Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze (419)

nula87 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších českých seriálů posledních let. Samozřejmě ne bez chyb a bez hluchých míst, ale jako celek to dává smysl, dobové reálie vystiženy velmi dobře, herecky od hlavní dvojice vynikající, a i spoustu menších rolí potěšilo. 80% ()

J0man 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, desať týždňov som tešil na každý pondelok večer, dej ako aj kvalita gradujú, najlepšie sú teda posledné 3-4 časti. Za mňa 80%. ()

regentor 

všechny recenze uživatele

Koprodukční seriál České televize a slovenské privátní stanice JOJ vychází ze schématu který už byl použitý dříve v zahraničí, nicméně zasazení většiny děje do roku 1982 v Československu nabízí jiný rozměr . Z toho vyplývá i větší žánrový rozsah než Drama / Mysteriózní / Psychologický.Místy absurdní komedie o časech kdy slovo soudruh už bylo tak zprofanované až bylo "soudružské".Úvodní epizoda byla slabší, kdy tvůrci , zřejmě cíleně, rezignovali na bližší osvětlení divákovi mysteriozní roviny .Kriminální rozehra je zde rovněž pofiderní, už ve druhém díle sledujeme případ zhrouceného muže jenž usiluje o sebereflexi viníků smrti jeho ženy .Způsobem provedení jeho činů se však dostáváme asi nechěně do žánru sci-fi, kdo v té době žil , ví ,že obsáhnout události zde vykreslené v tomto díle jedním člověkem je z jiné dimenze. Jako berlička k předposlednímu dílu se to však tvůrcům evidentně hodilo .Další pokračování z roviny vyšetřování pak kulhá na faktu , že je zaměřen jednostranně .Pokud to měl být pokus o retro pak by se hodilo , alespoň v jednom díle ukázat reálnou práci SNB v časech před 35 lety bez politické roviny , která se tam až příliš jeví jako červená nit příběhu.Večerní "sledovačka" Třiceti případů majora Zemana je dalším highlightem který diskredituje všechny "četníky" kteří v SNB sloužili a občas i něco vyřešili. Mimikry alias problémová mládež je zde v dalších dílech spojená s populární hudbou kdy odkazy na festival politické písně v podání kapely Sloky(Kroky) je svým způsobem zaměřen nejen na konfidentské chování jejich protagonistů , kteří jsou aktivní v oboru dodnes, ale i na emigraci zpěvačky (zřejmě Jana Kratochvílová)"Charakterní " policajt kterého si střihnul Ivan Trojan a náramně si to užil je tak trochu zase odkaz na snímek Ve Stínu, včetně agenta i pokusu o překročení státní hranice.Herecké obsazení velice solidní i když Václav Neužil se mi tam nehodil ,naopak famozní Jan Budař.Sestavení celého seriálu jako pohled na absurdity událostí před 35 lety je buď trochu plytké nebo až příliš tendenční.Z celkového pohledu však docela slušně odvedená řemeslná filmařská práce , včetně navození doby o které se pojednává. Trochu méně, přesahů a parafrází by možná bylo více. Pojmout toto období jen v této rovině je velmi zavádějící. Vrah se skrývá v poli nebo někde jinde, bývalý vekslák a předseda SSM jako úspěšný podnikatel jen dokresluje naší nedávnou minulost a ukazuje, že Sametová revoluce byla jen čistým kalkulem o předání moci.Studna však není bezedná...Tři hvězdy vcelku zasloužené. Nesdílím názor mnoha zdejších profláklých hvězdičkových onanistů , že se jedná o něco průlomového a nadstandardního ale určitě záležitost ke shlédnutí. ()

Karda 

všechny recenze uživatele

Za tu práci ,která je za tím seriálem , odpustím i drobné drhnutí v některých dílech.Ale za kapelu SLOKY dávám jasných 5* ! ()

ilias 

všechny recenze uživatele

Super pohled do minulosti, patřičně mrazivej a místy i vtipnej. Celý to cestování v čase sice trochu logicky hapruje a nevysvětlenejch (a možná i nevysvětlitelnejch) věcí se najde víc, ale pobyt a všechno, co se děje v socialistických osmdesátkách, je vymyšlený výborně. ()

saolin 

všechny recenze uživatele

Narazil jsem na to náhodou na Netflixu a o to to bylo větší překvapení. Výborná detektivka na pozadí mysteriozního příběhu. Skvělé obsazení a výborné propojení hlavního příběhu a epizodních zápletek. Kamera, hudba i kostými všechno vysoce nadstandardní. ()

