Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze (419)

JohnZ87 

všechny recenze uživatele

Výtečná první epizoda (hlavně díky Ivanu Trojanovi) nasadila laťku tak vysoko, že se jí bohužel nepodařilo v dalších epizodách udržet, ale nijak dramatický kvalitativní propad se naštěstí nekoná. ()

lenzi 

všechny recenze uživatele

V prvom rade musím povedať, že milujem filmy alebo knihy s tematikou cestovania v čase. Takže som mal veľké očakávania. V druhom rade konštatujem, že je to výborne natočené, exteriéry, interiéry, kamera atď. Napriek tomu som trochu sklamaný. Čakal som väčšiu interakciu minulosti a budúcnosti, napríklad v dieloch, kde sa vyšetrovali jednotlivé prípady, využitie poznatkov, ktoré mohol mať len človek z budúcnosti. Tu sa však Filip Marvan správal ako obyčajný esembák z 80. rokov. V dieli, kedy začal Filip zisťovať, ako to bolo s jeho otcom, začal nejaké reči z budúcnosti, ale to rýchlo skončilo jeho bezvedomím... No uvidíme, čo sa z toho vykľuje a možno hviezdičky ešte pribudnú. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Všichni ti píšou o Life on Mars a samozřejmě, že to srovnání je asi na místě. Na druhou stranu, myslím, že "naše" linka s návratem do minulého režimu je mnohem zajímavější. A má rozhodně větší potenciál, než jen prostý návrat do minulosti. Vlastně by to mohla být sranda ála Probudím se včera, ale není. Už při dialogu "Neměli bychom mít na tohle povolení?" - "Cože? Z jakýho divnýho okresu tě sem poslali?" by vás mělo zamrazit, byť se zároveň chcete smát. Jsem sice ročník 85, takže o tři roky mimo cílovku, ale za mě i tak vydařené zpracování. ()

RedRose 

všechny recenze uživatele

Life on Mars byl skvělej... Před několika lety jsem mu napálil plné hodnocení... A co teď... ?! Česká variace na toto téma je v mnoha ohledech lepší a hlavně originálnější, protože poslat současného mladého vyšetřovatele do řad SNB, s tím se originál nemůže měřit... A ke všemu to bylo zvládnuto mistrovsky !! Neužila moc nemusím, ale tady mi nijak nevadil a když se po posledním díle zamýšlím, tak mu ta role vlastně perfektně sedla. Trojan, Budař a Kopta to nemá cenu komentovat, to bylo naprosto skvělý!! Snad jen ta maďarka mi tam trochu neseděla a eStéBák Zach mohl dostat trochu víc prostoru... Pravda ve finále to bylo tak trochu moc na rychlo, ale jinak žádná výtka! Nejlepší díly byly EP4 a EP8... Nečekal bych, že dám českému seriálu plnou palbu, ale pokud jsem ji dal originálu a z tohoto jsem byl nadšený ještě víc, tak to musím udělat... ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách velmi vydařený počin stavějící na kombinaci lehkého humoru obrušující nelehkou dobu a poctivý krimi nádech scénáře s výbornými herci. Neužil-Trojan, vynikající dvojka která seriálu dodala velmi osvěžující dynamiku. Neméně důležité jsou tématicky pojaté jednotlivé díly, kdy se sice seriálem táhne jedna linka, nicméně na ní jsou navěšeny zajímavé odbočky a promyšlené nápady. Díky tomu se divák ponoří do atmosféry doby a místa a je s hlavním hrdinou "za jedno". Zkrátka, hodně povedené. Takhle si představuji kvalitní českou seriálovou produkci. ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Milé prekvapenie v podobe seriálu Svět pod hlavou, ktorý sa inšpiroval u britského Life on Mars (nevidel som ho však). Prvá časť síce bola najnudnejšia zo všetkých, ale ak sa ňou prelúskate, dostanete potom odmenu. Mnoho odborníkov hovorí, že v žiadnom filme či seriáli neboli tak dôveryhodne vykreslené 80. roky. A pritom vôbec nejde o nostalgiu, pretože snímka sa skôr vysmieva z tej doby a robí si z nej prdel. Dokonca nevadí ani to, že vo svojej podstate sa v každej časti rieši iný prípad, pretože dejová linka okolo hlavnej postavy pokračuje plynule vo všetkých častiach. Skvostné boli časti Orchidej na smetišti, Smrt špiona a Rodinná záležitost. Rozuzlenie mierne pokrivkávalo, no aj tak tento seriál budem odporúčať. Hlavná postava v podobe Václava Neužila bola ok (niekedy som mal pocit, že ho nebaví hrať túto úlohu, inokedy sa prepol a bol výborný). Nad všetkým ale vyčnieva skvelý Ivan Trojan a jeho hlášky. Judit Bárdos ma bavila v 80. rokoch, v úvodnej a záverečnej časti vôbec. Výborne zahral negatívnu rolu aj Jan Budař...................................   Dobová hudba potešila, len škoda, že si tvorcovia neustriehli dátumy vydania jednotlivých skladieb (Michal David na diskotéke, Kristínka od Petra Nagya). ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Občas se mezi desítkami seriálů České televize najde i nějaký skvost. Asi nepřekvapí, že jde o převzatý formát. Originál neznám, ale vzhledem k typicky českým reáliím museli scénáristé dozajista plnohodnotně namáhat hlavu. I když jde o mix nejrůznějších žánrů (kriminálka, thriller, psycho, komedie, absurdní satira i horror), drží to pohromadě. A rok 1982 je opravdu vymazlený. Velmi originálně se zde pracuje se zcela přiznaným faktem, že hlavní hrdina dobře ví, že to není skutečné, což mu dává v roce 1982 širší možnosti a od počáteční nezúčastněnosti se posune k rozplétání jeho vlastního příběhu, který se udál ještě před jeho narozením. Celkový dojem mi kazil jen Ivan Trojan. Ten člověk prostě neumí mluvit a mě nebaví přetáčet každou jeho druhou větu - ostatní složky jeho herectví jsou asi OK, ale je tedy takový problém ho předabovat někým, kdo mluvit umí? Vždyť se to o něm ví už od doby, kdy daboval nějakou postavu v seriálu Melrose Place a kde to bylo taky pořádným šlápnutím vedle. Neužilovo nezúčastněné herectví do toho sedlo, překvapil mě i Kopta, kterého jsem nikdy za herce nepovažoval, ale jeho soudruh major byl vynikající. Každopádně po dlouhé době seriál, který půjde sledovat i při repríze. ()

Azrail 

všechny recenze uživatele

Skvělá kriminálka, odehrávající se v chladných normalizačních letech v ještě chladnějších severských kulisách. Některé díly jsou jen lehce nadprůměrné, jiné ale naprosto geniální a jako celek na mě seriál působil jako zjevení. Vedle Pustiny je to pro mě TOP český kriminální seriál poslední dekády a rozhodně si zaslouží veškerou chválu. Od minimalistického ale přesného soundtracku, po perfektní herecké výkony (Trojan, Budař, Neužil...), přes chladně přesné dobové lokace, po skvělou kameru... Zkrátka perfektní "severská" kriminálka po česku. Závěr byl ale přesto lehce urychlený a některé otázky nebyly za mě uspokojivě zodpovězeny. I přesto ale parádních 8,5/10. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Počeštěná verze úspěšného britského seriálu Life on Mars (2006), kde hrál staršího poldu Philip Glenister a jeho americká verze Life on Mars (2008), kde hrál staršího poldu Harvey Keitel, v české verzi ho hraje Ivan Trojan a asi si to docela užil, jak je vidět v prvních dílech. Mě seriál nakonec oslovil víc než Krobotova Čtvrtá hvězda. Zkrátka v osmdesátkách jsem byl i já děcko, takže docela oceňuju kostýmy a rekvizity. Ale byly tam i chyby jako že třeba v roce 1982 tu Fordem Sierrou vážně nikdo nejezdil., ty se k nám dostaly až v půlce osmdesátek. Ale co už, o chlup to jsou 4 frčky. 71% ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Ach jo... Když si člověk představí, kolik peněz a starostí musely (nás všechny, že) stát ty vychytané dobové exteriéry, auta a hadry, a stejně to pak všechno jako vždycky pohřbí scénář. A přitom zrovna dvojici Feřtek/Štindl bych fakt věřil. Jenže tyhlety vzpomínky pražský kavárny, jak to jakože chodilo za totáče, to je fakt marnost. Jsem sice "až" ročník 1977, ale opravdu si nemyslím, že každej esenbák (tím spíše kriminalista) byl arogantní hovado, co mlátí lidi na ulici pěstma. V neonovejch nápisech z roku 1982 prostě musí jedno až dvě písmena vynechávat, a scéna se sledovačkou je jako pokus o satiru (nebo co?) prostě ubohá - tím spíš, že zrovna inkriminovaný díl majora Zemana je scénářem asi tak o tři třídy výš, takže si tak trochu učedník utahuje z mistra. Opravdu rozpaky, cítím za tím upřímnou snahu a mrzí mě to, protože ten námět se mi líbí, ale nesmělo by to každé tři minuty sklouzávat k ideologickému lakování na černo, a detaily by musely být opravdu vychytány i v dialozích - pětačtyřicetiletý esenbák z počátku osmdesátých let by těžko použil slovní spojení "Ty kráávo!", když se v té době teprve uchytávalo později všudypřítomné "Ty vole." Po 1. dílu 50 %. PS: Originál neznám a dost by mě zajímalo, jestli se v něm taky tak usilovně tlačí na to, aby divák viděl, že "tehdá bylo strašně" a "teď je mnohem líp". Moc bych na to popravdě nevsadil. ()

