Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele rakovnik k tomuto seriálu (11)

Svět pod hlavou (2017) 

Skok do minulosti je u nás skokem i do jiného režimu. To je na seriálu nejpikantnější. Občas jsem se ztrácel, často bavil. Ivan Trojan byl bezkonkurenčně nejlepší a na komatózní obličej Václava Neužila jsem si nakonec zvykl, Kopta s Budařem mě potěšili svým hraním esenbáků. Dost zajímavý počin, který rád pozorně zhlédnu znovu. ()

Stín kapradiny (2017) (E01) 

Seriál začal celkem pozvolně. Je otázkou, zda se děj pořádně rozjede, ale zatím to byla především show Ivana Trojana. Dobová výprava je slušná, i když na duben byla zřetelně příliš pozdně letní příroda. Osud hlavní postavy a jeho příběh mě zaujal mnohem méně, než současnost esenbáků. Snad bych uvítal komediální retro seriál. Nejhorší je, že jednání postav vyznívá až komicky, byť je chování SNB nelidské. Na další díl se ale těším. Mimochodem, Mirka Spáčilová ohodnotila na idnes díl 65 %, takže se skoro přesně trefila do názoru zdejších diváků. ()

Anděl odplaty (2017) (E02) 

Tento díl seriálu byl velice mysteriózní, nebo veliká nelogická blbost. Děj byl napínavý a zajímavý, i když jsem nechápal funkci retrospektiv. Bohužel, jejich význam, krom toho, že vedly k odhalení pachatele, zůstal skryt až do konce. Ivan Trojan měl méně prostoru, ale dnes mi to ani nevadilo, Václav Neužil sem dnes lépe zapadl. Stále obdivuji výpravu a exteriéry, je s podivem, kolik ošklivosti začátku let osmdesátých se dodnes dochovalo. Několikrát jsem se i zasmál, ale obávám se, že vlastně vážným věcem. ()

Mrtvý lidi (2017) (E03) 

Přestávám rozumět významu různých indicií, odkazujících na důvod pobytu Marvana v minulosti, či v kómatu a jeho spojení s rodiči, ale snad se to vyvrbí. Každopádně jsem se bavil s kapelou Sloky vynikajícího Marka Taclíka. ()

Orchidej na smetišti (2017) (E04) 

Pěkná severočeská balada o holce, která tam nepatřila a s policistou, který také ví, že tam nepatří, ale zatím neví, proč tam je. Tento díl mi svým stylem vyprávění připomínal "Hříšné lidi". Opět vyčnívající Trojan. ()

Závadová mládež (2017) (E05) 

Méně Trojana, méně vtipu, méně krimi. Méně příběhu rozumím. Více Klementa, více politiky, více odhalených rodinných tajemství. Psychologie postav Honzy a Klementa nahání husí kůži. ()

Dvojboj (2017) (E06) 

Několik světlých vtipných momentů, pohříchu málo Trojana a až příliš mysteriózna, kterému stále nerozumím. Včetně toho, že Filipovi jde o život, přestože víme, že se dožil dospělosti. Stále ale obdivuji výpravu. ()

Smrt špiona (2017) (E07) 

Parádní špionsko-stbácký díl. Snad to bylo i delší přítomností Trojana, pěkným jiskřením mezi soudruhy, nebo absencí mystéria, ale dnes jsem se bavil asi zatím nejlépe. ()

Rodinná záležitost (2017) (E08) 

Zatím nejlepší díl seriálu, který (spolu s následujícím dílem - uvidíme) by mohl být samostatným filmem z prostředí socialistických funkcionářů a veksláků. Hláškující Trojan dodává ději vtip a člověk má až pocit, že bojuje proti nepravostem ve zřízení a je to tak dobře. S postupujícím vyšetřováním se ale zvrhne příběh v drsný zpolitizovaný průšvih a nezbývá než se těšit, co se bude dít dál. Zároveň doufám, že byť ne úplně čistí esenbáci ze šlamastyky vyváznou živí a spravedlnosti bude učiněno za dost. Dnes jsem při sledování měl pocit, že jsem rád za to, že v té době jsem byl pouze dítě. ()

Mrtvý muž (2017) (E09) 

První polovina tohoto dílu byla tak napínavá, že mě mrzelo, když akce skončila, dle mého názoru předčasně. Když jsme se vraceli v druhé půli k mystériu, byla tato část děje sice poutavá, ale pro mě slabší, než kriminálka. Každopádně jsem opravdu zvědav na rozuzlení celého příběhu. ()

1983 (2017) (E10) 

Parádní jízda Marvana s Plachým, přerušená skokem do současnosti. Kruh se uzavřel. Postavení sviní z minulosti mě nepotěšilo, bohužel bylo na seriálu to nejmenší scifi. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama