Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou hranice světa, v němž Filip žije, totožné se zadrátovanými hranicemi normalizačního Československa? Ale co je za nimi? Jakou cenu musí Filip Marvan zaplatit za svou zradu? (Česká televize)

Recenze (58)

inachisio 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až na posledních pár minut se jednalo o velice vydařené dílo. Žasla jsem, kolik se toho do jedné hodiny vejde. Závěr byl překvapivý a originální, konečně jsme vše úplně pochopili. Opravdu mě mrzelo, že je seriál tak krátký a konec tak nepovedený. Opravdu bych si zakončení tak povedeného, výborně zpracovaného a atmosférického seriálu představovala poněkud lepší. Ale když přehlédnu tento drobný nedostatek, opět skvělá podívaná. ()

MiniMinion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důstojné zakončení jednoho z nejlepších českých krimi seriálů posledních let. Jak část v osmdesátym třetím, tak ta v současnosti nezklamala. Neužil je fakt skvělej (taky vám občas připomíná Pavla Kříže?). Celkově se to všechno hezky vyřešilo, ikdyž vlastně ne. Byl tam? Nebyl? No, zkrátka a dobře doufám, že podobně kvalitní seriály budou v naší televizi čím dál častěji. Čest, soudruzi. ()

Reklama

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to nakonec nebyl příběh Filipa Marvana, ale především Martina Plachého, který jsme těch deset dílů sledovali, protože Filip, jak se i dalo čekat, v žádné minulosti nepobýval. Na prvním a posledním dílu série si bylo možné všimnout, jak nevděčná je současnost. Stačí totiž pár uniforem, několik takřka muzejních vozů, socialistický šatník a všichni jsou spokojeni, jak ten seroš hezky šlape. Nostalgie (i ta temná) a návrat do minulých let přináší kouzlo, které je vděčné. O to nespravedlivěji pak vynikne hodnocení první epizody, která určitě nebyla horší než ta poslední. Ale chyběla jí jistá citová vazba, kterou si divák zatím stačil vybudovat. 3,5* ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stálo to na vratkejch nožičkách, úplný špejličky to byly, narozdíl od Filipovy muskulatury, která mu i po měsících v komatu umožnila do hodiny opustit oknem nemocnici, ale jako celek to mělo jistý kouzlo, jemuž jsem do určité míry rozhodně podlehl i já. Budu si ten seriál pamatovat jako jeden ze svých oblíbených, byť z něj neryčím blahem. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

60% — Tak na nějaké velké „wow“, jak jsem ho očekával, sice nedošlo, ale nijak zvlášť mi to kupodivu nevadilo. Příběh byl solidně uzavřen a klíčové otázky zodpovězeny, i když logika přece jenom trošku pokulhávala, především v dohrávce příběhu v současnosti — Marvan se probudí z kómatu (navíc po automobilové nehodě) a hned skáče z oken a přeskakuje ploty jako čamrda. A ten úplný závěr — to ho fakt nechali jen tak jít? To stačilo vrátit ukradený zápisník a všechno dobrý? Jinak mě tento poslední díl naplnil jakousi nečekanou melancholií, která ve mě přetrvává ještě teď, když píšu komentář. Přece jenom se mi Martin Plachý dostal pod kůži víc, než bych si byl pomyslel. V posledních asi dvou, třech dílech jsem si začal pohrávat s myšlenkou, že je to utajený příslušník StB, který nakonec Marvana zradí. Nechápal jsem sice, jak by to mohlo souviset s příběhem, ale měl jsem určité indicie. Nakonec se ukázalo, že tomu tak není a že jeho role v seriálu byla úplně jiná. Jeho příběh ve mě ještě pomalu doznívá... ()

Zajímavosti (3)

  • Závěr epizody se odehrává v Berouně – Filip Marvan (Václav Neužil) čeká na Danielu (Judit Bárdos) před berounskou nemocnicí a následně scházejí z kopce nad sídlištěm Hlinky, kde je výhled na město Beroun (v pozadí dálniční most nad Berounkou směr Praha–Plzeň). (nega)
  • Když se současný Klement Kratěna (Jan Vlasák) podívá na zarámované fotky Josefa „Šejbiče“ Šejby (Jan Cina a Miroslav Hanuš), lze si všimnout, že na stolku má i fotku mladého Klementa (Jan Budař) na moskevském Rudém náměstí. (Šéfik)

Reklama

Reklama