teba 

všechny recenze uživatele

Po dvou dílech: Nevím, jestli to má bejt k smíchu (u "sledovačky" jsem se celkem pobavila), nebo to má bejt drama (spíš pořád čekám ten humor, ale on nepřichází, protože to asi má bejt to drama...). No jsem z toho zmatená, takže seriál asi tímto na neurčito opouštím... ()

iz67 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je fajn, když jsou osmdesatky dělaný s veškerou dobovou stupiditou a trapnosti. Jsou tam I nejake vtipy. Ale: konzistence postav a za vlasy pritazene děje jednotlivých epizod (místní hospoad [čtyřka] s místním androsem využívána soudruhy tajně k promítání porna napr) z toho dělá jen lehce nadprůměrnou věc z toho, co bedny davaj. --- Ledva jsem začal přemýšlet o výšším hodnocení (humor), tak opět hloupost některých epizod (smrt špiona) mě opět vrací na zem. Obzvlášť iritující je neschopnost udržet nějeké téma (kromě matky) na dýl než v jedné epizodě. --- Ježíš - teď dokonce kus Lynche, slátanina. --- Odkuď jseš, dluží mi to! Z jinýho času. Aha, zvládneš to tam beze mě? Bleeee --- Klémo, já mám dneska narozeniny, vedle hrajou sloky. --- Po tak slibném začátku a hezkých osmdesátkách takový průser (hloupost a naivita posledních dílů se nedá vydržet) --- Ondřeji Štindle, ne, to ne. Ten převzaty formát je totiž ten nejmenší problém celého seriálu a to je zlý. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Dobrý team /Špaček, Štindl/ a konečně jiný pohled na období normalizace. Herce to evidentně bavilo /Trojan, Neužil, Budař/ a místy to bylo opravdu vtipné /sledování Zemana v chlastacím kolektivu/.Některé díly byly slabší, některé super, místy dokonalé. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Taková oddychovka. Kopta, Trojan - místy to připadalo komedii. Díky tomu přehlídnu i nějaké ty scénáristické chybky v příbězích- spíše nelogičnosti. ()

mirkath1 

všechny recenze uživatele

Hm na naše poměry výtečné :) Pominu pár opravdu zásadních nesrovnalostí, jen proto, že jsem se královsky bavila. Trojan je neskutečnej . Jen nevím,co si myslet o V.Neužilovi-to není herec-nic neříkající výrazy a připadal mi celou dobu sjetej. Hrát neumí to je jednou jisté :) Trojan je zcela schopen táhnout jakoukoliv kravinu i sám ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama