Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (11)

Svět pod hlavou (2017) 

"Nastup si, musíme koupit okurčičky, dneska je sledovačka." Já chci být kriminalista v roce 1982. Chci soudruhovat se spolehlivými soudruhy nadřízenými, chci buzerovat vrátné, chci sledovat politickou linii případu a hlavně chci zakusovat okurky při sledování eskapád Honzy Zemana. Ono to teď vypadá, že bych dokonce chtěl mlátit sprosté podezřelé, ale to není pravda, i když ve světě, kde jsou práva pachatelů vyšší než práva oběti, taková myšlenka asi není úplně od věci. Mě tohle retro prostě hrozně bavilo a epizody Orchidej na smetišti či Rodinná záležitost mě dostaly do kolen. Paradoxně za největší slabinu považuju hlavního hrdinu Filipa Marvana, protože ten by se svým neplněním rozkazů od Strany a Šejbů nevydržel na svobodě ani do konce druhé epizody. Jenže všichni ostatní soudruzi byli báječní a bylo mi ctí bděle a ostražitě s nimi sdílet své pondělní večery. Čest práci, soudruzi a nyní mne omluvte. Jdu si na gramofonu přehrát největší pecky od Slok Luboše Nováčka. ()

Stín kapradiny (2017) (E01) 

"Musíš tu buzeraci posílat dál, jinak se ti usadí v játrech." Moudra npor. Plachého byla jedinečná, takže jsem hned zatoužil být fízlem za socialismu, soudruhovat si se sestřičkami, občas dát někomu čistě preventivně do čenichu a hlavně provádět večerní sledovačku Honzy s okurkama. Jinak mě to socialistické retro dost bavilo, ale co mě nebavilo vůbec je hlavní hrdina. Tak beztvarého, nevýrazného a totálně nezajímavého soudruha esenbáka jsem snad ještě neviděl, takže jsem dost dlouho dumal nad tím, čímpak asi bude soudruh tatínek, že synkovi zařídil takovou roli. A jelikož v roce 1982 nebyl bratr Google ještě k dispozici, tak se to asi nedozvím, takže se budu plně věnovat hledání bezzubého cyklisty z Bejčkovic. ()

Anděl odplaty (2017) (E02) 

"To je šmrncovní pachatel. Na takovýho u nás na okrese jen tak nenarazíš." Z léčebny uletěl Anděl a já se přiznám, že jsem při vyšetřování čekal od týmu socialistických vyšetřovatelů mnohem lepší zábavu. Klement sice dělal výživné analýzy, Plachý si stylově sjednal pořádek na diskotéce a Brousek jedinečným způsobem vyřizoval telefonát s pachatelem, ale retrospektivní poskakování v čase mě spíše rušilo, takže příště více analýz ruské (sovětské?) zmrzliny, bezdůvodného mlácení sprostých podezřelých a soudruhování, ať si to užiju. ()

Mrtvý lidi (2017) (E03) 

"Večer zahrajem tak, že se z toho posere celej Severočeskej uhelnej revír." Kroky jsem poslouchal vždy jen na recesistických akcích, ale Sloky to je jiná. Jejich vyznání o tom, že mají radši lásku nežli bombu by Festival politické písně v Sokolově ozdobilo i v současnosti. Ano, já žádám obnovení tohoto festivalu, který sice ani v 80-tých letech nikoho nezajímal, ale měl své kouzlo. Pochází totiž z doby, kdy všechno patřilo všem a já děkuju za připomenutí, že i já jsem tím pádem kdysi býval spoluvlastníkem velkorypadla. Tohle mě zkrátka bavilo a nejúžasnější bylo sledovat Klementa, jak uděluje důtku. To byla učebnicová lahůdka. ()

Orchidej na smetišti (2017) (E04) 

"Je to záměrný útok na jeho osobu. Proto všechno směřuje k němu. Ale my na to neskočíme." Správně, Klemente, musíme se na to politicky dívat jako na snahu poškodit podnik, který plní na 120%. Mě to hrozně bavilo, protože když si soudruhovali soudruh Kratěna se soudruhem Šejbou, tak to byla hrozná pecka. Taky Slávek nezklamal svým kriminalistickým pokusem, recidivista Pepa Kout mě nadchl svou demencí a když Plachý v hospodě "vypnul" Dinga, tak jsem se chtěl hned nechal naverbovat k pendrekům. Jen té holky mi bylo líto, protože potkat za jeden večer magora, pornomagnáta, zamilovaného blbce a obecního idiota, tak to se asi nedalo přežít. ()

Závadová mládež (2017) (E05) 

"Soudruhu SNB, chcete vidět taky moji občanku? Mám tam moc hezkou fotku." Jako bývalý člen závadové mládeže jsem touto epizodou vyloženě zklamán. Nic se nevyšetřuje, zmatený cestovatel Marvan se chová jako idiot a mlácení závadového Marvana telefonním seznamem to prostě nespraví. Jako jediné pozitivum tentokrát vidím Klementa, protože žádný jiný nedůchodce na světě patrně nedokáže tak opravdově procítit "skvělou muziku" Karola Konárika. ()

Dvojboj (2017) (E06) 

"Filip je dobrej policajt. Jenom tady na okrese ještě není úplně zorientovanej." Mně se tedy "dobrovolný" subotnik u náčelníka dost líbil, řešení problému s masovým hrobem mě rozesmálo, sledování rozházených chlapíků mě hodně pobavilo a ani Klementovo machrování s jeřábem nemělo chybu. Ať žije Klement a náčelníkovy takřka rovně nalepené dlaždičky. A příště bych už prosil, aby se dopadl nějaký ten živel rozkrádající majetek v socialistickém vlastnictví podle § 132 zákona č. 140/1961 Sb. ()

Smrt špiona (2017) (E07) 

"Na tenhle okres spadlo hodně velký hovno a je jenom otázka, komu zůstane na uniformě." Je příjemné, když v tomto případě nenaslouchá nepřítel, ale naslouchají přátelé a nejdůležitější je, aby nespadl hotel se sovětskou delegací. Tentokrát zkrátka řádili všichni - náčelník v rámci rekognoskace objektu ztratil přehled o výskytu manželky, Slávek namaloval skvělý plán objektu, Plachý si zašpásoval se zamořením ovzduší dolového území kouřem z cigaret a Filipovy hrátky s STB mě tentokrát taky rozesmály. Parazit jeden záškodnická. Snad jen Klementovo soudružství tentokrát nebylo dostatečně uvědomělé. ()

Rodinná záležitost (2017) (E08) 

"Vyšetřete to tak, jak to Strana a Šejbové potřebujou." Takže zadání zní srozumitelně a je naprosto jasné, že by ho dokázal splnit jedině soudruh npor. Klement Kratěna. Jenže Marvan s Plachým to plní po svém a je to ohromná zábava. Zejména Plachý se rozsoudruhoval do vysokých obrátek, jeho buzerace vrátných nemá chybu a zjišťování pobytu soudruha syna mě dostalo do kolen. Marvan je tradičně o dost slabší, drzý a stranickému úkolu evidentně nerozumí. Taky dobře, protože tady na fakturu válí soudruzi z OPBH a když má lakýrník vysvětlovat, jakou to musel řešit havárii, tak je to hodně k popukání. Stejně jako nestranní straníci, vrahové zahradníci a bohatí funkcionáři, kteří pracují na tom, abychom se všichni měli stejně. A komu ten nářez nestačí, tak tomu k tanci a poslechu zahraje Peter Nagy, Miro Žbirka a samozřejmě geniální Sloky Luboše Nováčka. ()

Mrtvý muž (2017) (E09) 

"Proč se SNB přejmenovalo na DNA?" Tak to je jediné, co mě na této epizodě opravdu bavilo - výslechy za asistence pentotalu sodného. Když totiž začal Marvan blouznit o současnosti, tak se v tom nádherně ztratili estébáci i pan primář. To bylo fajn, ale jinak to bylo jenom o tom, jací byli soudruzi svině či jak mlátili podezřelé. To se sice dělo, což mohou potvrdit má záda, ale mám dobrou zprávu pro všechny, kteří s tím nemají osobní zkušenost - děje se to i v současnosti. Jinak jsem byl trošku zklamán z toho, že zmizel humor, který mě tak potěšil v minulé epizodě, ale to nemění nic na tom, že se těším na finále. Opovažte se mě zklamat, soudruzi. ()

1983 (2017) (E10) 

"Já jsem ocel zakalená jako Honza Zeman. Já to vydržím." Bděle a ostražitě jsem sledoval i poslední díl Světa pod hlavou a musím konstatovat, že s demokratickým probuzením začalo větší sci-fi než celé to předchozí cestování v čase. Navíc bylo strašně málo času vyřešit všechny resty a dokonce ani těm Slokám to na bobech nesvištělo tak parádně, jako v roce 1982. Přes všechny výtky jsem však ze zakončením výletu do socialismu relativně spokojen a je skoro až dojemné, jak mi soudruh náčelníka Špalek, soudruh Kratěna, soudruzi Šejbové, nečestný soudruh Plachý i soudruh analytik Slávek budou chybět. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama