Reklama

Reklama

Muži z Aleutů

  • Česko Reportáž z Aleutských ostrovů (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

V americkém Národním filmovém archivu je uloženo množství dokumentárních filmů, které zachycují jednotlivé válečné epizody i velká tažení druhé světové války. Některé z těchto dokumentů byly kdysi dokonce vyznamenány Oscarem. Reportáž z Aleutských ostrovů zachycuje méně známou epizodu z bojů v severním Tichomoří v roce 1943, který byl díky vítězné bitvě u Midway rokem obratu ve válce s Japonskem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Taková klidnější propaganda, která jako by byla točena pro matky vojáků, kteří musí bojovat v takto nepříznivých podmínkách kdesi za polárním kruhem. Skoro vůbec se nebojuje - až posledních deset minut je věnováno skutečné akci - především se líčí to, jaká v táboře vládne skvělá nálada, kázeň, vysoká morálka či, jak jsou vojáci zbožní. V každém případě ale připomene minimálně alespoň jednu dosti opomíjenou epizodku druhé světové války. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o 9. diel z cyklu Vojnové epizódy z archívu z roku 2003. Ale dokument nám priblížil ďalšiu epizódku z 2. svetovej vojny. Muži z Aleutských ostrovov zachytáva menej známu epizódu z bojov v severnom Tichomori v roku 1943, ktorý bol vďaka víťaznej bitke u Midway rokom obratu vo vojne s Japonskom. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

"Nič na pitie tu nie je dostať, dokonca ani Coca-Colu." Už z tejto vety je zrejmá krajina pôvodu reportáže. Pre mňa bola prijateľnejšia prvá polovica, ukazujúca prírodný charakter Aleutského súostrovia (vyprahnuté sopečné ostrovy blízko Japonska) a život naloďujúcich sa amerických vojakov. Tamojšie počasie je buď veľmi zlé alebo ešte horšie. Informačne bohatý komentár v prvej časti sa neobmedzuje na suchý doku popis, nájde sa i pár detailov zo života mužstva, prebleskne aj pokus o humor. Ukázanie pohodovej a demokratickej atmosféry vojska, vyloďovaného do týchto podmienok nesie znaky náborovej podbiehavosti (vyššie hodnosti sa vôbec nevyvyšujú, v tábore sú duchovní rôznych náboženstiev, muži sa vo voľnom čase bavia o nie o ženách, ale o zrkadlách, pred ktorýmih sa kedysi holili - toto ma pobavilo). Čo iné čakať od dokumentu, produkovanom a distribuovanom armádnymi zložkami. Záverečný nálet mohol byť autentický ako chcel, nevybočil však od zobrazenia desiatok obdobných, ukázaných v rôznych stíhačkových filmoch, ktorých diváckej príťažlivosti som nikdy veľmi neporozumel. Verím, že priaznivci historických bojových lietadiel a bombardovania si nejakú hviezdičku prišupnú. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5 Jeden z tých najmenej zaujímavých dokumentov zo série amerických propagandistických dokumentov z 2. svetovej vojny. Nezáživný filmársky štýl, nezáživný štýl rozprávania a celé je to umocnené marginálnym významom bojov v pustatine niekde pánu bohu za chrbtom. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama