Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španělský snímek od držitelky španělského filmového ocenění Goya a mezinárodně uznávané režisérky Icíary Bollaínové sleduje tvrdohlavou a odvážnou mladou ženu jménem Alma, která se vydá na cestu z východního pobřeží Španělska do Německa ve snaze získat zpět prastarý olivovník, který pro jejího nemocného dědečka tolik znamená. Její rodina ho totiž před dvanácti lety proti dědečkově vůli vykopala ze země a prodala. S pomocí různých přátel a nových známých zatáhne do svého plánu každého, koho potká, což má pro všechny zúčastněné nepředvídané důsledky. (Cinemax)

(více)

Recenze (13)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejdříve se dozvíme, že španělská rodinka žije spolu s olivovníkem. Pak jim ho odvezou, protože ho kus rodiny prodá. Přichází období nevraživosti a nenávisti, přičemž přijde vnučka dědka, který olivovník zasadil a rozhodne se mu dát najevo, že rodinné kořeny nevymírají a tak se vypraví na nejnudnější road trip cestu do Německa, kde objeví strom jako kráva, který by nepřevezla ani tím největším Caterpillarem. Tak si na něj, na truc, vyleze (když nic jiného) a dřepí, dokud jí policajti nesundají. Konec příběhu. Poetická pruda nejšpanělštějšího kalibru. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pro mě to dopadlo dobře. Bál jsem se, že Němci pod tíhou faktu, že Španělé jsou jako národ opálenější, stáhnou ocasy a hezky potichonku vybourají přední stěnu korporátního podniku. Ono totiž happenigy domluvené přes facebook mají sílu... Humorné, jakou kravinu někdo může vzít za vážně myšlený námět. Nějak jim tam neštimoval počet stromů, proč by jako jeden objevený měl přinést spásu? Jako road movie to ale není úplně zlé, hlavně záběry ze silnic podél španělského pobřeží jsou gut. Anna Castillo není úplně sexbomba, ale někomu se bude dost líbit (a z boku trochu ukáže přednosti). Kráse olivovníků se ale obdivuji též, a jednou se stanu majitelem sadu. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Tento film mal obrovský potenciál. Ponúkalo sa riešenie, alebo aspoň načatie hneď niekoľkých pálčivých tém a problémov súčasnej civilizácie. Celý čas som čakala, čo z toho nakoniec vyjde a musím priznať, že som bola neskutočne sklamaná. Jediné o čom totiž film pojednáva je to, že dievčatko milovalo svojho deduška. Ó aké prekvapenie! ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Naposledy se zapomínají písničky" - jednoduchý a přímočarý příběh o nádherném olivovníku (el olivo) je možno (jako většinu prostých příběhů) sledovat z několika úhlů pohledu, několika vrstev či plánů. Vyberu si jeden (možná dva) z nich a uvedu ho Alminou exklamací: "Dědeček umírá žalem." A hned ji napravím: Dědeček neumírá žalem, nýbrž nemůže žalem zemřít. Žije v oblasti nemrtvého (undead), která se obvykle vyhrazuje zombiím a podobným výtvorům (creatures). Do ní se však také dostali i velcí hrdinové (Oidipus, Wotan, Tristan, Poeův pan Valdemar; na ně zde však není místo), a sem patří i hodně (nejen starých) lidí, kteří jsou už "mrtví", ale dosud "žijí". (Jeden přítel mi vyprávěl o své babičce, která vybíhala na zahradu a křičela: "Ty kurvo s kosou, proč už nejdeš!".) Aby takový člověk mohl (v klidu) zemřít, musí být vždy splněna nějaká podmínka. V tomto případě je jí navrácení olivovníku na místo, kde byl kdysi zasazen a kde 2 000 let spoluprožíval osudy mnoha generací lidí. Tato podmínka je v závěru splněna, i když jen mentálně, symbolickým aktem zasazení a naroubování větvičky ze starého stromu... Další rovina je "ekologická", která je ještě "nápadnější" a možná i zbytečně moc akcentovaná. Düsseldorf - olivovník v obrovské skleněné hale jedné z korporací - pohled skutečně odpudivý. Kdybych byl bystřejší, možná bych ho tak objevil. Jeho hmotnost, 14 tun, není pro tahač problém. Nedávno jsme vezli 25 tun překližky z Brazilie označené jako "reforested". Rozumím tomu tak, že deštný prales byl v tomto místě sice odlesněn, ale znovu byl zalešněn nějakou rychle rostoucí dřevinou... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uz nie tak dobre ako Tambien la Illuvia, no stale pozeratelne, hlavne ako sa ta mlada zena vydala na cestu zo Spanielska do Nemecka   : 68 % ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

dojemný příběh který má hloubku.není to jen o tom starém stromu ale i o vztazích mezi lidmi.Mezi generacemi.Nabubřelosti kdy se v zájmu zisku ničí hodnoty pro budoucí generace.Vynikající kamera.Vynikající výkony herců a to těch v malých rolích.I když platí :není malých rolí.Vynikající dabing.A moudro které ve filmu zaznělo a to,že člověk je nešťastný a smutný tak dlouho ,jak si sám dovolí,má svoji hloubku ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý road movie ktorý má veľmi špecifickú atmosféru. Film nie zlý ale prekvapivo depresívny ako nejaká severská dráma. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Pekný príbeh s čistým srdcom. Ale jeho zobrazenie kvôli réžii a príliš veľkej „pasivite“ to zostáva na priemernej úrovni. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Příjemný film s nádechem poetiky v duchu Španělska. Není nic lepšího na světě, než jsou staré krásné olivovníky. Jen je potřeba si to včas uvědomit. Peníze nemohou nahradit jejich ztrátu a ztrátu svých nejbližších. A o tom film je. ()

Reklama

Reklama