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

Jo, jo a ještě jednou jo! Tohle se sakra povedlo. Nemůžeme považovat seriál za převzatý, ano, je inspirovaný britským bratříčkem, ale rozhodně nelze převzít vše a naši dobu. Dokonalá atmosféra roku 1982, ve kterém se Marvan probudí. Skvěle zahrané role (Trojan a Budař tu excelují), Neužil do role sedl jako prdel na hrnec. Soundtrack a skvěle zvolená píseň "Ve stínu kapradiny spal" zasazená do prostředí autonehody, která přivedla Marvana zpět v čase.. jak poetické, když jeho tělo bylo nalezeno ve stínu kapradiny... Dlouho se mi nestalo, že bych se u českého seriálu s pomalým tempem těšila tak moc na další díl. Exteriéry mého rodného severu, alias kulturáku v Liberci a dalších mých oblíbených míst už jen doladily můj skvělý dojem. Tohle se ČT vážně povedlo a Netflixu jsem vděčná, že to zařadil do své nabídky.  Od dob Labyrintu bude tohle moje oblíbená záležitost. Moje hodnocení: 10/10 ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Když opomeneme časté profesní nepřesnosti, naivnosti, chování příslušníků a další nedodělávky, je to hodně slušná jízda. Většina dílů se tváří jako epizodní Policie Modrava, až ke konci vzduch poněkud houstne, ale na vyšší level seriál pasuje kromě solidního scénáře a dobový atmosféry i výborný obsazení (obzvlášť pak Trojan, Budař, Kopta) dodávající dialogům a vlastně i celýmu seriálu šmrnc a odlehčenost. Hodně se mi líbí i provedení flashbacků a vstupů do Filipovýho nevědomí, ty jsou taky parádní. 82%. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Předělávka britského námětu do našich reálií zněla jako dobrý nápad, z provedení mám však trochu rozpačité pocity. Cestování v čase tu působí tak, jakoby scénář napsali Vorlíček s Macourkem, jenže strašně se tu tluče ta zábavná, komediální složka s tou smrtelně vážnou v depresivní době osmdesátek v okrese na severu, kde není nouze o charaktery soudruhů z morálního dna tehdejšího zvráceného společenského zřízení. Že se na to z komfortní současnosti pěkně kouká, za to může především skvělá výprava, a dobré výkony skoro celého hereckého ansámblu. Jednotlivé díly mají dále dost nevyrovnanou úroveň, a tak hodnocení divoce osciluje mezi 3-4 rudými hvězdami. Dvě věci mě přesvědčili o tom jít v souhrnu výš: Sloky, a především roztomilá Bardóska, pro kterou mám slabost. ()

hwnd 

všechny recenze uživatele

Polda z Marsu po Česku? A proč ne, třeba to bude prča. EDIT: Chca nechca musím hvězdičku přidat. Nevěřil jsem, že by mě ještě něco mohlo smíchy rozplakat, ale SLOKY to dokazaly, odpouštím tunu kravin a dobře se bavím. ;) ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice dobrý nápad. Reálie ze zač.80.let jsou přesné. "Bordel! Chlapi, slušně ! Nepřítel naslouchá..." . Nejen tato hláška (a další), ale i celková atmosféra přesně vystihují dobu 80. let (osobně jsem ji zažil...) . Celkově : 86 % a 5 hvězd. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Nějak moc nechápu, v čem tkví kouzlo tohoto seriálu. Dva díly jsem se snažil pochopit. Bez úspěchu. Ano, Ivan Trojan hází pěkný hlášky, ale co dál? Další čas tomu věnovat asi nebudu.... ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Ak by nemal seriál kvalitný nádych komunizmu a autentickosti doby bol by kompletne o ničom. V seriáli sa po troch častiach dokopy nič nedeje a samotný jeden diel skoro nič neponúka. Ďalšie pozitívum sú herecké výkony. Hlavne pána Trojana. Čo sa týka výberu rodinky Marvanovcov, v každom smere zlý výber, otrasní herci. ()

Jedifilm 

všechny recenze uživatele

Po třech dílech říkám "Konečně češi přišli se zajímavým seriálem" Tenhle seriál má dobrý potenciál a je velmi zajímavý. Update po dosledování: Fakt se povedl a předčil mé očekávání :) ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

Epizoda "Závadová mládež" je prostě dokonalá. Osmdesátky jsem si prožil, z rádia neustále chrlila sračku za sračkou skupina Kroky Františka Janečka, festival politické písně byl úplně všude, bolševikům vadily (nejen) dlouhý vlasy... Spoustu věcí z té doby jsem vytěsnil a už jsem o nich ani nepřemýšlel. Jakoby nebyly. Ale po tomto díle jsem se tam propadl znova a i když jsem se smál, přesto mi šel trochu mráz po zádech. Šíleně hnusná doba to byla... ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Nápad koupen kdesi přináší možná další vlnu krimiseriálů - uvidíme. Dříve to byly krimálky New York, Paříž, Miami, Anděl, Libchavy atd. Tímto se posouváme časem do minulosti. Ta je v podstatě stejně nevyčerpatelným zdrojem námětů jako počet měst světa. Příště by se mohl hlavní hrdina detektiv probrat třeba v roce 1382 a kolegům "prokurátorům" jemně naznačovat, že přiznání vyřčené na skřipci je něco nenormálního... Ve Světě pod hlavou se sází na generační konfrontaci s normalizační Ostalgií. A páni tvůrci to dělají hodně šablonovitě-barvotiskově. Pokud máte pocit, že jste schopní kriticky myslet a chcete se o nedávnu něco dozvědět, koukněte se raději na Okres na severu. Jako detektivka to ale docela funguje... ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama