Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První epizoda seriálu divákům představí policistu ÚOOZ Filipa Marvana ve chvíli, kdy se ocitne pod tlakem. Jeho bratr Kryštof se opět dostal do dluhů a vlivný muž Josef Šejba toho využije k nátlaku na Filipa. Nehoda, po níž se Filip v kómatu propadne o třicet let zpátky do svého rodného města na počátku osmdesátých let minulého století, je jen odkladem. Filipovi kolegové už vědí, že přestoupil zákon. S kým se potká Filip ve světě na hranici snu a reality a co z toho mu pomůže vyřešit jeho současný problém? (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Matty 

všechny recenze uživatele

Představit poldu, který nectí zákon a pak ho vyslat do minulosti, kde pro odčinění svého (zlo)činu zatím nemůže nic udělat, nebyl šťastný nápad. Důvod, proč fandit Marvanovi nedává ani katatonický Neužil, kterému víc sedí komediální poloha. Většinu pozornosti tak k sobě strhává a nejvíce smíchu svým přesným timingem vyvolává Trojanův esenbák ze staré školy, který však jen přikrmuje nejistotu, jestli se normalizaci, jak ji vidí tvůrci, máme smát, nebo z ní být zděšeni. Svět pod hlavou jde do opačného extrému než Vyprávěj a pozdní socialismus ukazuje (ve vyblitých barvách) jako temně totalitní éru, ve které měli příslušníci VB absolutní moc a jediný světlý bod z celého dno představoval ohyzdný stojan na párátka. Seriál ale ve své ponurosti není stejně důsledný jako Pouta (rovněž od Štindla), která se vedle fetišů socialismu, umožňujícím pamětníkům ostalgické vzpomínání (vyjma podvratného použití Majora Zemana jako výukového videa pro esenbáky), nebála ukázat ani opravdového psychopata, při jehož sledování vám vstávají chlupy na zátylku a uvědomujete si, že držet hubu a krok možná nestačilo. Svět pod hlavou by chtěl být temný, pomalý, psychologický seriál, ale jelikož tolik ulpívá na povrchu a při každé možné příležitosti si neodpustí nějaký ten vtípek, je spíše ospalý, plytký a nevyrovnaný. Stejně jako v případě Trpaslíka dávám hodně opatrné tři hvězdičky v naději, že následující epizody osvětlí, oč autorům v pilotním díle vlastně šlo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Musíš tu buzeraci posílat dál, jinak se ti usadí v játrech." Moudra npor. Plachého byla jedinečná, takže jsem hned zatoužil být fízlem za socialismu, soudruhovat si se sestřičkami, občas dát někomu čistě preventivně do čenichu a hlavně provádět večerní sledovačku Honzy s okurkama. Jinak mě to socialistické retro dost bavilo, ale co mě nebavilo vůbec je hlavní hrdina. Tak beztvarého, nevýrazného a totálně nezajímavého soudruha esenbáka jsem snad ještě neviděl, takže jsem dost dlouho dumal nad tím, čímpak asi bude soudruh tatínek, že synkovi zařídil takovou roli. A jelikož v roce 1982 nebyl bratr Google ještě k dispozici, tak se to asi nedozvím, takže se budu plně věnovat hledání bezzubého cyklisty z Bejčkovic. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě (po Závadové mládeži) druhý nejlepší díl celého seriálu. Absolutně nechápu, jak může být jako jediný v modrém. Zvlášť, když tolik lidí vyzdvihuje ve Světě pod hlavou právě Trojanovy hlášky. Tady jich má možná víc než ve všech ostatních dílech dohromady. A cyklista (alias blbec co má den blbec) je úplný Pucholt! Vlastně celá ta pasáž s ním a s pátraním po něm jakoby vypadla z nějakého kvalitního českého filmu z 60. let. Jediné vysvětlení toho nízkého hodnocení, které mě napadá, je, že lidi prostě na něco takového (tak dobrého) ještě nebyli zvyklí. Sice si zvykli poměrně rychle (viz hodnocení zbytku seriálu), ale Stín kapradiny to těžce odnesl. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No jo, blbec má den blbec. První díl působí ještě trochu nesměle, začátek v současnosti je nutné brát jako povinný úvod a po probuzení v nemocnici (taky bych se chtěl probudit a pohlédnout do uhrančivých očí Judit Bárdos :-)) se to pomalu a jistě začne rozjíždět. Ivan Trojan se zhostil jedné ze svých nejzajímavějších rolí - Martin Plachý je postava, která v naší tvorbě dlouho citelně chyběla. 75%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odkaz na hit Jany Kratochvílovej v názve epizódy, jej úryvok ako hlavná indícia cesty hrdinu do minulosti a herecký výkon pána Trojana zabezpečili prvej časti seriálu isté plusové body. Plus samozrejme ikonické zábery dielu Studna z 30. prípadov majora Zemana. Neviem však či odkazy na normalizačné umelecké hity z rôznych oblastí dokážu potiahnuť celý seriál. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jste se s tím hodnocením pomátli? Právě tenhle díl vtahuje do děje a právě tenhle díl obsahuje smrtící kadenci Trojanových hlášek, tak proč je tenhle díl jako jediný v modrém?? Opravdu zajímavé hodnocení uživatelů..... ()

CarloRizzi 

všechny recenze uživatele

Nebýt Ivana Trojana, tak první díl má ode mě 2 hvězdičky. Tyto seriály jsem neviděl,Polda z Marsu (TV seriál) (2008) Ashes to Ashes (TV seriál) (2008), Life on Mars (TV seriál) (2006), takže se nechám překvapit a uvidíme, co se z toho vyklube Na diskuzi česko-slovenská kinematografie jsem tipoval, že tento seriál bude mít 60%. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl by měl nejvíc upoutat a nalákat pozornost diváka. Tady vše vsadili na Vyprávěj v policejním hávu, a vše je špatně. Sestřička by si v té době nedovolila esenbákovi odporovat, jinak by hned letěla. Esenbáci ale v té době také už nebyli stejní jako v 50. letech, a přitom se zde tak chovají. Sledování majora Zemana je samo o sobě úlet, navíc díl Studna se vysílal v roce 1978, ne 1982, ale to už je detail. Co nejvíc bolí, je nedostatek příběhu. Za hodinu se ve filmu vlastně nic nestalo. Naznačilo, ale ty naznačené linie jsou tak fádní, že jestli to budou tahat deset dílů takto, nudou si ukoušu nehty. Jestli na to budu koukat. Navíc pan Neužil hraje tak nějak jako když se mu nechce. Ale tak co chtít po stoprvém odvaru britského Life on Mars - ostatně ani americký remake za moc nestojí. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zpočátku jsem vůbec nebyl nadšený, dokonce jsem měl obavy z toho,že se začnu nudit, pak se ale na scéně objevil Martin Plachý, který má občas takovou náladu, že ani neskloňuje, byly mi odhaleny taje sledovačky, u které se rozhodně musí zakusovat a já jsem sám sebe přistihl, jak se výborně bavím, takže tak. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

První půlka vypadala dost všelijak, nicméně druhá půlka tohohle dílu mě zaujala a ke konci už to vypadalo hodně dobře. Ale tahle epizoda zatím za tři. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na to, že jsem dnes zahlédl článek, kde recenzent vychválil seriál a pasoval ho na pravděpodobného krále seriálů roku - jsem byl poměrně zklamán. Václav Neužil mne moc neužil a jeho postava a herectví mne nějak moc nebavilo. Hrál tu spíš Trojan než on. Na soudruhy ze Sboru se však ještě podívám - jak budou mít nějaký normální případ. Za první díl, který mne příliš neoslovil, nedám ani ochlup víc jak 3*. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to naprosto úžasnej, originální start do hry. Ano, takhle se vtipkovalo, tak to mnohdy bylo. A do toho cestování v čase, Ondřej Štindl a spol. nezklamal a doufám, že to bude gradovat. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V osmdesátkách se to soudruhy a ukazováním šedivých paneláků teda jenom hemží. Trojan výbornej, ale zatim tak nějak nevim, o co jde. Rozjezd velmi pomalý až opatrný. Uvidíme, kam se to posune dál... ()

Spike17 

všechny recenze uživatele

Co na prvním díle funguje je jednoznačně a) retro atmosféra, které je hudebním doprovodem dodáváno jemné mysterióznosti, za b) one man show Ivana Trojana převyšujícího zbylý herecký ansámbl minimálně o jednu třídu (zejména Václava Neužila, "hlavní postavu") a za c) vykreslování jednotlivých prostředí, přičemž vévodí 82. Naopak vyloženě trapně působí scénář. Z dialogů jde hlava do dlaní a zpracování a vykreslení přechodu mezi roky je opravdu zlý sen (ne pro Filipa Marvana, ale pro diváka). Rozehráno zatím působivě, chce to jen zapracovat na scénáři, zvyšovat tempo (zatím minimalistické) a proměnit viditelný potenciál. ()

Reklama

Reklama