle pohádka je ale díky krásnému prostředí vranovského zámku a velmi povedené dvojici Honzy Kalouse a Carstena Voigta příjemná, místama vtipná a režijně hodně zdařená. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je asi tak příjemná jako se drbat ocelovým kartáčem, Andersena jsem nikdy nemusel a Císařovy nové šaty nejsou výjimkou. ()

Desmi odpad!

všechny recenze uživatele

S takovými pohádkami běžte rovnou k čertu. Nesympatický hloupý král s nesympatickou nervní královnou a teplým nesympatickým krejčíkem. Z toho sympatickou pohádku prostě neuděláš.. ()

Reklama

Reklama